Reklama

Reklama

2001: Vesmírná odysea

  • Velká Británie 2001: A Space Odyssey (více)
Trailer 4

Filosofická filmová opera. Evoluce a smysl existence lidstva v několika epochách, během kterých je člověk konfrontován se zlověstným a mlčícím symbolem mimozemského života. Science-fiction film, po kterém už filmové sci-fi nikdy nebylo jako dříve, a souběžně napsaný stejnojmenný science-fiction román, po němž se sci-fi literatura navždycky změnila. Jeden z největších mýtů filmové historie a společné mistrovské dílo dvou osobností svých oborů – režiséra Stanleyho Kubricka a spisovatele Arthura C. Clarka. Neopakovatelná cesta za hranice lidské zkušenosti, za hranice prostoru a času... (AČFK)

(více)

Recenze (1 617)

vitez.7 odpad!

všechny recenze uživatele

Možná bych měl přihlédnout k tomu, že se to točilo v roce 68, ale to se prostě nedá. Díval jste se na to vůbec někdo? Jak to může mít hodnocení 80% ?! Tohle že má být dobrodružné? Větší nudu jsem ve filmu ještě nezažil a o tom pískání na pozadí ani nemluvě. Musel jsem si ztišit zvuk skoro na nulu, aby mi nepískalo v uších a pokud někdo začal mluvit, tak jej zase zapnout. Nezlobte se na mne, ale tohle je film akorát na spaní. ()

RedFree 

všechny recenze uživatele

So much ado about shitting...Tak si to shrneme. První kapitolka s opičákama má své kouzlo. Strauss ve spojení s nekonečným vesmírem je pro mě nekonečné utrpení. Mluvící PC bych okamžitě zlikvidoval. PC je přece od toho, že poslouchá a pracuje, na žblebtání jsou na světě výlučně lidé. Pak jsem usnul. Druhý den jsem to z VHS pustil znovu...kofein a vrozená nespavost zaručili poctivé shlédnutí celého epopeje...celkem nic extra se ale nědělo. Nějaký ten obelisk a tak...věci, co známe třeba z Lovecrafta. Něco na způsob: zaujetí, nabuzení atmosféry neklidu a očekávání, zmatení, zklamání, znudění...a ejhle ho obelisk! Ale pozor! Tady bylo na konci obří mimino! To mě už ale skutečně vyděsilo a přivedlo k zamyšlení. Nikoliv však o vesmíru a původu lidstva. ()

Kosir 

všechny recenze uživatele

Ten, kdo proaktivně nezažil šedesátá léta a nezná předlohu A. C. Clarka, ten může šermovat s odpadem." Dá se to pochopit, ale nejspíše to je projev ignorance, tedy nevědomosti. Styl Clarkova psaní je/byl, mírně řečeno, poněkud sucharský, nicméně nápady hýřil. Kubrick ho geniálné, za použití hudby, převedl na plátno. Ta story je o zásahu cizí vyspělé civilizace do vývoje na zemi. Pro ty, kdo nečetli, tak v kostce: Tlupám pralidí postaví cizí návštěvníci do teritoria obelisk. Jeho působením se koriguje a urychlí mentální rozvoj ozářených, a tím i lidstva. Současně návštěvníci zakopou na měsíci tentýž obelisk, který tam bude čekat do doby, než ho lidstvo dokáže pod povrchem najít. Když černý kvádr osvítí poprvé paprsky slunce, tak ten vyšle na cizí planetu signál o dosažení jisté úrovně vyspělosti lidí. Dál už je zbytečné popisovat o co šlo. Jen dodám, že destrukce "osobnosti" palubního počítače je v románě popsána velmi sugestivně. Film mě samozřejmě uchvátil, a i po desítkách let si ho rád zopakuji. S tím odstupem je však zajímavé sledovat rozpor v představách a skutečnosti autora i režiséra. Do roku 2001, resp. dosud, se kosmické technologie zdaleka neposunuly jak ukazuje film, zato počítače a takové ty fíčury běžného života jsou úplně jinde, než tehdy dokázal Kubrick se štábem předvídat a zanimovat. A ona animace dospění v místo metamorfozy do boží existence ve smyslu pozemského vnímání je přeci jen trochu dlouhá a pro nečtenáře nejasná. Za ni jde jedna hvězda dolů. ()

Tobias_Sin 

všechny recenze uživatele

Ta poslední hvězda je za pasáž s HALem, ve které Kubrick předběhl svou dobu snad o 30 let.. Konec je pro mě nejasný, nicméně provedení, hudba jsou velmi dobré.. ()

ichabot 

všechny recenze uživatele

neuvěřitelné vizuální hody... až se mi nechce věřit, když se dívám na rok vzniku. Příběh asi nikdy nepochopím,ale nemůžu ohodnotit jinak než 5*! ()

koumes. 

všechny recenze uživatele

Naštěstí jsem četl kdysi Clarkeovu Odyseu. Na rok 68 (ironie pro ČR) to musel být vynález kola, objevení páry... a mnoho lidí tento snímek hltalo opakovaně. Bohužel němé pasáže, příliš dlouhé nic, nebo nesnesitelně dlouhé "dýchací scény" mi doslova bránili si tuto starožitnost vychutnat ()

Quendolina 

všechny recenze uživatele

Film, který je třeba vidět, abyste pochopili tisíce narážek a odkazů v jiných filmech a vedle toho naprosto luxusní podívaná. Když jsem ho viděla na filmovém plátně, líbil se mi ještě víc než dříve, protože vizuální stránka je u tohoto díla skutečně silná a v kině krásně vynikne. Je s podivem, jak Kubrick v 60. letech dokázal natočit něco co vypadá tak dokonale. Nicméně poslední část s vesmírným dítětem nepobírám, i když jsem četla knihu. Nezdá se mi to moc srozumitelně podané a je to už na mě zkrátka moc, proto jedna hvězda dolů. ()

DandyyyyCZ 

všechny recenze uživatele

Chápu, že to byl přelom ve sci-fi a možná i v celé kinematografii, ale 80% si to nezaslouží. Chápu, že opice se naučili mlátit se navzájem s pomocí toho Monolitu, ale byl to počátek lidstva? Bylo to na Měsíci než tam všechno zpustlo a vymřelo? Zcvoknul se HAL kvůli tomu kusu šutru nebo to byl záměr programátorů? Proč se ten astronoaut jehož jméno nikoho nezajímá dostal do bytečku, kde umřel opět s tím šutrem? A bylo to vůbec na Jupiteru? Ten film nechává nezodpovězených spoustu otázek a ať mi někdo řekne jestli tam ty odpovědi byly a jaké skryté poselství je v tom zakopané. Jediné co na tomhle dvouhodinovém vesmírném NIC ušlo byla hudba. ()

Elanornegra 

všechny recenze uživatele

Nadcasova snimka, klobuk dole pred Kubrickom, skoda ze to bolo tak staticke.... inac tie napady aj vizaul na tu dobu genialne a i teraz pri kvalitnom obraze obstojne zrovnatelne s star wars or aliens ... 75% ()

Solitude odpad!

všechny recenze uživatele

niekto tu spomenul, ze film nieje nudny a dlha stopaz zodpoveda hlbokej tematike tak pre dotycneho a jeho sympatizantov mam len jednu pripomenienku : film, v ktorom 90% casu zamestnava kameru iba vesmirna lod !!!!!!! ku**a !!!!!!!! nema absolutne ziadny suvis s hlbokym dejom, ktory je samozrejme v knihe pritomny pretoze v knihe postavy komunikuju a vsetko potrebne je citatelovy/divakovy vysvetlene ale ten to kvazy film je len vtedajsou predpovedou prichodu uz dnesnych scifi filmov, ktore nemaju ani predstavu o definicii slov pribeh a dej .......... nech sa nikto nehneva ale aj ked prihliadnem na rok vzniku 1968 tak nemozem dat hviezdu ci dve ani za efekty a hudbu lebo film je otrasne dlhy plny nudnych a nekonecnych scen bez jedineho slova. Trebalo to vypnut uz hned na zaciatku ked prvych cca 5minut obsahovalo iba ciernu obrazovky a tlmenu hudbu wtf !!! Kludne si to zaradte medzi perly kinematografie ale zdravy clovek predsa toto nemoze povazovat za kvalitny film. Jedine ospravedlnenie premrsteneho hodnotenia moze byt jedine kvalita kniznej predlohy. Predsalen mi je proti srsti dat vysoke hodnotenie filmu, ktory ma nudi len pretoze kniha ma zaujala. DVE A POL HODINY zivota co mi uz nikto nevrati !!! ()

mirasul 

všechny recenze uživatele

Nevím, o čem mám psát dřív, těch témat je víc: 1. originální zpracování (Nejde však v pravém slova smyslu o adaptaci, neboť kniha je určena ke zfilmování, přesto ji doporučuji přečíst jakožto průvodce filmem pro ty, kteří se ztrácejí, nebo usnuli někde poblíž Jupitera) s výjimečnými záběry, které se staly legendou (kost, záběr na červené světélko Hala, běhání, ruka vztažená k monolitu); 2. filosofický námět - kdy se stal člověk pánem tvorstva? Když začal zabíjet. Ale kde se to v něm vzalo? Kdy se stane technika pánem člověka? Až mu začne ukádat o život. 3. přesně takhle si představuji, že by mohla mimozemská inteligence vypadat - ne žádný marťan (sorry, Vetřelče), žádné létající talíře, ale inteligence oproštěná od těla, jejíž úmysly nám jsou nedostupné, neboť existuje mimo prostor a čas. 4. Ty dlouhé záběry, při nichž vyčerpáte všechny své asociace a myšlenky, abyste se mohli nakonec ještě pokochat. 5. Neuvěřitelně působivý zvuk (dýchání) a hudba. Vše dohromady nezapomenutelný a neopakovatelný zážitek, který nestárne, naopak. ()

MonoBlog 

všechny recenze uživatele

Dílo nesrovnatelné s jiným. Přesto je to pro mne tak, že ostatní filmy jsou jenom dvojka (není to Rachel). Jsem ráda, že jsem si nechala druhou projekci na dobu, kdy můj mozek dokáže takové hodnoty pobírat. Epochální zážitek, kterému se zatím nic nevyrovnalo. ()

chrisw 

všechny recenze uživatele

Napoprvé nepochopeno. Napodruhé zpola rozklíčováno. Pak jsem si přečetl knihu. A tu audiovizuální báseň konečně docenil. Hýčkaná stálice blu-ray sbírky. Nadčasové, opulentní, nekonečné, facinující a neuchopitelné jako vesmír za Jupiterem. ()

Kubi 

všechny recenze uživatele

Jak může mít film 80% to opravdu nechápu. Větší nudu jsem ještě neviděl. 50 000 000 000 000...scén, které by tam vůbec nemusely být nebo by mohly být tak 20x kratší. Je to dlouhý, nudný, nezajímaví a hlavně si z toho vůbec nic neodnesete, protože to nepochopíte. Blbost. Hvězda za efekty a prostředí vzhledem k době natáčení, jinak je to sranec. ()

hito 

všechny recenze uživatele

Nechápem ako som toto mohol dopozerať do konca. Vzhľadom na rok výroby, možno treba skúsiť niečo ušúľať a..... človek to potom pochopí. ()

Rammos 

všechny recenze uživatele

"Nejlepší film, který vás nebude bavit." Toto přesně vystihuje Odyseu. Děj celkově na 15-30 minut roztažený do dvou a půl hodiny. Hodně němých částí. Místy jsem si říkal: "Jsem sjetý já nebo režisér?" nebo "Co tím chtěl autor vlastně říci?" u nejasného konce. Právě teď přijde to velké ALE. Pokud někdo chce zjisti to tím chtěl autor opravdu říci, musí prosťourat net. Zde pak najde dobré vysvětlení a úplně přehodnotí svůj původní názor a zjistí že film je naprosto geniální a vystihuje vše. ()

QuietRioT 

všechny recenze uživatele

3 hviezdy a aj to všetky len za hudbu, ktorá je skvelá. Príbeh ináč nenadchne, vlastne flabula je dosť bezvýznamná. Kubrick staval na obrazovej dokonalosti, to však dnes pre mnohých nestačí. ()

Související novinky

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

02.12.2022

Britský měsíčník Sight and Sound po deseti letech opět požádal kritiky o aktualizovaný seznam nejlepších filmů všech dob, a díky obří anketě, v níž se zúčastnilo rekordních 1639 recenzentů, kinařů,… (více)

Co chystá režisér Johna Cartera a WALL-E?

Co chystá režisér Johna Cartera a WALL-E?

10.10.2022

Scenárista a režisér Andrew Stanton (Hledá se Nemo, WALL-E) se po letech pauzy chystá vrátit za kameru svého nového celovečeráku. Stanton naposledy natočil animák Hledá se Dory pro Pixar, předtím měl… (více)

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

08.02.2022

Ve věku 79 let opustil filmový svět mistr speciálních efektů, vynálezce, filmový režisér a producent Douglas Trumbull. Informaci médiím předala jeho dcera Amy. Uznávaný hollywoodský tvůrce, který má… (více)

Festival METRONOME -  Iggy Pop, filmová hudba

Festival METRONOME - Iggy Pop, filmová hudba

27.05.2016

Nový dvoudenní hudební open-air festival METRONOME představí v areálu holešovického Výstaviště během posledního červnového víkendu 25. a 26. června více než 30 zahraničních i tuzemských hudebních… (více)

Reklama

Reklama