Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jak se irský mladík bez budoucnosti stane součástí anglické šlechty 18. století? Odpověď Barryho Lyndona (Ryan O’Neil) je stručná: jakýmkoli možným způsobem! Barry je snaživý žadatel o ruku, účastník soubojů, pobuda, voják v Sedmileté válce, flamendr, špión i falešný karetní hráč – to jsou jeho zastávky na cestě nahoru za bohatstvím a postavením v této přepychové filmové verzi románu Williama Makepeace Thackeryho natočené Stanleym Kubrickem. Pro zvládnutí tohoto nádherně vystavěného a úskočně satirického filmu se Kubrick nechal inspirovat díly malířů té doby. Kostýmy i scény byly pečlivě vyrobeny v dobovém stylu a pro natáčení interiérů i exteriérů v přirozeném světle byly vyvinuty novátorské čočky. A výsledek? Barry Lyndon přetrvává jako zlomový film, který přenáší historické období na filmové plátno tak živě, jako žádný jiný film před ním ani po něm. (Magic Box)

(více)

Recenze (441)

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Historický, dobový príbeh o jednom chlapíkovi, ktorý je predovšetkým maximálne vychytávkovo zrežírovaný. Kubrick povýšil obraz nad príbeh, každý jeden záber je vypiplaný do posledného detailu, kamera je doslova "opulentná" (tak ako kostými a prostredie), krásna, vychytávková. Kým obraz je vymaznaný, k postavám (tradične) má Kubrick skôr odstup, ale to v tomto prípade nie je výčitka. Napriek svojmu zabijáckemu času Barry Lyndon stále graduje a nestihne nudiť. Nie som fanúšik kostýmových drám, ale v tomto prípade rád a vďačne robím výnimku:) ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Nádherne natočený, ale značne zdĺhavý pohľadnicový film, s honosnou hudbou. Navyše ja som sa k nemu dostal ako k poslednému z Kubrickových diel a nemôžem síce povedať, že som nečakal viac, ale ani to, že som sa nedočkal veľa. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Je vidět, že Kubrick si dal jako vždycky záležet, aby jeho film nějak vypadal. Jako režisér se velice snažil, ale příběh za to nestál. Sice dobře vystihnul proměnu ctižádostivé oběti doby v toho, kdo v ní dost dobře obstojí, ale za tři hodiny se nestane vůbec nic dějově zajímavého. A to je velká škoda u filmu, který měl potenciál mě naprosto dostat. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Krásně nasnímaný film natočený podle klasického románu kritického realismu. Jedná se o satiru na společnost devatenáctého století. Satirický tón je podpořen hlavně skrytou postavou vypravěče, která dodává jinak poněkud divadelně nasnímané scéně vtip. Ono divadelní pojetí vychází ze záměru Kubricka natočit celý film jako sled dobových pláten. Film je často velice vtipný a nenechává na pochybách, že Kubrick měl nad svým tříhodinovým opusem dokonalý přehled. Což mě přivádí k jediné věci, kterou bych chtěl vytknout, a to je až přílišná chladnost. Kubrickovi filmy mám rád, ale zdá se mi, že v Barry Lindonovi vyhrála formální stránka nad tou emocionální. Dokonalá propracovanost do nejmenšího detailu působí někdy až moc chladně.To je však jen malá výtka v poměru ke genialitě celého filmu. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Redmond Barry toho chtěl moc a skončil v pěknejch sračkách. Já sem od Barry Lyndona očekával málo a dostal sem Kubricka v celý svý kráse. Mistr prostě přišel a opět zvítězil. Ukrutně dlouhej film u kterýho se nenudim?... No fakt. Händelova Sarabande, která se čtvrt hodiny opakuje v různejch podobách a já i po těch 15 minutách z toho seru a běhá mi mráz po zádech. Vizuální orgasmus, přičemž u některejch scén sem si připadal, že koukam na obraz a ne na film. I tak prostě nepochopim, jak může bejt někdo tak precizní a dokonalej ve všech záběrech. Ale takovej už prostě Stanley Kubrick byl. ()

902 10 

všechny recenze uživatele

muj nejoblibenejsi film od kubricka. poctive historicke filmy jsou odjakziva mym cup of tea, navic mel stanley zrovna svetlou chvilku pri vyberu hercu. ryan o`neal (imho bohuzel velmi nedoceneny herec) je uz standartne bezchybny a marisa berenson skvele zvlada onu potrebnou estetickou ulohu. pro nekoho mozna rozvlekle, ja bych se vsak vydrzel divat i 4 hodiny. takove lizatko pro fajnsmejkry. ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Ještě nikdy nebyly tři hodiny ztrávené u filmu tak krátké. Filmová dokonalost, při které jsem se těšil na každou následující scénu, kdy po konci jsem si přál další hodinu navíc. Barry Lyndon je přesně ten typ filmu, kterému rád a bez přemýšlení udělím 5*, kterými výrazně šetřím. 95% ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Mne to prišlo tak, že Stanley Kubrick sa (okrem iného) vysmial z hier na česť, súbojov o ňu a predstáv o nej... - a ako také sa mi to mocno páčilo. Pretože čo iné vlastne určovalo cestu Barryho Lyndona, v dobrom aj v zlom? Celkový dojem ešte znásobuje kvázi autentická výprava a v rámci žánru nevídaná civilnosť postáv... "Bylo to za vlády Jiřího III., kdy výše uvedené osobnosti žili a bojovali; dobří či špatní, hezčí či oškliví, bohatí či chudí nyní jsou si rovni.“ Život je fraška! ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Barry Lyndon predstavuje filmovú noblesnú frašku, ktorá udivuje svojou pompéznosťou, chladnosťou a brutalitou. Kubrick tentoraz natočil film, ktorý postráda aj napriek svojej vražednej dĺžke, nejakú slabšiu scénu. Scény sa seba krásne nadväzujú, vždy ukazujú len to čo majú a to všetko je podfarbené skvelými hereckými výkonmi, kamerou, hudbou a dokonalou réžiou pána Kubricka. Takto sa film môže hravo zaradiť k opulentným eposom typu sedem samurajov alebo Ben- Hur, aj keď nie je taký dych berúci. Po skončení filmu som naozaj rozmýšľal o tom ako ohodnotím tento film, pretože oproti spomínaným dvom, má nejaké medzery a hlúpe scény - 7 ročný syn prednáša vety, ktoré by žiadne decko v tom veku ešte nechápalo, nie to ešte vyslovovalo. Ale aj napriek tomu sú tam scény - sedem ročná vojna, finále - ktoré berú dych a ktoré sú plné napätia a dokonalosti. Svojim spôsobom by som Barryho Lyndona nazval kameňom úrazu celej hierarchie anglického panstva v 18 storočí, ktorý čo možno najdetailnejšie rozpráva o hlúposti, ctižiadosti a peniazoch. Plus posledná chvála patrí vše vidiacemu rozprávačovi, ktorý bol v správnych chvíľach satirický a v iných krásne melancholický. Kubrick nesklamal. ()

rawen 

všechny recenze uživatele

na třetí pokoukání pořád ten samý dojem - počáteční euforie a okouzlení, po "přestávce" však upadající jen do takové lenošné letargie. vím, že pan Kubrick neměl rád nůžky (navíc kdo by stříhal tak těžce a zdlouhavě nabitý materiál?) - tady to ale určitě chtělo trochu ustoupit. k vizuální a hudební stránce filmu není třeba nic dalšího dodávat - je to skvost. PS: scéna s tančícím Leonardem Rossiterem (alias Johnem Quinem) patří do zlatého fondu kinematografie .) 8/10 ()

HateBreeder 

všechny recenze uživatele

Nevěřil jsem, že to někdy řeknu, ale tohle je zatím ten nejlepší Kubrick, jakého jsem viděl. Tento tříhodinový film je obrazem doby Jiřího III, a tomu odpovídá také nadpozemsky krásná výprava a kostýmy. Jedná se o příběh chudého irského mladíka, který se zamiluje do své sestřenice. Ta se ale zahledí do anglického důstojníka, což Barry nemůže přenést přes srdce a svého soka v lásce vyzve na souboj. Ten sice vyhraje, v zápětí na to ale utíká pryč před anglickou armádou a to jen proto, aby do ní o chvíli později sám narukoval. Tam je teprve začátek jeho cesty na vrchol. Filmem nás provází vypraveč, který sleduje Barryho kroky a připojuje svůj věcný komentář. Tato forma vyprávění je v tomto případě skvělou volbou a divák má tak možnost dvojího pohledu na věc. Ačkoliv má film tři hodiny, tak uběhne velice rychle. Kubrick je opravdový mistr a tak i zde na povrch vyplouvá jeho perfekcionismus a chuť experimentovat. Třeba scéna v baru při svíčkách. Má nádherný obraz, jehož režisér dosáhl pomocí nové unikátní technologie, kterou si kvůli tomu vypůjčil od americké NASA. Kubrick chtěl, aby každý záběr "žil svým životem", aby nic nebylo fádní a ohrané. Vše muselo být perfektní, nezapomenutelné, jinak to prostě nešlo. Nezapomenutelnou scénou je souboj Barryho Lyndona a Lorda Bullyngdona, který je obrazem dokonalosti. Co se kostýmů týče, nikoho jistě nepřekvapí, že řada z nich byly muzeiní originály a zbytek byl vyroben přesně podle slavných kopií. Osvětlení jim potom dodalo konečný lesk. Pokud by nějaký film mohl být reálným obrazem této krásné doby a podle něhož by si ji mohli dnešní diváci připomenout, byl by to jednoznačně Barry Lyndon. ()

5150 

všechny recenze uživatele

Tohle jsem měl nahrané hezky dlouho, ale ke sledování jsem se musel doslova přinutit. Spojení Stanley Kubrick a tři hodiny dlouhý film, ve mě vyvolávalo doslova hrůzu. Na druhý pokus to nakonec vyšlo a jsem za to rád. Sledování mě docela bavilo a ty tři hodiny vcelku uběhly. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Po dlhej dobe som dostal chuť doplniť si zasa trošku filmové vzdelanie. Rada prišla na roky odkladaný kubrickovský rest. Barry Lyndon vyzerá ultra realisticky a ponúka obrovské množstvo sviečok. Nejakú dobu vyzeral ako veľmi šľachetná verzia Švejka, ktorého na miesto prostoty do blbých situácií vháňa túžba po hlbokom zásune. Ten neskôr vystrieda echt gold. Tak polovicu filmu som veril v akéhosi Forresta Gumpa z 18. storočia. Príde, k niečomu sa pripletie, nevedomky z minima vyťaží maximum, respektíve unikne tomu najhoršiemu a ide ryžovať šťastie o kus ďalej. Lenže brutálne pomalé tempo, zbytočné scény, nadbytočne vyslovované jasnosti a nulové sympatie ku komukoľvek mňa postupne ubili nudou. Jeden z TOP 3 preceňovaných filmov na ČSFD. ()

Vesman 

všechny recenze uživatele

4,5*. Ze zatím viděných Kubrickových filmů rozhodně ten nejlepší. Nechápu, jak někdo může tvrdit, že je to příliš rozvleklé a nudné, mě ty tři hodiny utekly velmi rychle a příjemně, neustále jsem byl zvědavý co Barryho potká příště a jak skončí. Musím ocenit příjemnou hudbu s povedeným main theme. Dále pak dobovou atmosféru a kostýmy, obojí na mě působí jako historické filmy z 60.let, tudíž mnohem lépe než dnešní produkce. Zakomponování vypravěče se také ukázalo jako velmi dobrou volbou, jeho věcné komentáře k Barryho životním peripetiím vůbec neruší, naopak je považuji za dobrý doplněk. Film jsem viděl poprvé před pár lety, taktéž při promítání Kubrickova bloku na čt2, jsem jen rád, že teď na mě zapůsobil stejně dobře jako tehdy...a stejně jsem ten osud Barrymu přál. ()

murakamigirl 

všechny recenze uživatele

Historický klenot vo vitrínke filmovej histórie. To nepochybne. Mikroskopická sociálna diplomovka. Nepochybne tiež. Barry Lyndon má svoj "lenivý" šarm, ale tá "lenivosť" je patričná. Ten šarm má silu, ten šarm je tu, ten šarm žije, v každučkom zábere, v každučkom tóne... ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Překvapí především způsob, jakým vypravěč nahlíží na ústřední postavu, protože zatímco v úvodních minutách jsme pevně spjati s osudy hlavního hrdiny a prožíváme jeho dobrodružství spolu s ním, postupně se nám tím, jak roste jeho pracně dosažená společenská prestiž, začíná odcizovat, takže v závěru je už pouze jednou z mnoha postav a jeho další osudy směřují do neznáma. Čím dáll ironičtější vševědoucí vypravěč nám k pocitu nenávratného odloučení úspěšně napomáhá. Barry Lyndonem se podle všeho inspiroval o pár let později Roman Polanski, jehož Tess se odehrává v podobně melancholickém přírodním kraji a jistá chladnost vyprávění se úspěšně vyhýbá hrozící sentimentalitě. Jak vidno, kvalitní tvůrci si dokáží skvěle poradit i se zdánlivě nefilmovými látkami. ()

joehot 

všechny recenze uživatele

Přesně na 70%, což jsou u režiséra Kubrickova formátu spíše tři hvězdy. První polovina parádní, sarkastická a satirická, technicky je film po celou stopáž takřka dokonalý, herecky vytříbené, ale ve druhé Barry Lyndon ztratí veškerou vypravěčskou jiskru a nijak se neliší od školního referátu - pouhá data, situace, fakta, ale pražádný vhled - byť skvěle natočeného. ()

Související novinky

Zemřel herec Ryan O'Neal

Zemřel herec Ryan O'Neal

09.12.2023

Ve věku dvaaosmdesáti let zemřel americký tvůrce nominovaný na Oscara a dva Zlaté glóby, známý díky legendárním snímkům jako Barry Lyndon, Love Story a Papírový měsíc, herec Ryan O'Neal. Smutnou… (více)

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

02.12.2022

Britský měsíčník Sight and Sound po deseti letech opět požádal kritiky o aktualizovaný seznam nejlepších filmů všech dob, a díky obří anketě, v níž se zúčastnilo rekordních 1639 recenzentů, kinařů,… (více)

Zemřel herec Hardy Krüger

Zemřel herec Hardy Krüger

20.01.2022

V americké Kalifornii včera v požehnaném věku 93 let opustil filmový svět německý herecký veterán a spisovatel, Hardy Krüger. Rodák z Berlína má k dnešnímu dni na svém kontě na 70 filmových a… (více)

Reklama

Reklama