Reklama

Reklama

Miloval násilí, sex a Beethovena. Malcolm McDowell v britském kultovním filmu. Žije jen pro tři věci: násilí, sex a Beethovena. Alex deLarge, vůdce čtyřčlenné party výtržníků, před níž si není nikdo jistý. Chodí v buřinkách a bílých kostýmech s velkými suspenzory, navštěvují mléčný bar „Korova" a pijí tamní specialitu – drogami obohacené „moloko", které je pokaždé vybudí k pořádné dávce ultranásilí. Tu brutálně zmlátí opilého tuláka kdesi v podchodu, tu se servou s konkurenčním gangem, tu přepadnou poklidný dům spořádaných občanů... Pak se však jednoho dne ono pověstné ucho utrhne a Alex skončí ve vězení. Ve vězení, z něhož je jediná cesta: stát se pokusným králíkem, nechat si v nejnovějším experimentu „vymýt mozek" tak, aby vše, pro co dosud žil, začal nejen nenávidět, ale přímo fyzicky nesnášet...
Kriminální satira s prvky sci-fi je jedním z nejprovokativnějších filmů režiséra Kubricka. V příběhu, natočeném podle románu Anthonyho Burgesse a odehrávajícím se „v Londýně nedaleké budoucnosti", se – zejména v poruštěné angličtině – projevují vlivy dnes již odeznělé studené války a překračují mnohá tabu, která do té doby v kinematografii byla. Film vzbudil samozřejmě rozporuplné ohlasy, bylo mu dokonce vytýkáno, že díky němu vzrostla kriminalita městské mládeže. O dva roky později, kdy již Kubrick pracoval na Barrym Lyndonovi, bylo násilím vyhrožováno jemu i jeho rodině. Ze všech těchto důvodů byl film – na režisérovu vlastní žádost – v tichosti stažen z kin a až do Kubrickovy smrti nebylo ve Velké Británii povoleno jeho promítání.
Rozporuplný postoj k filmu se projevil i při mezinárodních hodnoceních. Kromě Ceny Kruhu newyorských kritiků za nejlepší film a režii nezískal totiž Mechanický pomeranč nic z řady cen, na něž byl nominován. (Konkrétně na 4 Oscary, 7 cen BAFTA, 3 Zlaté glóby...). Při udílení Oscarů v r. 1972 Kubricka „porazil" William Friedkin se svou Francouzskou spojkou, nicméně při slavnostním ceremoniálu on sám vyslovil to, co si zřejmě myslelo i mnoho dalších: že nejlepším filmovým tvůrcem roku je právě Stanley Kubrick...
Film stojí a padá s výkonem Malcolma McDowella, bez něhož – jak se režisér vyjádřil – by nemohl vzniknout. V hercově filmografii je to nepochybně nejvýraznější a nejlepší role, jakou kdy odvedl, nicméně ani on se žádného oficiálního ohodnocení nedočkal. (Česká televize)

(více)

Recenze (1 267)

campix 

všechny recenze uživatele

Knížka se mi opravdu líbila a film mě také rozhodně nezklamal. Sice za knihou lehce zaostává, ale režisérskému mistrovi Stanley Kubrickovi musím pochválit, jak podle mě vystihl atmosféru knihy, která rozhodně není jednoduchá na zfilmování. McDowell je v hlavní roli opravdu super, jen je chyba, že jsem už díky knize čekal ještě o level větší zábavu. ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Az na par detailov (a zaver) verna Kubrickova adaptacia Burgessovej kniznej predlohy. To, ze Kubrick veru vie tocit filmy a vie aj vystihnut atmosferu kniznej predlohy nema cenu zvyraznovat. Tazko si vsak predstavit filmovy Mechanicky pomaranc bez Malcolma McDowella, ktory "je" mladym Alexom a o opaku nenecha pochybovat ani sekudnu. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Brilantná nočná mora... Film využíva poburujúcu vulgárnosť, ostrú brutalitu a sofistikovanú komédiu, aby vytvoril nepriehľadný argument pre zachovanie rešpektu k slobodnej vôli človeka – dokonca aj na páchanie zlá. 9,5/10 ()

Ripper 

všechny recenze uživatele

Stanley opět nezklamal, kontroverzní, šokujicí, ale hlavně výborný film, excelentní a nezapomenutelný výkon Malcolma McDowella.Oh bliss! Bliss and heaven! Oh, it was gorgeousness and gorgeousity . . . no jo tak tahle melodie mně bude znít v gulliverovi hodně dlouho. ()

Machrovic 

všechny recenze uživatele

Ten, kdo si myslí, že Mechanický pomeranč je adorací násilí je úplně vedle. Ten kdo se domnívá, že film je moralitou proti násilí se mýlí ještě více. Poslání filmu je nepoměrně HLUBŠÍ. Abych zde popsal co mi Kubrickův opus dal, budu muset spoilerovat. Takže poslední varování! Na dalším řádku totiž začíná SPOILER!!!!!. Stačí přečkat Alexovo řádění do jeho zatčení, a pak člověk zjistí, že tento film určitě není bezúčelnou exhibicí násilí. To vůbec ne. Ve filmu se řeší dilema, jak zbavit světa násilníků. Buď je izolovat ve vězení a učinit z nich ještě větší zrůdy nebo jim vymít mozek tak, že se jim násilí a sex budou natolik hnusit, že nebudou schopni ani obrany před jinými násilníky ani sexuálního kontaktu. Ani jedno řešení není správné. Ale to druhé řešení je nepoměrně horší (ač by se na první pohled zdál opak). Totální převýchovou totiž ztratím možnost volby, ztratím ten nejdůležitější aspekt lidskosti: svobodu. (Čím je svoboda bez možnosti volby? Ničím.) Stanu se strojem. To je také význám názvu Mechanický pomeranč. Navenek se Alex zdá člověk, ale pod slupkou je to jen stroj poháněný jedinou věcí: rozkoší z násilí. Obě léčby na něm selhaly. Ani jedna z něj nedovedla učinit člověka. Zatímco v prvním případě z něj bylo učiněno jen poslušné kolečko, které bez odporu zapadne do megastroje společnosti. V druhém případě je "vyléčen" návratem ke své skrz naskrz zvrácené přirozenosti ovládané jen touhou po násilí. Ani v jednom případě se z něj nepodřilo vyloupnout člověka. V prvním případě byla jeho zlá povaha totálně převrstvena brainwashingem, v druhém připádě se jen vrátil ke své nelidské přirozenosti. Shrnutí na závěr: Člověk, který koná jen dobro se stává světcem. Člověk, který koná jen zlo se stává démonem. Oba přestali být lidmi, protože ztratili možnost volby mezi dobrem a zlem. Pokud Jan Potměšil v úplně jiném kontextu říká: "... v každém v nás je ďábel i anděl a každý si může zvolit, komu bude naslouchat.", tak se podle mě mýlí. Alex si vybrat nemoh. ()

EstéCaňa 

všechny recenze uživatele

Mým smyslům přibylo na intenzivitě, celé tělo prožívalo něco jako oragsmus. To byli mé pocity při Kubrickově "Pomeranči". Dokonalé retro drama s podtržením krásné hudby Ludwiga van Beethovena a ještě vynikajícnějším výkonem Malcolma McDowella. Z jeho hlasu, který doprováděl celý film se mi chvělo celé tělo a ten jeho úsměv.... :) Být žena hned se zamiluju. Vůbec se taky nedivím, že Stanley Kubrick odmítl natáčet bez Malcoma, to on právě dodával filmu patřičnou eleganci. I pro lidi, kterým se tento snímek nelíbil mám pochopení. Kubrickova genialita se totiž ne každému jeví jako genialita. 10/10 ()

papaJA21 

všechny recenze uživatele

Dekadentní podívaná v kulisách průmyslového města v Británii. Atmosféru dokreslují futuristické kulisy interiérů, hudba Beethowena, slangová mluva a explicitní násilí. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Fajnový filmík, i ked niektoré veci by som osobne z neho vyhodil. Hlavne kvôli zaujímavému príbehu 140 minútová stopáž nenudila. A na to, že je z roku 1971, dost odvážny. Hodnotenie: 75% ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

no neviem, pre mňa je to taky typicky "film pro náročné diváky", jeho umiestnenie v prvej stovke najlepšejších filmov sveta ma udivuje (asi to naozaj hodnotia len sami "nároční diváci" čo majú nás ostatných za blbov. Ani dejovo ani satirou ani obrazom ma tá Kubrickova priamočiarosť nijako neoslovila. Zaujímavá bola kombinácia vážnej hudby s obrazom deja ale to už tu niekto napísal. Ísť na Kubricka do kina je ako ísť do galerie na vernisáž moderného umenia a tváriť sa tam ako všetkému rozumieme, napriek tomu , že vnútorne sa nám to nepáči a nesúhlasíme s projekciou, ale s pohárom suchého vína sa tvárime , že všetko je OK. Nenávidím pokrytectvo. ()

WolfR 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně poutavý film, který má silné postavy, které Vás svými činy donutí hodně přemýšlet. Respektive Kubrick skrz svou geniální režii a vizi Vás donutí přemýšlet, 5 hvězd ()

KajusaK 

všechny recenze uživatele

První polovina se táhla, od psychiatrie vynikající. Závěr už opět slabý. Ale vcelku spokojenost. Krásná hudba. ()

FrankSusta 

všechny recenze uživatele

Rudě rudá blažka teče proudem, celej tajm po plátně pobíhají pticy s fakt chorošnejma brestama, můví doprovází furt skvostnej Ludwig van, a ta fjůčr se jim taky díky skvělý bélding věřit dá.  Epesní film! Jakožto čtenáře knižní předlohy mě snímek velice zajímal, a i přes jeho brutalitu (které je trochu míň než v knize) jsem si ho neuvěřitelně užil. Každý záběr neuvěřitelně vychází z normálních standartů, každý herecký výkon vychází ze standartů, skvěle zvolená hudba díky skvělému využití vyniká ze stínu sebe samé. A jelikož se tento snímek vážně neuvěřitelně těžce popisuje, tak už jenom vykřiknu; ,,Kubricku, ty úchyle!'' Epesní film, s epesní myšlenkou, kterou však nedokáži říci nahlas, jelikož je nadčasová (i když se dostaví až zhruba v půlce filmu) ()

metal.storm 

všechny recenze uživatele

Zbytečně nadhodnocená sociální drama, která je spíš slavná tím, že nese jméno "Stanley Kubrick". Když se nad tím zamyslím, první půlka je zbytečně nechutná, a druhá by se nestala, kdyby někdo uvažoval racionálně - tudíž postráda smysl. ()

Flyer 

všechny recenze uživatele

Kontroverzní snímek o proměně osobnosti z deviatního grázla do "spořádáného člověka." Film je dost naturalisticky podaný, ovšem pod tvrdou skořápkou se skrývá krásný příběh, který diváka chytne a nepustí. Zmínit musím také zajímavou Kubrickovu vizi budoucnosti, ve které se děj odehrává a která dle ztvárnění nevypadá příliš růžově... ()

Aquarius 

všechny recenze uživatele

Absolútny génius! Osobne radím mechanický orindž do tretice najlepších majstrových kúskov: 2001, MP a Oči dokorán zavreté... Kubrick bol booh a toto je božie dielo! Doobidoob. Mírně schlíplej, co? Lepší nechat spory plavat. Na lože rovnou jdem. Lepší jít damoj a kapánek si šlofnout. Dobrý, dobrý? Dobrý, dobrý! ()

wendelin9 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době přemýšlení a po mnoha ohlédnutí za filmem s řádným odstupem jsem usoudila, že tenhle film je jedním slovem - GENIÁLNÍ..... O jeho brutalitě a násilí v něm obsaženém, není pochyb.. ale není právě to, co ho dělá geniálním?... Snímek je přes 30 let starý a přesto nám vyráží dech.. Zkrátka nemám slov :) a nemůžu se dočkat čtení knihy!!! ()

Související novinky

Zemřel představitel Darth Vadera David Prowse

Zemřel představitel Darth Vadera David Prowse

29.11.2020

Ve věku 85 let zemřel po krátké nemoci britský herec a bývalý bodybuilder David Prowse. Prowse budou fanoušci nejlépe znát jako muže, který na sobě v původních Star Wars nosil ikonický kostým Darth… (více)

Projekt 100 / 2007

Projekt 100 / 2007

11.01.2007

Již 13. rokem se můžeme těšit laskavé péči organizátorů putovní filmové přehlídky Projektu 100, AČFK. Ti kažodorčně dbají o pravidelný přísun deseti mimořádně kvalitních filmů na stříbrná plátna po… (více)

Reklama

Reklama