Reklama

Reklama

Miloval násilí, sex a Beethovena. Malcolm McDowell v britském kultovním filmu. Žije jen pro tři věci: násilí, sex a Beethovena. Alex deLarge, vůdce čtyřčlenné party výtržníků, před níž si není nikdo jistý. Chodí v buřinkách a bílých kostýmech s velkými suspenzory, navštěvují mléčný bar „Korova" a pijí tamní specialitu – drogami obohacené „moloko", které je pokaždé vybudí k pořádné dávce ultranásilí. Tu brutálně zmlátí opilého tuláka kdesi v podchodu, tu se servou s konkurenčním gangem, tu přepadnou poklidný dům spořádaných občanů... Pak se však jednoho dne ono pověstné ucho utrhne a Alex skončí ve vězení. Ve vězení, z něhož je jediná cesta: stát se pokusným králíkem, nechat si v nejnovějším experimentu „vymýt mozek" tak, aby vše, pro co dosud žil, začal nejen nenávidět, ale přímo fyzicky nesnášet...
Kriminální satira s prvky sci-fi je jedním z nejprovokativnějších filmů režiséra Kubricka. V příběhu, natočeném podle románu Anthonyho Burgesse a odehrávajícím se „v Londýně nedaleké budoucnosti", se – zejména v poruštěné angličtině – projevují vlivy dnes již odeznělé studené války a překračují mnohá tabu, která do té doby v kinematografii byla. Film vzbudil samozřejmě rozporuplné ohlasy, bylo mu dokonce vytýkáno, že díky němu vzrostla kriminalita městské mládeže. O dva roky později, kdy již Kubrick pracoval na Barrym Lyndonovi, bylo násilím vyhrožováno jemu i jeho rodině. Ze všech těchto důvodů byl film – na režisérovu vlastní žádost – v tichosti stažen z kin a až do Kubrickovy smrti nebylo ve Velké Británii povoleno jeho promítání.
Rozporuplný postoj k filmu se projevil i při mezinárodních hodnoceních. Kromě Ceny Kruhu newyorských kritiků za nejlepší film a režii nezískal totiž Mechanický pomeranč nic z řady cen, na něž byl nominován. (Konkrétně na 4 Oscary, 7 cen BAFTA, 3 Zlaté glóby...). Při udílení Oscarů v r. 1972 Kubricka „porazil" William Friedkin se svou Francouzskou spojkou, nicméně při slavnostním ceremoniálu on sám vyslovil to, co si zřejmě myslelo i mnoho dalších: že nejlepším filmovým tvůrcem roku je právě Stanley Kubrick...
Film stojí a padá s výkonem Malcolma McDowella, bez něhož – jak se režisér vyjádřil – by nemohl vzniknout. V hercově filmografii je to nepochybně nejvýraznější a nejlepší role, jakou kdy odvedl, nicméně ani on se žádného oficiálního ohodnocení nedočkal. (Česká televize)

(více)

Recenze (1 267)

N3O 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem z toho měl slušnou depku. Tenhle film mě svou hudbou pořád tlačil do kouta a nepouštěl. Mistr Kubrick natočil jeden ze zásadních milníků kinematografie. ()

Nepoviem 

všechny recenze uživatele

Tento film by sa dal v kľude rozdeliť do dvoch častí.V prvej môžme vidieť Alexa v jeho brutálnej anarchistickej podobe,v ktorej nemá zľutovania voči svojmu okolitému svetu a ani k svojim priateľom.Človek ako keby videl tú hnilobu,ktorú má v sebe ukrytú až v tých najtemnejších miestach duše.Druhá časť troška zmiernila tempo.Don Quijote bojoval proti fiktívnym veterným mlynom.Hlavný hrdina tiež zvádzal boj proti niečomu nehmotnému,ale zároveň existenciálnemu.S jeho zlými vlastnosťami.L.V.Beethoven sa tu zmenil z ako keby štartovacieho rozhodcu,ktorý každým výstrelom(tónom) začne vlnu násilia,chaosu a bolesti,na dobro vyhrajúce nekonečnú vojnu nad zlom.Dobre stačilo by.Nechcem tu ďalej parafrázovať.Je na každom samotnom človeku ako popchopí tento snímok a čo si z neho zoberie. ()

Havala 

všechny recenze uživatele

Miluju herecký výkon Malcolma McDowella, hudba se nádherně snoubí s totální bezhlavou řežbou. Na film se nedá dívat mnohokrát, pokaždé mě dostane ta děsivá násilnická atmosféra.Prostě Kubrickova klasika. ()

Horxus 

všechny recenze uživatele

Divný film plný odporných lidí a nechutných činů a já nevím, jak hodnotit. Na jednu stranu je to zvrhlost a hnus, na druhou je v něm ale něco zvláštně zajímavého. Pro mě na hraně 3* a 4* za dobré herecké výkony, ale toť asi vše. Dialogy mi to trochu připomíná Tarantina a zdálo se mi to až moc dlouhé. 3,4* ()

yaqwsx 

všechny recenze uživatele

Všemi opěvovaný kultovní film. Takhle bych charakterizoval Mechanický pomeranč předtím, než jsem jej viděl. Po projekci jsem byl zklamaný. Neskutečně natáhlá stopáž, která by snesla zkrácení minimálně o půlhodinu, přeplácaný děj, který nevyzní - mě osobně neoslovil. Snažil jsem se do něj proniknout, ale prostě nešlo to. Asi nemám Kubrickovské mozkové buňky... ()

anyonecek 

všechny recenze uživatele

Velice velice zajímavý film, který může některé lidi docela šokovat a vyvést je z míry. Každopádně já jsem si ho užil a celý film jsem velice usilovně přemýšlel nad tím, co tím vlastně chtěl autor říct, mám o tom dost teorií a tak nějak netuším, která je ta správná. Film obsahuje hodně násilí a několik docela težkých scének. Malcolm McDowell jako hlavní hrdina byl velice šťastná volba a do role takového psychopata se perfektně hodil. ()

iz67 

všechny recenze uživatele

Tohle je film, který vás donutí si o něm popřemýšlet. Mně nevyhovuje hodně silná stylizace (ale to je čiště můj problém). A polopatické postupné finále; je horší systém nebo jedinec...? To, že si padnou do náruče, se dá tušit hodně brzo. Takže forma i obsah nic moc, a přeci .... . Jestli to nakonec nebude umění! Nakonec dost typické pro hodně filmů s MMcD. Proto ho taky mám rád a nenávidím. ()

kubilov 

všechny recenze uživatele

Teď už to můžu říci, po právu jeden z nejkultovnějších filmů, jaké kdy byly natočeny. Jako vždy u Stanleyho Kubricka nejde o nic prvoplánového, ani o lehce stravitelného, někomu dokonce film může připadat jako urážlivý. U Mechanického pomeranče jde hlavně o zvláštní sci-fi atmosféru, prostředí a podivnou mluvu. A stejně jako u 2001 je to dílo v aspektech inovátorství a myšlenky naprosto napřed před svým okolím. V průběhu děje jsem si toho vůdce násilnické bandy oblečené do homooblečků se zvláštní zábavou v násilí velmi oblíbil a toto Kubrickovo veledílo uznávám jako málokterý film, přesto (proto) však za 4* ()

A_san 

všechny recenze uživatele

Pro mě klasika, protože se na film vždycky ráda podívám. angličtina mixlá s ruštinou mi přišla supr a myslím, že scéna s křeslem a kapkami je nezapomenutelná. Násilí představené v syrové formě, žádné přiklášlování. Krásná ukázka vymývání mozků pro ty "dobré účely". A konec dobrý, všechno dobré, ne?:) ()

Izi-Peťan 

všechny recenze uživatele

Po Osvícení to je můj druhý film od Kubricka a totálně mě pohltil. Nejprve jsem čuměl, jak si hlavní hrdina dokáže užívat násilí a pak jsem čuměl ještě víc, jak se ostatní k němu chovali po "nápravě". Nezapomenutelný zážitek, který si nebráním v blízké době zopakovat. 100% ()

fordhont 

všechny recenze uživatele

O tom, že člověk je člověkem díky tomu, že má možnost volby a konání (dobra nebo zla) vychází z něho a není jen mechanickou (fyziologickou) reakcí. Myšlenka úžasná a mnohá náboženství by se nad tím mohla zamyslet, avšak ztvárnění filmu mi nějak nesedí. Dodívat jsem se na něj musel až napodruhé, protože vyžívání se v úchylných scénách je docela dlouhé (i když pro atmosféru důležité). Nechci filmu popírat jeho velikost a důležitost, ale chybí mi tam větší důraz na psychologii postavy. ()

Falstad 

všechny recenze uživatele

Typický Kubrick ... tíživý, melodramatický a osudový ... v případě mechanického pomeranče "oko za oko, zub za zub" a násilí opět plodí jenom násilí a tak se nelze divit tomu, že osud hlavního hrdiny je takový jaký je ... herecké výkony či samotný příběh jde v tomto dílku ovšem stranou a tak se opět musíme zaměřit na excelentní hudbu, tíživou atmosféru a neobyčejné dialogy s geniální prací střihařů ... za mě 5 hvězd :-) ()

adamix 

všechny recenze uživatele

Uvažoval som na 4* hodnotiť tento film, lebo je to trochu dosť úchylné, ale od tej scény ako Alexa zavrú až po úplne záverečnú scénu je to GENIÁLNE. A GENIÁLNA myšlienka je aj tá, že človeka môžte mučiť a zároveň aj liečiť. A ešte GENIÁLNEJŠIA je tá, že aj z možno najväčšieho psychopata sa môže stať možno najväčší dobrák na svete :). U mňa 5*. ()

Dickator 

všechny recenze uživatele

Jsem spokojen, film se vcelku ucházejícně drží knižní předlohy, zachovává hlavní myšlenku, některé scény jsou vynechány a / nebo upraveny velice zvláštním způsobem, což dodává filmovému zpracování ještě více extravagance a nepochybně zaujímá diváka o to více. Výborné herecké výkony, skvělá práce režie. Až na drobné nesrovnalosti ohledně vynechaných scén nemám moc co vytknout. ()

Vojtarr 

všechny recenze uživatele

Pohled na to jak někteří lidé opravdu milují násilí nebo jak stojí ve filmu ultra-násilí. První část filmu je pouze o tomto bezmyšlenkovitém násilí, které nedává smysl. Divák se asi zamyslí, nad tím proč je tam tolik takových násilných scén. Poté, co film skončí, si ale uvědomí, že tam všechny ty scény mají co dělat a dodávají filmu šmrnc. Rozhodně doporučuji. ()

RigorMortis 

všechny recenze uživatele

Nečudujem sa, že film svojho času spôsobil taký rozruch. Brutalita, ktorá v ňom je ani dnes nestráca na sile. Smutné, ako sa z Alexa namiesto normálneho spoluobčana stal človek neschopný akejkoľvek sebaobrany. Len sa tak pýtam, či to s tou brutalitou narozdiel od knihy až príliš neprehnali... ()

Boudyy 

všechny recenze uživatele

Kubrickovo kultovní film, který pronikl už snad do všech aspektů kultury vůbec. Je to neuvěřitelné až nepopsatelné, co se 140 minut na plátně děje. Neotřelé scény (hlavně velmi zajímavě pojato vizuálně, interiéry připomínající dekadentní umění, šílené kostýmy) tvoří většinu filmu, podpořené velmi dobrou hudbou (variace na 9. symfonii je geniální). Kubrickovo filmové poselství je taky výborné a v současné době čím dál aktuálnější, ztráty svobod ve jménu "obecného blaha" jsou pro řadu dnešních politiků opět horkým tématem. Kubrick to pojal opravdu zajímavě, jsem rád za adaptaci knihy. ()

Související novinky

Zemřel představitel Darth Vadera David Prowse

Zemřel představitel Darth Vadera David Prowse

29.11.2020

Ve věku 85 let zemřel po krátké nemoci britský herec a bývalý bodybuilder David Prowse. Prowse budou fanoušci nejlépe znát jako muže, který na sobě v původních Star Wars nosil ikonický kostým Darth… (více)

Projekt 100 / 2007

Projekt 100 / 2007

11.01.2007

Již 13. rokem se můžeme těšit laskavé péči organizátorů putovní filmové přehlídky Projektu 100, AČFK. Ti kažodorčně dbají o pravidelný přísun deseti mimořádně kvalitních filmů na stříbrná plátna po… (více)

Reklama

Reklama