Reklama

Reklama

Miloval násilí, sex a Beethovena. Malcolm McDowell v britském kultovním filmu. Žije jen pro tři věci: násilí, sex a Beethovena. Alex deLarge, vůdce čtyřčlenné party výtržníků, před níž si není nikdo jistý. Chodí v buřinkách a bílých kostýmech s velkými suspenzory, navštěvují mléčný bar „Korova" a pijí tamní specialitu – drogami obohacené „moloko", které je pokaždé vybudí k pořádné dávce ultranásilí. Tu brutálně zmlátí opilého tuláka kdesi v podchodu, tu se servou s konkurenčním gangem, tu přepadnou poklidný dům spořádaných občanů... Pak se však jednoho dne ono pověstné ucho utrhne a Alex skončí ve vězení. Ve vězení, z něhož je jediná cesta: stát se pokusným králíkem, nechat si v nejnovějším experimentu „vymýt mozek" tak, aby vše, pro co dosud žil, začal nejen nenávidět, ale přímo fyzicky nesnášet...
Kriminální satira s prvky sci-fi je jedním z nejprovokativnějších filmů režiséra Kubricka. V příběhu, natočeném podle románu Anthonyho Burgesse a odehrávajícím se „v Londýně nedaleké budoucnosti", se – zejména v poruštěné angličtině – projevují vlivy dnes již odeznělé studené války a překračují mnohá tabu, která do té doby v kinematografii byla. Film vzbudil samozřejmě rozporuplné ohlasy, bylo mu dokonce vytýkáno, že díky němu vzrostla kriminalita městské mládeže. O dva roky později, kdy již Kubrick pracoval na Barrym Lyndonovi, bylo násilím vyhrožováno jemu i jeho rodině. Ze všech těchto důvodů byl film – na režisérovu vlastní žádost – v tichosti stažen z kin a až do Kubrickovy smrti nebylo ve Velké Británii povoleno jeho promítání.
Rozporuplný postoj k filmu se projevil i při mezinárodních hodnoceních. Kromě Ceny Kruhu newyorských kritiků za nejlepší film a režii nezískal totiž Mechanický pomeranč nic z řady cen, na něž byl nominován. (Konkrétně na 4 Oscary, 7 cen BAFTA, 3 Zlaté glóby...). Při udílení Oscarů v r. 1972 Kubricka „porazil" William Friedkin se svou Francouzskou spojkou, nicméně při slavnostním ceremoniálu on sám vyslovil to, co si zřejmě myslelo i mnoho dalších: že nejlepším filmovým tvůrcem roku je právě Stanley Kubrick...
Film stojí a padá s výkonem Malcolma McDowella, bez něhož – jak se režisér vyjádřil – by nemohl vzniknout. V hercově filmografii je to nepochybně nejvýraznější a nejlepší role, jakou kdy odvedl, nicméně ani on se žádného oficiálního ohodnocení nedočkal. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (171)

  • Sebevražedný skok z budovy z perspektivy Alexe (Malcolm McDowell) byl natočen kamerou v plastovém boxu, který byl hozen ze střechy. Celkem si to vyžádalo 6 pokusů, než krabice přistála kamerou dolů. (don corleone)
  • Režisér trval na tom, aby nádoby s mlékem v baru byly každou hodinu vyměněny za nové, protože mléko pod reflektory kyslo. (don corleone)
  • Než se projektu chopil Stanley Kubrick, bylo zvažováno několik typů pro Alexovy droogy: ženy v minisukních, staří důchodci nebo dokonce členové skupiny The Rolling Stones. (don corleone)
  • Slovo "brother" (brat) zaznie dokopy 259x, z toho 86x vo fráze "O my brothers", ktorá je v predlohe adresovaná čitateľovi. Slovo "ultra-violence" (ultranásilie) zaznie 15x, "Ludwig van" 12x. Alex (Malcolm McDowell) povie slovo "height" nesprávne ako "heighth" 21x, správne ho vysloví 2x, a to vždy v rovnakom kontexte. Samotný názov "A Clockwork Orange" vo filme nezaznie ani raz, v knižnej predlohe však hneď 9x - je názvom knihy, ktorú Alex číta v druhej kapitole predtým, než so svojím gangom znásilní autorovu ženu k smrti. (Madsbender)
  • Scény z domu pána Alexandera (Patrick Magee) sa natáčali v interiéroch domu Skybreak House v Radlett, Hertfordshire. Tento dom bol realizovaný v rokoch 1965-1966 architektonickým zoskupením s názvom Team 4, ktorý sa skladal zo svetových mien Richard Rogers a Norman Foster spolu s ich manželkami. (Fanita)
  • Snímka sa umiestnila ako v tretia v rebríčku "Filmy, ktoré šokovali svet" slovenského časopisu FilmMax. (ash99)
  • Film sa odlišuje od knižnej predlohy (okrem iného) aj tým, že je tu vypustený obsah záverečnej (21.) kapitoly, pretože Stanley Kubrick režíroval film podľa amerického knižného vydania, ktoré malo len 20 kapitol. Americký distribútor totiž nechcel vydať novelu, ktorá končí happyendom, pretože tie neboli vtedy "in". Číslo 21 má však pri tomto diele (zaoberajúcom sa aj otázkou dospievania) dôležitú symboliku: 21 rokov je v USA a v UK vekom plnoletosti. (rudeboy)

Související novinky

Zemřel představitel Darth Vadera David Prowse

Zemřel představitel Darth Vadera David Prowse

29.11.2020

Ve věku 85 let zemřel po krátké nemoci britský herec a bývalý bodybuilder David Prowse. Prowse budou fanoušci nejlépe znát jako muže, který na sobě v původních Star Wars nosil ikonický kostým Darth… (více)

Projekt 100 / 2007

Projekt 100 / 2007

11.01.2007

Již 13. rokem se můžeme těšit laskavé péči organizátorů putovní filmové přehlídky Projektu 100, AČFK. Ti kažodorčně dbají o pravidelný přísun deseti mimořádně kvalitních filmů na stříbrná plátna po… (více)

Reklama

Reklama