Reklama

Reklama

Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu

  • USA Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (více)
Trailer 1

VOD (1)

Černá komedie Stanleyho Kubricka pojednává o skupině paranoidních generálů fascinovaných válkou, kterým se “nešťastnou náhodou” podaří rozpoutat jadernou apokalypsu. Náčelník generálního štábu "Buck" Turgidson a generál strategického letectva Jack Ripper vyšlou letku bombardérů, aby zaútočila na Sovětský svaz. To aktivuje sovětskou tajnou zbraň zvanou “bomba posledního soudu.” Jedná se o ďábelský raketový systém, s nímž má být uskutečněn odvetný úder. Aby upozornil na tuto katastrofu, stane se britský kapitán Lionel Mandrake jedinou osobou, která má přístup ke generálu Ripperovi. Americký prezident Muffley se ve snaze odvrátit neštěstí pokusí přesvědčit opilého sovětského premiéra, že je to všechno jen hloupý omyl. Prezidentovým poradcem je šílený dr. Divnoláska, někdejší nacistický vědec. (Cinemax)

(více)

Recenze (594)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

No je to hodně neortodoxní satira, abych řekl pravdu vnímal jsem si spíše jako komedii, yť samozřejmě v konečném důsledku to k smíchu moc není, ale ta pointa je minimálně v dnešní době nereálná, ale máme jiný reálný možnosti point. Peter je tady fakt neskutečnej a v těsným závěsu Gerge C. Scott. Některé scény a dialogy jsou neskutečně zábavný, zejména telefonování je tady pojato monstrozním stylem. ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Vynikající satira, při níž vám z toho pobíhajícího mrazu můžou pěkně nastydnout záda :) ... Tedy pokud chápete, co to byla studená válka a jaké vztahy vládly mezi mocnostmi. Peter Sellers je výborný, ale mojí hvězdou je v tomhle filmu G.C. Scott :)) ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Sžíravá satira na myšlení zelených mozků a hrozbu jaderné války. Petru Sellersovi jsem nikdy nepřišel na chuť, ale tady mně svojí trojrolí naprosto uzemnil. Rodeo na bombě v závěru je takovou třešničkou na chutném dortu. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Rozhodně tohle není ten typ komedie, při které byste se váleli smíchy. Spíš jsem se jen tak stále pousmívala. Z druhé strany mě tenhle film donutil zamyslet se nad některými problémy a myslím, že v době svého vzniku, za studené války, z něj muselo mrazit ještě mnohem víc. Protože ono to, co se nakonec stane, není zas tak úplně nereálné. Co se týče filmařské, technické a herecké stránky, nemůžu vytknout vůbec nic, snad jen to, že mi připadala jaksi potlačena lidská stránka věci, hrozně špatně se to popisuje, protože lidi jsou na plátně v podstatě pořád a neustále vedou dialogy, ale i tak mi přijdou jaksi v pozadí věci. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $1,8miliónaTržby USA $9,440,272Tržby Celosvetovo $9,900,000║ tak toto Kubrick zvládol, satirický výsmech mocnostiam ako sa patrí, Sellers exceluje v daných úlohách /80%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Výborná satira na to jak by to mohlo být, kdyby si nějaký velící základny řekl, že všichni na naši planetě jsou z tekutiny a musí se v ní přeměnit :). Geniální herectví Petera Sellerse nemá chybu. Nedá se říci, že na něm stojí film, protože takovým to "chybám" se Kubrick vyhýbá. Jeho talent a herectví však film povznáší. Jeho dr.Strangelove je s božský!! Jeho křeč v pravé ruce, jeho výraz, mluva s cigaretou na rtech to vše z něj dělá obdivovanou postavu. Hláška o původu doktora mezi dvěma generály je bezchybný!!! Upřímně nechápu jak na tohle někdo mohl přijít. Hudba nemá, jak je již zvykem u Stanleyho, naprosto chybu. Závěrečná jízda na bombě a rozmluva o poslední lidské šanci. To vše tento film dotváří k dokonalosti. A to nemluvím o konci... Chcete méně satirický pohled na obdobnou situaci ? PS: ten prodloužený konec musel být opravdu pěkně mimo:). ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Stanley Kubrick, Terry Southern, Peter George .. Dokonalá vojensko-politická satira a skvostná úvaha na téma co kdyby z dob fanatického atomového zbrojení a mocenského soupeření USA a SSSR. Stanley Kubrick tento film zvládl jak po režijní stránce, tak především po scénáristické a směle tohle dílo označím za jedno z jeho nejlepších. Kdo bude čekat smršť vtipných scének, bude vyloženě zklamán - síla, kouzlo a samotný humor leží na mnohem inteligentnější a mrazivější úrovni, která může zůstat mnohým skryta. Peter Sellers v trojroli je vskutku výtečný a zejména jeho Dr. Strangelove je přímo skvostný. Dokonalá fikce, která je naštěstí stále jen fikcí, protože se doposud nestalo tak fatální zelené lidské selhání, jak nám ukazuje tento film a lidstvo dál žije jen ve stínu, nikoli účinku vynálezu zkázy. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Mrazivá satira. Nezapomenutelná trojrole. Námětem aktuální dodnes. A především velice vtipné i trefné. Je jedno zda se vám bude ve výsledku líbit či ne; jedno je totiž jisté. V každém případě zaujme, když již nic jiného... A takových snímků není nikdy dost. Věčná škoda, že Kubrick nenatočil více komedií, protože talent na ně evidentně měl. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Mein Führer, I can walk! (Michael Bay je buď totální ignorant, anebo přece jen trochu smyslu pro humor má; vzpomeňte scénu Rooseveltova vyskočení z invalidního vozíku přesně strangelavským způsobem.)Těžko byste se někdy jindy pozorujíce výbuchy atomových bomb nasmáli tak jako tady. Vlastně to nešlo natočit jinak než jako komedii. Studená válka, závody ve zbrojení, ničení nepředstavitelných rozměrů - vše, co naprosto přesahuje běžné schopnosti lidské obrazotvornosti, si nutně říká o co nejabsurdnější zpracování. Komediální forma snímek neodlehčuje, nýbrž mu právě naopak dodává palčivosti. Ten, kdo tu hledá zábavu nebo černý humor, oslyšen nebude, avšak měl by si uvědomit, že film nebyl prvotně natočen k těmto účelům. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Komedie od Kubricka? Tak na to jsem byl hrozně zvědav, ale neubránil jsem se pochybám. Po zhlédnutí říkám, že oprávněně. Něco takhle zoufale nevtipného jsem už dlouho neviděl, u toho filmu jsem se akorát jednou usmál při rodeu na bombě a jinak je to fakt hrozně suchý. Aspoň že vzhledem k tomu kdo seděl na režisérské stoličce se na to dá koukat, protože vizuálně to není úplně k zahození a ta militaristická hudba co hraje v letadle je dobrá. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Opravdu přátelská konverzace s Dimitrijem, zářící Peter Sellers a příznačně kousavý Kubrick. Dr. Divnoláska má přesně ten typ humoru, který když sedne, tak zanechá jak vrásky od smíchu, tak pocit dokonale chytrého filmu. Tím spíš, že není pro každého. Pro mě je ale i po téměř šedesáti letech od svého vzniku nestárnoucí trefou do černého. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No nemuzu rict, ze by me Kubrick nejak zvlast potesil, cekal jsem krapet vic. Film ma svoje skvely momenty, at uz to jsou nejaky skvely vtipny sceny a nebo sceny krapet mrazivejsi, ale celkove tomu tak nak chybi stava. Proste film tak nak plyne a cas od casu necim potesi. Navic krome cool melodie v letadle tu skoro neni hudba. No a samotnej pribeh je hodne jednoduchej, ale dava prostor pro tu satiru na armadu. Jinak vse zachranujou herci, Sellersovi to sice chvilku trva, ale pak to rozjede neskutecnym zpusobem, akorat skoda, ze jeho nejuchylnejsi postava, Divnolaska, ma jen par vystupu. Ale tentokrat me skoro vic potesil George Scott, kterej byl v roli polosilenyho generala naprosto genialni. No ale ackoliv bych od Kubricka cekal neco vic, presto nemuzu filmu uprit jisty kvality a nemuzu rict, ze bych se tech 90 minut nudil, takze 4*. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Dr. Divnoláska není tak docela komedie. Je to satira, což je žánr, který s komedií samozřejmě souvisí, ale nemusí to nezbytně znamenat, že budete ryčet smíchy. I když... scéna, kdy Sellers coby prezident USA telefonuje s opilým ruským prezidentem a snaží se mu šetrně sdělit, že omylem shodili bombu na jeho zemi, je vážně k popukání. P. S.: Peter Sellers měl původně hrát ještě čtvrtou roli, ale ze zdravotních důvodů se jí vzdal. Škoda, mohlo to být ještě pestřejší. 80% ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mi dlouho unikal. A když jsem ho konečně viděl, zavládlo ve mně opravdové nadšení. Je to chytré, zábavné a, když se nad tím člověk zamyslí, místy až děsivě mrazivé. Ale podobně jako u některých jiných Kubrickových filmů je to na mě příliš... tentokrát avantgardní. Nicméně stojí za vidění už jen pro herecký koncert Petera Sellerse. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Mrazivá apokalyptická "komedie" na (pro mě) jedno z vůbec nejfascinujícnějších témat, vyšla ještě v bezprostředním stínu kubánské raketové krize a ač je plná absurdit, má bohužel brutálně blízko k realitě. Herci (Sellers x3, Scott, Hayden, Pickens) jsou tu excelentní, humor byť zvláštní, tak skvělý. Závěrečných 10 minut, umocněných "We'll Meet Again", je geniálních. Mám takový ten pocit, že to bude chtít vidět znovu jen k chycení pár detailů a uvědomění si dalších pár věcí mimo film, už teď jsem si jistý opáčkem a rozhodně časem navážu FAIL-SAFE, pár dokumenty o Bombě a sérií MANHATTAN z prostředí Los Alamos. Říkám, tohle téma mě velmi poutá a čas od času vždycky posadí na prdel. Kdo nemáte kontext, vřele doporučuju projít si UNTOLD HISTORY OF US od Olivera Stonea. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Satira s obrovským přesahem. Koho jsem naposledy slyšela říkat "Zbraň posledního soudu" byl Putin ve čtyřdílném dokumentu. A myslel to vážně. ()

Reklama

Reklama