Reklama

Reklama

V lednu roku 2009 se svět stal svědkem „zázraku na řece Hudson", když kapitán „Sully" Sullenberger (Tom Hanks) nouzově přistál s poškozeným letadlem na ledových vodách řeky Hudson a zachránil tak život 155 pasažérů na palubě letadla. Přestože veřejnost a média mluvila o ojedinělém činu dokazujícím jeho letecké dovednosti, probíhající vyšetřování hrozilo zničit jeho pověst a kariéru. (Freeman Ent.)

(více)

Recenze (915)

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Eastwoodem perfektně zpracovaná šaškárna, kterou si tehdy ouřadové dovolili zinscenovat. Přistání na Hudson River viděné z několika pohledů byl výborný tah, divák tak má možnost analyzovat sám, každopádně stále musí kroutit hlavou nad absurditou vyšetřování. Eastwood zasluhuje pochvalu za téměř nulový patos, žádnou nudu a napínavou akci, I když samozřejmě každý ví, jak dopadne. Na výbornou je i casting. Nejen Hanks, ale i Eckhart a Anna Gunn. Ta ženská hraje ty sviňuchy tak dobře, že bych jí s chutí vždycky dal pěstí. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

když vezmeme v potaz,že být tenhle film pouze o samotném přistání,měl by asi 6 minut tak to co se nakonec podařilo Eastwoodovi stvořit je také poměrně zázrak.Prakticky z úplného minima dokázal vytvořit vtahující,sympatické a nadstandardně dobré komorní drama s výborným Hanksem a skvělou scénou již zmíněného přistání.Trošku sem se obával,že to bude něco jako Zemeckisův Let a i když to srovnání se nabízí,tohle je prostě lepší...80% ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Tak a je to zde. Desetiletí od Ptáků (režie: Alfred Hitchcock), se vzdušní opeřenci rozhodli přestat sledovat ta odporná filmová ptactva typu: Rio, Orel Edie či Slepičí úlet. Bylo na čase lidem opět ukázat, co jsou potomci dinosaurů zač! A tak se zhostili atentátu, který jim poradil pan scenárista Al Káida. Žel bohu osud to nějak zvrtal, a proto se hlavním hrdinou nestali stateční ptáci bojující za Ptáci 2, ale jakýsi neznámý šedovlasý stařec, který s tuctem ptactva v motoru přistál na řece a zachránil všech 155 osob!!!! Následně vzniklo toto životopisné drama, jehož hlavní role se zhostil s grácií Tom Hanks. Vše je v něm vykresleno co nejrealističtěji (komise byla opravdu takhle zlá?) a kupodivu ani minuta nenudí (což je po Hudsonu druhý zázrak, neboť tento problém jsme měl u Letu). Ve výsledku zde máme film, jenž byl v různých obměnách mnohokrát zpracovaný, ovšem nyní je zde ne/originální nálepka "podle neuvěřitelné skutečné události" (to si trochu odporuje s uvěřitelností o níž se tvůrci snaží), v novém snímku Clinta Eastwooda, který po Sniperovi opět kvalitativně řádí na režisérské sesli. Bravo Eastwoode, herci i celý realizační týme! Příště prosím natoč film o sobotním vaření svíčkové na smetaně. Vím, že zde to dostane jako drama 90% a pět nominací na Oscara. Máš na to Clinte!!!! 80% ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Musim uznat ,že Eastwood umí i točit.Sice se nejradši vracim k jeho Harrymu,ale ani tahle pozice mu nedělá žadný problémy.Fakt poutavý vyprávění.80%. ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Už jenom kvůli Eastwoodovi a Hanksovi nemůžu snímek neobdivovat. A teď nemám na mysli pouze jejich věk, ale i to, co v něm dokáží vytvářet. Natočili spolu lidský film, ve kterém mě do sebe vtáhla každá rekonstrukce přistání, zdárně se vyhnuli nabízejícímu se nekritickému zbožštění a adorování hrdinství a také se jim povedlo zdůraznit důležitost probíhajícího vyšetřování. Já jsem k tomu ještě poslouchal, co se dozvím od postav, protože měly co říct. Přitvrdit se však mohlo ve zpochybňování paměti. ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Musím uznat, že to bylo ještě lepší než jsem očekával! Tom Hanks předvedl "nečekaně" bravůrní herecké schopnosti a Clint Eastwood obhájil svůj režisérský post, který mu evidentně svědčí! Zarazila mě šílená byrokracie, která místo toho aby byla ráda, že se mu podařilo zachránit pasažéry ho soudí jako trestance, který spáchal ten největší zločin světa! Ale že mě to vůbec v tomhle zvráceném světě, který řídí systém vůbec překvapuje! 95% ()

Figu 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem to trochu jinak natočený, asi víc postupně. Proto prvně ten velikej incident, pak následky. Clint to udělal naopak, děje i mírně proložil a tím určitě Zázrak na řece Hudson znázornil dokonaleji a zajímavěji! No a když si do pilotní kabyny a hlavní role hrdiny Sullyho vezmete takovou personu jako je Tom Hanks, kvalita je zaručená! Supr vědět něco o této události! 80% ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Navzdory tomu, že mě občas docela zaráželo, jak je celý příběh vedený (začátek chronologický, ale v prostředku retrospektivní, kde až teprve začne ukazovat celý incident) a jak divně "utnutý" konec to má (skončí to totiž hned po rozsudku soudu, ale spíš jsem čekal, že ještě uvidím Sullyho o tom všem mluvit se ženou apod.), se kupodivu jedná o kvalitní film. Dost jsem se bál, abych se nedočkal těžké nudy jako kdysi u Letu (který je zde mezi podobnými filmy), ale tohle naštěstí šlape od samého začátku a i když je jasné, jak vše dopadne, dokázalo mě to neustále napínat a navíc se to obešlo i bez patosu a klišé typických pro americké filmy a když už se nějaké na chvíli objevilo, dokázal ho Eastwood tak skvěle do všeho zapracovat, že se z něj ta klišovitost dost vytratila. Až mě fascinuje, že je někdo v tolika letech schopný natočit něco takhle funkčního, co drží pohromadě, má příběh a hlavu i patu. Spousta režisérů totiž ve stáři zblbne, ale i když Eastwoodovu tvorbu moc prozkoumanou ještě nemám, vypadá to, že bude jednou z těch světlých výjimek - přece jenom, své nejslavnější dílo natočil pouhých 8 let před Sullym... Dokonalé to sice rozhodně není, ale nadprůměrné a povedené určitě. Slabé 4* ()

Kwaichi 

všechny recenze uživatele

Pekný príbeh zo starého sveta, kde ľudské skúsenosti mali ešte šancu vyhrať nad strojmi a softvérovými analýzami. Tom Hanks a Aaron Eckhart tvoria zohranú dvojicu, ako keby spolu lietali celý život. Clint Estwood opäť raz dokazuje, že stále nepatrí do starého železa. Páči sa mi prerozprávanie príbehu v komornej atmosfére a režisér to zbytočne nenafukuje do megalomanských rozmerov, ako je zvykom v drámach o hrdinoch spoza Veľkej Mláky. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Spíš to připomnělo hraný dokument, než film. Ale Eastwood se zase předvedl, velmi dobře natočeno. Líbilo se mi, že v některých klíčových scénách nebyla hudba, kterou by jiní použili, ale jen zvuky, které tam patřili. Člověk to tak mohl prožít, jak to vlastně bylo. ()

carlos 2010 

všechny recenze uživatele

Kvalitný film s výbornou réžiou (ako vždy u C.E.) a s profesionálnym výkonom Toma Hanksa, ktorý jasne a presne popisuje udalosť počas letu US Airways 1549. 4* sú tak akurát. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Kapitán Sullenberger je očividně velký frajer, protože dokázat něco takového by zvládl asi málokdo. Eastwood zase ukazuje, že i ve svém požehnaném věku umí natočit parádní film plný emocí a vlastně i akce. O malinko horší než Let s Washingtonem, ale přesto velmi kvalitní zážitek. 85% ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Tady by bylo potřeba devět hvězdiček. Pět bych nasázel Sullymu(tomu opravdovému) a čtyři Clintovi. Ten příběh v člověku vzbudí spoustu různých emocí. U mě často převládalo rozhořčení nad tím, že i když zachráníte 155 lidí, tak se musíte zodpovídat za to, že jste ještě nezachránili letadlo...že jste to neudělali líp. Eastwood vás mnohokrát vezme do kokpitu i mezi pasažéry, mockrát vám ukáže záběry na letadlo z různých pohledů, uvidíte velmi zblízka i jeho pád...řemeslně je to skvěle zvládnuté. Hanks s Eckhartem se pohybují přesně na té hranici, která drží film jen kousek od hraného dokumentu...není co vytknout. Snad jen...a to je jen drobnost...od první minuty jsem cítil, že tvůrci stojí jednoznačně na straně Sullyho a že má být i tento film, takovým dodatečným poděkováním. To ale nevadí...on si to poděkování nejspíš zaslouží. PS: kdo se bojí létat, ale občas musí...nedívejte se na to...i přestože to tentokrát skončilo dobře...bude se vám příště do letadla nastupovat o malinko hůř. ()

carly 

všechny recenze uživatele

Film má dobrú dĺžku, s ničím sa zbytočne nepára. A oceňujem aj nápad s flashbackmi. Navodilo to dobrú atmosféru a dodalo dramatično. Herecké výkony úžasné. Remeselne tiež mimoriadne dobre zvládnutý film. Miestami som nedýchala. Príjemný zážitok. ()

necisty 

všechny recenze uživatele

Krásně natočený a bravurně zahraný film, taky Hanks, že jo. Ale nemůžu si pomoct, že kdyby se to nepřiživovalo na skutečné a šokující události, tak by si to vůbec nezasloužilo takový obdiv. Poslední dobou ani Clintovi nevěřím ty hrdinné hlavní postavy, které jsou ve vypjatých situacích až příliš dokonalé, ale po shlédnutí na pohled příjemného a starostlivého opravdového Sullyho jsem tomu uvěřil. ... GA Cinema ()

PROCESOR 

všechny recenze uživatele

Nebudu rozebírat hrdinský čin kapitána, ale film. Jako by si tvůrci řekli ještě před natáčením. "Máme to v kapse, to bude jasnej trhák". Za kamerou Eastwood, co točit umí, před kamerou fenomenální Hanks, pro tuto roli přímo stvořený. Pro mě to bylo celkem zklamání. Žádný drama a napětí se nekonalo a nejde jenom o to, že víme, jak to skončí, ale jak to bylo celé postaveno. Vyšetřovatelé jsou štouralové, to je jasný, ale na mě to vše působilo, hrozně fádním skoro nudným dojmem. Jako kdybych koukal na dokument letecké katastrofy a ne na film. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Eastwood je nezmar, v 86-ti letech natocit tak vyborny film... Skvele zahrana a velmi dobre vykreslena postava kapitana s jeho vnitrnimi pocity, tesne po pristani na rece Hudson uprostred New Yorku. Dobre mu sekunduje i druhy pilot v podani Aarona Eckharta. Myslim, ze cela situace ohledne letu az k jeho pristani je natocena verohodne a povedla se. Filmu vlastne nelze vytknout vubec nic, k peti hvezdickam uz mi snad chybi jen chut si tento film pustit jeste jednou... ()

campix 

všechny recenze uživatele

Rukopis Clinta Eastwooda je zde naprosto jasně patrný. Filmové zpracování reálných událostí, které, kdyby se toho chopil někdo jiný, mohli vypadat úplně jinak, šlo by zřejmě především o samotný let a průběh této katastrofy. Sully je naopak spíše o lidech v pozadí a následném vyšetřování, zda šlo přistání letadla plného lidí na řece Hudson předejít. Jak tomu u Clinta bývá, tak Sully je po všech stránkách naprosto vymazlená záležitost, které toho moc vytknout opravdu nemůžete. Taktéž Tom Hanks byl naprosto perfektní. Jediné, co bych mohl vytknout je jistá strojenost a sterilita, která vám lehce brání od většího prožití zfilmované události. ()

Související novinky

Clint Eastwood do důchodu nespěchá

Clint Eastwood do důchodu nespěchá

19.04.2019

88letý legendární herec a režisér Clint Eastwood (Pašerák, Americký sniper) do důchodu rozhodně nespěchá. Momentálně totiž krouží kolem projektu The Ballad of Richard Jewell, který by mohl natočil… (více)

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

21.04.2017

Kariéra Clinta Eastwooda se v posledních letech stočila k dramatům podle skutečných událostí. Americký sniper nám představil odstřelovače Chrise Kylea, Sully pilota Chesleyho Sullenbergera a teď jsou… (více)

10 nej filmů roku 2016 dle ČSFD.cz

10 nej filmů roku 2016 dle ČSFD.cz

30.12.2016

Ani novým Star Wars se nepodařilo sesadit z trůnu nejúspěšnějších filmů roku 2016 v českých kinech pohádku Anděl Páně 2 Jiřího Stracha. Těší nás, že tento post drží český film, který si u nás vede v… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama