Reklama

Reklama

V lednu roku 2009 se svět stal svědkem „zázraku na řece Hudson", když kapitán „Sully" Sullenberger (Tom Hanks) nouzově přistál s poškozeným letadlem na ledových vodách řeky Hudson a zachránil tak život 155 pasažérů na palubě letadla. Přestože veřejnost a média mluvila o ojedinělém činu dokazujícím jeho letecké dovednosti, probíhající vyšetřování hrozilo zničit jeho pověst a kariéru. (Freeman Ent.)

(více)

Recenze (916)

Master19 

všechny recenze uživatele

Když už se divák zorientuje v chronologii vyprávění může si užít faktografickou jednohubku bez zbytečné vaty, pozlátka či patosu. Vyznění je pro mě jasné: dej blbci funkci a vymyslí komisi... ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele

Chesley Sullenberger je americký hrdina, jeho ko-pilot je americký hrdina, letušky jsou americké hrdinky, pasažéři jsou američtí hrdinové, záchranáři jsou američtí hrdinové a policisté jsou rovněž američtí hrdinové. K tomu mají doma všichni perfektní harmonické americké milující rodiny, kterým neustále telefonují, jak je milují. Pasažéři jsou do jednoho úžasní, hodní, milí a klidní lidé, kteří milují své příbuzné a starají se o ně, a kteří výborně spolupracují v krizových situacích, nikdy nedělají nezbytné problémy a jsou neskonale vděční za každou pomoc. A proti nim stojí ti "zlí byrokraté", kteří nikdy v letadle ani neseděli, natož aby je pilotovali a vyšetřují něco, čemu vůbec nerozumí... Byla bych docela zvědavá, jestli by Sully měl zde na ČSFD tak vysoká hodnocení, kdyby se na něj diváci nedívali už s vědomím, že jej točil Clint Eastwood. Protože ve skutečnosti je to vcelku tuctové, nudné, nijak strhující drama plné hollywoodských klišé, kde jsem skutečně očekávala už jen hromadný uznalý potlesk vyšetřovací komise na závěr, podobně jako v Marťanovi od Ridleyho Scotta. Marťan byl stupidnější a ještě více hollywoodský snímek, a nikdo z obsazení tam nebyl ani z poloviny tak velký herec, jakým je Tom Hanks, ale byl zábavnější. ()

Tomatáš 

všechny recenze uživatele

Skvělé drama věnované skutečným událostem z ledna 2009. Parádní záležitost s Tomem Hanksem a jeho dalším spolehlivým hereckým výkonem. Netřeba nic dodávat..snad jen jediné. Pokud víte, že brzy poletíte, spíše se na tento film mrkněte až posléze..:) ()

Ravi 

všechny recenze uživatele

Napřed je třeba říci, že Eastwood vykřesal z naprostého minima maximum, ale i přes všechnu profesionalitu a mazáckost, kterou do toho s Hanksem vložili, je vidět, že chvílemi prostě nebylo z čeho vařit. Chcete-li čísla, tak z 208 vteřinového dramatu udělali 96 minut. Film je to dobrý, ale aby byl skvělý, musel by mít tak o půl hodiny méně a o velkou lopatu psychologického drama více. Navíc, i když se to tentokrát obešlo vizuálně bez vlajících vlajek, radostného rozhazování papírů a podobných věcí, vlastenectví stejně kapalo z plátna a plíživě mezi publikum stékalo jako med. Sully je vynikajícím hraným dokumentem o hrdinovi, který v momentě musel zúročit 42 let zkušeností. Klobou dolů. Ale na mě působil jako výborně zpracovaný rodinný dokument o tom, jak se všechno na jedničku povedlo. Po filmu nebudete mít pochyb, že to byl skutečně zázrak, jelikož všichni udělali, co měli, a proto to dobře dopadlo. Což je samozřejmě fajn vědět a vidět, takže dávám 60% = 3/5 Překvapil mě vynikající Eckhart. ()

zigíš 

všechny recenze uživatele

Přesná, soustředěná filmařina, pragmaticky (nikoliv bez emocí) přímá, bez zbytečných odboček vyprávěná, chlapácká story (!) což u eastwooda nijak nepřekvapuje ..že se jedná o jeden z jeho nejlepších snímků, už bezesporu jo ()

svobik 

všechny recenze uživatele

85% Dost možná nejlepší film, na kterým jsem zatím letos byl v kině. Intenzivní ve správných momentech, s klasicky famózním Hanksem, sem tam nějakým vtipným odlehčením a hlavně (díky bohu!) bez patosu. Neubráním se pocitu, že Eastwood vlastně neměl moc o čem vyprávět, což je jediná výtka, kterou bych směrem k Sullymu směřoval. Příjemné překvapení a velká spokojenost ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

V dnešní době je v Česku mainstream pojmenovávat filmy s dvojtečkou a potom následuje epických dalších pár slov. Blockbuster confirmed! Tenhle film jen dokazuje, že pan Východnídřevo má stále za kamerou, co dělat. Před kamerou asi toho ještě taky má co předvést, ale po válečném Americkém sniperovi a nyní dramatu v podání s Tomem Hanksem... já myslím, že není pochyb. Tenhle film je natočen velice zvláštně. Neříkám, že špatně, ale lehce neobvykle, až to působí zmateně. Jde o to, že film začíná noční můrou, o které si myslíte, že je skutečná. Pak jde pan James Pete Sullivan běhat a myslíte si, že ten let přijde... a ono prd. Ono už je po něm. Je to trochu chaotický. Rozhodně bych nedoporučoval někomu, kdo se snadno ztratí a nemá za sebou podobných "potrhaných" filmů víc. Pro někoho takového tohle může působit jako Počátek. Mimochodem, hudba je lehce také zvláštní, protože působí neobvykle basově a konkrétně jazzově. Jen tak dál pane Eastwood! ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Nechtělo se mi nějak věřit, že je v té titulní události potenciál na celovečerní film, ale fakt že jo. Letecká katastrofa, soudní drama (svým způsobem), Clint to seštymoval velmi životaschopně. 80% ()

MencaCZ 

všechny recenze uživatele

Člověk by se zprvu snad mohl bát, že film o kapitánovi, který bravurně přistane s letadlem plném lidí na řece Hudson, bude vybízet k patosu a davovým ódám na hrdinství, což je to, co zejména v USA "umí" točit v kvantitě značné. Nicméně zde se nic takového neděje, alespoň ne v míře kýčovité. Naopak většina filmu je příjemně civilní, tento děj je pak prokládán retrospektivou na samotné přistání, která filmu dodává i akci. Hodnotím 90%. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Letadlo hodilo placáka a Clint se snažil to pojmout tak nějak po americku, protože těch dobrých věcí opravdu moc nebylo/není, takže zkusil filmově zvěčnit statečného pilota. Já si nemůžu pomoc, ale nějak to na mě emocionálně nezapůsobilo. Žádné napětí, vyhrocenost či složitější psychologie. Jen archetypální, uměřený hrdina amerického stylu mezi obdivem a pochybností + sem tam snaha o ždímání slziček. 55%. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Nebyl to špatný film. Běhá mráz z toho, že opravdu platí, že za každý dobrý skutek musí být člověk potrestán. Jinak po technické stránce moc pěkně natočené. Trochu mi to připomnělo Let s Washingtonem. ()

drackula 

všechny recenze uživatele

Nemám rád katastrofické filmy, ale toto šlapalo ako po masle. Duo Eastwood - Hanks fungovalo. Som rád, že neprepálili dĺžku a divák tak nenarazil na hluché miesta. 80% ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Niekoľkominútová udalosť a napriek tomu sa to vo filme podarilo zdramatizovať veľmi slušne. Nie že by samotná udalosť nebola dosť dramatická, ale nie je samozrejmosťou, že sa vo filme podarí vhodne namiešať vyšetrovanie prípadu, súkromie, simulácia a akoby súdne prejednávanie. –––– Všetko je bezprecedentne, pokiaľ sa to nestane prvýkrát. –––– Keby sa riadil postupmi, tak sme teraz mŕtvi. –––– Už dávno sme nemali v New Yorku také dobré správy. Tým viac. o lietadlách. ()

voleman 

všechny recenze uživatele

Dlouho už se mi nestalo že bych viděl film, kde bych měl po odchodu z kina takovou radost z toho jak zručně je natočený. A přitom se nejedná o nějaký převratný, trikově náročný nebo příběhově geniální film. Jeho síla spočívá v silném hereckém obsazení v čele s tradičně skvělým Hanksem, dále v tom, že se jedná o skutečný příběh a hlavně v pevné a promyšlené Eastwoodově režii. Snímek velmi příjemně a nenásilně spojuje retrospektivní události s právě probíhajícím dějem, přičemž se jednotlivé scény nijak neslévají dohromady, a přitom spolu tvoří jeden od sebe neoddělitelný celek. Příběh se zdá na skoro 100 minutovou stopáž pro běžného diváka vcelku nezajímavý, délka filmu je ale naprosto ideální a ani chvilku jsem se nenudil nebo necítil, že už se v něm něco moc opakuje. Eastwood zkrátka i ve svém požehnaném věku za kamerou zatraceně umí, stále ještě zraje jak víno a spolu s ním i Hanks, který nemá přesně v takovýchhle obyčejných rolích konkurenci. Na filmu je zkrátka vidět, že padl do rukou těm nejpovolanějším. Pro mě zatím jeden z nejlepších filmů roku a nejlepší film podle skutečných událostí minimálně od Kapitána Phillipse. 90% ()

Georgex 

všechny recenze uživatele

Všechna čest danému pánovi za takové přistání, ale také Clintu Eastwoodovi, že v osmdesáti šesti letech dokáže natočit takovýto film. Bohužel to tentokrát neměl jednoduché, jelikož příběh, ač hrdinský, není snadné rozprostřít do celovečerního filmu, protože kromě samotného přistání na něm není takřka nic zajímavého. Pan režisér na to šel formou vzpomínání hlavního hrdiny a několika pohledům na samotné přistání, což mi příliš nesedlo, jelikož to ubralo na dramatičnosti daného okamžiku. Na druhou stranu Tom Hanks je opět skvělý a celý film doslova táhne. Moje hodnocení 65%. ()

obivan568 

všechny recenze uživatele

Výborný film. Ví, o čem chce vyprávět a dělá to, žádné zbytečné postavy či scény, rovnou k věci. Skoro půlku filmu tvoří jakési flashbacky z oné havárie, u kterých všichni ví, jak to dopadne, přesto je to všechno naprosto strhující. Záběr, jak Tom Hanks vstoupí na loď, za ním v pozadí je potápějící se letadlo a on si vklidu volá manželce, je naprosto úžasný. Vlastně mě přišlo, že Hanks je tu pořád v pohodě, po většinu času vypadá jako člověk, co ví, že vše udělal správně. Radost vidět ho v takové roli. Ale oni všichni herci jsou výborní, Eckhart je ultra sympaťák. Emoce tomu taky nechybí... Jeden z nejlepších filmů roku. ()

zsn 

všechny recenze uživatele

Zklamání, Clinte, zklamání. Tohle nejsou filmy tvého žánru. Pásovou výrobu průměrných rádoby dramat tady máme dnes a denně. Umíš osudy emočně proplétat - a to je to, proč tě svět miluje. Ne pro katastrofickou kauzu z 09 roku. ()

ZinedineCR7 

všechny recenze uživatele

Kombinácia dokonalého scénaru, réžie, efektov, ale hlavne minutáže v dobe, kedy sa razi teória, že pod dve hodiny nemôže byť film dokonalo važny a važne dokonalý, aby bojoval o Oscara. ()

Reanimated 

všechny recenze uživatele

Krystalicky čistá a precizně dávkovaná filmařina. Tady opravdu platí to, že vše má své místo. Nic zde není navíc a kouká se na to "jedním dechem". Sully je hrdina. Clint a Tom jsou borci. Tečka. ()

Související novinky

Clint Eastwood do důchodu nespěchá

Clint Eastwood do důchodu nespěchá

19.04.2019

88letý legendární herec a režisér Clint Eastwood (Pašerák, Americký sniper) do důchodu rozhodně nespěchá. Momentálně totiž krouží kolem projektu The Ballad of Richard Jewell, který by mohl natočil… (více)

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

21.04.2017

Kariéra Clinta Eastwooda se v posledních letech stočila k dramatům podle skutečných událostí. Americký sniper nám představil odstřelovače Chrise Kylea, Sully pilota Chesleyho Sullenbergera a teď jsou… (více)

10 nej filmů roku 2016 dle ČSFD.cz

10 nej filmů roku 2016 dle ČSFD.cz

30.12.2016

Ani novým Star Wars se nepodařilo sesadit z trůnu nejúspěšnějších filmů roku 2016 v českých kinech pohádku Anděl Páně 2 Jiřího Stracha. Těší nás, že tento post drží český film, který si u nás vede v… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama