Reklama

Reklama

V lednu roku 2009 se svět stal svědkem „zázraku na řece Hudson", když kapitán „Sully" Sullenberger (Tom Hanks) nouzově přistál s poškozeným letadlem na ledových vodách řeky Hudson a zachránil tak život 155 pasažérů na palubě letadla. Přestože veřejnost a média mluvila o ojedinělém činu dokazujícím jeho letecké dovednosti, probíhající vyšetřování hrozilo zničit jeho pověst a kariéru. (Freeman Ent.)

(více)

Recenze (916)

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Sully je film, který se svou nepříliš obvyklou strukturou snaží překvapit. Nic jiného mu nezbývá, protože příběh je vlastně hodně jednoduchý. Kapitán Sullenberg přistál na řeku Hudson, všichni cestující přežili, on se stal hrdinou a i vyšetřování mu dalo za pravdu. Let trval 208 vteřin a z toho se drama dělá těžko. Eastwood s Hanksem to přesto zkusili. Z NTSB udělali novodobou inkvizici, protože to byl jediný zdroj napětí. Všichni jsou ale profíci. I ta vyšetřovací komise koneckonců dělá, co musí. A tak Sully s naprostým klidem přistane do řeky. Letušky s naprostým klidem všechny vyženou na křídla. Posádky přívozů s naprostým klidem všechny zachrání. Nikdo příliš nevyšiluje, nikdo nepanikaří (až na dva cestující), všichni dělají, co musí. A takový je i film. Hanks odvádí ve své škatulce "nenápadný muž odvedle, který má ovšem netušené schopnosti" výkon, na jaký jsme u něj zvyklí. A Clint? Jeho režie je nenápadně klidná, ale efektivní. Navíc před Clintem smekám, protože v jeho věku už to leckdo dávno zabalil. Ale on ne. A doufám, že se od něj ještě nějakých pěkných filmů dočkáme. ()

psychous3 

všechny recenze uživatele

Nerozumím té preciznosti, kterou dokáže 'Clint' ve svých letech vyprodukovat. Já budu rád, pokud si v 86 budu pamatovat jeho jméno. ()

Mattij 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood za poslední léta je na postu režisérské židle celkem jistota. Forrest Gump také vůbec nestárne (i když tady...) a proto tohle měla být sázka na jistotu. Na druhou stranu tolik propíraná katastrofa, navíc ne natolik stará a k odvyprávění paradoxně až moc jednoduchá si přímo koledovala o pořádnou facku. Jenže nestalo se. Tom předvedl další naprosto geniální herecký výkon a moc nevěřím, že jiný režisér by dokázal tento pád letadla, a co se dělo po něm, ukázat v tolika zajímavých pohledech - ať už vizuálně nebo z hlediska psychiky zainteresovaných postav. ()

Furmi 

všechny recenze uživatele

V rade po sebe už druhý film od Eastwooda o "Americkom hrdinovi". Tak isto ako pri sniperovi, ani tu ma nejak tento hlavný hrdina nezaujal. Príbeh je to pomerne slušný ale jeho filmové prevedenie bolo už na staručkého režiséra príliš sentimentálne, veľmi opatrné a trpí tympádom na nejaký hlbší spád deja, nejakú tu akciu. Áno, nudil som sa. Asi bude fakt nakoniec Gran Torino najlepšiou vecou čo som od Clinta videl. Žiaľ. ()

majec4 

všechny recenze uživatele

Velmi slusne natocena Drama. Nie su tam zbytocnosti, ide si to svojim tempom, k jasne vytycenemu zaveru. Klasicky dobry Tom Hanks, ktory znovu ukazal, ze taketo role mu sadnu na mieru. Eckhart mu tiez dobre sekundoval, no oproti Hanksovi bol len take krovie :-). Cakal som, ze film s podobnym pribehom mi nebude mat co ukazat, ale ziskal si ma svojou "atmosferou". Bolo to take komorne, bez zbytocneho prehravania. Fakt sa mi to pacilo. Az na zaver, v titulkach, som si vsimol, ze film natocil sam velky Clint Eastwood. Nevidel som od neho vela filmov, no beriem ho ako ikonu filmu a toto zistenie na zaver ma utvrdilo v presvedceni, ze je to na cistych 5*. Mozem len odporucit. ()

Heero 

všechny recenze uživatele

Poslední 3 filmy od Clinta Eastwooda, které jsem viděl, se mi doopravdy moc moc líbily (Americký sniper, Grand Torino a Sully: Zázrak na řece Hudson). V tomto snímku nešlo o nějaké herecké výkony na Oskary, i když nominování Toma Hankse do hlavní role mi tu sedlo jako hrnec na prdel. Hlavně tu šlo o jednoduché podání zdokumentované havárie letadla a toho, co se dělo poté, dále o přiměřenou stopáž snímku vzhledem k tématu, což vše bylo splněno bezezbytku na jedničku. ()

VictorMartel 

všechny recenze uživatele

Viz Drulákův článek Američtí hrdinové a vypravěči. Petr Drulák nad loňskými filmovými novinkami Olivera Stonea a Clinta Eastwooda ze 7. února 2017 (v rubrice Salon deníku Právo). ()

Blueeyes 

všechny recenze uživatele

Opravdové, věrohodné, autentické a příliš netlačící na pilu. Mě se to líbilo. Sedl mi Tom Hanks i Aaron Eckhart a dokonce i ty knírky :-). A až při sledování toho filmu mi došlo, jak hrozné muselo být pro obyvatele New Yorku vidět z oken dopravní letadlo takhle nízko v centru města. Vsadila bych boty, že jim muselo chudákům pěkně zatrnout. Já moc snímky dle skutečných událostí nemusím, ale tohle by se podle mne těžko dalo natočit lépe. ()

poet 

všechny recenze uživatele

Clint je proste pán v jeho veku točiť áčkove filmy ktoré majú hlavu aj pätu je niečo unikátne. Tom Hanks štandardný ale vyzdvihnúť by som chcel najmä strih a kameru. Nasnímanie dopadu lietadla na vodu ma úplne dostalo. To vyšetrovanie nemalo možno až taký "strhujúci" spád, ale klučové bolo to čo sa dialo v kokpite. ()

Hepy13 

všechny recenze uživatele

Ve filmu to přistání nevypadalo nějak moc hrozivě, je mi jasný že reálná zkušenost je úplně jiná. Hanks se mi v roli pilota Sullyho líbil, spokojenost i s Eastwoodem. Jen škoda že ve filmu není víc akčních záběrů okolo celého přistávání. Film se spíš zaměřuje na pilota, jeho vnitří rozpoložení a následné vyšetřování zda nedošlo k pochybení. Hanks herecky vůbec neupadá, a pořád nám dělá radost. ()

Nine 

všechny recenze uživatele

Výborně zpracované drama dle skutečné události, které se obejde bez zbytečného patosu. A taky bez nadbytečných vedlejších dějových linek, zkrátka soustředění na událost z ledna 2009 a jejího vyšetřování. Za pozornost též stojí důraz na detail, věrohodnost. ()

Pawlisman 

všechny recenze uživatele

Moc příjemné překvapení. Na nic si nehraje, žádné přebytečné zákruty a omáčky (jen trochu), akorát napětí, akorát informací, akorát emocí. Myslím, že pěkně zpracované od a do z. Neni žádné pecka, ale prostě dobře zpracované téma a plně doporučuji. ()

nonick1 

všechny recenze uživatele

Poměrně nenápadný (a nenápaditý) film, kde Tom Hanks opět vystupuje v roli, do které ho Osud vmanévroval - podobně jako v Kapitánu Philipsovi. Filmu nelze moc věcí vytknout, ale zároveň není v tomto poněkud starosvětském podání filmařiny příliš co chválit. Režisérovi se nepodařilo dostat do filmu žádnou z filmařských esencí, která by nedějový příběh nějak divácky ozvláštnila. Tuhle příležitost Clint Eastwood propásl. Škoda... ()

M1k9 

všechny recenze uživatele

Hlavní myšlenky filmu by se i s akcí vešly do deseti minut. Byla to jistě zajímavá událost, ale že bych ji musel vidět tolikrát a z tolika úhlů pohledu? Tempo filmu je zoufale pomalé. Filmařsky dobře zvládnuté, ale v rámci malého prostoru. Příliš málo na využití plného potenciálu. Tím neříkám, že byla blbost to natočit. Je to tématické. Je to pocta. 6.5/10 ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Tak to jeden pilot tenkrát přistál na řece Hudson a zachránil 155 pasažérů...Nejdřív ho obdivovali, pak ho firma pohanila, aby ho posléze musela oslavovat, protože je ku*va opravdu všechny zachránil...Tom Hanks opět ukázal, že se dokáže převtělit do jakékoliv role a naprosto hodnověrně...A Clint to dokáže zase naprosto bravurně zrežírovat...Za mě 90% ()

Muel 

všechny recenze uživatele

| Warner Bros. | Naozaj výborný film. Kebyže na konci emócie vystrelia do povetria a letecké scény by boli ešte chaotickejšie a autentickejšie, išiel by som na 5. Super Hanks, brilantiný scenár a celkovo herecké obsadenie to dosť ťahá. Konflikt medzi leteckou spoločnosťou a hlavnou postavou, simulácie, obviňovanie - je tu toho dosť a dokáže to fungovať extrémne dobre. Som rád za tento film. Veľmi. Viac TU. | Hodnotenie: 8/10 | ()

abetu 

všechny recenze uživatele

Parádní, skvělý a dokonalý film, to se dalo čekat. Vynikající Tom Hanks opět nezklamal a film, který by se mohl lehce proměnit v patetickou protahovanou nudu měl spád, nelineární vyprávění příběhu nenechá diváka ani na chvíli ztratit pozornost. Kdyby se povedlo přidat nenuceně aspoň trochu emocí, abych se koukala méně na dokument a více na hraný film, pak by k pěti hvězdám nic nechybělo. ()

Související novinky

Clint Eastwood do důchodu nespěchá

Clint Eastwood do důchodu nespěchá

19.04.2019

88letý legendární herec a režisér Clint Eastwood (Pašerák, Americký sniper) do důchodu rozhodně nespěchá. Momentálně totiž krouží kolem projektu The Ballad of Richard Jewell, který by mohl natočil… (více)

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

21.04.2017

Kariéra Clinta Eastwooda se v posledních letech stočila k dramatům podle skutečných událostí. Americký sniper nám představil odstřelovače Chrise Kylea, Sully pilota Chesleyho Sullenbergera a teď jsou… (více)

10 nej filmů roku 2016 dle ČSFD.cz

10 nej filmů roku 2016 dle ČSFD.cz

30.12.2016

Ani novým Star Wars se nepodařilo sesadit z trůnu nejúspěšnějších filmů roku 2016 v českých kinech pohádku Anděl Páně 2 Jiřího Stracha. Těší nás, že tento post drží český film, který si u nás vede v… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama