Reklama

Reklama

V lednu roku 2009 se svět stal svědkem „zázraku na řece Hudson", když kapitán „Sully" Sullenberger (Tom Hanks) nouzově přistál s poškozeným letadlem na ledových vodách řeky Hudson a zachránil tak život 155 pasažérů na palubě letadla. Přestože veřejnost a média mluvila o ojedinělém činu dokazujícím jeho letecké dovednosti, probíhající vyšetřování hrozilo zničit jeho pověst a kariéru. (Freeman Ent.)

(více)

Recenze (916)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Mluví k vám kapitán: Připravte se na náraz." Tak to chce slyšet asi každý cestující v letadle. Mě by to dřív asi taky vadilo, ale kdyby mi to říkal klidný hlas kapitána Sullenbergera, tak bych si přes odpor "zaklínajících" letušek v klidu vylezl na pravé křídlo a celé bych to natočil, protože tohle nemohlo špatně dopadnout. Já se tedy musím přiznat, že přistání Airbusu A-320 se 155 cestujícími na palubě bylo natočeno skvěle, ale k mé velké radosti nebylo tím nejlepším, co mi tento snímek nabídl. Tím totiž byli byrokrati, kteří v klidu svých kanceláří počítačově simulovali tak dlouho, až nebylo jasné, kdo je padouch a kdo hrdina. Já to chápu, protože někdo musí zaplatit to vylovení, vysušení a odbahnění Airbusu, ale Sullyho rozhodný postoj dal jasně najevo, že nikdo z jeho posádky to nebude. Tak to asi zase vyjde na chudáka pojišťovnu. Takže jediný, kdo podle mne ještě má reálnou šanci Sullyho potopit, jsou ochránci zvířat, protože odpovědnost za smrt ptáků v motorech je jednoznačně na něm. A v tom je šance pro pojišťovnu. Ještě nemáš vyhráno, frajírku. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Hraje si to na dekonstrukci amerického hrdinství, i když ho to staví v té nejzákladnější a nejklišovitější formě. A vzhledem k tomu, že jde o adaptaci knihy samotného Sullyho, se nejde ubránit dojmu, že tenhle "hrdina od vedle" je dost full of himself. (Osobně mám vůbec problém s tímhle pojetím hrdinství - hrdinou je člověk, který dobrovolně udělá něco, co mu může přinést nepohodlí nebo újmu, aby pomohl druhým, ne pilot, který v krizové situaci dokáže přistát. To ho dělá mistrem ve svém oboru hodným ocenění za svůj úsudek a schopnosti, ale jestli hrdinou? Hrdinou by byl, kdyby věděl, že se to letadlo dostane do takové situace, a přesto se rozhodl do něj nastoupit, aby zachránil cestující.) Jinak vykreslení vyšetřovací komise jako antagonistických inkvizitorů (vůči němuž se vymezil i skutečný Sully, který sám říkal, že ti lidi jen dělali svojí práci a dělali ji zcela adekvátně a pro dobro všech) ukazuje, že Eastwood nic nedekonstruuje, prostě dělá rutinní soudní drama. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Sully jde na věc od prostředka, střídá napínavé scény z letecké kabiny se špetkou příprav, které tomu předcházely a kupodivu nejvíce se soustředí na dobu "poté". Díky tomu vzniká neobvyklý životopisný film, který nezneužívá skutečnou událost pro tvorbu hollywoodského patosu. Eastwood ve skvěle zvolené stručné stopáži režíruje tak, aby vykreslil situaci věrohodně a úctyhodně. 8/10 ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Clintík ví jak na diváka. Umí velmi něžně a podbízivě představit postavu, kterou budete mít rádi a v podstatě díky které vás film bude bavit. Zasadí ji navíc do nějakého rámce lidského dramata. Tady si ho ani nemusel vymýšlet, tady to psal osud sám, takže to je vlastně o to lepší. Asi. Velmi dobrý film, silný, umí určitě hrát na divákovu emoční strunu, herecké výkony jsou vlastně bez chybičky. Ale asi už jsem viděla až moc obdobných filmů, že z toho nejsem nijak zvlášť unesená. Film skončil a já vím, že si ho znovu nepustím a zítra si na něj nevzpomenu. Pokud to bude jinak, pokud ve mně nakonec něco zanechá, zvedám hodnocení. Ale takhle „jen“ silné 3*. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Tato událost je poměrně čerstvá a natolik známá, že pokud člověk nežije někde mimo civilizaci v džungli, v pralese nebo třeba v Košicích, tak asi musel o zázraku na Hudsonu a o kapitánovi Sullym aspoň něco číst nebo zaslechnout. Tim pádem mi ten film připadá trochu zbytečnej. Jako Eastwood to natočil hezky bez nějakýho patosu a ždímání slz a Tom Hanks zahrál kapitána Sullyho uvěřitelně. Ten film je jako docela dobrej, ale když víte, že se v podstatě žádný velký drama konat nebude, všichni to přežijou a všechno dobře dopadne, tak to prostě moc zábavný neni. Podíval bych se na to někdy znovu? No to asi fakt ne. To měl Eastwood radši natočit film o kapitánovi Francescovi Schettinovi, kterýmu se o 3 roky později podařil ještě větší majstrštyk. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Přece jen jsem v poslední době viděl pár severských dramat, kde mi způsob vyjadřování a zobrazování emocí sedí více. To jest méně expresivně a syrověji. A to říkám přesto, že se Eastwood i herci drží a snaží se jakýkoli patos omezit na nejmenší možnou mez a já je za to chválím. I tak, trochu té uslzenosti navíc tam je, namísto rozjímání nad tím, co se asi tomu člověku honí/honilo v tu kterou chvíli hlavou. Jinak nemám prakticky výhrad, navzdory notoricky známému dobrému konci, který je i naprostému neznalci této události předestřen hned od začátku, je film vrcholně napínavý, dobře poskládaný a zahraný. Hanks v poslední době uvízl ve ztvárňování skutečných mužů (nemýlím-li se, je to za poslední dva roky už čtvrtý případ) a jde mu to k duhu. A Eastwood, kterého jsem jako herce nijak zvlášť nemusel? Za kamerou mu to jde dobře, i když ne vždy se s ním sejdu jako zde. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Sully je částečně procedurální drama a v druhé rovině, jak je u Clinta zvykem, snímek o americkém patriotismu, který je ale podávaný v rozumných dávkách a s porozuměním pro lidskou náturu. Opírá se o zkušeného Toma Hankse, který se pro podobný styl rolí snad narodil, a nemá výraznější slabiny. Rozumná stopáž, dobrý scénář a silný příběh. Snad bych jen podotkl, že nevnímám snímek jako film o hrdinství, ale o profesionalitě, která je konec konců v mém povolání hodně důležitá. Celkový dojem: 75 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

"PŘISTÁNÍ NA VODĚ NIKDO NEPŘEŽIJE." U tohohle filmu jsem brečel jako želva postříkaná slzákem. Já se tedy u katastrofických filmů dojímám pravidelně, protože pohled na lidi chycené v smrtelné pasti a loučící se se životem nebo o něj do poslední chvíle bojující (a nejen o ten svůj) se mnou vždycky pohne. A v které situaci nebo obraze se to lépe koncentruje, než v padajícím letadle, kde má jeden člověk v pilotní kabině v rukou životy stopadesáti vyděšených lidí bezmocně se krčících za ním? Ale SULLY je něco víc než patetická katastrofická podívaná - je to film o zázraku. Skutečném zázraku. A to film, který ten zázrak precizně zachycuje, když ho nahlíží z několika stran a celou dobu ho nepříjemně napínavě zpochybňuje. Skutečně zvolil charizmatický a sympatický profesionál tu nejlepší možnost a všechny zachránil a nebo chyboval a jen náhodou nikdo nezemřel? Opravdu jde o zázrak nebo o selhání? Tom Hanks, který se na hraní hrdinů z lidu specializuje, je jako pochybnostmi se trápící kapitán sázka na jistotu, která ale perfektně vyšla. Jestli mi někdy půjde o život, snad bude Tom Hanks po ruce. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

U filmů podle skutečné události si vždycky představuju, jak herec celebrita studuje toho konkrétního člověka, kterého má ztvárnit. Jeho návyky, gesta apod. Tomáše Hanksovic poslali domů k Sullymu (ne tomu strašidlu z Příšerek a.s.) seděl s nimi u večeře, koukal s nimi na televizi (i když Tom ne, ten ne, ten furt zíral na Sullyho, co u té televize dělá), vykukoval v noci zpoza rohu postele nebo stál vatru v rohu Sullyovic kadibudky. Nastudoval úplně vše, včetně pozvednutí pravé nohy při prdění a mírného záškubu tváře při pití vodky. Eastwoodoj pak zavolal, že už ho má, ať spustí letadlo na vodu, že to prý spláchnou za jeden natáčecí den. Jelo se vždy na první dobrou, protože Hanksovic kluk to má prostě ve voku. Zbytek dotáhli ve studiu, upraveném na soudní síň. A bum ho, ke smutku Ladinovic prořídlého klanu dopadl film i zánovní airbus dobře. Vlastně, být napnutý jak Legolasův luk u filmu, o kterém víte, že dopadne dobře, je celkem vzácnost a zde, tím spíš, že se vlastně nic nedělo. No zkrátka skládka, peru tomu pětku jako v Rusku. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Pro mě jako pro člověka, který je na tom s létáním jako B.A.Baracus ze seriálu A-Team, zdají se mu opakovaně sny, že je v nějaké vzdálené destinaci a v tom snu si nepamatuje, jak tam přiletěl a řeší, jak se odtamtud dostane, aniž by musel použít letadlo a do toho si vylepšuje psychický stav tím, že na ČT2 pravidelně sleduje dokumentární pořad Letecké katastrofy, je Sullyho stopětapadesátka jako stvořená.. Hyperaktivní dědek Clint si zase vybral látku, které na síle dodává autenticita příběhu. Úsporně, nikterak okázale, takřka dokumentárním stylem provádí rekonstrukci zázraku na řece Hudson, kdy zase projednou slovní spojení New York a letadlo přineslo dobrou zprávu. Pocta profesní poctivosti profesně poctivým filmem. Škoda jen, že se v rámci „hollywoodizace“ musel objevit ryzí antagonista v podobě komise National Transportation Safety Board, jejíž členové se nejdříve poněkud klišovitě snaží Chesleyho Sullenbergera ukřižovat, aby na konci prozřeli a chtěli s ním mít dítě bez ohledu na to, jestli je to fyzicky možné, či ne.. Pevně věřím, že přeživší husy z hejna už kejhají v oranžových mundúrech na dvorku Guantánama.. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Cheslej Sullenberger je borec. Hanks a Eckhart sú v rukách Eastwooda už len povinnou čerešňou na filmovej torte, akú si tento materiál zaslúžil. Dokonalá demonštácia toho, že život píše najsilnejšie scenáre, a v takom prípade divák v tomto žánru nepotrebuje akciu od začiatku do konca, len pravdu skrze príbeh a herecké výkony. 90% ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Profesionální práce celé posádky. Kapitán Eastwood směle vztyčuje pomník disciplíně, přesnému rozhodování a dokonalé práci Chesleyho Sullenbergera. Na přistání na Hudsonu si matně vzpomínám ze zpráv a z internetu. Netřeba říkat, že mě moc nezasáhlo, ale to jak Clint s tématem pracuje je fantastické. Noční můry, pochyby a téměř detektivní finále, kdy Sully převezme kontrolu a znovu se s chladnou hlavou zachrání. Nádhera. Uteče to strašně rychle. Tom Hanks je naprosto přesný, jeho Sully zbytečně nefňuká, je tak akorát lidský, pravý profesionál. Minimální množství patosu, čistá fakta. Bravo! ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

"Natočeno podle skutečné události" je snad můj nejméně oblíbený filmový subžánr. Většinou totiž nevznikne film, ale alibi pro film. Sully by se bez své předlohy klidně obešel, protože je to ve svém jádru krásný film o hrdinství. A takové nevznikají často. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Přesně takový Eastwood, jak ho máme nejraději. Strohý, úsporný, přímočarý a tentokrát i skoro bez patosu. Rekonstrukce známé události v jeho podání není tak drtivě autentická, jako United 93, ani klasicky filmově podaná jako třeba The Flight. Pohybuje se na hraně, někde mezi tím a daří se to skvěle. V podstatě bez hluchého místa, co záběr to zátah kupředu. Scéna havárie neskutečná jak atmosférou, tak trikově. Další z filmů, kde spičková forma není berlička při nedostatku scénáristické hmoty, ale slouží přesně tam, kde se to očekává. Což se u filmů takovéhoto naturelu stává velmi zřídka. Nebýt Hankse správňáka na 126tý způsob (už to trochu unavuje) a závěrečných 30-60 sekund, bylo by to takřka dokonalé. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Nedokážu říct, jak dlouho tady s námi ještě (profesně aktivně) Clint bude, ale tohle je zkrátka pečlivě vysoustružený kousek, který přináší k danému tématu přesně to co je potřeba a jak je to asi potřeba. Samozřejmě k nějakému upravení námětu došlo, aby se zachovala ona filmovost (stejně jako u hojně kritizovaného Amerického snipera a jeho mystifikace vojenství). Ano myslím onu černobílou komisi (nejen etnicky), která samozřejmě neudělá z kapitána Sullyho neoddiskutovatelného hrdinu, nýbrž Toma Hankse řádně vykoupe ve vlastní nevědomostí a vnucených pochybách. Celkově mě překvapilo, že si film (cca v půlce) v půlhodince odbude událost samotnou a soustředí se na vše okolo a onich 90 minut je rázem poměrně překvapivých, zvláště 50 let stará linka Sullyho začátků s létáním, která je odfláklá co do obsahu a omezená pouze na jednu scénu, jejichž pokračování jsem očekával až do konce. Celkově Sullymu nejde nic moc vytknout, Eastwood je mistrem snad všech oblastí filmografie a tohle je taková ta sázka na jistotu, ač poměrně sterilní a ničím nepřekvapující, leč zřejmě do budoucna řádně ověnčena nejrůznějšími oceněními. Ovšem v Hollywoodu tohle rozhodně standard není, takže je i za toto třeba mít radost...8/10 ()

Krouťák 

všechny recenze uživatele

C. Eastwood & T. Hanks jsou mistři svého řemesla, které vyhledávám takřka celý svůj filmový život a i tentokrát to byla sázka na jistotu. Scény z řízeného přistání na řece (nikoli havárie!:) disponují v obrovskou dávkou napětí a nepříjemného pocitu, i když už vlastně víme, jak to celé dopadne. Zároveň film dobře nastíní okolnosti vyšetřování podobných nehod a vlastně i psych. dopad na množství lidí, kteří v letadle neseděli. IMAX plátno asi nebude úplnou nutností, ale samozřejmě přidává na zážitku a doporučuji jej navštívit - 80%. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Nečakaná situácia. Kŕdeľ vtákov narazí do trysiek lietadla a odstaví tak oba motory. Ostáva núdzové pristátie, ako jediná šanca prežiť. No nie na zemi, lež na rieke. Všetci prežijú, vďaka skúsenému pilotovi a jeho prvému dôstojníkovi. Odborníkom z leteckej vyšetrovacej služby, zrejme masívne dotovanými majiteľmi lietadla (konkrétnej spoločnosti), sa to nezdá. Hľadajú na pilotovi a jeho netradičnom spôsobe pristátia chybu, kde sa len dá. Všetko kvôli poisťovni a snahe ušetriť náklady za zničené lietadlo.Jednoduchá, zároveň dojímavá dráma, kedy hrdina musí opäť obhajovať svoj národom aj médiami potvrdený mimoriadny čin. Nie kvôli tomu, že by bola voči nemu vyvolaná mediálna štvanica, skôr naopak, médiá ho zbožňovali.. Tentokrát ide o záujmy peňažné a korporátne. A o úpornú snahu zvaliť vinu na konkrétneho človeka, aby straty za zničené lietadlo, nemali majitelia tak veľké, lebo zodpovednosť by padla mimo nich. Tieto motivácie sa filmom len mihnú, no pevne verím, že stáli v pozadí podozrievavého vyšetrovania, so snahou nájsť a obviniť nevinného. Silný a strhujúci záver predstaví reálnych hrdinov a potvrdí, že skutočný Sully bol niekoľkokrát charizmatickejší, ako síce snažiaci sa, no stále gumenno-prkenný Hanks. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Po střetu s hejnem ptáků mu odešly oba motory, dal na svou intuici a předešel pádu stroje do hustě zastavěné městské části. Jako správný kapitán letadlo opustil jako poslední. Kdo jiný by ho mohl hrát, než Tom Hanks. Podobně jako v Kapitánu Phillipsovi, rovněž skutečném případu lodi přepadené somálskými piráty, nese rysy antihrdiny, který prostě jen dělá svou práci. Spolehlivý matador Clint Eastwood to neměl snadné, protože všichni vědí, co se stalo, takže šlo o to, jak to celé podat. Téma zkrátka není úplně nosné. Víme, že Sully se musel střetnout s vyšetřovateli nehody i vlastním svědomím, zda nálepka hrdiny nebyla předčasná. Stěžejní scéna se ovšem na plátně neodehrává zbytečně, pokaždé má co nabídnout. Scénář se snaží být co nejprostší, zatímco u podobného Letu s Denzelem Washingtonem to má divák (i tvůrci) snazší, protože dramatičnost a atraktivitu zvyšuje pilotův problém s chlastem. Oslava obyčejných lidí se tak pánům povedla. Hanks dovede i na minimálním prostoru dokázat, že na špici prostě patří. Když ho objímá personál hotelu, když mu třese pravicí barman, když pochybuje sám o sobě, vždycky mu to věříme. Eastwood se tentokrát nevěnuje zbytečným kudrlinkám, kašle na vedlejší linie a je prostě znovu zatraceně suverénní. 86 let? Klobouk dolů. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Snímek, který ještě posílil můj strach z létání. Po Birdovi, Dopisech z Iwo Jimy, Výměně, Invictus, J. Edgar, Jersey Boys a Americkém sniperovi - přichází matador Clint Eastwood se Sullym, dalším dramatem podle skutečné události. A i když se budu trochu opakovat, opět musím napsat, že film zvládl na výbornou. Tom Hanks, jako představitel hlavní role, je pak skvělým bonusem silného příběhu, který před několika roky obletěl doslova celý svět a dokázal, že stále patří mezi hereckou špičku. Další kvalita z dílny Malpaso, ale mám-li být objektivní, tak tentokrát za čtyři hvězdy, Clinte. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Keď som sa dopočul, že tento neskutočný príbeh sfilmuje Eastwood, vedel som, že to nemôže v žiadnom prípade dopadnúť zle. 90 minútový trhák sme tu už dávno nemali, pričom najmä vďaka tejto krátkej stopáži tempo neustále šliape na plné obrátky! Z vizuálnej stránky je samotný záber "plane crash" na Hudson river proste skvostný, takže kto sa najviac teší na tento moment, URČITE nebude sklamaný. Sám za seba musím povedať, že som neskutočne nadšený ako to celé dopadlo, pričom jedným dychom by som veľmi rád "pozdravil" (bez pardonu) všetkých "krátkozrakých" (pôvodne tu malo byť iné slovo!), ktorí udelili takej kokotine ako bol "Let", čo i len jednu hviezdu navyše tej prvej. Teraz sa môžte zamyslieť nad tamtou sračkou, a touto "realitou". Normálne sa cítim trápne aj za Vás ... ()

Související novinky

Clint Eastwood do důchodu nespěchá

Clint Eastwood do důchodu nespěchá

19.04.2019

88letý legendární herec a režisér Clint Eastwood (Pašerák, Americký sniper) do důchodu rozhodně nespěchá. Momentálně totiž krouží kolem projektu The Ballad of Richard Jewell, který by mohl natočil… (více)

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

21.04.2017

Kariéra Clinta Eastwooda se v posledních letech stočila k dramatům podle skutečných událostí. Americký sniper nám představil odstřelovače Chrise Kylea, Sully pilota Chesleyho Sullenbergera a teď jsou… (více)

10 nej filmů roku 2016 dle ČSFD.cz

10 nej filmů roku 2016 dle ČSFD.cz

30.12.2016

Ani novým Star Wars se nepodařilo sesadit z trůnu nejúspěšnějších filmů roku 2016 v českých kinech pohádku Anděl Páně 2 Jiřího Stracha. Těší nás, že tento post drží český film, který si u nás vede v… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama