Reklama

Reklama

V lednu roku 2009 se svět stal svědkem „zázraku na řece Hudson", když kapitán „Sully" Sullenberger (Tom Hanks) nouzově přistál s poškozeným letadlem na ledových vodách řeky Hudson a zachránil tak život 155 pasažérů na palubě letadla. Přestože veřejnost a média mluvila o ojedinělém činu dokazujícím jeho letecké dovednosti, probíhající vyšetřování hrozilo zničit jeho pověst a kariéru. (Freeman Ent.)

(více)

Recenze (916)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Nejlepší nový film od... No, od Mostu špiónů, je to tak. A pravděpodobně nebude náhoda, že v něm také hraje Tom Hanks, protože Sully je tak moc skvělý především, ačkoliv nejen jeho zásluhou. Obzvlášť se mi líbilo to všudypřítomné napětí a věrohodná dramatická atmosféra. Ať už divák předem ví, co a jak se na Hudsonu stalo, nebo ne (i když po několika minutách je i jemu vše jasné), Eastwoodova přesná režie ho nechává takřka permanentně trnout a bez dechu čekat, co přijde v další scéně. Přistání vidíme několikrát, ovšem pokaždé jinak a nikdy nemáme pocit, že se něco opakuje, protože děj připomíná stavebnici poskládanou z mnoha dílků, jež do sebe postupně zapadají. Vše je navíc pečlivě vyváženo, napětí, patos i humor, hlavní hrdina není žádný superman, nýbrž prostě obyčejný člověk, který sice udělal neuvěřitelně správnou věc, ale najednou čelí takovému tlaku, že sám o sobě začne chtě nechtě pochybovat. Obdivuhodné a chvályhodné přitom je, že film nesklouzne do žádného depresivního dramatu plného výčitek a otazníků, nýbrž si stále drží hlavu nad vodou a mrká na nás: Nebojte, dopadne to dobře. Tak vynikající biják, skromný stejně jako jeho hlavní postava, by byla škoda minout. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Škoda pro tento film je v mém konkrétním případě fakt, že jsem víceméně to samé již viděl v epizodě skvělého seriálu Mayday (Air Crash Investigations). A je to jeden z nejlepších dílů toho seriálu, na který jsem se už dopředu velmi těšil (přeci jenom ne vždy někdo přežije a ještě méně často přežijí všichni a už vůbec nepřežijí všichni při nehodách těsně po startu). Tady je to samozřejmě "profesionálnější", ale jen o trochu, a onen wow efekt trochu opadá a stopáž dokumentárního seriálu tomu sluší víc. Jediné, co je tady navíc, jsou scény o tom, co Sully prožívá před a po nehodě. A to ospravedlní samostatný film přecijen poněkud omezeně. Letecké nehody jsou moje úchylka, žeru to strašně moc, ale Sully pro mě byla jen povinnost. Věděl jsem, co dostanu, a dostal jsem to, ale všechno už jsem viděl i věděl, no. A toho umělého záporáka v podobě vyšetřovatele NTSB jsem neuvěřil, možná proto, že tam v reálu takový nebyl. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Ani se mi nechce věřit, že už jsou to dva roky, co jsme se na tuhle novinku chystaly s kamarádkou. Nakonce zvítězilo Dítě Bridget Jonesové a na film došlo až dnes na návštěvě. Sice to nebylo velké plátno, jen obří obrazovka, ale zato pohodička a nerušené sledování bez sypání popcornu na záda a šplouchání coca coly za krk. Nutno dodat, že Clint Eastwood je prostě skvělý režisér, ví, co točí a jak to má vypadat, má i šťastnou ruku při vybírání tématu. Vedení příběhu v retrospektivě s použitím zvukového záznamu z kokpitu umocnilo zážitek, vtažení do děje nastalo automaticky hned na začátku. Tohle se prostě povedlo. Chesley Sullenberger znám pouze z dobových dokumentu, ale Tomu Hanksovi se opravdu zadařilo vystihnout jeho charakter i gestigulaci. Skvělý film na páteční večer v kruhu přátel, padl nám všem do noty. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Souhlas s Lacem. Jako kousek na jednorázový shlédnutí to neurazí, ale ani to není nějaká strhující pecka. Aspoň tradičně jistý Hanks to drží a Clint se naštěstí vyvaroval nějakých vlasteneckých úletů jako v American Sniperovi. Pokud se však zajímáte o reál a nechcete vědět nic víc než fakta bez zbytečnýho okecávání, tak si radši tuhle událost dejte v rámci cyklu letecké katastrofy. Film nepřichází z ničím novým.60% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Člověk, kterej z diváka dokáže ždímat emoce a nutit jej zatínat pěsti i navzdory tomu, že je jasný, jak to vlastně celý dopadne, no tak to bude prosím pěkně mistr, ne? Na téma "dobro existuje" jsem jaktěživ neviděl nic intenzivnějšího, velký plátno tomu hrozně přidává. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Koľkokrát to skúšali vaši piloti, než predstúpili pred komisiu?" ---" Hmmm...sedemnásťkrát..." Clint Eastwood ako režisér iba málokedy sklame. Príbeh pilota, ktorý núdzovo pristál na rieke Hudson má síce iba niečo vyše 90 minút, ale napriek tomu pôsobí kompaktne a ďalšie minúty naviac by film iba zbytočne naťahovali. Je fajn, že sa na haváriu pozeráme z niekoľkých pohľadov a máme možnosť vidieť reakcie jak bežných ľudí, tak pilotov i záchranných zložiek. T. Hanks opäť skvele zabodoval a asi najviac ma zaujalo ako im to v závere pred komisiou natrel a potvrdilo sa to, čo kapitán hovoril od začiatku. Normálne som nechápal aká obrovská komisia ho v závere chcela uškvariť. To platia také obrovské množstvo ľudí, aby zistili či ako pilot pochybil? Kurva ja som myslel, že zasadá OSN...Silné štyri hviezdy a takmer plný počet. Možno po druhom zhliadnutí. 80% ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Eastwood je proste frajer. To čo pri podobnej štruktúre mohlo aj napriek minimálnej dejovosti skončiť pri trojhodinovej nude, je tu sfúknuté za veľmi svižnú poldruha hodinku. Veľmi príjemny, komorný a vynikajúco natočený a zahraný filmík. 8/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Ten Clint je stejně borec! Hodinka a půl svižného vyprávění o jednom pilotovi, který se rozhodnul posadit to na Hudson v lednu. Pokud někdo čeká že se ve filmu bude řešit něco navíc. Nebude. Film je opravdu jen o tomhle a něco vám řeknu. Bohatě to stačí. Tom Hanks opět přesvědčivý a Clint jako vypravěč naprosto ultimátní. 75% ()

Vitex 

všechny recenze uživatele

Humanistických filmů není nikdy dost. Jako by se loňský Most špionů letos rozdvojil (rozmnožil) v Obra Dobra (Spielberg, Rylance) a Sullyho (Hanks). Ty tři filmy něco spojuje. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Jako vždy perfektní Tom Hanks, kvalitní CGI, ostatní taktéž dobře hrají. Ale nevím, místama mi to přišlo, jako by střižna něco ubrala a naopak někde zapomněla úřadovat. A na konci vlastně vidíme to samé co už v půli filmu, i když chápu účel té scény. Přesto, celkově to celé působí dojmem, která nemůžu popsat asi jinak než "nastavovaná kaše". Ale pořád velmi kvalitní podívaná, to bez debat. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Není žádných pochyb o tom, že Tom Hanks je jedním z nejlepších herců planety. Stejně tak není pochybností o hereckém, avšak v posledních deseti až patnácti letech i režisérském umu Clinta Eastwooda. Sully: Zázrak na řece Hudson je zdařilým převedením silného příběhu, jenž napsal sám život (Eastwood si ostatně v poslední době nevybírá k zpracování nějaké smyšlené škváry), v němž se snoubí herecký talent Hankse a režisérská zručnost mistra Clinta. Celé drama jsem od první do poslední minuty sledoval s velkým zaujetím a již po několika málo chvílích mi bylo jasné, že se jedná o pěti hvězdičkovou záležitost. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Kvalitní životopisný film s napínavými scénami a zajímavými konfrontacemi, nicméně je to pravděpodobně jen na jedno zhlédnutí, takže to pro mě na plný počet nebude. 80% ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

"Šully" je v jadre komorná dráma odohrávajúca sa vo veľkom meste tesne po veľkom akte. Točí sa okolo jednej osoby a jeho co-pilota, je mu naplno podriadená a dáva možnosť vyniknúť istému fantastickému hercovi a katapultovať ho medzi potenciálne oscarové nominácie. Tom Hanks dodáva výborný výkon, no súčasne budete prekvapení, že v celej stopáži nemá ani typickú oscarovú scénu, kde by trieskal do stola, dával takzvané oscarové prejavy, nahadzoval odlišný prízvuk alebo masku. Vystačí si so sivými fúzikmi a prelivom vlasov, zvyšok ťahá na vlastných pleciach a takmer nezlezie z plátna a chce vás sprevádzať neskutočným martýriom, čo ho čaká po fenomenálnom pristátí. Samotný film však stopercentná tutovka byť nemusí. Vrstvenie pocitov, rekonštrukcie a vyšetrovaní ešte viac tlmí Sullyho ako malú drámu, ktorá takmer nemá kde vyniknúť. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood to proste vie. Jednoduchý a silný príbeh s výborný Tomom Hanksom, to je proste kombinácia namiešaná priamo na Oscara. Kedže to ma iba hodinku a pol ubehne to ako voda a celé to dianie je to aj dobré zostrihané, takže nuda proste nehrozí a Clint opäť trafil do čierneho. 85% - 4* ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Komorní humanistické drama tak, jak jej zvládá opravdu jen Clint. Narativní minimalismus, který nás zcela vtáhne do děje zásluhou uvěřitelně vykreslených postav a promyšlené dějové konstrukce, která opakováním a variací silných motivů (přistání letadla z několika perspektiv, emotivní telefonické rozhovory s Laurou Linney) utváří nesmírně komplexní studii klíčové události i psychiky člověka, jenž je navzdory očividnému hrdinství a umu nespravedlivě vržen do stínu pochybností a výčitek. Sice tentokráte bez přidané "Eastwoodovské" hodnoty či scény, která by mi opravdu nesmazatelně vletěla do paměti (opravuji - na pamět :), ale zato bez jakýchkoli řemeslných chybiček, zbytečného patosu a nedůstojného zefektování ústřední nehodové sekvence. Hanks tradičně bravurní a dědečkovsky dobrácký, Eckhart ho pak vskutku znamenitě doplňuje... 85% ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Můj děda je rád, když jednou za rok dojde do kostela, babička se za tu dobu vybičuje zhruba k jednomu pletenému svetru, no a Clint natočí film... Navíc takovým stylem, že se všichni jeho mladší kolegové můžou vrátit zpátky do režisérských plenek. Mám ale jeden problém. Číslo 208. Sully se proslavil 208mi vteřinami, film o něm zase tím, že v něm těch 208 vteřin opakuje přibližně tak sedmkrát. To dělá skoro 25 minut z hodiny a půl. Každá opakovačka byla čupr, což o to, akorát chci říct, že s kapitánem jsem se ztotožnil jen díky tomu, že se ztotožňuju s herectvím Tomáše Hankse a ne proto, že by mně to umožnilo samotné vyprávění příběhu. To ale nic nemění na tom, že až sebou do Hudsonu plácnu já, chci aby o tom točil Eastwood. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Sully je dobrý film. Hodně dobrý film. Už jenom proto, že asi tak 70 procent filmu tvoří, to že si lidé povídají. A je to zajímavé. A když se konečně dočkáme pohledu na pád letadla dočkáme se ho z různých uhlů (kokpit, pasažéři, zachránci) pohledu. A když nehoda skončí vidíme cestující kteří jsou rádi že žijou a ihned volají svým rodinám, že jsou v pořádku. A je to dojemné. Sully si povídá se svojí ženou (Laura Linney) a je to dojemné. A to na filmu Sully funguje- Emoce. Clintu Eastwoodovi je 86 let a stále umí režírovat. Tom Hanks a Aaron Eckhart jsou skvělí (Protože i když jsem je viděl ve špatném filmu oni vždy hráli skvěle) a Eckhart tu má dokonce nejlepší roli od Temného rytíře. A Tom Hanks se opravdu do Sullyho promněnil. Jenomže co jiného byste chtěli od herce který hrál Forresta Gumpa než kvalitní herecký výkon. Sully tak pak jenom trochu chaotický zakopává a především flashbacky někdy trochu matou. Jinak je to ale v pořádku a největší překvapení za poslední dobu. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Hovoří k vám kapitán, držte se - bude náraz! '' ----- Jako leteckej fanda samozřejmě vím, že se s letadlem na vodě přistát dá. Za druhé světové to zažil nejeden pilot, nebo dokonce celá osádka nějakého toho těžkého bombardéru často až desetičlenná. Jenže kluci pokud letadlo nešlo hned jak šutr dolů se na ditching připravii. Opustili bojová stanoviště a pěkně se připravili v trupu u nouzových výlezů navíc dokonale proškoleni co má každý dělat a co vzít sebou ven. Nejeden bombarďák měl dokonce po dosednutí na vodu k dispozici samonafukovací plováky, které po nějaký čas udržely letoun na vodě... Když jsem však tehdá v lednu 2009 viděl ve zprávách tenhle příběh, hned jsem před Sullenbergem musel smeknout. Sednout na vodu s autobusem se 155 lidmi včetně dětí a starých lidí, klobouk dolů. Je to frajer, je to borec a je to hrdina jako hrom - řekl jsem si tehdá. Jistě. Určitě měl ten den kliku, ale lecos z toho také měla na svědomí pevná mysl a výcvik starého kozáka, co už měl něco nalétáno. A to vše když je průser se počítá. A tohle byl pořádný průser! Je fajn, že Sullenbergovi vysekl tímto filmem Eastwood poklonu. Právem si jí zaslouží! Vždyť kolik tu už bylo filmů s touto tématikou, počínaje Haileyovým Letištěm, Blockovým románem May Day a tuctem filmů ze sedmdesátek na toto téma. Tenhle scénář ale napsal sám život a je to scénář skoro těžko uvěřitelný. Tom Hanks dal kapitána skvěle. Jen mne trochu mrzelo, že ta závěrečná radiokomunikace nebyla puštěna v originálu. Za Hanksovou tváří se totiž skrývá skutečný Sullenberg a ten by si dle mého zasloužil ve filmu alespoň v něčem dát punc skutečnosti. Jinak hrané je to celé skvěle, film dobře jede i když někdo možná klasiku a tedy seznamovačku s jednotlivými cestujícími, rozhovory v kokpitu a pak detailní popis událostí po srážce s hejnem hus. Po dlouhé době jsem se u filmu třásl napětím a v tom jsem byl vlastně celý film. Závěrečný vtip Sullyho co-pilota mi přišel fakt vtipný a stejně jako z vyšetřovatelů, ze mně to napětí spadlo. Tohle se mnou už dlouho žádný film neprovedl a proto nemohu jinak! Dávám za 5 zlomených lopatek. * * * * * ()

Související novinky

Clint Eastwood do důchodu nespěchá

Clint Eastwood do důchodu nespěchá

19.04.2019

88letý legendární herec a režisér Clint Eastwood (Pašerák, Americký sniper) do důchodu rozhodně nespěchá. Momentálně totiž krouží kolem projektu The Ballad of Richard Jewell, který by mohl natočil… (více)

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

21.04.2017

Kariéra Clinta Eastwooda se v posledních letech stočila k dramatům podle skutečných událostí. Americký sniper nám představil odstřelovače Chrise Kylea, Sully pilota Chesleyho Sullenbergera a teď jsou… (více)

10 nej filmů roku 2016 dle ČSFD.cz

10 nej filmů roku 2016 dle ČSFD.cz

30.12.2016

Ani novým Star Wars se nepodařilo sesadit z trůnu nejúspěšnějších filmů roku 2016 v českých kinech pohádku Anděl Páně 2 Jiřího Stracha. Těší nás, že tento post drží český film, který si u nás vede v… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama