Reklama

Reklama

V lednu roku 2009 se svět stal svědkem „zázraku na řece Hudson", když kapitán „Sully" Sullenberger (Tom Hanks) nouzově přistál s poškozeným letadlem na ledových vodách řeky Hudson a zachránil tak život 155 pasažérů na palubě letadla. Přestože veřejnost a média mluvila o ojedinělém činu dokazujícím jeho letecké dovednosti, probíhající vyšetřování hrozilo zničit jeho pověst a kariéru. (Freeman Ent.)

(více)

Recenze (916)

ndee 

všechny recenze uživatele

No vida, a jde to! Jde natočit americkej film o americkým hrdinovi bez americkýho klišé a všudypřítomných vlajících vlajek. Scéna, která ukazuje přistání na řece Hudson věrně popisuje co se stalo zatímco následné vyšetřování NTSB je pro dramatičnost přitažené za vlasy, ale je to film a ne dokument. Za mě čtyři hvězdy za filmařinu a jednu navíc pro Sullyho. ()

Jackdaniel.c 

všechny recenze uživatele

Rovnice tohoto filmu je relativně prostá: Chesley Sullenberger + Clint Eastwood + Tom Hanks = jeden z mých nejkrásnějších filmových zážitků roku 2016. Ačkoliv se jedná o poměrně krátký celovečerní film, je v něm všechno a více nebylo třeba říci. ()

NeMiQ 

všechny recenze uživatele

Zmocnili sa ma zvláštne schizofrenické pocity pri pozeraní. Na jednej strane sa mi žiadalo trošku viac akcie a pritom som bol vďačný za snahu chirurgicky presne, realisticky podať udalosť. Film nie je nijak výnimočný, ale zato vkusne a decentne natočený. ()

Stepka.T 

všechny recenze uživatele

Čtvrtá hvězda čistě za Hankse. Jinak bych vytkla nedostatek napětí a americkou klišovatost (ti nejlepší z New Yorku...). Škoda, že jsme záznamy z kokpitu neslyšeli poprvé ve chvíli, kdy je poprvé slyšela vyšetřovací komise. ()

RipperTM 

všechny recenze uživatele

Nestárnoucí Clint Eastwood si tedy připisuje další zářez na pažbě celovečerních filmů, které neupadnou v zapomnění. Vybral si skutečný reálný příběh, jenž je pln mysterie a dramatu. Vytěžil asi maximum, co se dalo, jelikož angažoval génia Hankse. Scénář nebyl natolik bohatý, aby z toho byl megafilm, a tak byl víceméně natáhnut. Tenhle proces by se zdál pro nezkušeného "rejžu" problém, jenže Clint v tom, jak se říká, umí chodit. Prodírám se snímkem vyzařujícím chvílemi spíše stopy dokumentu, což mi mimochodem nevadilo, hraje líbivá hudba, a já se cítím opět na půdě muže s ostrými rysy, jako doma. ()

Petr59 

všechny recenze uživatele

Je to hodně pěkné, dojemné a přesto racionální. Kvality filmu jsou podtrženy perfektními hereckými výkony, dobrou hudbou a vizuální stránkou filmu. ()

matolos1 

všechny recenze uživatele

Film plno nabitý Americkými emóciami. Na jednej strane tu máme kapitána, ktorý v zúfalej situácii sa snažil spraviť čokoľvek, čo sa dalo a na druhej strane tu máme bandu idiotov, ktorým na konci dopne to, že napriek ich neustálemu úsiliu sa aj tak tá simulácia nedá zrealizovať podľa ich plánu. Výborne zrežírované, Tom v pohode, len neskutočne zarážajúce na tom, či sa oplatilo dať to takéhoto námetu úsilie, čo sa týka samotnej tvorby. ()

DonBraso 

všechny recenze uživatele

Popravdě jsem to vidět ani nemusel,protože mi tenhle příběh už v tom roce nepřišel zrovna nějak výjemečný.Ale duo Eastwood a Hanks člověka nahlodá ke zlédnutí.Předně Clint je patriot,tak mu tohle nahrálo do karet,kupodivu nenabídnul zbytečný patos a nucené kapesníčky na otření slz.Řeklo by se,že jeho Sniper byl toho jasným důkazem,který vlastně ani nebyl tak eastwoodský jak by se čekalo a film byl zklamáním.Zde máme na plátně pilota a jeho záchranu pasažérů a hlavně letadlo ve vodě,který se musí prošetřit.Jeden divák by čekal,že posloupnost děje bude prioritou,ale kdeže.Trochu se to háže na scénu jak zedníci maltu,takže se nezačíná jak to začalo,ale spíše důsledky.Vlastně je to příšerná půl hodiny nuda,která krvácí vražedným tempem.Aby toho nebylo málo,tak manželské rozhovory jsou k tomu všemu ještě příšernější.Už chápu,proč tenhle film má takovou stopáž.Většina režisérských filmů od Clinta,jde hravě kolem dvou a více hodin,zde je to až podezřele málo.Je to tak,ten náměť vlastně nepředstavuje ani moc filmové zpracování.Přijde mi to jako zbytečný film a to ve mě hlodalo neustále.Clint klidně udělá to,že skoro podobné dvě scény rozloží mezi minutáž,protože by jinak nevěděl co vlastně natočit.Jestli tohle bylo málo materiálu nebo chtěl jen natočit,že nějaká komise fakt nenechá jen tak,že nějaký společnosti spadlo letadlo do vody,tak to pardón.Nejlepší na filmu je prostě Hanks a rekonstrukce činu a závěrečné vyšetřování,které bohužel jako celý film postrádají vůbec nějaké napětí.Je pěkné,že naprosto neznalý divák či amatér pilot nahlídne pod pokličku jak to asi tak funguje,ale to je tak vše.Je fajn,že tu nejsou scény zbytečně přikrášlené a všechno to voní realistickým pojetím,ale stále jsem se neskutečně pral s nezájmem.Bohužel pro mě naprosto průměrný životopisný filmek,kdy o Sullym vím stejně prdlajs a jako drama tu bylo fakt málo linek,abych vůbec někde mohl začít,protože Sully je tu už prostě zkušený pilot a to jeden flashback ve stíhačce vážně nevytrhne trn z paty. ()

Facerr 

všechny recenze uživatele

No tak jsem hold jinej. Tak vysoký ohodnocení vůbec nechápu. Mám moc rád Hankse a filmy s ním, ale tohle byl jeden z těch slabších a třeba vedle takovýho Kapitána Phillipse úplně bez napětí. Retrospektiva, napínání jak to dopadne, nějaký to rodinkování. Všechno mi přišlo úplně bez atmosféry a chemie. Podobnou nudu jsem od Eastwooda zažil u Gran Torina. ()

Karlos8 

všechny recenze uživatele

Tohle nebyl dokument, tohle nebylo letecké neštěstí, dokonce ani to nejlepší z díly režiséra Clinta Eastwooda, ale příběh 155 obyčejných lidí, kteří zažili něco, co se nestává každý den. Vytříbeným způsobem je zde zachyceno mnoho aspektů tohoto (ne)šťastného příběhu. Ať už se jedná o samotného kapitána, jeho rodinu nebo některé pasažéry, vždy je to zábava a vy se přitom nenudíte, ba co víc, soucítíte se všemi aktéry této události a říkáte si, jestli tohle není zázrak. Je to zázrak. Ovšem ne každému se to líbí, jelikož letadlo mohlo být zachráněno i s cestujícími. Začne tedy naprosto nesmyslné vyšetřování, které je neúnosné. Vy jste tam byl, vy jste za ty lidi nesl zodpovědnost, ne nějaká stupidní simulace, která navíc nezahrnuje lidský faktor. Však si to představte, letíte a najednou vám přestanou fungovat motory a co teď? Hledáte nejbližší možnost přistání, jenže za chvíli zjistíte, že tam nedoletíte, tak vás napadne geniální nápad přistát na řece Hudson. Skvělá práce. Musím říct, že některé filmy podle skutečné události nemají kvalitní závěr, ve kterém není úplně tak jasné, jak to celé dopadlo, výjimka potvrzuje pravidlo a zde to platí dvojnásob, však si na samotném závěru nechte běžet titulky až do konce. ()

Blazis34 

všechny recenze uživatele

Úžasný příběh z roku 2009, který měl naštěstí nespočet šťastných konců. Kapitán Sullenberger vykonal dobrou práci a doufám, že každý pilot by dokázal v tomto stavu zachovat klid a rozum, jelikož lítám docela často, jako on. To, co se stalo ale na řece Hudson nemá obdoby a přeju si, aby podobnou situaci už nemusel žadný pilot řešit. Naštěstí, se nikomu nic vážnějšího nestalo a jsem rád, že se Clint Eastwood zhostil režie této mimořádné události. Líbilo se mi, jak byly všechny scény z oné havárie reálně natočeny a že tvůrci využili vyřazené letadlo v jednom jezeře, aby co nejreálněji natočili záběry z pádu a následné evakuace. Též chválím reálné postavy na konci filmu a snahu o co nejpřesnější dialogy a záběry. Jediné mínus vidím v tom, že se mi nelíbilo jak některé scény předbíhaly děj a nešlo vše chronologicky. I když stejně znalý divák věděl, jak vše dopadne, nemuselo to jít chvílemi na přeskáčku. I tak skvěle natočené a zrežírované dílo včele s věrným Tomem Hanksem. Dávám 80% - čtyři hvězdy. ()

Reiner 

všechny recenze uživatele

Pokud budeme brát film objektivně a bez emocí, tak vše je Tom Hanks. Kdyby tam nebyl, film by byl brán jako průměrný. Navíc - půlka děje není ani tak o tom, co se stalo, ale o rozpoložení pilota. Není to vyloženě chyba, ale zařazeno to mělo být jinak ... Film mě nenadchl a znova bych se na něj nepodíval. 60%... ()

dzules 

všechny recenze uživatele

výborně odvyprávěný příběh, takovým komorním pohledem v souladu s hlavním hrdinou..ale přitom je to silný příběh, který nenechá nikoho bez emocí ()

AndrewNewman 

všechny recenze uživatele

V tomto roku sa natočilo veľmi málo dobrých filmov a tak sa ani nečudujem ,že jednu slušne natočenú drámu bude každý oslavovať. K tomuto stádu sa ale ja nepridám aj keď je Tom Hanks jeden z mojich top obľúbených hercov. Film je totiž na mňa aj priliš uťahaný a zápletka v ňom v podstate nieje. Je to taký dokument o jednom hrdinovi,ktorí si svoju slávu zaslúži. Clintovi radím,nech sa začne sústrediť na filmy,ktoré majú aj nejaký príbeh a ktoré len nekopírujú skutočné udalosti a Tomoví radím,nech sa radšej poberie do dôchodku pretože toto je ešte ako tak slušný film ale všetci vieme,že má na viac a ak si to on nemyslí,tak radšej nech to ukončí teraz a nech sa nedopustí rovnakých chýb ako jeho kolega De Niro,ktorého snaha byť v každom filme vtipný a debilný je naozaj debilná! ()

PaTeXx 

všechny recenze uživatele

Kdybych měl film srovnávat s Flight, tak Sully vítěz nebude. Postrádá emoce, což je u filmu podle skutečné události strašně důležité. Ty ve Flight samozřejmě nechybí. Ve scénách v letadle mi párkrát přejel mráz po zádech, ale to je tak vše. Je taky škoda, že nebyl víc odhalený příběh Eckharta a Eastwood vlastně sázel jen na herecký výkon Hankse. Jeden z horší poloviny Eastwoodových filmů. ()

Související novinky

Clint Eastwood do důchodu nespěchá

Clint Eastwood do důchodu nespěchá

19.04.2019

88letý legendární herec a režisér Clint Eastwood (Pašerák, Americký sniper) do důchodu rozhodně nespěchá. Momentálně totiž krouží kolem projektu The Ballad of Richard Jewell, který by mohl natočil… (více)

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

21.04.2017

Kariéra Clinta Eastwooda se v posledních letech stočila k dramatům podle skutečných událostí. Americký sniper nám představil odstřelovače Chrise Kylea, Sully pilota Chesleyho Sullenbergera a teď jsou… (více)

10 nej filmů roku 2016 dle ČSFD.cz

10 nej filmů roku 2016 dle ČSFD.cz

30.12.2016

Ani novým Star Wars se nepodařilo sesadit z trůnu nejúspěšnějších filmů roku 2016 v českých kinech pohádku Anděl Páně 2 Jiřího Stracha. Těší nás, že tento post drží český film, který si u nás vede v… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama