Reklama

Reklama

V lednu roku 2009 se svět stal svědkem „zázraku na řece Hudson", když kapitán „Sully" Sullenberger (Tom Hanks) nouzově přistál s poškozeným letadlem na ledových vodách řeky Hudson a zachránil tak život 155 pasažérů na palubě letadla. Přestože veřejnost a média mluvila o ojedinělém činu dokazujícím jeho letecké dovednosti, probíhající vyšetřování hrozilo zničit jeho pověst a kariéru. (Freeman Ent.)

(více)

Recenze (915)

Sheemass 

všechny recenze uživatele

Skvělý film, famózní Tom Hanks, bez silných emocí nám předkládají až neuvěřitelný příběh profesionála, který prostě umí dobře svou práci a přitom jen tak mimochodem zachrání 155 lidí. Nejlepší moment ve filmu je když zazní věta: ,,sedmnáctkrát, zkoušeli ji sedmnáctkrát." Clint Eastwood prostě umí. ()

zekon 

všechny recenze uživatele

Profi práce. Rozhodně lidi co stáli při záchraně těch pasažérů a hlavně posádka si tuto poctu zasloužili. ()

kotrlak 

všechny recenze uživatele

Clint asi vykřesal z toho matroše maximum, ale ani tak to nestačí na pořádný drama. Mě přišel nejzajímavější závěr vyšetřování události. 3.5 ()

Jahoda 

všechny recenze uživatele

Naprosto mi vyrazil dech. Velmi silný film. Jsem ráda, že jsem skvělého pana Hankse mohla vidět v dalším výborném filmu. Také parádní námět na filmování. ()

Jarda68 

všechny recenze uživatele

Mohlo to být patetické,nudné drama....Režírovat by však nesměl Clint Eastwood,který snad nestárne a neztrácí cit ani ve svých letech...Klobouk dolů před ním...Pochvala opět přesnému Tomu Hanksovi....80% ()

RoyBatty444 

všechny recenze uživatele

Veľmi citlivo stvárnený reálny príbeh majstrovstva v komerčnom letectve. Síce sa o pánovi Sullenbergerovi nič nedozvieme ale príbeh núdzového pristátia je popísaný do detailu ako neskoršie udalosti s vyšetrovania NTSB. Spracovanie je dojemné od začiatku až do konca (aj cez titulky s reálnymi zábermi) ()

Sidenius 

všechny recenze uživatele

podle skutečné události to je vždy docela ok. Nějak už mi netáhnou byť precizně zahrané silné Hanksovo role. Docela jsem byl překvapen že to řešil Eastwood, klobouk dolu v jeho letech.. určitě stojí za vidění, ale na 4* to pocitově neumím dát. ()

Tom_17 

všechny recenze uživatele

Skvělé! Výborný film se skvělým obsazením a režisérem. Není to nijak proamericky přehnané. Tom Hanks je vážně skvělý v každé roli. Užíval jsem si film, žasnul jsem a fandil jsem hlavnímu hrdinovi, protože už jsem zapomněl jak to vlastně dopadlo. Takže na konci jsem si užíval "vítězství" - 4 **** ()

Tumbik 

všechny recenze uživatele

Tak teď už do letadla asi nikdy nevlezu... Výborná režie Clinta Eastwooda + nadlidský výkon Toma Hankse = dokonalý zážitek... Tento film je jednoznačným důkazem. Vynikající filmové zpracování této jen velmi težko uvěřitelné situace i vyvrcholení celého procesu o správné úvaze pilota. ()

ardeas 

všechny recenze uživatele

Velmi dobre spracovanie. Uz dávnejšie som videla v dokumente Letecke katastrofy tento pribeh, takze tento film je skôr o tom ludskom faktore, o osobach, ktore boli v rovnici. Zaroven chapem vycitku vyšetrovateľov o tom, ze ich tak trocha ociernili ale aj samotny zamer, ze skor sa riesia materialne skody ako psychické traumy. Tak ale toto bol celovečerný film, nie dokument :) ()

Aamon 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý film o tom, že zachránit pár desítek lidí přistáním na vodě nemusí být v očích úřadů správný postup, protože možná bylo ještě lepší řešení... ()

Dataminer 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočeno. Spousta diváků mluví o nějakém procesu a velice se tomu diví. Nešlo o žádný proces, ale o slyšení jehož cílem bylo, stejně jako u vyšetřování jako takového, bylo objasnit všechny okolnosti. Pilotův manévr byl totiž velice riskantní a jak zazní v samotném filmu hned několikrát, tak nikomu se nic podobného s proudovým letadlem nepovedlo. Vždyť i dispečer měj jako hotovou věc, že pokus o přistání s takovým letounem na vodu = jistá katastrofa. Podstatou vyšetřování a slyšení tedy bylo, zda se kapitán rozhodl správně a opravdu všem zachránil život, nebo zda šlo o zbytečně riskantní manévr, pokud by existovala varianta bezpečného návratu na letiště. SPOILER - pokud by hned první počítačové simulace ukázaly, že bezpečný návrat na letiště nebyl možný, a také že opravdu ani jeden motor neměl tah jak tvrdil kapitán a co-pilot, tak kapitána nikdo takhle negriloval. Jenže simulace ukazovali přesný opak a leví motor nebyl v tu chvíli dostupný a na základě předběžných dat to také vypadalo na rozpor s kapitánovým tvrzením, že ani jeden motor tah neměl. A proč pak tak drsné vyšetřování a slyšení - tak jako jinde, i zde jde o peníze až v první řadě - šlo i o uhrazení škod na letounu, který by pojišťovna nezaplatila, pokud by vyšetřování odhalilo špatný postup a rozhodnutí kapitána. Ona jedna věc je, že všichni přežili, ale z pohledu simulací se zdálo, že při návratu na letiště by nejen všichni přežili, ale nikdo by nebyl zraněn a letadlo by bylo, krom poškození od kolize s ptáky, také v pořádku. To vše byly důvody toho honu. Ono z prvního pohledu se to totiž hned jeví jasně - jako hrdinství daného kapitána, ale pokud by při přistání na vodu zahynuli nějací pasažéři a následně se ukázalo, že daný manévr nebyl nutný, tak by se už o hrdinství nedalo mluvit, nebo by při nejmenším mělo vážné trhliny. Ale jak i samotný film nádherně ukázal, tak v simulacích počítače a následně i pilotovaných simulací nebyl zahrnut faktor času reakce pilota - a tedy závažný nedostatek v nastavení simulace s vynecháním jedné ze zásadních proměnných. Tedy jak počítačová simulace, tak i ta pilotovaná byla nastavena tak, že se okamžitě po srážce začalo letadlo vrace na letiště. Jenže skutečnost zahrnující kontrolu, pokus o zážeh motorů atd. znamenaly časové ztráty a tím i nižší rychlost a výšku na zvládnutí bezpečného návratu na letiště. A to se mi líbilo nejvíce. Rovnice musí být kompletní, abychom dostali nezkreslené výsledky. Pro kapitána bylo nejdůležitější, že všichni přežili, ale dokud si sám nepřišel na to, co mu v rovnici chybí, tedy reakční čas, který člověk potřebuje, samotného ho tížila představa, že existuje možnost, že se nerozhodl správně a pasažéry ve skutečnosti ohrozil. ()

ragtime 

všechny recenze uživatele

Vecný, atmosferický a stručný, zbytočne nenaťahovaný príbeh, ktorému trochu znižuje hodnotenie jedine monológ Toma Hanksa v samotnom závere po skončení vypočúvania. Nebyť toho preslovu, plného klišé, nebál by som sa udeliť filmu 5. Clint Eastwood dokonale pracuje s emóciami, hudbu použije len vtedy, keď ju naozaj treba a vykúzli slzu vo Vašom oku a človek má pocit, že s tou ľudskosťou to snáď ešte nebude úplne stratené. ()

johankazarku 

všechny recenze uživatele

Nerozumiem či všetci hodnotili film štyrmi a piatimi hviezdičkami kôli Hanksovi alebo Eastwoodovi. Jednocho mňa to nudilo a nezachránilo to ani to, že to bolo podľa skutočnej udalosti a ani môj obľúbený herec a režisér. Nebolo to dobre spracované, jednochý dej proste o ničom sorry. ()

mullerad 

všechny recenze uživatele

Pomerne jednoduchý príbeh, tak na niekoľko titulkov v bulvári, ale herecký koncert, úžasný zážitok. Pomerne dlhá stopáž, ktorá v koncovke úplne prepáčiteľná. Odhalenie charakterov, do šrúby rozobratá psychológia rozhodnutia jedného pilota a celá birokracia ohľadom straty lietadla a proces s hrdinom a zachráncom. Jedinečný prípad a úžasný výkon Toma Hanksa a Aarona Eckharta. Obja sadli na svoje roly ako r.ť na šerbel. Treba vidieť. ()

KraLuban 

všechny recenze uživatele

Skvělé...lidsky i filmařsky. Jako bývalý letecký personál fakt asi dokážu docenit, co kapitán Sully dokázal (je to fakt zázrak, přistání na vodě bývá automaticky konečná). Hanks válí jako málokdo, Eastwood zraje jak víno, prostě výborný film na nejeden večer. ()

kodwin 

všechny recenze uživatele

Sully to zvládl, Eastwood taky. Víc z toho šlo dostat stěží, ale ten příběh není dost silnej na pět hvězd. ()

Související novinky

Clint Eastwood do důchodu nespěchá

Clint Eastwood do důchodu nespěchá

19.04.2019

88letý legendární herec a režisér Clint Eastwood (Pašerák, Americký sniper) do důchodu rozhodně nespěchá. Momentálně totiž krouží kolem projektu The Ballad of Richard Jewell, který by mohl natočil… (více)

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

21.04.2017

Kariéra Clinta Eastwooda se v posledních letech stočila k dramatům podle skutečných událostí. Americký sniper nám představil odstřelovače Chrise Kylea, Sully pilota Chesleyho Sullenbergera a teď jsou… (více)

10 nej filmů roku 2016 dle ČSFD.cz

10 nej filmů roku 2016 dle ČSFD.cz

30.12.2016

Ani novým Star Wars se nepodařilo sesadit z trůnu nejúspěšnějších filmů roku 2016 v českých kinech pohádku Anděl Páně 2 Jiřího Stracha. Těší nás, že tento post drží český film, který si u nás vede v… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama