Reklama

Reklama

V lednu roku 2009 se svět stal svědkem „zázraku na řece Hudson", když kapitán „Sully" Sullenberger (Tom Hanks) nouzově přistál s poškozeným letadlem na ledových vodách řeky Hudson a zachránil tak život 155 pasažérů na palubě letadla. Přestože veřejnost a média mluvila o ojedinělém činu dokazujícím jeho letecké dovednosti, probíhající vyšetřování hrozilo zničit jeho pověst a kariéru. (Freeman Ent.)

(více)

Recenze (916)

sheen 

všechny recenze uživatele

Eastwood u mě byl TOP díky nesmrtelným westernům pod taktovkou Leoneho a musím přiznat, že režisér je ještě lepší. Žádné zbytečnosti - patriotismus, romantiku, okecávání apod tady nenajdete. A Tom? paráda. [Imax] ()

Indiana 

všechny recenze uživatele

Hezkej film se spolehlivym Tomem Hanksem. Pokud ty filmy skutečně v tomhle věku ještě točí Eastwood, smekám klobouk. 70% ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Opět budu krotit emoce, protože se nejedná o filmový zázrak, jak podle některých uživatelů. Jde spíš o zázračný příběh s perfektním Tom Hanksem. Jako takové seznámení s událostí dostačující a z filmového hlediska zvládnuté perfektně. Jen tomu do plného počtu chybělo něco navíc a toho pocitu se nemohu zbavit ..7/10 = 75% ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Žádný úvod, žádné zbytečné natahování a jde se rovnou do akce. Film má pouhých 96 minut, ale i to bohatě stačí, k vykreslení situace a naprosto dostatečného popsání příběhu. Dobře obsazená hlavní role, jeden z těch nejlepších filmů tohoto roku. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Když na řece Hudson přistane letadlo se sto pětapadesáti cestujícími, nic se nikomu nestane, všimne si toho Clint Eastwood a přizve k tomu Toma Hankse, nem§že to dopadnout špatně. ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Lidé vždy potřebovali mít své hrdiny a vzory, potkávat šťastné konce velkých dramat. Snad aby sami neztratili naději na to, že svět kolem není tak zlý a špatný, a že i na ně tam někde venku čeká velká chvíle, malý zázrak co převrátí jejich vlastní životy k lepšímu, dobro co je ochrání od všeho zlého. Sully je typickým příkladem lidového hrdiny, co dokázal nalézt klíč k miliónům lidských srdcí, aniž by si je přivlastňoval. Eastwood to vystihl velmi přesně. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film o jedné historické události, který je s přehledem koukatelný, ale od Clinta jsem čekal trochu vyšponovanější podívanou. Hanks minimalisticky perfektní jako vždy. Znovu si toto určitě už nikdy nepustím. 70% ()

Foox 

všechny recenze uživatele

Struhující, dramaticky bezchybné, dojemné, jednoduše Eastwoodovsky perfektní práce. Klobouk dolů s ohledem na další hrdinský "epos". ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Na to jak Eastwooda jako režiséra nemám rád, tak Sully se mu celkem povedl. Hlavně tím že se v ničem moc zbytečně nehnípe, ukáže okolnosti nehody z několika různých úhlů, ukáže jaká je ta Hanksova postava profesionální pašák, a už po hodině a půl v klidu skončí. Trochu stinnou stránkou tohoto přístupu je že z hlavy po projekci zmizí rychleji než kdejaké přiblblé béčko. 8/10 ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Inšpiratívny životný príbeh o ľudskosti a šikovnosti. Tak to už na tomto svete chodí, že človek sa často za dobrotu alebo hrdinstvo dostane len do problémov. Hlavne keď v tom hrajú svoju úlohu veľké peniaze. Tiež musím uznať, že sa C. Eastwoodovi túto tému podarilo šikovne dramaticky spracovať. Veľká spokojnosť. 75/100 ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Skvělý film, který mě v podstatě dokonale dostal. Silný příběh, bezchybné zpracování, dokonalé herectví a velké emoce. Nejlepší scény jsou podle mě ty se simulacemi osudného letu, ale strhujících momentů se tam najde mnohem víc. Eastwood zaslouží bez debat nejhlubší respekt. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

|85%| Shlédnuto v kině. Toma Hankse mám rád, zejména v jeho posledních filmech. Ten chlap to má prostě v sobě. Pan herec. Zahraje skvěle snad každou roli. Na něm oceňuji, že hraje přirozeně a na nic si nehraje, nepřehrává atd. Zde mu role opět padla jak ulitá. Stárnoucí letitý pilot, co nalítal 42 let a nyní zachrání cestující tím, že přistane na řece Hudson a média, úřady apod.ho přesto vyšetřují jako pilota, co udělal chybu. Film jako celek byl pojat opravdu dobře. Scény, kdy Sully přistává na řece Hudson zde byly promítnuty několikrát a to v různých úhlů (lidí) pohledu. I nějaká ta atmosféra ve filmu zafunguje. Snímek je tvořen především konverzacemi apod. Absolutně mě žádná scéna nenudila. Kromě Hankse tu máme slušné herecké obsazení. Aaron Eckhart k Hanksovi seděl přímo skvěle. Hudba byla dobrá. Konečné sezení při vyšetřování zázračného přistání nemělo chybu. Nebylo to sice nějak předramatizované, ale Sullyho řeč totálně smetla přiblblou komisi a úředníky, kteří o jeho odvážném manévru pochybovali. Víc prozrazovat nebudu. A proč jsem vlastně nedal 5*? No, něco málo mi to chybělo. Možná mohl být film delší, víc Sullymu ke konci zatopit u komise, nějakou scénu navíc přidat, ale to už jsou prostě jen detaily. Skvělý film to tak jako tak je. Můj dojem po několika hodinách z kina se jen a jen vylepšoval. Jednoduchost. Tak je snímek pojat. A mě to přesto bavilo. Nejlepším kladem je postava Sullyho. To prostě Hanks dokázal zahrát skvěle. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Moc dobrý. Není to sice zdaleka takový filmařsko-emocionální masakr jako zdrcující Let č. 93 Paula Greengrasse, ani to nemá tak silný a nadčasový tematický přesah jako Zemeckisův Let s Denzelem Washingtonem, ale stále je to velmi povedené (vlastně docela dost komorní, zemité a civilní) drama s "nenápadně" skvělým Tomem Hanksem a působivě (přestože nikterak přehnaně dramaticky, opět spíše věcně a realisticky) natočenými scénami inkriminované havárie. Clint Eastwood musí být skutečně bůh, protože točit takhle kvalitní filmy v 86 letech, to podle mě prostě není úplně běžné... ;) 70% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Scenáristicky umne vystavaný film, ktorý si je vedomý, že by si nevystačil iba so samotnou záchranou v lineárnom príbehu. Eastwood drží patriotizmus, respektíve heroizmus na uzde, čiže nerobí prvoplánový pomník hrdinovi, ale snaží sa dostať do hlavy človeku, ktorý sa musel na poslednú chvíľu rozhodnúť, čo urobiť v krízovej situácii. Výsledkom môže byť aj taký post traumatický šok. Sully je akýmsi pokusom o vliatie optimizmu a nádeje do duší ľudí, otrasených zážitkom z jedenásteho septembra. Čiže nielen Newyorčanov, ale v podstate všetkých obyvateľov sveta. Na svete sa nedejú iba katastrofy, občas sa odohrá aj nejaký ten zázrak. Je potom povinnosťou filmárov v rámci vyváženosti ho reflektovať na plátne. V tom vidím najsilnejšie posolstvo filmu Sully. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Mým zásadním problémem před zhlédnutím byla přehnaná očekávání. Od filmu, který se dovede vystřelit mezi 300 nejlepších, si člověk vždy slibuje hodně. Tím spíše, když jsou s filmem spojena jména Eastwood a Hanks. Já si toho sliboval zřejmě příliš. O první třetině filmu bych si troufl prohlásit, že stála celkem za hovno. Divák sleduje pilota, jehož rozhodnutí umožnilo přežít všem lidem na palubě letecké neštěstí, přesto se během vyšetřování objevily názory, které tvrdily, že se mohl a měl v daný moment zachovat ještě lépe. Já osobně bych celkem věřil instinktivnímu rozhodnutí člověka, který má 40leté zkušenosti s létáním. Děj skáče z depresivního hotelového pokoje k nepříjemnému rozhovoru u jakési posudkové komise a je krajně o nezáživný. Film jsem si začal vychutnávat, až když mi nabídl rekapitulaci samotného přistání včetně bezpečné evakuace a včasné pomoci námořní služby. Hluboce smekám před člověkem, který dokázal v krizové situaci zachovat neuvěřitelně chladnou hlavu, učinit vynikající nouzové rozhodnutí a mít extrémně kvalitní schopnosti k zaparkování takového kolosu v rychlosti 320 km/h na řece Hudson. Je dobré vědět, že stále existují odborníci na svých místech. Tom Hanks si střihl tuhle roli s maximální bravurou, ale to už zřejmě nikoho nemůže překvapit. Zimomriavky se mi v samém závěru po těle sice prohnaly, ale celkově snímek přeci jen zůstal značný kus za mým přehnaným očekáváním. Viděl bych to tedy na pěknější 3 kusy. ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

Opět bravurní výkon od postarších filmových legend pánů Hankse, před kamerou a mistra Eastwooda za kamerou. Obzvlášť před Clintem smekám klobouk, že v jeho věku dokáže natočit takovýto filmový skvost, který sklízí jednu pozitivní recenzi za druhou. Trošku jsem se bál toho, že se celý příběh bude motat jenom okolo událostí "po" přistání na Hudsonu, ale Clint mě nezklamal a závěr byla jeho typicky nádherná a dojímavá podívaná. ___ (Cinestar, Hradec Králové) ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Dneska budu jasný a stručný. Sully je asi nejlepší "blockbuster",co jsem měl tu možnost poslední dobou vidět. Cesta do pekel je často dlážděná dobrými úmysly, což tady platí trojnásobně. Zahraň pasažéry letadla a pak možná nezachráníš sám sebe. Je to velmi dobře napsané a hlavně zrežírované. Žádný patos, ani srdceryvné scény, jen strohé vyprávění a zabředávání do čím dál, většího bahna. No a teda jo, prostě to musím napsat. Tom podává jeden ze svých top výkonů. A to ho nějak extra nemusím. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Tom Hanks a jeho magical touch dokáže z každého filmu udělat kvalitní podívanou. To neznamená, že bez něj je ten film nekoukatelný, ale je to prostě Hanksovský žánr, který by bez něj upadl v zapomění. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Jedno japonské príslovie hovorí, že keď sa na mori stane nešťastie, na pobreží je veľa múdrych. A presne v jeho intenciách bolo užitočné nakrútiť film o šťastnom konci letu 1549. Lebo človek sa správa v reálnej situácii, na ktorú nebol pripravovaný inak, než mudrlanti z NTSB, ktorí bez časovej tiesne v tichu kancelárií vyrábajú svoje simulácie s neúplným počtom premenných. Práve ich postoj, tak odlišný od prezentácie v seriáli Letecké katastrofy, prispel k tomu, že sa film nemusel obmedziť iba na popis notoricky známej udalosti, zriedený nejakými flashbackami z rodinného prostredia a šťastným koncom, pri ktorom každý miluje každého a všetci spoločne Ameriku. Clint sa tomu ako-tak vyhol. Nie úplne, pretože to by nemohol nakrúcať on, ani v Amerike, ani pre Američanov. Celkove som bol spokojný, lebo film pekne ubiehal a tých rušivých momentov tam nebolo veľa. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Musím na filme pochváliť, že ja natočený skutočne veľmi vierohodne. Na začiatku som mal trošku obavy, že neuvidíme reálnu nehodu, ale mali sme možnosť byť v kokpite spolu s kapitánom Sullenbergerom v čase jeho najväčšieho životného rozhodnutia. A Tom Hanks je v tejto role vynikajúci ako vždy. Film je celkom slušne zrežírovaný a postavy sú sympatické a pochopiteľné. Nie je to prehnané, netlačí to na pílu a všetko vychádza veľmi dobre. Možno by som bol radšej, keby to bolo podané ako príbeh bez toho, aby to bolo zostrihané z rozličných časových momentov, ale na druhú stranu sme miestami tak mali väčší priestor na to vidieť jednotlivé situácie. Plus asi by som ale viac ocenil, keby to bolo zaujímavejšie počas prvej hodinky. Pretože najväčšia dynamika sa vo filme prebudí až v záverečnej polhodine. A stojí to za to sa tam dostať. Som spokojný, možno by som sa k filmu aj vrátil. Neľutujem svoj venovaný čas a film odporúčam vidieť. Hodnotenie: B+ ()

Související novinky

Clint Eastwood do důchodu nespěchá

Clint Eastwood do důchodu nespěchá

19.04.2019

88letý legendární herec a režisér Clint Eastwood (Pašerák, Americký sniper) do důchodu rozhodně nespěchá. Momentálně totiž krouží kolem projektu The Ballad of Richard Jewell, který by mohl natočil… (více)

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

21.04.2017

Kariéra Clinta Eastwooda se v posledních letech stočila k dramatům podle skutečných událostí. Americký sniper nám představil odstřelovače Chrise Kylea, Sully pilota Chesleyho Sullenbergera a teď jsou… (více)

10 nej filmů roku 2016 dle ČSFD.cz

10 nej filmů roku 2016 dle ČSFD.cz

30.12.2016

Ani novým Star Wars se nepodařilo sesadit z trůnu nejúspěšnějších filmů roku 2016 v českých kinech pohádku Anděl Páně 2 Jiřího Stracha. Těší nás, že tento post drží český film, který si u nás vede v… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama