Reklama

Reklama

V lednu roku 2009 se svět stal svědkem „zázraku na řece Hudson", když kapitán „Sully" Sullenberger (Tom Hanks) nouzově přistál s poškozeným letadlem na ledových vodách řeky Hudson a zachránil tak život 155 pasažérů na palubě letadla. Přestože veřejnost a média mluvila o ojedinělém činu dokazujícím jeho letecké dovednosti, probíhající vyšetřování hrozilo zničit jeho pověst a kariéru. (Freeman Ent.)

(více)

Recenze (916)

Tempter 

všechny recenze uživatele

Abych dal pět, muselo by mne to nějak více trefit na komoru. Na druhé straně, právě ta skoro až dokumentární forma vyprávění bez honby za senzací dělala ten film, tím čím byl. Velmi dobrým filmem. ()

misiacik 

všechny recenze uživatele

Také hladké pristátie nemal ani ten náš pilot na dráhe v Egypte. Myslím, že toto je jasný dôkaz toho, že stroje ešte stále nemôž nahradiť ľudí.... A pán režisér, je PÁN. Síce som z jeho tvorby nikdy príliš nestriekal na kapotáž BOENINGU pred štartom, smekám svoj pomyselný, z krokodílej kože obšitý, prachom Vinetua obšlahnutý a laserovým mečom Dartha poznačený... klobúk. ()

FakyCB 

všechny recenze uživatele

Začátek filmu mi připadal docela nudný, ale poté se mi to začalo líbít více a více a nakonec musím uznat, že se jedná o kvalitní film a herci předvedli výborné herecké výkony. ()

moonmare 

všechny recenze uživatele

Eastwood,aby film udržel ve stylu dramatu,se odklonil v určitých detailech od skutečnosti.Ale i tak mi to připadalo spíš jako psychologické drama.Popis jedné určité situace má k životopisu hodně daleko.Pokud by Clint chtěl natočit podobný film,mohl by se inspirovat události z roku 1963 v Leningradu na řece Něvě.Letadlo bez paliva přistálo na 300 metrů široké řece,ale okolnosti události jsou mnohem dramatičtější.Cestující ani nevylelzli z Tupolevu 124,nebylo tehdy tolik záchranné techniky,kolemplující remorkér odtáhl letadlo ke břehu.Až se ani nechce věřit,že stejný typ letadla TU-124 českých aeroliníí přistál i bez vysunutého podvozku přímo na letišti v Curychu beze ztrát na životech.Podle těchto historických poznatků se mi zdá událost na Hudsonu přehnaně medializovaná.Jó Amerika.Ohodně dramatičtější a životopisnější byl Marshallův snímek Alive (Přežít). ()

kratajirka 

všechny recenze uživatele

Klasický Ístvůd. Emoce, emoce, chladnojemnost, hereckost! Výborně obsazená hlavní role panem Tomášem. Na to konto v Americe začalo probíhat natáčení pořadu pro řidiče "Parkuj parkuj vykrúcaj". Lidé se po roce 2009 inspirovali tímto příběhem a postupně se odprostili od nalajnovaných míst pro parkování a prostě si to zaserou, kde chtějí. Tento trend, móda se již objevuje i v českých zemích, zejména pak v hlavním městě, kde si to někteří vlivní parkovačníci štrádují na chodníky se svými čtyřkolovými Airbusy! Takže jo - Sully je hrdina a zároveň módní ikona! ()

PsenickaR 

všechny recenze uživatele

Lidsky odvyprávěný skutečný příběh, který takto umí podat snad jen Clint Eastwood a můžu před ním jen smeknout, co dokáže ve svém věku. Samozřejmě danému vyprávění pomáhá silné pozadí v podobě skutečné události, která se tak stala a také výborní herci Hanks a Eckhart. Je zbytečné vzpomínat na doby, kdy byl Tom ještě mladý a vypadal k světu. Čas nezastavíme nikdo a to, že hodně sešel sedlo této roli. Muka, která vnitřně prožíval se na "hrdinovi" musela podepsat a tak sledujeme mix boje, zoufalství a dalších pocitů, které na něj dopadají jako důsledek obdoby honu na čarodějnice. Na jednu stranu rozumím, že vše je třeba vždy vyšetřit, ale jak málo stačí, aby byrokracie zničila člověka, který jednal v nejlepší víře a jak nejlépe uměl a nepochybuji, že je reálné takto lidi dohnat i k sebevraždě. ()

eexDon 

všechny recenze uživatele

Für mich - 80%, - /ikdyž to byl docela krátkej film, tak byl docela natahovanej, to vlastenectví a brnkání na národní notu občas pěkně otravovalo/, + /Tom předvedl standardní výkon, to znamená slušný, podle skutečnosti, snad ne moc upravené a to, jak tvrdě šla ta komise do Toma, to bylo fajn, beztak to tak bylo i ve skutečnosti/, hodnocení - zajímavý a dobrý film, Clint i ve svejch letech umí, jenom zas ten motiv "americký hrdina nade vše", ale jinak dobrý ()

JerryPilsen 

všechny recenze uživatele

Poctivě natočený skutečný příběh.Děj je šikovně prokládán časovými úrovněmi,takže ikdyž je leccos zřejmé,plno věcí se odtajní až v závěru. ()

Josefka 

všechny recenze uživatele

Pro mě spíše dokumentární film, pohled do zákulisí, co se dělo po "zázraku na řece Hudson". To nic nemění na tom, že kapitán Sully je machr s velkým "M". Soudě podle nadšených komentářů ostatních, se můj zážitek z filmu bude vyjímat. Pro mě tak 7/10. ()

Bruce0659 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood vynikajúco zvláda svoje úlohy pred kamerou a rovnako famózne mu to ide z režisérskej stoličky. V tejto snímke vyťažil z minima maximum. Príbeh kapitána, ktorý pristál na rieke a zachránil všetkých cestujúcich by bol zaujímavý ako polhodinový dokument, ale že bude úspešný ako 90 minútový film (pričom dej je napínavý od prvej minúty až do záveru), nedúfal možno ani sám Eastwood. ()

WillH. 

všechny recenze uživatele

Nie typický katastrofický film, keďže čas od vzletu po ukončenie záchranných prác trval ani nie hodinu, avšak zobral to do rúk – po šialene úspešnej hereckej karére v posledných rokoch aj majster réžie – Clint Eastwood; a tak sa dá na to pozerať od začiatku až do konca. Vyšetrovacia komisia NTSB sa v tomto prípade javí ako mašinéria – ktorá na rozdiel od celej verejnosti velebiacej kapitána Sullyho k nebesám za ukážkové a hladké pristátie na new-yorskej rieke Hudson bez obetí a zranení (ak nerátame pár škrabancov) – chce akoby za každú cenu nájsť dôvody, pre ktoré zviniť posádku za to, že sa nerozhodla pre návrat na letisko odkiaľ vyštartovali, prípadne neskúsili iné menšie v blízkosti. Samozrejme, je iné počítať vzdialenosť od stola v kľude za pomoci počítačového simulátora, než keď stratíte tesne po vzlete oba motory a každou sekundou rozhodovania sa čas prežitia (zrejme) kráti. Ale veď na to predsa – so všetkou úctou - kravaťáci sú :-DDD Hlavne keď všetci dobre vieme, že vyšetrovania takýchto udalostí sú nielen o zdraví a ľudských životoch, ale aj o miliónoch za drahé lietadá, náklady spojené s odstraňovaním, škôd pre let.spol., poisťovne a pod. ...) A tak pilotov čaká možno ešte väčší súboj na zemi v kanceláriách – než zviedli snáď na život a na smrť a na zodpovednosť za 155 životov predtým vo vzduchu. Mimochodom – za pozornosť určite stojí osobnosť Sullyho – za každú cenu nezatrpknutý profík, v podstate za každej situácie schopný sa zamyslieť aj nad tým, či predsa len neurobil chybu, či sa naozaj rohodol v tom momente správne a neodsudzujúci akéhokoľvek iného človeka podieľajúceho sa na vyšetrovaní (okolo ktorého sa vlastne točí hlavná línia tohto príbehu). Snímok obsahuje pár dojemných scén, u mňa víťazia dve; Prvá – keď pri verejnom zasadnutí o nehode hovorí Sully o ľudskom faktore! Viac neprezradím – pozrite si to!! ;-) (konieckoncov nie je to na dnešné pomery dlhý film - len nejakých cca 95 min.) a Druhá scéna – len si predstavte, že ste pilot – toto sa vám stane a vy voláte domov manželke, ktorá ešte nevidela správy a máte len pár sekúnd na to, aby ste jej povedali že ste OK a že ste museli pristáť aj s pasažiermi na rieku!! :-) dojemné.... Na záver filmu pri skutočných záberoch zo stretnutia cestujúcich a posádky (ako to už po takýchto nehodách býva bežné) ma napadá, že v konečnom zúčtovaní je to dobrý a pekný film. A výnimočne vám ten úžasný happyend nepríde ako typický hollywoodsky gýč, ale – možno – si to viacmenej tentokrát vychutnáte. Veď – konieckoncov – sme len ľudia a vy neviete, či sa niekedy v takomto lietadle neocitnete práve aj vy! ;-) ()

DavidAAAA 

všechny recenze uživatele

O machrovi a několika blbečcích, kteří si honěj triko. Každopádně skvělý film, kterému trochu ubližují hluchá místa, bohužel až nepříjemně častá. Herci skvělí, scénář psaný realitou, jen to provedení malinko kulhá. Na jedno skouknutí super. ()

Související novinky

Clint Eastwood do důchodu nespěchá

Clint Eastwood do důchodu nespěchá

19.04.2019

88letý legendární herec a režisér Clint Eastwood (Pašerák, Americký sniper) do důchodu rozhodně nespěchá. Momentálně totiž krouží kolem projektu The Ballad of Richard Jewell, který by mohl natočil… (více)

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

21.04.2017

Kariéra Clinta Eastwooda se v posledních letech stočila k dramatům podle skutečných událostí. Americký sniper nám představil odstřelovače Chrise Kylea, Sully pilota Chesleyho Sullenbergera a teď jsou… (více)

10 nej filmů roku 2016 dle ČSFD.cz

10 nej filmů roku 2016 dle ČSFD.cz

30.12.2016

Ani novým Star Wars se nepodařilo sesadit z trůnu nejúspěšnějších filmů roku 2016 v českých kinech pohádku Anděl Páně 2 Jiřího Stracha. Těší nás, že tento post drží český film, který si u nás vede v… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama