Reklama

Reklama

V lednu roku 2009 se svět stal svědkem „zázraku na řece Hudson", když kapitán „Sully" Sullenberger (Tom Hanks) nouzově přistál s poškozeným letadlem na ledových vodách řeky Hudson a zachránil tak život 155 pasažérů na palubě letadla. Přestože veřejnost a média mluvila o ojedinělém činu dokazujícím jeho letecké dovednosti, probíhající vyšetřování hrozilo zničit jeho pověst a kariéru. (Freeman Ent.)

(více)

Recenze (916)

poz3n 

všechny recenze uživatele

Eastwood je pro mě za poslední léta synonymem třepetající se americké vlajky. Proto je pro mě Sully tak velkým překvapením. Místo vlajky přichází pusa na tvář, místo hrdinského hudebního tématu s čestnou trubkou včele přichází objetí. Neobyčejný příběh o obyčejném muži zvládl Eastwood neobyčejně obyčejně také natočit a mně vyrazil veškeré argumenty z ruky. A nedovedu si představit nikoho lepšího do role Sullyho, než Toma Hankse. Malý velký film. 8/10 ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Kdo by řekl, že v sobě Clint Eastwood na svá stará kovbojská kolena a ještě u skoro dokumentárního dramatu, objeví smysl pro humor? Nevím, kde ho celá léta skrýval, ale v tomhle filmu to vypadá, že si na to najednou vzpomněl. Snímek se vyznačuje úspornou atmosférou, přesnou a opakovanou popisností, přesto neztrácí napětí ani emoce. Drama se odehrává v několika časových rovinách a nabízí pohled na celou situaci z různých úhlů a od různých aktérů. A divák ani nedýchá. ____ Jediné, co Eastwoodovi vyčítám, je role vyšetřovací komise, které v zájmu dramatičnosti předepsal skoro inkviziční chování. Nevěřím, že to tak bylo a naopak se dá snadno dohledat, že se vyšetřovatelé nesnažili kapitána za každou cenu potopit. Je mi jasné, že se to režisérovi hodilo, protože výsledek přistání na vodě znal celý svět a on do toho chtěl vnést více napětí. Připadá mi to ale hodně nefér vzhledem k tomu, že vyšetřovatelé jsou reální lidé. /31. 8. 17./ ()

Thomick 

všechny recenze uživatele

Jen u hrstky filmů mám pocit, že proti nim nikdo nemůže nic pořádnýho mít, ať už je subjektivita jakkoliv mocná paní. Sully je právě jeden z těch filmů. A je to moc dobrý znamení... ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Příběh jako takový je excelentní a těžko uvěřit, že přistání zdárně dopadlo a ještě hůře uvěřit celý bizarní až směšný následný soudní proces. Z hlediska filmového jde však o čistý průměr, který má střídmou stopáž, herecké obsazení i jakýkoli "filmový" scénář okolo hlavního příběhu, jelikož kromě hlavního motivu, který se dá shrnout do jedné věty, film nic víc nenabízí. Ve výsledku jde o zábavný a místy (zejména v závěru) napínavý snímek, který toho ale na poli kinematografie moc nového nepřináší a zas tak poutavý není, nicméně soudní proces v závěru a Hanksův projev film šikovně zachraňují a zdárně jej dovedly do samotného finále. Ušlo to. ()

SLOTH 

všechny recenze uživatele

V době kdy se lidi více nesnáší než milují, přichází Sully od Eastwooda ( je mu už 86 LET!) a ukazuje nám takovou tu čistou lásku k řemeslu a k lidem. Bez politických vlivů a ostatních kravin. Dobrá práce ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Jaká příšernost mohla vzniknout, kdyby film nenatočil Clint Eastwood. Úplně vidím, jak bych se topil v záplavě patosu a patriotismu, místo toho mi byl naservírován parádní film o člověku, který si takovou oslavu opravdu zasloužil, aniž by napadl Irák nebo Afghánistán. Bylo zvláštní, že jsem věděl přesně, o co jde a jak všechno dopadne a přesto měl film výbornou atmosféru i napětí, celou dobu mě bavil a ničím mě nenaštval ani nezklamal. ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Na takové filmy se dobře dívá. Reálné hrdinství podle skutečného příběhu, citlivá režie, Tomu Hanksovi tady to stříbro ve vlasech sluší a budí k jeho postavě ještě větší respekt. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

No podle mě jiná hlavní role a šel by jsem víš, ne že bych byl nespokojený ale Tom se tady nehodil a ten blond nevím nevím ale slušný film. ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Mediálně známá událost s přistáním na řece Hudson přímo vybízela k filmovému zpracování. Toho se chopil další profesionál ve své branži Clint Eastwood a učebnicovou filmařinou zacílil na divákovy emoce, které dávkuje nenápadně, ale o to větší mají hloubku při závěrečné Sallyho obhajobě svých činů a rozhodnutí. Pokud bych měl parafrázovat Sallyho, řekl bych: skvělá týmová práce. Od výborné režie, přes skvělého Hankse až po minimalistický soundtrack a dechberoucí efekty. Smekám a tleskám. ()

Beastmaster4 

všechny recenze uživatele

Humbuk kolem tohohle dílka je mi tak trošku velkou neznámou. Ano, pokud se chcete rozplývat nad dojemným příběhem jednoho kapitána, který díky svému rozhodnutí zachránil desítky lidských životů, zatímco maníci v sáčkách, chtějí právě tahle rozhodnutí podkopat (protože vždycky jde o prachy a co kdyby to mohlo "přežít" i letadlo)...pokud chcete kývat hlavami při těch záběrech, kdy to není pohlavárům i tak dobré a přesto na něj chtějí svalit vinu za chybné rozhodnutí a při tom kýváním si říkat "klasika", "to je jasný", "přesně takhle to chodí", tak fajn, ale to je celý. I když si kapitán Sully jako člověk zaslouží jistě mnoho vyznamenání a chvály, tak tenhle film je prostě úplně zbytečná záležitost. Pokud chtěl Eastwood uchvátit jedním záběrem pádu letadla do řeku, ve filmu se opakujícím asi 20x, pak bohužel.....pokud mě mělo chytit prolínání minulosti s přítomností, pak také ne....nic z toho, i kdybych to bral jako klady (a to rozhodně neberu), nezachrání několik dlouhých minut nudy a plytkých dialogů. I když Hankse mám hodně rád, tak v tomhle filmu ať zářil i se svou bílou hlavou sebevíc, nedosáhl na své výkony minulé. Za mě jen další katastrofická nuda a rozhodně velké zklamání, další ukázka klasického Blockbusteru, který to nakonec prostě nedal :-) ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Co si budeme povídat. Clint Eastwood prostě umí natočit perfektní film o amerických hrdinech, či postavách spjatých s historií. Do tohoto jeho exkluzivního "klubu" se okamžitě po zhlédnutí řadí i tento snímek. Sully je totiž kromě výborného hereckého výkonu Toma Hankse jakožto Chesleyho "Sullyho" Sullenbergera rámován i zajímavě zvoleným dokumentárním stylem, který nám nabízí náhled snad ze všech možných úhlů na tuto přelomovou událost v aviatice a její bezpečnosti. Rovněž musím ocenit i minimum patosu, který bych u snímku tohoto ražení očekával. Postavy zde skutečně jednají bez jakýchkoliv skrupulí a jako opravdoví lidé, takže Vás to do snímku vtáhne ještě o kousek více. Tohle se zkrátka moc povedlo, přičemž se můj obdiv k Clintu Eastwoodovi jakožto k režisérovi ještě o pořádný kus zvětšil. „Everything is unprecedented until it happens for the first time.“ ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

No vida. A ono to jde i bez zbytečného patosu či uměle šponovaných emotivních chvilek. Je sice pravda, že vyšetřování bylo asi trochu démonizované a rozumím tomu, že se inspektoři ozvali, ale bez toho by to zase byla až moc velká nuda. Eastwood to prostě natočil přesně tak, jak měl. Jediné, co mi přišlo trošku mimo, jsou dva výlety do Sullyho minulosti, které mi sem vůbec nezapadaly, ale to vem čert. Slušná práce. 85% ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Áno, stačí si zodpovedne robiť svoju robotu a v krízovej situácii nemyslieť na nič iné! Smutné, že dnes je za ojedinelého hrdinu poctivo (permanentne poctivo) pracujúci človek, vedomý si svojich elementárnych povinností. Potešujúce, že takému je ešte aj dnes možné vystrúhať takúto neokázalú a práve tým presvedčivú poklonu, bez čo i len náznakov nadbiehania alebo falše. ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

Eastwoodovi filmy mám rád. I když Americký Sniper (2014) byl pro mě hořké zklamání. Od Sullyho jsem příliš nečekal. Čekal jsem nadprůměrný film, dobré drama s emotivní atmosférou. A samozřejmě vynikající hodinu a půl Toma Hankse. A vlastně přesně to jsem dostal. Tak nějak mi přijde, že tohle zakončuje nikým nejmenovanou trilogii Kapitán Phillips (2013) a Most Špiónů (2015). Zatímco Kapitán Phillips, také jako drama podle skutečné události, mě bavil a závěr byl hustý. Tak Sully si hraje na zcela jinou notu. Jak to dopadne, už víte, a spíše sledujete jak se přeživší havárie/přistání na vodě vyrovnávají s pocity. Hanks je opět vynikající a hodně filmu pomáhá. Clint zas umí tvořit příběh, aby byl poutavý. Proto je tento hrdinný příběh zajímavý od začátku do konce. Hudbu má také podařenou. Přesto jakmile film skončí, tak nemám vlastně žádné pocity z toho, co jsem viděl. Příběh se odvypráví vlastně sám za vás a vy jen pokývnete hlavou a tím to končí. Důvody na znovushlédnutí jsou proto nulové. (70 %) ()

Handle 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem neviděl tak civilní životopisný film, který by nenudil ani na minutu, nebyl přehnaně sentimentální, ale přesto po sobě zanechal silný zážitek. Opravdu výborný snímek, kterému nemám co vytknout, filmařsky je samozřejmě precizní po všech stránkách (věřím i v nějakého Oscara). ()

jerry12 

všechny recenze uživatele

90%. Přímočarý Eastwood, tak se mi to líbí. Téměř bez sentimentu, zato otravné cynické byrokracie a psychologického thrilleru jedné mysli je tu dostatek. Hodina a půl, na drama mimořádně krátká stopáž, která toho však řekne víc než leckteré dvakrát delší filmy, bez zbytečné omáčky okolo. Vystavování charakterů perfektní, práce s rekonstrukcí událostí jakbysmet, herecké výkony uvěřitelné, režie některých scén dechberoucí (záběr přistávajícího letadla do řeky z hlavy dlouho nevymažu), citlivá hra s emocemi. Encyklopedické mainstreamové (ne ve smyslu "obyčejné a ničím výjimečné", ale ve smyslu "přijatelné pro všechny") skorodokudrama. ()

aniiicka 

všechny recenze uživatele

Na film jsem se velice těšila a nezklamal mě. Myslím, že stojí za to jej navštívit v kině, protože jeho výborné vizuální zpracování a také zvuk zde výborně vyniknou a zážitek ze snímku je tak posílen. O příběhu toho letu a kapitána Sullenbergera jsem jako fanoušek letadel viděla mnohé dokumenty a byla jsem zvědavá, jak bude film pojednávající o této události, zpracován. Několik úhlů, ze kterých ji opakovaně vidíme činí snímek velmi zajímavým. I přes mírnou komplikovanost časového uspořádání je film srozumitelný, poutavý a dobře plyne...a každým novým pohledem zaujme a dokreslí toto slavné přistání a výjimečnou osobnost hlavní postavy. Tom Hanks byl dobrou volbou. Sice mi na jeho namaskování něco vadí, ale to je jen drobnost. Neumím si vlastně představit, kdo by byl v této roli lepší. Skvělí jsou i ostatní herci...jen Laura Linney, nebo spíše její postava, mi zde neseděla. Možná by stačilo méně scén, kde volá manželovi - kapitánovi, že je toho na ní moc, nemůže spát a jestli vlastně neměl opravdu udělat něco jiného a kdy začne znova létat. Postě kapitánova manželka moc sympatická nebyla..možná až ke konci. Jinak jsou herci výborní a Eckhartovi knír hodně sluší :) Krásná hudba, zvuk, kamera, efekty, sympatičtí herci a dávka dojetí, protože to k této výjimečné krásné události, kdy se zachránilo všech 155, prostě patří. :) I s některými výhradami - dost dobré! ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Eastwood má veľmi silné pochopenie pre svoje postavy. Neberie si už na svoje ramená nejaké veľké akčnosti, alebo vyšperkované príbehy. Poslednú dobu nám podáva drámy v ktorých hlavnú úlohu zohráva povestný ľudský faktor. Sully je jednoduchým ale citlivým príbehom v ktorom Eastwood sleduje hlavne osobnostnú rovinu Sullyho a jeho pochybností či vykonal správne rozhodnutie, alebo nie. Z môjho pohľadu sa jedná o ďalší dôkaz toho, ako americký patriotizmus občas vytvorí hrdinu, ktorý dokáže inšpirovať. Na konci možno trochu patetické - minimálne do tej miery, že sa pozeráme na skutočného Sullyho a skutočné obete. Mimo to je to ale kvalitná filmárska práca. A chytí to za srdce. ()

Související novinky

Clint Eastwood do důchodu nespěchá

Clint Eastwood do důchodu nespěchá

19.04.2019

88letý legendární herec a režisér Clint Eastwood (Pašerák, Americký sniper) do důchodu rozhodně nespěchá. Momentálně totiž krouží kolem projektu The Ballad of Richard Jewell, který by mohl natočil… (více)

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

21.04.2017

Kariéra Clinta Eastwooda se v posledních letech stočila k dramatům podle skutečných událostí. Americký sniper nám představil odstřelovače Chrise Kylea, Sully pilota Chesleyho Sullenbergera a teď jsou… (více)

10 nej filmů roku 2016 dle ČSFD.cz

10 nej filmů roku 2016 dle ČSFD.cz

30.12.2016

Ani novým Star Wars se nepodařilo sesadit z trůnu nejúspěšnějších filmů roku 2016 v českých kinech pohádku Anděl Páně 2 Jiřího Stracha. Těší nás, že tento post drží český film, který si u nás vede v… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama