Reklama

Reklama

V lednu roku 2009 se svět stal svědkem „zázraku na řece Hudson", když kapitán „Sully" Sullenberger (Tom Hanks) nouzově přistál s poškozeným letadlem na ledových vodách řeky Hudson a zachránil tak život 155 pasažérů na palubě letadla. Přestože veřejnost a média mluvila o ojedinělém činu dokazujícím jeho letecké dovednosti, probíhající vyšetřování hrozilo zničit jeho pověst a kariéru. (Freeman Ent.)

(více)

Zajímavosti (22)

  • Během závěrečných titulků běží záběry se skutečnými zachráněnými cestujícími. (griph)
  • Celosvětová premiéra proběhla 2. září 2016 na Telluridském FF. (Varan)
  • Skutečný Chesley Sullenberger byl přítomen ve studiu, kde pomáhal tvůrcům ztvárnit film co nejvíce realisticky. (imagoo)
  • Pro vytvoření místa havárie filmaři nejprve natočili záběry záchranných lodí obklopujících prázdné místo v řece Hudson. Tyto záběry byly následně zkombinovány s těmi ze studia, ve kterých byl umístěn vyřazený letoun A320 do uměle vytvořeného jezera. (imagoo)
  • V rámci příprav na natáčení strávil Tom Hanks půl dne s Chesley Sullenbergerem v jeho domě. Sullenberger prohlásil, že na něj zapůsobilo, jak dobře jej herec ztvárnil. (imagoo)
  • Vyšetřovatelé, kteří se případem v roce 2009 zabývali, si začali na film krátce po jeho uvedení stěžovat. Nelíbil se jim totiž způsob, jakým je režisér Clint Eastwood zobrazil. Konkrétně jim vadilo vyznění filmu, které působí tak, že se tehdy snažili kapitána Chesleyho Sullenbergera šikanovat a z celého neštěstí vinit. Podle jejich slov to není pravda. Šéf tehdejší komise Robert Benzon to glosoval slovy: "Ti pánové už byli dávno národními hrdiny, nesnažili jsme se nikoho ztrapnit. Nejsme KGB ani gestapo." (maseer2)
  • Letoun, se kterým kapitán Sully v roce 2009 nouzově přistál na řece Hudson, byl Airbus A-320. Odstartoval z letiště v New Yorku a měl namířeno do Charlotte v Severní Karolíně. Na palubě bylo celkem 155 lidí, z toho 5 členů posádky a 150 pasažérů. (maseer2)
  • V momentě, kdy Sully (Tom Hanks) běží v noci po Times Square, je možné zahlédnout billboard na film Gran Torino (2008). To mělo premiéru ve stejném roce, ve kterém se odehrává tento film a režíroval jej taktéž Clint Eastwood. (MATADOR)
  • Na plátna se vrátili skuteční záchranáři z osudného dne. Vedle toho, že se filmoví tvůrci rozhodli pro natáčení vybrat skutečné prostředí, ve kterém k události došlo a natočit co nejvíce exteriérů v New York City, snažili se také zapojit do filmu co nejvíce jeho obyvatel, kteří tam onoho dne byli. Neznamenalo to pouhé dotazování na to, co si z oněch událostí pamatují, ale také angažování mnohých z těch, kteří se zúčastnili záchranných akcí, aby si zopakovali svou práci před kamerami. Letečtí i vodní záchranáři a několik pracovníků Červeného kříže a dalších dobrovolníků se vrátilo na scénu, aby si zopakovali hrdinství, které onoho dne prokázali, a dále tak podpořili to, co si při mnoha příležitostech uvědomoval i sám kapitán Sullenberger: že šťastný konec není zásluhou pouze jednoho rychlého a vyrovnaného jednání jedince, ale také osobní statečnosti mnoha lidí. (Richie24)
  • Taktiež skutočný detektív Robert Rodriguez a detektív Michael Delaney z N.Y.P.D. Scuba Team / Air Sea Rescue Unit (v preklade jednotka New Yorkského policajného oddelenia zameraná na potápačov) si zopakovali svoj skok z vrtuľníku na mieste nehody. (Astonko)
  • Kapitán trajektu Vincent Lombardi si zahral sám seba, je totiž skutočným kapitánom trajektu, ktorý ako prvý prišiel toho dňa k spadnutému lietadlu. (Astonko)
  • Film sa nakrúcal na 65 mm digitálnu kameru ARRI ALEXA 65 IMAX, ktorú len nedávno vyvinula a upravila nemecká spoločnosť Arri Rental v spolupráci s korporáciou IMAX. (classic)
  • Nakrúcanie filmu sa začalo 28. septembra 2015 v New Yorku. Dňa 15. októbra nakrúcanie prebiehalo v Atlante, kde budova v centre mesta bola premenená na hotel v New Yorku. Pokračovalo sa v Severnej Karolíne, Los Angeles, na vojenskej leteckej základni Holloman v Novom Mexiku a v meste Kearny v New Jersey. Nakrúcanie sa skončilo dňa 29. apríla 2016. (classic)

Související novinky

Clint Eastwood do důchodu nespěchá

Clint Eastwood do důchodu nespěchá

19.04.2019

88letý legendární herec a režisér Clint Eastwood (Pašerák, Americký sniper) do důchodu rozhodně nespěchá. Momentálně totiž krouží kolem projektu The Ballad of Richard Jewell, který by mohl natočil… (více)

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

21.04.2017

Kariéra Clinta Eastwooda se v posledních letech stočila k dramatům podle skutečných událostí. Americký sniper nám představil odstřelovače Chrise Kylea, Sully pilota Chesleyho Sullenbergera a teď jsou… (více)

10 nej filmů roku 2016 dle ČSFD.cz

10 nej filmů roku 2016 dle ČSFD.cz

30.12.2016

Ani novým Star Wars se nepodařilo sesadit z trůnu nejúspěšnějších filmů roku 2016 v českých kinech pohádku Anděl Páně 2 Jiřího Stracha. Těší nás, že tento post drží český film, který si u nás vede v… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama