Reklama

Reklama

Vražda v Orient expresu

  • USA Murder on the Orient Express (více)
Trailer 1

To, co začíná jako luxusní jízda vlakem z Istanbulu do Londýna, se rychle promění v jeden z nejnapínavějších a nejzáhadnějších detektivních příběhů, jaký byl kdy vyprávěn. Předloha Agathy Christie popisuje osudy třinácti pasažérů uvízlých v přepychovém vlaku Orient expresu kdesi ve sněhových závějích na Balkáně. V okamžiku, kdy ve vlaku dojde k záhadné vraždě amerického obchodníka, každý z nich se stává podezřelým. Ve vlaku naštěstí nechybí jeden neobyčejný Belgičan s velkým knírem a dokonale pracujícími šedými mozkovými buňkami. A právě tento nejslavnější detektiv na světě, Hercule Poirot, musí závodit s časem, aby vyřešil smrtící hádanku dříve, než neznámý vrah znovu udeří. (CinemArt)

(více)

Recenze (866)

geimz 

všechny recenze uživatele

A to som sa na nový Orient Express pod Branaghovou taktovkou tak tešil. Nie je to zlé, začiatok je svižný a vtipný, ale paradoxne od momentu, kedy dôjde k vražde, sa film spomalí takým tempom, že celý jeho stred je k uzívaniu. Pričom by malo ísť práve o tú napínavejšiu časť filmu. Záver je fajn, ale ten vyplýva z geniality predlohy, takže sa vyložene pokaziť ani príliš nedá, a ani tá plejáda kvalitných hercov to nedokáže vyniesť o niečo vyššie, pretože každá postava dostane absolútne minimum priestoru. S knihou kvalitatívne neporovnateľné, adaptácia z roku 1974 o level vyššie. Škoda, potenciál bol veľmi veľký. ()

Milky. 

všechny recenze uživatele

Jako do dneška Poirotem a Christie nepolíben, jsem si řekl, že tomu dám šanci když už je kolem toho takové halo. Mno, asi to není můj šálek kávy. Ať už byl pro mě nepochopitelný sám Poirot nebo překombinovaný příběh, rozhodl jsem se, že to dokoukám a příjdu případu na kloub spolu s hlavním hrdinou. O to víc mě zklamal konec, kde místo rozluštění případu a dopadení vraha nastoupil jakýsi pro Poirota drsný příběhový zvrat a šlo to celé do sraček. Agatha Christie asi není nic pro mne. Alespoň trochu mne ale potěšila Maltská Valletta, kterou jsem poznal už z prvního záběru. Následně ale musím uznat, že všechna ta drahá výprava a trikové scény byly pro film naprosto zbytečné a kdyby se film natočil komorněji a nemachrovalo se trikovou stránkou, mohl působit daleko lépe. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Klasická detektivka na které se podepsal zub času. Ty konverzačky a brilantní dedukce na hranici vševědoucnosti jsou známkou starých detektivních románů a mně to úplně nesedlo, nicméně díky parádnímu rozpočtu se na to hezky koukalo ( hlavně na úvod v Jeruzalémě, který byl ale nekonečně nudný) a taky to bylo famózně obsazené. Skoro bych řekl, že takové retro dnešního diváka zvyklého na rychlou klipovitou akci nezaujme, ale možná to je naopak černá díra na trhu, když při nákladech 50mega to mělo tržby 300mega v dolarech. ()

mosnak 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení. V poslední době člověka málo kdy něco překvapí. Docela dobrý příběh a okolní prostředí. Co mi chybělo bylo - napětí !!! Proto jen 55% ()

Jaro_slav 

všechny recenze uživatele

Profesor Zlatoslav Lockhart vyšetřuje něčí smrt a nám nepolíbenejm Agátou a její tvorbou je jedno, kdo koho zabil, zato si užíváme tu hravou filmařinu. ()

Oyer 

všechny recenze uživatele

Od původní klasické verze jsem čekal po těch letech nějaké důmyslnější a efektivnější naložení se zpracovaným románem. Nestalo se tak. ()

KM Phoenix 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí traileru jsem měl velké obavy, ale výsledek mne příjemně překvapil. Kenneth Branagh a jeho interpretace Poirota rozhodně stojí za to i když je mi úplně jasné, že nemůže sednout každému. Mne jeho podání celý film hodně bavilo, a to i přesto, že se mi úplně nedařilo zvyknout si na jeho monstrózní interpretaci detektivova kníru. Herecké výkony byly obstojné a většinou mne i potěšili (no asi kromě Daisy Ridley). Trošku přehnaný mi přišel úvod v Jeruzalémě a klidně mohli seškrtat tu akční scénu na dřevěném mostě. Ale i takhle rozhodně nevynechám pokračování v podobě Smrti na Nilu. ()

Garch 

všechny recenze uživatele

Když přijmeš až přehnaně velkolepou výpravu a stylizaci, kterou Kenneth Branagh, tak jako dříve u adaptací Shakespeara, použil u známé předlohy Agathy Christie, pak si jeho Poirota můžeš užít. Ovše, Kenneth Branagh je zcela originální mistr režie, chtěl svého Poirota odlišit, to se mu rozhodně povedlo. Klidně bych se ale minul nadbytečné a pro staršího muže fyzicky těžko realizovatelné akční vsuvky na konstrukci mostu, kdy honička působí až směšně nebo příliš jasných odkazů, jako "Poslední večeře". Obsazení odpovídá opulentnosti této adaptace. PS Zásadní černo-bílá pasáž je pro mě nejlepší ze tří verzí, které znám. ()

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Agatha Christie nám připravila krásný příběh, který ožívá na filmovém plátně již po několikáté. Záhadný příběh smrti malého děvčátka před lety dává podnět k vraždě, která se stane na palubě luxusního vlaku, který vlnou náhod zastaví nečekaně uprostřed zimních hor, místo, které se stane dějištěm vraždy, ale i vyústěním minulosti. Dynamický spád, nečekané zvraty, tajemné postavy se zajímavou minulostí i krásná hudba mi dohromady velmi zapadly a zanechali kvalitní zážitek z pěkného filmu. Filmu, který líčí příběh zločinu a trestu, minulosti a lásky. ()

Ollie235 

všechny recenze uživatele

,,I have the advantage. I can only see the world as it should be. And when it is not the imperfection stands out like the nose in the middle of a face." Jistě se z legendárního detektivního příběhu a skvělého obsazení dalo vytřískat víc, i tak však ve mně převládá spokojenost. Celková atmosféra i postupné odkrývání karet jednotlivých postav fungují výborně, akčnější scény byly možná až zbytečné. Každopádně si Death on the Nile po tomto příjemném zážitku určitě nenechám ujít. ()

LBsmoke 

všechny recenze uživatele

patetické a líbivé až za hranu vkusu.. (přitom detektivky od Christie mám rád) kdyby aspoň dialogy někde stáli za řeč ()

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Nejdřív jsem si říkal, jak asi dopadne Branaghův Hercule. A dopadl dobře. Trochu komický, trochu výstřední, ale celkem uvěřitelný člověk. Rozhodně lépe pojatý než v uznávaném pojetí Ustinově. Zbytek ansámblu má po jedné velké scéně, někteří dopadli lépe, jiní hůře. Závěr nakonec rozhodl o další hvězdě. Výprava je pěkná, byť mohlo být digitálních hrátek méně. ()

PhillM. 

všechny recenze uživatele

Takže, seznam věcí, které mám rád: Kennetha Branagha (✓), Poirota (✓), klasickou detektivku (✓), dobré herce (✓, ✓, ✓, ✓), vlaky (✓) a svíčkovou (x). Teď seznam věcí, které rád nemám - účelovost (Poirot procházející se nesmyslně po střeše vlaku, jen aby tam mohl být "cool" záběr na to, jak se Poirot prochází po střeše vlaku), hollywoodskou pitomost ve jménu jakéhosi nepochopitelného vyššího dobra (kontrolní otázka: jugoslávská policie zaměstnávala v roce 1934 kolik černochů?) a když se to přežene s digitálními efekty natolik, že i Michael Bay se v kině nervózně ošívá. Celkový dojem však, to uznám, skvělý, skvělý, skvělý. Díky režisérovi, hercům a... samozřejmě... Agathě. Příběh snad ale nebylo potřeba tak "vylepšovat" tou scénkou na začátku. Takové fyzické gagy s lejnem a hůlkou zapíchnutou ve Zdi nářků... Mon dieu! Poirota nehodné. ()

laepus 

všechny recenze uživatele

Zcela zasloužené a poctivé čtyři - skvělý film plný skvělých herců, skvělá kamera se skvěle doplňuje se skvělou výpravou, skvěle se doplňují i skvělý Depp (škoda, že tak brzo natáhne brka) se skvělým Branaghem, taky skvělý začátek a skvělá hudba. Proč teda ne pět? Na konci to začne drhnout, Poirot podezřelé na závěr na můj vkus málo osolí a je dost kamarádský, vadí zbytečné multikulti věci (zapojení afroangličana, hispánce, a naopak odsouzení rasisty), ke konci už se hudba trochu opakuje... Ale srozumitelné to je, a i když na to Poirot přijde jen tak jakoby na konci náhodou, napnutý jsem byl a spokojený jsem odcházel. Takže i když je to ze všech verzí ta od knižní předlohy odchýlená nejvíce, určitě se na ni někdy podívám. ()

Santino7 

všechny recenze uživatele

Začiatočná jeruzalemská pasáž mi prišla byť zbytočnou a samoúčelnou (pre efekt - ktorý však nezafungoval tak, ako bolo plánované), osobne si myslím, že jej vypustenie by snímke asi iba prospelo. Následne, keď sa už dianie presunie do vlaku a začneme sa postupne zoznamovať s jednotlivými postavami, plynie to už pomerne pekne. Nemôžem povedať, že by som z toho bol vyložene unesený či napätý až do morku kostí, to zas nie (hoc to bola moja osobná "poirotovská" premiéra a teda som ani len netušil, ako sa to vyvŕbi). Skrátka opakujem, že aj keď sa to pozeralo vskutku príjemne, bolo to svojsky elegantné a nepochybne na úrovni, dejovo ma to až natoľko nevtiahlo, ako by sa na prvotriednu detektívku patrilo (možno by prospelo viac sa sústrediť na zoznámenie s jednotlivými postavami a ich možnými motívmi). Ale ako vravím, záver som absolútne neodhadol, a hoc bol pre mňa čoby diváka nezasväteného pomerne prekvapivým a nečakaným, až tak ma to nezobralo (podstatne menej než mnou len pár dní na to pozrená mini-séria And Then There Were None, taktiež na motívy knižnej predlohy od Agathy Christie). Čo sa týka nejakých porovnaní Branaghanovho stvárnenia s inými kultovými poirotovskými "tvárami", v tomto smere sa vyjadriť nemôžem, nakoľko ako vravím - bola to pre mňa prvá videná poirotovka vôbec (aj keď pochopiteľne, tak ako každý i ja mám v pamäti zafixovanú kultovú vizualizáciu či už Sucheta alebo Ustinova, ktoré sú v porovnaní s touto diametrálne odlišné). Uzatvorím to snáď už len tak, že film ako taký, hoc ja mu udeľujem nakoniec "len" priemerné hodnotenie, rozhodne krokom vedľa nie je, a viem si predstaviť, že si Branagh vezme na mušku aj nejaké ďalšie z diel danej autorky, čo by som si opäť rozhodne nenechal ujsť - už len zo zvedavosti. 65% ()

Kerbello 

všechny recenze uživatele

Rozhodně ne špatné... Jen možná ne dost dobré. Branagh měl k dispozici obdivuhodný ansámbl, jemuž bez debaty kraloval hlavně on sám. Nepovedlo se mu ale věnovat každé z postav tolik času na to, abych je dokázal bezpečně poznat a se všemi soucítit. Před filmem jsem měl strach, že znalost předlohy mi zkazí zážitek z promítání. V kině jsem dumal, jestli bych se bez toho v ději vůbec orientoval (mrk, mrk). Je to nový Poirot. Je tedy lehce akčnější, ale modernizace se veskrze povedla, a film vlastně pořád jede hlavně ve starých kolejích (mrk, achjo, mrk). A výprava je prostě nádhera, jen vyprávění má občas problém. ()

Flopik 

všechny recenze uživatele

Mne sa to v celku páčilo.Detektívky nie sú zrovna môj šálok kávy ale táto sa mi páčila.Skvelé postavy zahraté na výbornú stavím sa že nikto netipol na začiatku kto je vrah.Dej občas ale nudí.Hudba zvolená do filmu skvelo.No a koniec neskutočné prekvapenie silné 4*. ()

Související novinky

PF 2020

PF 2020

31.12.2019

Tak Le Mans ’66 nakonec v celkovém hodnocení uživatelů ČSFD.cz porazil i oceňovaného Jokera. Není to zas až tak překvapivé, jedná se přeci jen o pozitivnější film, a to máme rádi. Což dokazuje i… (více)

Disney oznámilo své plány

Disney oznámilo své plány

07.05.2019

Studio Disney čerstvě oznámilo své plány na příštích sedm let, a vzhledem k tomu, kolik toho je, pojďme se do toho rovnou pustit. Nejvýznamnější část novinky se pochopitelně týká nových Star Wars. Po… (více)

Gal Gadot v pokračování Orient expresu

Gal Gadot v pokračování Orient expresu

30.09.2018

Filmová adaptace klasiky Agathy Christie Vražda v Orient expresu v loňském roce vydělala 352 milionů dolarů a potěšila jak diváky, tak kritiky – zaslouženě se tak dočká pokračování. Snímek s názvem… (více)

Artemis Fowl míří do kin

Artemis Fowl míří do kin

28.12.2017

Kenneth Branagh letos ohromně zabodoval s Vraždou v Orient expresu. Film už má na kontě 311 milionů dolarů a chystá se pokračování (Smrt na Nilu), Branagh si ale není jistý, jestli ho bude režírovat.… (více)

Reklama

Reklama