Reklama

Reklama

Vražda v Orient expresu

  • USA Murder on the Orient Express (více)
Trailer 1

To, co začíná jako luxusní jízda vlakem z Istanbulu do Londýna, se rychle promění v jeden z nejnapínavějších a nejzáhadnějších detektivních příběhů, jaký byl kdy vyprávěn. Předloha Agathy Christie popisuje osudy třinácti pasažérů uvízlých v přepychovém vlaku Orient expresu kdesi ve sněhových závějích na Balkáně. V okamžiku, kdy ve vlaku dojde k záhadné vraždě amerického obchodníka, každý z nich se stává podezřelým. Ve vlaku naštěstí nechybí jeden neobyčejný Belgičan s velkým knírem a dokonale pracujícími šedými mozkovými buňkami. A právě tento nejslavnější detektiv na světě, Hercule Poirot, musí závodit s časem, aby vyřešil smrtící hádanku dříve, než neznámý vrah znovu udeří. (CinemArt)

(více)

Recenze (866)

Pete 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem, že další adaptace téhle detektivní klasiky je zbytečná. Ale změny oproti originálu jsou svěží, je to Spielbergovsky zábavné, kamera dělá divy, a závěr je zase až Shakespearovsky vyhrocený. Doufám, že si střihne Branagh Poirota ještě hodněkrát. ()

chesterko 

všechny recenze uživatele

Po druhom zhliadnutí v celku nechápem moje prvé hodnotenie tak dokonalého filmu a zločinu. Skvelá atmosféra, presné dialógy a geniálne zvládnutý príbeh. ()

LeChouan odpad!

všechny recenze uživatele

Detektivní příběhy Agathy Christie mi začali dělat společnost na základní škole. Záhady řešené Herculem Poirotem jsem měla a mám nejraději; mezi ty „nej“, s tímto „skromností oplývajícím“, pouze vzrůstem malým Belgičanem, patří „Vražda v Orient expresu“. Jako každý čtenář jsem si udělala představu o jeho podobě. Po zfilmování série Poirotových detektivních úspěchů s Davidem Suchetem v hlavní roli, se mi ovšem už i při četbě objeví tak, jak jej zpodobnil tento britský herec. Takže tu byl silný prvotní předsudek, se kterým jsem přistupovala k nové filmové adaptaci. A … předsudek oprávněný – ta osoba, vydávající se za Poirota, se za něj vydává marně – prostě Hercule Poirot není jen navoskovaný knír a francouzská slovíčka. Kdo to byl netuším – umírněná, postarší verze Indiana Jonese možná. Film je zbytečný, krom jedné věci, dokazuje, že vynikající knižní předloha nepostačuje tam, kde ji tvůrce filmu možná četl, ale nepochopil. Pak si může obsazovat herce známých jmen, ohromovat kostýmy, vizuálními mega-záběry – a stejně stvoří jen takové moderní (a multikulturně korektní) NIC. Příběh, který napsala paní Christie je geniální, a tady se kdosi velmi snažil, aby jej připravil o atmosféru a nejen hlavní postavu o veškerou důstojnost. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Váhal jsem dlouho nad tímto vizuálně velmi zajímavým zpracováním, které je taky velmi zajímavě obsazené, ale stačí to všechno na 4 frčky? Nutno říct, že druhá hodinka tak nějak ztrácí dech, což bude mimo jiné tím, že už rozluštění všichni známe. Když se Američani zhostili nově vizuálně velmi efektního Sherlocka Holmese, bylo to zajímavé, což tady je ta nálož efektů spíš na škodu. 6/10 ()

helrohir 

všechny recenze uživatele

Prekvapivo ma táto adaptácia bavila, nakoľko sa skôr drží tradícií a odkazu starších filmov, než by príliš experimentovala s modernými postupmi. To však neznamená, že by celý film vyznieval staromilsky, naopak, dej je mimo klasickej detektívnej línie svižný a aj vtipný. Silnou devízou filmu je určite Kenneth Branagh. Aj ako režisér, ale hlavne ako predstaviteľ hlavnej postavy, ktorú poňal svojsky, ale nadmieru sympaticky. Aj zvyšok ansámblu, väčšinou známych hereckých tvárí, predvádza minimálne svoj štandard. Scenár je celkom dobre rozpracovaný a dáva vyniknúť napínavej detektívnej zápletke. Pre tých, ktorý nepoznajú predlohu alebo nevideli niektorú zo starších adaptácií, ide určite o vzrušujúce predstavenie. Myslím si, že potenciál ďalších filmov z tejto série je enormný a snáď si aj ďalšie pokračovanie udržia nastavenú kvalitatívnu latku. 80%. ()

Dzony 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem četl. Viděl jsem všechny adaptace a tato je pro mě ta nejhorší. Vynucená multikulty (lékař),neskutečně odporná liposukce jedné z hereček, kung-fu akce, odporný knír Poirota, antirasistické moralizování ( rosé víno ) a mnohé další maličkostí, které tu nebudu dále už popisovat. Dvě hvězdy za některé exteriérové vizuály (i když bohužel počítačové). ()

Gamekeeper77 

všechny recenze uživatele

Vizuální pohlazení po duši, skvělá atmosféra a hodně našláplej casting. Film má pořád tempo a dost silnou emocionální záverečnou část. Bál jsem se a dlouho odkládal. Zbytečně. 82%. ()

MartinTerran 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem nečetl ani přechozí verze jsem neviděl. Za mě dobrý krimi příběh se zajímavým vývojem a zvraty v průběhu. Musím říct, že takový závěr jsem opravdu nečekal, ale moc reálně na mě nepůsobil, ale tak je to fikce tak co už. Snímek má atmosféru i spád, takže za mě spokojenost. Herecké obsazení hvězdné a tomu odpovídají i jejich výkony. Hodnocení: 73/100. ()

Dejvecd 

všechny recenze uživatele

Na úvod by sa hodilo povedať, že úplne nemusím detektívky. Nie preto že  by ma nebavilo spolu s hlavnou postavou odhaľovať vraha / zlodeja. Ale skrátka preto, že skoro každá detektívka je to isté a to isté dookola a klasické rozprávanie detektívky už skrátka nemá šancu zaujať. Presne tak je to aj v tomto filme. Aj keď sa Kenneth Branagh snažil spolu s ostatnými hercami na maximum a bolo skutočne vidieť, že celé obsadenie si tento film užíva, nebolo možné predísť celej jednoduchosti príbehu. Vražda v Orient Express je totižto docela nudný a ničím nezaujímavý príbeh, ktorý má sám o sebe šancu zaujať len veľmi okrajovo a na to aby skutočne zaujal a pobavil je potrebné skvelé spracovanie, ktorého sa navzdory snahe zo strany tvorcov nedočkáme. Avšak aj tak chcem upozorniť na to, že spracovanie tohto filmu je predsa len dobré, len mi prišlo, že všetko by sa dalo spraviť aj lepšie. Máme tu pekný vizuál, ktorému by však neuškodilo väčšie využitie praktických efektov ako CGI, skôr by mu to viac prospelo. Máme tu hudbu, ktorá... ani neviem čo k nej mám dodať, pretože som ju ani vôbec nevnímal, tým pádom tu z hudbou podkresleného hľadiska bolo skutočne minimálne množstvo napätia. Potom tu máme kameru, ktorá v niektorých scénach (skrz sklo alebo pohľady z hora) bola fakt super a dosť som si tieto kreatívne nápady užil, ale musím povedať, že tam tých nápadov mohlo byť trochu viac. Zároveň, dosť sa mi páčilo celkové flashbacky zaberané v čiernobielom formáte a prišlo mi to ako dobrý spôsob vyjadrenia niečoho čo sa stalo v minulosti / spomienky. Okrem toho chcem tiež pochváliť hercov, ktorý boli fakt skvelý dosť ma bavilo počúvať skvelé dialógy (ktoré by v scenáristicky kreatívnejších rukách vyzneli ešte lepšie), ktoré boli dobre napísané a skvelo odprezentované hercami. Vo výsledku musím povedať, že niektoré scény (hlavne dialógy a pohľady z hora) som si dosť užil a dosť som sa pri nich bavil, avšak všetko ostatné na mňa crčalo priemernejšou atmosférou. Zároveň ani nepatrím k fanúšikom Agathy Christie a ani celá zápletka mi neprišla ktovieako zaujímavá. Avšak aj napriek tomu si myslím, že Branagh z toho dokázal vyťažiť zábavný film, ktorý ma ani na ďalšie pozretie nebude nudiť. 6/10 ()

Mistr_Moon 

všechny recenze uživatele

Přišlo mi to, jako by si Branagh chtěl zahrát postavu se směšným francouzským přízvukem a jen tak okolo k tomu natočil celý film. ()

marek29 

všechny recenze uživatele

Tak ti nevím.. Začátek husté jak krupičná kaša. Lokace, bystrý Hercule, hudba, příběh. Jak se to posune do vlaku je to série rozhovorů a čím blíž ke konci, tím nudnější :( asi 3,44 hvězdy - na víc to nevidím ()

DeDanu 

všechny recenze uživatele

Páni! Samá hvězda stříbrného plátna (takže herecký koncert), nádherný vizuál, drobet filozofování, úžasná hudba. Trochu jiný Poirot než můj oblíbený, ale opravdu povedený. Vrhám se na plavbu po Nilu. ()

kubas369 

všechny recenze uživatele

7/10. Verze slavného detektiva, kterou jsme ani nevěděli že ji potřebujeme. A potřebujeme ji vůbec? Tak jako tak, Branagh je skvělý jako ústřední postava a jako režisér není vyloženě špatný. Největším tahákem tohohle případu je ale samotný zločin a trest. ()

GNTRS 

všechny recenze uživatele

Hercula Poirota přímo žeru. TV seriál s D. Suchetem znám téměř zpaměti – viděl jsem všechny díly několikrát, některé celovečerní vyloženě hodněkrát. Vražda v Orient expresu patří právě mezi ně. Myslím, že verze z roku 2010 už je téměř dokonalá a nedokázal jsem si představit, kam zpracování posunout dál. S nedůvěrou jsem očekával odklon od originálu a nějaké "progresivní" kreace. Nakonec ale spokojenost – nedošlo ke zprznění materiálu (což jsem ale vyloženě nepředpokládal) a film je příjemně old-school, jak to mám rád. Dobře se na to kouká, herci jsou výborní (i Johnny Depp) a Kenneth Branagh se role Poirota zhostil víc než důstojně. Nemám k němu výhrad – adekvátní náhrada za Sucheta, který roli asi už definitivně zabalil. Jediný zásadní problém tedy pro mě spočíval ve znalosti zápletky a tudíž absenci napětí, které předpokládám ve filmu bylo obsaženo :-). Nezbývá, než se těšit na "Smrt na Nilu", jak bylo naznačeno v závěru! ()

Nonna 

všechny recenze uživatele

Vracím se právě z kina a jsem nadšená. Pokládám se za odborníka v oboru Hercule Poirot, četla jsem asi vše, co bylo u nás přeloženo a vydáno a filmová i seriálová zpracování mám povětšině v malíčku. Takže představa, že by mohl někdo sesadit nebo jen pomyslit na trůn Davida Sucheta, pro mě byla dosud nemyslitelná. Ovšem toto zpracování je dechberoucí a skvělé. Nálada temná a mrazivá, Johnny Depp mi asi nejvíc připomínal našeho navrčeného podmračeného Krobota a v této roli mě moc bavil, další hvězdné herečky, no z toho se až točila hlava a hlavní postava Poirota byla pojata se ctí a NAŠTĚSTÍ inteligentně úplně jinak, než ty dosud. Ráda se z kina vracím neotrávená, dnes jsem navýsost spokojená. ()

Související novinky

PF 2020

PF 2020

31.12.2019

Tak Le Mans ’66 nakonec v celkovém hodnocení uživatelů ČSFD.cz porazil i oceňovaného Jokera. Není to zas až tak překvapivé, jedná se přeci jen o pozitivnější film, a to máme rádi. Což dokazuje i… (více)

Disney oznámilo své plány

Disney oznámilo své plány

07.05.2019

Studio Disney čerstvě oznámilo své plány na příštích sedm let, a vzhledem k tomu, kolik toho je, pojďme se do toho rovnou pustit. Nejvýznamnější část novinky se pochopitelně týká nových Star Wars. Po… (více)

Gal Gadot v pokračování Orient expresu

Gal Gadot v pokračování Orient expresu

30.09.2018

Filmová adaptace klasiky Agathy Christie Vražda v Orient expresu v loňském roce vydělala 352 milionů dolarů a potěšila jak diváky, tak kritiky – zaslouženě se tak dočká pokračování. Snímek s názvem… (více)

Artemis Fowl míří do kin

Artemis Fowl míří do kin

28.12.2017

Kenneth Branagh letos ohromně zabodoval s Vraždou v Orient expresu. Film už má na kontě 311 milionů dolarů a chystá se pokračování (Smrt na Nilu), Branagh si ale není jistý, jestli ho bude režírovat.… (více)

Reklama

Reklama