Reklama

Reklama

Vražda v Orient expresu

  • USA Murder on the Orient Express (více)
Trailer 1

To, co začíná jako luxusní jízda vlakem z Istanbulu do Londýna, se rychle promění v jeden z nejnapínavějších a nejzáhadnějších detektivních příběhů, jaký byl kdy vyprávěn. Předloha Agathy Christie popisuje osudy třinácti pasažérů uvízlých v přepychovém vlaku Orient expresu kdesi ve sněhových závějích na Balkáně. V okamžiku, kdy ve vlaku dojde k záhadné vraždě amerického obchodníka, každý z nich se stává podezřelým. Ve vlaku naštěstí nechybí jeden neobyčejný Belgičan s velkým knírem a dokonale pracujícími šedými mozkovými buňkami. A právě tento nejslavnější detektiv na světě, Hercule Poirot, musí závodit s časem, aby vyřešil smrtící hádanku dříve, než neznámý vrah znovu udeří. (CinemArt)

(více)

Recenze (866)

Scaevola 

všechny recenze uživatele

Zábavný úvod a pozvolné rozvrhování hracího pole v laboratorních podmínkách uvízlého vlaku se pomalu mění ve složitou, ale s trochou píle přehlednou mozaiku motivů (těch kriminálních) a motivů (oněch vizuálních a filmařských). Vše je řemeslně povedené a překrásně divadelní, avšak vzhledem k délce snímku jakoby bezdeché a bez tempa, až mi připadlo, že honička po lešení a závěrečná přestřelka svou akčnostní jaksi neladí k ostatku. Navíc, neznaje předlohu a jsa překvapen vyústěním i umístěním jsem byl zklamán, že vůně exotiky spočívá pouze v samotném názvu, a zbyla mi tak jen podivně nejasná morální pachuť na jazyku a zaúpění nad přesunem samolibého autisty mezi klišé. ()

meda2016 

všechny recenze uživatele

Vražda čtenáře detektivek u Orient Expressu: 70%... V únoru 2018 jsem film Kennetha Branagha zvědavě zkouknul. Těšil jsem se na poznání, jak tuhle, podle mne nejpitomější detektivku se sériovou obětí, ale perfektně napsanou knohu od Agáty Christie, udělal. Je hned v závěsu za Davidem Suchetem, protože ten vykouzlí Poirota nejmalebnějšího charakterem i zvyky-zlozvyky. Kulisy měst a Orient Expressu v krajině jsou tady špičkové a drobné nesrovnalosti nejsou důležité. Začátek trochu hloupý. Dobový kolorit si užívám. Doplnění o umírněné akční prvky jde. Scéna s "poslední večeří" u ústí tunelu, chlubení Poirota "jak on vše vykoumal", nic filmu nedodá. I zde chybí postupné vykreslování činů velkého padoucha, kvůli kterému bychom zhnuseně cítili pomstychtivost. Je jen postupné odhalování vztahů mezi pasažéry až k závěrečnému zafilozofování, kde ještě je hranice trestu. Každý z nich, tedy jejich slavný představitel, si vydělal na složenky. Jak už jsem napsal, kulisy (a také triky) špičkové a uvěřitelné. Pět hvězd ale nedám, tak 3 a půl. Snad při dalším shlédnutí začnu Branaghova Poirota vychutnávat. Vyráží k dalšímu dobrodružství logiky, k souboji se Suchetem i Ustinovem, od vlakové stanice BROD. ()

p.a.douch 

všechny recenze uživatele

Kurnik Kennethe, co to mělo být. Parodie na Hercula? Ten knírek byla zběsilost, jak střih tak barva. A ty melodramatický vsuvky?? Film za dvě, a pro mě velký zklamání z toho zmařeného castingu. ()

Vieriq78 

všechny recenze uživatele

Dávam hodnotenie, ktoré zachránilo poslednych 20 min. Inak by to bola iba trojkova detektivka v jednom fakt vysnivanom vlaku... hlboky smutok vie s nami urobiť divy, napriek tomu sme len ludia... ()

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

Nejnovější filmové zpracování slavného díla Agathy Christie o vraždě záhadného muže v přepychovém vlaku, jejíhož vyšetřování se ujímá proslulý Hercule Poirot... Filmařsky a herecky nadupaná záležitost, které však trochu chyběla ta správná "christieovská" atmoška. Příliš barevné, příliš okázalé a maximalistické pojetí, které u mne prohrálo pomyslný souboj s klasickou verzí ze 70. let. Přesto nemohu mluvit o zklamání. 65%. ()

bonovox 

všechny recenze uživatele

K.Branagh slušne zvládol ďalšiu slávnu adaptáciu a potvrdil svoje herecké aj režisérske schopnosti. Plejáda hviezd je samozrejmosťou ako aj skvostná výprava. Treba však uznať, že prvé spracovanie bolo lepšie. ()

Ironhead 

všechny recenze uživatele

Hvězdně obsazené, profesionálně natočené, ale největší problém je ten, že snad neexistuje nikdo, kdo by zápletku i řešení snad nejznámějšího detektivního případu Světa do puntíku neznal ještě před shlédnutím jeho nejnovější filmové verze. A tak je prostě nějaké napětí z vyšetřovaní, na kterém detektivky zpravidla stojí, naprosto na nule. Kdo ten příběh opravdu nezná (opravdu někdo takový existuje? :_), může si hodnocení o hvězdičku či dvě zvýšit. Další problém krom velmi mocného kníru hlavního hrdiny je až přílišná pastelkovo-pohádková stylizace kulis a kašírovanost, hodící se spíše opravdu do těch pohádek, kdy se tvůrci divadelnost a komornost příběhu snaží nahnat fantastickými a těžko uvěřitelnými záběry kostýmů a krajiny, kdy ve finále to přímo bylo do očí, jak to bylo až tak jako malinko trapné... aneb všichni podezřelí u jednoho dlouhého stolu jak na poslední večeři Krista a Kenneth s nejen naškrobeným knírem ale i límcem svého rozevlátého pláště, aby působil doslova jako čaroděj. Celé to bylo hollywoodsky přepálené a pramálo se hodící se k tomuhle příběhu. Prostě na tomhle zpracování je vidět, že to bylo drahé a že se všichni strašně snaží, ale stal se z toho bohužel tak trošku kýč :_( ()

@nthr4X 

všechny recenze uživatele

Hodnocení vychází z toho, že jsem knižní předlohu nečetl a neviděl ani předchozí filmové zpracování, tudíž nemám s čím porovnávat jako zde jiní hodnotitelé, což se odráží na jejich hodnocení. Za mě výborná detektivka, skvělí herci i vizuálně to byla parádní podívaná. ()

Kontryhelka odpad!

všechny recenze uživatele

Urážka geniálního díla slavné Agathy Christie a mizerná napodobenina vynikajících přechozích Vražd v Orient expresu z roku 1974 a z roku 2010. Nevím, proč byl natočený tak mizerný film, špatný výběr herců,kteří se na své role absolutně nehodili. Kenneth Branagh by se měl stydět. Za mně odpad a nehoráznost. ()

hony23 

všechny recenze uživatele

Pro mě jednou provždy bude tím jediným Poirotem David Suchet. Branagh sice dělal, co mohl, ale ani ten hnus, co si nechal nalepit pod nos, z něj Poirota neudělal. Samotnému zpracování nelze nic vytknout, i to obsazení je hvězdné, ale pokud natočíte několikanásobný remake, těžko docílíte překvapivých zvratů a nečekaných odhalení pachatele. Což u detektivky vadí víc, než v kterémkoliv jiném žánru. ()

trickmaster 

všechny recenze uživatele

I pres to, ze jsem tento film nikdy pred tim nevidel a Agatu Kristynu jsem taky necetl, musim uznat, ze tento film me opravdu mile prekvapil! Hercule zabrany na jednicku a pribeh, lec podle Agaty byl zfilmovany na jednicku! Davam 5* a tesim se na dalsi podobny dilko ()

kolly13 

všechny recenze uživatele

Přehršel dobrých herců, propracované kulisy a katastrofální scénář a finální dojem. Úvod nás naláká, ale cítíme, že něco to nehraje. Dostáváme se do legendárního Orient Expresu a již víme, co je špatně. Režisér nezvládl upéct nadprůměrný film, přestože ingredience měl kvalitní. Jinak řečeno, je to jak partnerství dvou lidí za účelem zisku peněžního obnosu, ale chemii byste hledali těžko. ()

Astonko 

všechny recenze uživatele

Lákavé obsadenie je jediný dôvod prečo sa k tomu ešte niekedy vrátiť a hlavne prečo si pustiť túto verziu. Nič moc nové sa tu inak nevidí a ak už sa o niečo inovatívne tvorcovia pokúšajú, pripadá to skôr nasilu (napr. naháňačka pod vlakom). Stále je to však taký náš starý známy, ktorý nemá príliš čím sklamať 7/10 ()

SmajdalfCZ1 

všechny recenze uživatele

Inu koukám, že tomu někdo zde dal 0 * za český dabing. To mě trošku popudilo, protože za to ten film, pokud není český, nemůže, ale přeskočme tuhle pi*ovinu. Jak jsem již psal při recenzi filmu Knives Out. Mám rád takové krimi filmy s tím, že člověk do konce neví kdo to byl a řeší se tam spousta detailů. Inu tady jsem samozřejmě věděl, jak to skončí, protože jsem to již viděl a četl část knihy. Takže po detektivní stránce za mě opravdu super. Kvalitní režie. Velká škála kvalitních herců, které tu snad ani nemusím rozepisovat. Navíc se to povedlo velice i po vizuální stránce filmu. Jediné co mě mrzelo je to lákání na Johnnyho, který po chvíli filmu umírá, ale někdo ty lidi do kina dostat musel. Navíc je super, že ačkoliv všichni víme kdo to byl od začátku, jelikož je to známé dílo, tak mě film dokázal zaujmout, abych čekal s napětím na každou další scénu. ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Námět a zápletka: 6/10 ... Vizuální stránka: 7/10 ... Soundtrack: 7/10 ... Didaktický potenciál: 6/10 ... Celkový dojem: 6/10. ()

Radek273 

všechny recenze uživatele

Kenneth Branagh se rozhodl natočit další podobu Vraždy v Orient expresu a ujmout se role slavného Hercula Poirota. Ovšem ani v jednom případě neuspěl (i když pravda v prvním případě možná alespoň z časti). Snímek plně napěchovaný hereckými esy, které však mají jen minimální prostor na vlastní seberealizaci. Přičemž postava Johnyho Deppa je jen jeden příklad za všechny. Hlavní nedostatek však tkví v pojetí celého detektivního příběhu. Kdyby se Branagh rozhodl natočit vraždu po svém, bez Poirota a lehce pozměnil zápletku, aby se dostal alespoň z části na novou vlnu, tak budiž. Ale v tomto případě si vzal jméno, využil příběh a postavy a změnil si na nich, co se mu zamanulo. Takhle se to ale nedělá a skoro se chce říct, že by to mělo být i trestné!!! Udělat z Poirota roztěkanou cílevědomou postavičku vrhající se do všeho ala agent James Bond, která v honičce chytá podezřelé a arogantně (rozuměj ne gentlemansky) jedná se svým okolím .. to není umění, ale hnus! Možná dnešní generace vyžaduje větší akčnost snímků, ale je třeba kvůli tomu prznit klasiku Agathi Christie..?!! Spravedlivě je třeba uznat, že s odhlédnutím od předlohy se jedná o vcelku zajímavý, napínavý (i když s jasným výsledkem) detektivní film. Nicméně se opět jen ukazuje, jak složité a skoro se dá říct i nemožné bude natočit postavu Herculea Poirota bez jejího geniálního ztvárnění Davidem Suchetem. ()

Související novinky

PF 2020

PF 2020

31.12.2019

Tak Le Mans ’66 nakonec v celkovém hodnocení uživatelů ČSFD.cz porazil i oceňovaného Jokera. Není to zas až tak překvapivé, jedná se přeci jen o pozitivnější film, a to máme rádi. Což dokazuje i… (více)

Disney oznámilo své plány

Disney oznámilo své plány

07.05.2019

Studio Disney čerstvě oznámilo své plány na příštích sedm let, a vzhledem k tomu, kolik toho je, pojďme se do toho rovnou pustit. Nejvýznamnější část novinky se pochopitelně týká nových Star Wars. Po… (více)

Gal Gadot v pokračování Orient expresu

Gal Gadot v pokračování Orient expresu

30.09.2018

Filmová adaptace klasiky Agathy Christie Vražda v Orient expresu v loňském roce vydělala 352 milionů dolarů a potěšila jak diváky, tak kritiky – zaslouženě se tak dočká pokračování. Snímek s názvem… (více)

Artemis Fowl míří do kin

Artemis Fowl míří do kin

28.12.2017

Kenneth Branagh letos ohromně zabodoval s Vraždou v Orient expresu. Film už má na kontě 311 milionů dolarů a chystá se pokračování (Smrt na Nilu), Branagh si ale není jistý, jestli ho bude režírovat.… (více)

Reklama

Reklama