Reklama

Reklama

Vražda v Orient expresu

  • USA Murder on the Orient Express (více)
Trailer 1

To, co začíná jako luxusní jízda vlakem z Istanbulu do Londýna, se rychle promění v jeden z nejnapínavějších a nejzáhadnějších detektivních příběhů, jaký byl kdy vyprávěn. Předloha Agathy Christie popisuje osudy třinácti pasažérů uvízlých v přepychovém vlaku Orient expresu kdesi ve sněhových závějích na Balkáně. V okamžiku, kdy ve vlaku dojde k záhadné vraždě amerického obchodníka, každý z nich se stává podezřelým. Ve vlaku naštěstí nechybí jeden neobyčejný Belgičan s velkým knírem a dokonale pracujícími šedými mozkovými buňkami. A právě tento nejslavnější detektiv na světě, Hercule Poirot, musí závodit s časem, aby vyřešil smrtící hádanku dříve, než neznámý vrah znovu udeří. (CinemArt)

(více)

Recenze (866)

misterz 

všechny recenze uživatele

Najnovšie spracovanie už legendárneho krimi príbehu od A. Christie, no zároveň musím konštatovať, že i najmenej podarené. Tým však netvrdím, že snímok nemá svoje kvality, práve naopak. Lenže či už hereckým obsadením hlavnej postavy H. Poirota, alebo tajomnou atmosférou, v porovnaní so staršími verziami vždy v niečom táto verzia stráca a je preto mierne pozadu. K. Branagh je výborný herec i režisér, avšak na Sucheta alebo Finneyho a ich H. Poirota jednoducho nemá. Nadpriemer. 75/100 ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

O existenci tohoto filmu jsem se náhodou dozvěděl až poté, co jsem viděl novější Smrt na nilu, která se mi celkem líbila, takže jsem se nakonec rozhodl dát šanci i tomuto staršímu kousku (btw. finální scéna, která příchod sequelu předznamenává, mi přišla silně stupidní, protože jakýsi uniformovaný poskok v ní Poirotovi oznamuje, že s ním musí do Egypta, protože se tam stala vražda u Nilu, což je ale nesmysl, protože v knize i filmu dojde k vraždě teprve poté, co je Poirot na místě!). A bohužel už mě to tak nebralo - jednak asi proto, že zde není Gal Gadot, a jednak proto, že jsem už kdysi viděl starší verzi z r. 1974, a tím pádem jsem znal předem závěrečné rozuzlení, a celkově to na mě nějak nepůsobilo, a hlavně to ze mě nevykřesalo žádné emoce, takže jsem to celé sledoval dosti nezúčastněně, téměř jsem se až nudil. Jasně, má to hvězdné obsazení a vizuálně to vypadá dobře, ale osobně mi tenhle typ filmů nic neříká, a v některých scénách jsem byl až tak odpojený, že jsem si uvědomoval, že sleduji herce odříkávat repliky ze scénáře, takže úplně přestala působit ta iluze, že jsem svědkem nějakého děje mezi nějakými postavami, což je prostě špatně. Nemám ani žádný vztah k Agathě Christie, takže asi celkově nejsem vhodný divák pro tenhle film. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

(80%) Viděno v kině. Na velké plátno jsem se k tomuto filmu nechystal, avšak díky náhodě jsem nakonec zašel. Trailer mě teda moc nepřesvědčil, tak jsem z toho měl dost obavy, ukázky působily dost parodicky. Výsledek je naštěstí zcela jiný. Klasického Poirota mám celkem rád, ani si už pořádně nepamatuju tento případ v onom vlaku, holt jsem to viděl kdysi dávno. Co se týče tohoto nového Poirota, tak jsem relativně spokojen. Branagh se do postavy vžil bravurně. Bavil mě od začátku do konce. Ostatní herci byli rovněž bez problému. Depp tu až tak moc prostoru nemá, ale pro potřeby snímku je to dostačující. Režijně to Branagh zvládl také velmi dobře. Vše bylo pěkně nasnímané, i ta atmosféra, která e především projevila až na konci. Líbí e mi detektivní linie, vyslýchání všech pasažérů apod. Část pointy jsem uhodl, ale úplný konec mě tak trochu ohromil, naštěstí vše do sebe nakonec zapadlo, takže nelogické díry opravdu nehrozí. I soundtrack se vcelku vydařil. Tak co mi chybí, abych dal plný počet hvězd? Snímek měl téměř dvouhodinovou stopáž, ale já bych nejradši přidal takových 20-30 min navíc. Mohlo by být více zapamatovatelných scén apod. Tak jako tak se tomu nic extra nedá vytknout. Rád bych, aby se natočilo ještě něco s tímto Poirotem pod taktovkou Brangha. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Geniální teta Agatha Christie kulí oči, jelikož její Hercule Poirot dostal neskonale bizarní rozměr v novém hereckém představiteli. Ovšem může být spokojena, že nejnovější zpracování její veleslavné knihy už nepřipomíná druhořadou tv inscenaci, vlakovým kupé se neplouží zrůda typu Peter Ustinov a celé je to značně osvěžující, i když je k mání jen jedna vražda. Johnny Depp ve formě, jenže je to on, kdo záhy ve filmu končí, neb je záhadně zavražděn. Jeho kontroverzní postava je zahalena tajemstvím, které postupně odhaluje geniální detektiv s geniální dedukcí. 13 podezřelých ve vlaku diváka zaujme, vždyť je mezi nimi krasotinka Daisy Ridley, mumie Michelle Pfeiffer (ach jo, ta vypadala až odpudivě), Penélope Cruz, Willem Dafoe a mnozí jiní. Kupodivu má to spád, režijní nápady, výsostné technické zázemí. Překvapením je Kenneth Brannagh, je to marné, ukradl si film pro sebe. Prostě byl geniálně rozverný, nejednorozměrný, úplně jiný než jeho dosavadní předchůdci. Rozuzlení bylo zajímavé, pokud jej neznáte, samozřejmě. Vykašlete se na rozplizlé verze z let před opicemi, jen tahle má (moderní) náboj a esprit. Naznačení možného pokračování (Smrt na Nilu) v závěru navnadilo. Agatha mě začíná bavit. 10/10 ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Pokud jste viděli Lumetovu adaptaci ze 70. let a výtečně pojatou verzi se Suchetem, bude vám Branaghův film připadat jen jako moc hezky vypadající zbytečnost - není tu totiž nic výrazně nového, jiného nebo inspirativního (snad kromě Branaghovy stylizace samotného Poirota, ale to mi přijde poněkud málo). Ale dalším poirotovkám v tomto duchu bych se určitě nebránil (tradiční detektivky v posledních letech v kinech zoufale absentují). 60 % ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Téměř do konce mi to přišlo jako hrozná slátanina, přitažená za vlasy. Navíc mi Kenneth Branagh zkrátka dost dobře neseděl do role Hercula Poirota, kterého mám raději jako toho seriálového chlapíka s umírněnějším černým knírem a poněkud jiným charismatem. Nakonec ale bylo nejspíš dobře, že jsem konkrétně příběh "Vraždy v Orient Expresu" včetně jeho rozuzlení vůbec neznala, protože mě závěr tohoto filmu hodně překvapil a jeho myšlenka rázem obrátila celý můj dojem. Právě myšlenka o tom, že se v rámci spravedlnosti nedá vždy přísně řídit zákony, že se věci nedělí přesně na "dobro" a "zlo", a že člověk je bytost, která si v rámci "léčení" své duše zaslouží odpuštění, protože jinak by jen zlo plodilo další zlo.... to všechno je tak komplexní a cenná úvaha, vložena na konec tohoto filmu, že ho rázem vysoko pozvedává. Byl to pro mě šok, že se z tak na pohled stupidně zamotaného příběhu vyklubalo něco takového. Navíc se tím vysvětlila i ta málo uvěřitelná spletitost vztahů mezi postavami a jejich vztah k vraždě. Film jako celek mě tedy až tak moc nezaujal a nutno říct, že stojí na výkonu množství ostřílených herců, kteří v něm hrají, ale svým lidským a smysluplným vyústěním si mě rozhodně získal. ~(4,0)~ ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

V podstate voči filmu samému o sebe nič nemám, len keby som to už takmer totožne nevidel viackrát predtým. Čakal som predsa len nejakú tú dejovú inováciu, možno v zmysle Michalkových 12, ale ako sám zisťujem, tak sú stále ľudia, ktorí nepoznajú buď predlohu, alebo skoršie adaptácie. Tí môžu byť nadšení rovnako ako hard core fanúšikovia Agáty, ktorí sú radi za každý príspevok do bohatej listiny filmových a televíznych adaptácií Poirotových príbehov. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Velmi slabý čajíček. Pokud chcete vidět pořádnou vraždu v Orient expresu, dopručuji sáhnout po verzi z roku 1974. Chápu, že snem každého herce je zajisté role detektiva Poirota, a to bohužel i v případech, kdy se pro tuto roli absolutně nehodíte. Na jednu stranu je fajn, že to Branagh pojal po svém, bohužel mě jeho verze tak úplně nenadchla, ba dokonce bylo třeba vykonat jednu spací přestávku. Detektiva bohužel příliš polidštili a ztratil tak své kouzlo extravagantního genia. Slzy v očích? Kdo to kdy u něj viděl?! Obrovskou část stopáže to bylo obrovská nuda, a to i navzdory vysoce kvalitnímu hereckému obsazení. Dost jsem se na snímek těšil a málem jsem dokonce uskutečnil chybu a objevil se na něm v kině. Jediné, co mě i při dobré obeznámenosti s příběhem opět dostalo, byl vynikající a dost emotivní závěr. Tuhle zásluhu ovšem přisuzuji knižní předloze. Něco, co je tak dobře napsáno není snadné pokurvit při konverzi na plátno. Kdybych s příběhem nebyl seznámen z dřívějška, tak dám možná o hvězdu víc. Takto z toho více než dvě nevykouzlím. Značné zklamání a nepříjemná nuda. ()

leila22 

všechny recenze uživatele

Čakala by som, že film, v ktorom hrá hlavnú úlohu precízny a puntičkársky detektív nebude mať toľko, na prvý pohľad, nelogických momentov. V úvode, keď majiteľ zháňa voľné miesto pre Poirota sa dozvieme, že všetky miesta v Orient expresse sú beznádejne obsadené. O pár minút na to do vlaku nastupuje noblesná princezná Dragomiroff a prezerá jedno voľné kupé za druhým, až kým si nevyberie to pravé. Prichádza SPOILER. Napriek tomu, že v scenériách jasne vidieť, že nejde o malý vláčik u a v úvode sa tvrdilo, že je plný, je trošku zaujímavé, že na záver sa dozvedáme, že všetkých cestujúcich tvorilo dokopy len tých pár pasažierov, ktorí sa vo vlaku stretlo, aby spáchalo dokonalý zločin. Ani jeden cestujúci navyše. V inej scénke, kedy dôjde k nárazu kvôli snehovým závejom sa celý vlak zatrasie. Fotka s Poirotovou manželkou padne na zem a rozbije sa. V pozadí ale možno vidieť, že malá lampička na nočnom stolíku sa ani nepohla. No nič, výprava je pekná, pozerať sa na to dá, ale hollywoodske hviezdy pre mňa začínajú predstavovať len pozlátko, čo sa na okamih zatrbliece pri strete so svetlom. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Škoda, že tam Johnny vydržel jen chvilku. Nicméně Michelle Pfeiffer opět oslnila svojí krásou a strčila všechny mladice do rukávu. A Hercules měl neotravný knírek, takže za mě v pořádku. Navíc celá detektivka mě bavila a donutilo mě to taky trochu přemýšlet. ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Podle mě nejvydařilejší adaptace tohoto díla z pera královny detektivek Agathy Christie od které jsem četl skoro všechny romány a povídky a to nejen s Herculem Poirotem,ale také se slečnou Marplovou ad.Po Williamovi Shakespearovi je to nejprodávanější autorka všech dob.A tento příběh,který zná snad každý a kdo ho nezná,tak pochopí po zhlédnutí,že ho nemá cenu nějak rozvádět,protože bych mohl říct nějaké spoilery a to fakt nechci,hlavně u tohoto originálního díla,které se zapsalo,jak do filmových,tak i do knižních encyklopedií.Kenneth Branagh ho převedl na filmové plátno a sám si i v něm zahrál hlavní roli detektiva,který o sobě rád tvrdí,že používá své šedé buňky mozkové a o kterém si myslím,že po Sherlocku Holmesovi je to druhý nejznámější fiktivní detektiv na světě.Nezvyklá akčnost,nádherná scenérie,dobře rozkouskované scény a dialogy a perfektní casting,toť vše a ještě musím připojit za originalitu z nevšedního rozuzlení mi nezbývá než dát 100% ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Murder On The Orient Express" zaradím medzi dobré filmy. Neviem posúdiť ako je to prevedené z knižnej predlohy, nakoľko som ju nečítal, no myslím si, že všetci, ktorí si v kine tohto roku odsedeli film "The Snowman" tento film privítajú s nadšením. Myslím si, že v rámci príbehov je to dobre spracované, má to zaujímavé momentky, a (nakoľko je to prvá adaptácia tohto príbehu) som rád, že som neodhadol záver správne a film na mňa vytasil aj veľmi dobré prekvapenie v podobe skvelej rezolúcie, ktorá ostane dlhodobo v pamäti. Okrem toho je to film, ktorý vyzerá vynikajúco. Uveriteľne s dobrou atmosférou a veľmi dobrou výpravou a kostýmami, ktoré sú základom. Mal som obavy ako sa Kenneth Branagh popasuje s touto rolou, nakoľko je pre mňa jediným Herculom Poirotom "David Suchet", no s rolou sa popasoval fantasticky a okrem toho sa tu preukázal aj ako schopný režisér. Johnny Depp sa tu dostal do role padoucha. Asi už mu liezlo na nervy, že neustále mal hrať Jacka Sparrowa a posledné roky nám dokazuje, že vie byť aj niekto iný. A zhostil sa toho veľmi dobre. Veľmi mi tu pripomína svoju rolu vo filme "Black Mass". A užíva si túto rolu. Ostatní... na to, že tu máme toľko veľa zvučných mien, myslím si, že si na nich po čase ani moc nespomenieme. Všetci sú v role dobrí, no slúžia viac ako podozriví, ktorých treba vypočuť a pomôžu nám vyriešiť túto záhadu. A hoci je to dobré, myslím si, že by bolo dobré o nich vedieť viac ako postavách. A možno to je aj môj najväčší problém. Napriek môjmu záujmu si postavy nebudem o pár dní pamätať. A na to aké mená ich hrajú, je to škoda. No poviem ešte dve veci, ktoré sa mi veľmi páčia. V prvom rade úvodná časť, kde Poirot rieši záhadu krádeže svätého artefaktu a takisto aj hudba vo filme je vynikajúca a všetko to skvele umocňuje. Dokonca aj celý ten vlak je vynikajúco spracovaný. Som s filmom spokojný, nebránil by som sa k nemu vrátiť a odporúčam vidieť. A ak máte možnosť ísť do kina, využite túto príležitosť. Hodnotenie: B+ ()

Yoshitsune 

všechny recenze uživatele

Kdo byl v mládí nemocný, moc dobře ví, že vaším největším nepřítelem byla a stále je nuda, nuda je prostě taaaaaak otravná a nudná. Spásu jste mohli, najít v knihách/komiksy, ve videohrách a nebo v televizi, ale na nově číhala Jessica Fletcherová (stále číhá) a na primě zase Big Ben (ten je teď u Soukupa) takže jste volili mezi dvěma utrpeními. A tu náhle jste přepnuli na ČT1, kde si to spanile štrádoval, podivný detektiv Hercule Poirot, který vás prostě uchvátil. Takže ano David Suchet byl a stále je vynikající Hercule Poirot, seriál vám nabídl inteligentní zápletku, chytrého a místy až zábavného detektiva a na rozdíl od Columba, jste byli překvapeni, jak to celé skončilo, a navíc třináctá série končila tak grandiozně, že jste to ještě dny potom rozdýchávali. Takže ano postavu Hercule Poirota, mám velice oblibě a tahle nová verze, je překvapivě dobrá. Nicméně už od samého začátku, mi Kenneth Branagh co by HP nějak moc nesedl, nevim jestli to bylo tím mrožem, co mu bydlí pod nosem, či křišťálově modrýma očima a nebo prostě tím, že s ním neni taková legrace jako s Suchetim. A byť je to už třikrát ohraná písnička, docela hezky to utíká a ta nuda, se prostě nedostavila. Je to hlavně tím, že vedlejší postavy sou zábavné, byť je to jenom komedie pro HP. A na filmu, sou znát prachy, jednak herecké obsazení a za druhé nádherné prostředí, které pronikne skrze monitor. A byť sem chtěl dát čtyři, posledních dvacet minut, to zaslouženě vytáhlo, na pět hvězdiček. Do budoucna, (Vražda na Nilu) snad jen, ať si pan Hercule Poirot, nechá digitálně upravit knírek, nebo rovnou vymazat, prej to není takový problém. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Nejsem moc na detektivní žánr a obzvlášť nemusím samolibého a domýšlivého Poirota. Film sice tiká svižně, ale postavy jsou trochu přitažené za vlasy, což se na konci filmu ukáže asi jako úmysl. Nicméně mě vnitřně trhá ta nadřazená belgická/francouzská nátura v tomto podání. Never more. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Existují lepší verze. A tomuhle já říkám extravagance, ať se na mě pan knírač nezlobí. Obsazení je vskutku hvězdné, ale nuda by se dala krájet, a to přesto že tvůrci se snaží ji rozlámat všemi prostředky (zajímavé nápady, především hudební efekty). ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Mám takový tušení, že to mohlo být o hodně zajímavější, kdyby si stim příběhem dali větší práci. Ten konec se mi nelíbil. Připomínal mi Hot Fuzz. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Filmové zpracování daného románu Agathy Christie z roku 74, si už moc nepamatuji, ale vím, že se mi moc líbil a právě proto jsem byl hodně zvědav jak si s tím poradí Kenneth Branagh. A zvládl to na výbornou a prakticky bez větších výhrad. Pro znalce předešlého filmu nebo knižní předlohy se nebude jednat o žádné překvapení, ale přesto určitě ocení kvalitní přepis. Všichni herci výborní a Branagh (až na uměle vyhlížející knír) znamenitý. ()

Související novinky

PF 2020

PF 2020

31.12.2019

Tak Le Mans ’66 nakonec v celkovém hodnocení uživatelů ČSFD.cz porazil i oceňovaného Jokera. Není to zas až tak překvapivé, jedná se přeci jen o pozitivnější film, a to máme rádi. Což dokazuje i… (více)

Disney oznámilo své plány

Disney oznámilo své plány

07.05.2019

Studio Disney čerstvě oznámilo své plány na příštích sedm let, a vzhledem k tomu, kolik toho je, pojďme se do toho rovnou pustit. Nejvýznamnější část novinky se pochopitelně týká nových Star Wars. Po… (více)

Gal Gadot v pokračování Orient expresu

Gal Gadot v pokračování Orient expresu

30.09.2018

Filmová adaptace klasiky Agathy Christie Vražda v Orient expresu v loňském roce vydělala 352 milionů dolarů a potěšila jak diváky, tak kritiky – zaslouženě se tak dočká pokračování. Snímek s názvem… (více)

Artemis Fowl míří do kin

Artemis Fowl míří do kin

28.12.2017

Kenneth Branagh letos ohromně zabodoval s Vraždou v Orient expresu. Film už má na kontě 311 milionů dolarů a chystá se pokračování (Smrt na Nilu), Branagh si ale není jistý, jestli ho bude režírovat.… (více)

Reklama

Reklama