Reklama

Reklama

Vražda v Orient expresu

  • USA Murder on the Orient Express (více)
Trailer 4

To, co začíná jako luxusní jízda vlakem z Istanbulu do Londýna, se rychle promění v jeden z nejnapínavějších a nejzáhadnějších detektivních příběhů, jaký byl kdy vyprávěn. Předloha Agathy Christie popisuje osudy třinácti pasažérů uvízlých v přepychovém vlaku Orient expresu kdesi ve sněhových závějích na Balkáně. V okamžiku, kdy ve vlaku dojde k záhadné vraždě amerického obchodníka, každý z nich se stává podezřelým. Ve vlaku naštěstí nechybí jeden neobyčejný Belgičan s velkým knírem a dokonale pracujícími šedými mozkovými buňkami. A právě tento nejslavnější detektiv na světě, Hercule Poirot, musí závodit s časem, aby vyřešil smrtící hádanku dříve, než neznámý vrah znovu udeří. (CinemArt)

(více)

Recenze (866)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Filmové zpracování daného románu Agathy Christie z roku 74, si už moc nepamatuji, ale vím, že se mi moc líbil a právě proto jsem byl hodně zvědav jak si s tím poradí Kenneth Branagh. A zvládl to na výbornou a prakticky bez větších výhrad. Pro znalce předešlého filmu nebo knižní předlohy se nebude jednat o žádné překvapení, ale přesto určitě ocení kvalitní přepis. Všichni herci výborní a Branagh (až na uměle vyhlížející knír) znamenitý. ()

ainny 

všechny recenze uživatele

Stává se to málokdy, ale souhlasím se Zízou. ;-) Už první minuty mi přinesly zklamání. Není to špatný film, ale není to Agatha a už vůbec to není Poirot. Stejně jako Maigret je pro mě Jean Gabin, tak Poirot je David Suchet. Nicméně, jsem vydržela až do konce, ostatní obsazení je skvostné, takže je to za tři. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Videl som už v poradí dvadsiaty film v ružomberskom kine za kalendárny rok 2017, čím som vyrovnal minuloročný rekord ( za celý rok 2016 bolo presne 20 snímkov ), a to mám ešte pred sebou nejaké tie ostávajúce dni, ktoré prekonajú všetky doterajšie hranice. Luxusné herecké obsadenie ešte neznamená, že sa v takomto duchu bude niesť aj zostávajúci film, v ktorom hrá najinteligentnejší detektív všetkých čias, pred ktorým by sa mali mať „hlavní podozriví” na 100 % pozore, lebo ich to môže PORIADNE mrzieť. HERCULE POIROT, je jednoducho - KAPACITA. Vo vlaku menom ORIENT EXPRES sa stane vražda človeka, ktorý má na svedomí veľký hriech z minulosti, a nakoľko nechcem zbytočne prezrádzať, tak to je na teraz asi tak všetko, čo k tomu môžem ešte na margo dodať. Kenneth Branagh, je predovšetkým britská - herecká, režisérska OSOBNOSŤ, ktorá má v absolútnom malíčku veľkého SHAKESPEARA, a preto sa tak aj chová, že si herecky nekompromisne “KRADNE FILM PRE SEBA” , ale podotýkam, že v pozitívnom slova zmysle. POIROT v podaní Kennetha je dokonalý perfekcionista, puntičkár, pedant = úzkostlivo presný. EXCELUJE pred kamerou, tak to áno ! Ani JOHNNY DEPP nemá PROTI NEMU obstojnú šancu, ale aj ON podáva na mále priestoru - ucelený, unikátny výkon, ktorý stále znamená, že tento, inak stále kvalitný herec, má v sebe potenciál... Za kamerou, ako DIRECTOR ? Hm... Tak na pol plynu ! Réžia ? Niežeby som sa vyslovene nudil, ale bohvieako extra ma nezaujala. Strhujúcich je zhruba posledných - 20, či 30 minút pred koncom. Síce takéto herecké obsadenie POKOPE, sa každý deň len tak nevidí, ale ani to ešte nie je základný úspech filmu, ktorý ale isto odporúčam fanúšikom „HERKULESA” , pardon Herculea Poirota... Branagh, dá sa povedať, že sa BLYSOL ! ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Ale tady pozor! Keňák jako Poirot vůbec není špatný! Naopak! Podívala jsem se na toto zpracování s počáteční skepsí, mám ráda počiny s Ustinovem, Fiennym i Suchetem a nakonec jsem mile překvapena. Hvězdné obsazení nezklamalo, v druhé půli to protagonisté rozbalili doslova jako na velkém jevišti, nádherná hudba, strhující finále (přestože všichni víme..., ale tohle Branagh prostě umí...) a navíc příslib dalšího pokračování, konkrétně Smrti na Nilu. Se těším! A Orient Expres si někdy zase ráda pustím. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Musela jsem si dát dvě projekce, abych se rozhodla, co s touto Vraždou v Orient expresu. Výprava, herci, exteriér, to všechno je bez pochyb za jedna. Problém jsem viděla v příliš mnoha postavách na malém (časo)prostoru a také v konci, který chtěli tvůrci udělat zase trochu originálnější a v tomto případě více srdcervoucí a nervy drásající. Prostě jsem si představila, že snímek vidí človíček předlohou ani žádnou předchozí verzí nepolíbený (tudíž pointou neznalý) a musí se notně divit, co to jako je. Já jsem rozhodně tím vším políbená... (nebudeme se v tom sémanticky pitvat, jo?) a stejně váhám, která ta Vražda je lepší. Kenneth rozhodně svou troškou do mlýna přispěl, ale já sama za sebe doufám, že po skončení natáčení ten šílený knír rituálně spálil nebo aspoň zamkl do nějaké šatny na sedm západů, protože... ta věc je schopná někde jinde začít nový nezávislý život! ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Nepatřím k těm srdcařům, pro které Poirota představuje jenom David Suchet. Přestože je Suchet skvělý, chtěl jsem dát Branaghovi šanci. A tenhle génius mě nezklamal - moc rád bych v jeho podání viděl třeba Vraždu na Nilu (jak ostatně naznačoval vtípek v závěru). Sice mě tu štvalo zbytečně moc věcí: třeba Branaghovo velikášství, že neukočíroval patos v závěru nebo se nechal strhnout počítačovými triky (ovšem to druhé dovedu pochopit. Zasněženou horskou krajinu vykouzlil fascinující). Taky mě trochu mrzí, že nedovysvětlil fotku ženy, kterou Poirot tak opatruje. Jinak ale bez námitek: Branagh Poirota sympaticky zlidštil, dal dohormady úžasnej tým skvělých herců (o Deppovi, Pfeifferové a dalších hvězdách první velikosti netřeba ztrácet slov, mně udělali radost především Derek Jacobi nebo Manuel Garcia-Rulfo, o jehož existenci jsem do nových Sedmi statečných neměl tušení) a zahrál si s klasickým případem, kdy podezřelí jsou všichni, což vede až k "překvapivému" rozuzlení. Uvozovky píšu proto, že o tom, jak tahle detektivka dopadá, myslím už všichni vědí, patří to ke kánonu kulturního vzdělání. Bavil jsem se náramně, Branagh režíroval s jistotou a starosvětsky poctivě a na chvilku připomněl okouzlení starým typem filmařiny. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Škoda, že Kenneth Branagh pozabudol, že režíruje film a už nie je v divadle. Nenormálne šušťajúce papierom a nudné až hrôza. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Kto iný by vedel natočiť s takým šarmom slávnu predlohu Agathy Christie ako Kenneth Branagh. Určitá divadelnosť slávneho filmového prepisu z roku 1974 je oživená troškou akcie a dynamikou filmovej reči. Pomohla kamera aj hudba, takže sa divák može tešiť na ohlásenú Smrť na Níle. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Dobrý příběh o známém detektivovi Poirotovi. Tento příběh je o vraždě ve vlaku a náš detektiv musí přijít na to, kdo je vrahem. Tyhle příběhy mám rád, je to ve vlaku, takže se odtud nedá uniknout a je jasné, že vrah je mezi nimi a může to být kdokoliv. Film má extra hvězdné obsazení a na konci nás čeká velké překvapení. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Ano, pointu jsem znala, i když tohle je ve skutečnosti moje první vcelku viděná verze Vraždy v Orient expresu a tak hodnocení trochu nadsadím. Nikdo nepřinesl na stříbrné plátno tolik klasiky jako Kenneth Branagh a ani tentokrát nezklamal. Všechny aspekty filmu jsou poctivé jako jednička na desetilibrovce a sám Branagh je skvělý Poirot - excentrický, inteligentní a o něco méně okatě roztomilý než David Suchet. Divadelní odhalení na závěr mi svým pojetím nesedlo, Poirotova závěrečná reakce ovšem ano. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

I když je tahle detektivka notoricky známá, přece mě dokázal Branagh udržet v napětí. Luxusní záběry, špičkoví herci, dokonale vystižené povahy a vztahy mezi nimi. Není to jen detektivka, ale především psychologické drama a šalebná hra s nejlepším detektivem světa. Tak to napsala už Agatha a Branagh to skvěle podtrhnul. ___ Tentokrát se mi líbil i výlučností záběrů, kdy celý vlak zůstává uvězněný na křehce působícím viaduktu (vše visí jen na vlásku) a pohledy kamery ze shora (jsme v tom vlaku uvěznění jako myši v kleci). Malinko Branagh ustřelil jen ke konci, kdy neukočíroval svůj sklon k patetismu, ale přepjatá scéna s pistolí v tunelu byla naštěstí jen jedna. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Nevím, čím to je, ale jak se někdo talentovaný mimo USA dostane do USA, zblbne a ze svého talentu učiní pouťovou atrakci. Stalo se to mnohým, třeba Peteru Weirovi, který si ale aspoň udržel nějakou profesionalitu, a teď se stalo jinak mému oblíbenému Kennethovi. Začátek filmu v Jeruzalémě mne docela navnadil, vypadalo to, že půjde o jakési navázání na nové Sherlocky filmové a seriálové, kde se neberou postavy tolik vážně, ale pak nastoupily počítačové triky, další počítačové triky,. ubyly hlášky, a plejáda slavných herců tady hraje stafáž v protirasisticky zaměřeném snímku, na němž mne překvapivě, když jde o detektivku, ze všeho nejmíň zajímá, kdo je vrah. Je to užvaněné, zdlouhavé, místy zmateně podané, hlavně že máme efektní kameramanské záběry třeba shora v chodbičce vlaku, nebo efektní lavinu a průhledy do jídelního vozu, či záběry jakoby beze střihu. Zkrátka po skvělém úvodu přišel zmatek, rozplizlost, chybí nějaká hra s divákem, životnost postav, a vše je postavené jen na vizuálním efektu, jako kdyby Kenneth zapomněl, že už netočí komiks. A ten patetický a kýčovitý konec, ach jo! ()

Deschain 

všechny recenze uživatele

Poirota nemám ani načítaného, ani napozeraného (vždy som bola skôr tím Sherlock, knihy som čítala už odmalička), takže pre mňa bol celý príbeh aj jeho rozuzlenie zahalené tajomstvom (áno, je možné nepoznať všetky zápletky sveta). A dobre. Spokojnosť. Mne sa páčil aj ten zádumčivý Poirot, lebo ho inak nepoznám. Hudba celkom rezonovala, obsadenie radosť pozerať, CGI nevadilo. (Cinema City Polus - 4.12.2017) ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Pomalé, táhlé, nudné a umluvené. Bez větších akcí, začátek zbytečný, postavy nevýrazné, konec od 3/4 filmu předvídatelný a hodně nelogické chování postav. 2-3hvězdy z 5ti ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Brannaghovi se po nevydařených experimentech s velkorozpočtovou filmařinou (Jack Ryan, Thor) podařilo najít to správnou šachovnici, ve které jako filmový režisér může vyřádit i se svým scénickým cítěním. Pódium čtyř vagónů je pro něj ideálním settingem, ve kterém totiž dokáže pracovat s oblíbenými divadelní formální postupy a přesto využívat všech možností filmové řeči. Je tam vidět ta radost, to vyžívání se v rozličných sebemenších detailech, v rozestavování objektů a zejména v pohybu skrze scénu, kde se můžeme nechat mást či naopak sbírat indície pouhou prací s filmovým rámem. Je sice fakt, že divokou zalidněnost úvodu v Istanbulu, ve které přicházejí do filmu jedna postava za druhou v přeplněných ulicích úžasně hektického velkoměsta už film nepřekoná, ale pak zase přichází na řadu tichý obdiv nad důmyslnou prací s prostorem, v němž dlouhé, vycizelované záběry dělají maximum pro to, aby neopakovaly jakýkoli předchozí postup. Je to reminiscence té nejklasičtější filmařiny těmi nejsoučasnějšími prostředky, je to krása a zase po dlouhé době film, kdy venku zuří bouře, do kina zatéká, projekce je maličko nakřivo, ale já zase sedím, nedutám a čekám jak to s tou Bierhanzlovou mastí na lysinu pastí vlastně bylo a nic mi nechybí. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Miluju detektivky, od malička jsem hltal obzvláště ty s Poirotem, nesmírně uznávám Kennetha Branagha a mám rád umně vykreslenou atmosféru, jež se může opřít o pěknou hudbu a vizuál. A nyní konkrétně - nebaví mě detektivky, u nichž předem vím, jak to dopadne. Vražda v Orient expresu, Vražda Rogera Ackroyda a Deset malých černoušků jsou svojí pointou nezapomenutelné, a proto i po dvaceti letech vím, jak končí. Takže mi nezbývalo než se zaměřit na zpracování a herecké výkony extraligového ansámblu. Výsledek je více než rozpačitý - Kenneth Branagh může být úžasným Jagem, famózním Heydrichem nebo charismatickým Wallanderem, ale nikdy nebude cupitajícím Poirotem s vejčitou hlavou. A Poirot v akčnějších scénách? Nikdy, bohužel příliš americké. Celá stopáž je dost sterilní a nudná, takže zbývá jen ta pěkná atmosféra, hudba, vizuál a pohled na některé oblíbené herce a herečky. Za mě tři hvězdičky, ale hodně, hodně slabé. ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Velkou výhodou je pokud si nepamatujete nebo neznáte pointu z dřívějších adaptací nebo přímo z knihy. Z mého pohledu by filmu celkově slušel více old schoolový přístup místo digitálních sekvencí, ale chápu, že je pořád jednodušší zaplatit trikové studio než mít k dispozici funčkní repliku vlaku a natáčet přímo na kolejích. Poirot v podání Branagha jiný než od Sucheta a místy mi přípomínal svými manýry Downeyho Sherlocka. Velkým lákadlem je samozřejmě i velmi rozmanité herecké obsazení, které měla na svou dobu i adaptace od Lumeta. Vzhledem k veskrze pozitivním dojmům bych byl rád, kdyby se za pár let Branaghův Poirot vrátil k případu, který odjíždí řešit v závěru filmu. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Ne nadarmo se říká, že poturčenec horší Turka. A tak stejně jako Brit Ritchie nedávno ryze hollywoodsky zprznil šaškem Downem Juniorem Doyleova Holmese, zprznil teď jiný Brit Branagh podobným způsobem Christiina Poirota. A to jednak sám sebou, tedy svým teatrálním přehráváním a nesympatickou tlamou, druhak svým popkulturním a multikulturním pojetím slavné knižní předlohy. Ještě bych snad zkousnul trapné entrée z protektorátního Jeruzaléma, křečovitě devótní vložku "Mohammed, my friend!" z Cařihradu, desítky metrů vysoký železniční most z dřevěných trámů ("wow!"), nebo patetický a po hollywoodsku vygradovaný závěr. Ale propašovat do lůna Orient Expresu třicátých let pravdoláskařského negerského doktora píglujícího bílou volnomyšlenkářku, je opravdu hnus. Nezbývá teď než doufat, že Branagh pojde dřív, než ještě stačí zprasit mou oblíbenou Smrt na Nilu, k čemuž se očividně chystá. S odporem a opovržením hážu jednu zimomřivou hvězdičku za asketickou Pénelopu, stále charmantní Michelle, dobře namaskovaného Johnnyho a nějaké ty kýčovitě pěkné pohledy na města a krajinky. ()

matestlust 

všechny recenze uživatele

Nadupanost hereckého obsazení je možná až moc zavazující, ale u příběhu, který byl zfilmován již více než mnohokrát a u příběhu, který se vyučoval jako povinná četba, jen těžko změníte něco tak, aby vás další nová filmová podoba nadchla, zvedla ze židle a nebo snad i šokovala a zároveň se držela předlohy. Vizuální podoba je skvělá, herecké výkony ( samozřejmě ) také, bohužel mi to ale nestačí na lepší hodnocení než 3*. Mimochodem, K.Branagh je jeden z nejhorších ztvárněných Poirotů vůbec a to mám jinak jeho filmy rád. Zklamání, i když vlastně očekávané. ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

Agatha Christie v dalším podání. Hlavně tedy její Hercule Poirot. Od začátku tu máme předkládanou další oblíbenou postavu knižních bestsellerů v novém hávu. Rychlost, dynamika a humor nechybí. Během chvíle už je detektiv Poirot (Kenneth Branagh) ve vlaku a užívá si výhled z okna. Jak už název napovídá, nastane vražda a slavný detektiv se přemluví, aby případ vyřešil. Všichni jsou podezřelí a všichni lžou. Námět je dobrý, navíc je to skvěle obsazený film. Depp, Ridley, Pfeiffer, Dench a další. Přestože se snaží být film vtipný a dynamický, tak na mě tohle moc nefunguje. Moderní hávy Sherlocka mě bavily oba. Ten s Robertem i s Benedictem. Všechny tyhle filmy (potažmo seriály) mají jedno společné. Skutečně sázejí na hlavní postavu, která je přirozeně vtipná, bystrá, sympatická, geniální a hravě vyřeší každou situaci. Kenneth hraje Hercule dobře. Jemný přízvuk, dobrá maska a příjemné vystupování. Přesto Sherlock u mě vede. I v podání příběhu. Film mě spíše bavil, ale přiznám se, že bych si ho znova už nepustil. (60 %) ()

Související novinky

PF 2020

PF 2020

31.12.2019

Tak Le Mans ’66 nakonec v celkovém hodnocení uživatelů ČSFD.cz porazil i oceňovaného Jokera. Není to zas až tak překvapivé, jedná se přeci jen o pozitivnější film, a to máme rádi. Což dokazuje i… (více)

Disney oznámilo své plány

Disney oznámilo své plány

07.05.2019

Studio Disney čerstvě oznámilo své plány na příštích sedm let, a vzhledem k tomu, kolik toho je, pojďme se do toho rovnou pustit. Nejvýznamnější část novinky se pochopitelně týká nových Star Wars. Po… (více)

Gal Gadot v pokračování Orient expresu

Gal Gadot v pokračování Orient expresu

30.09.2018

Filmová adaptace klasiky Agathy Christie Vražda v Orient expresu v loňském roce vydělala 352 milionů dolarů a potěšila jak diváky, tak kritiky – zaslouženě se tak dočká pokračování. Snímek s názvem… (více)

Artemis Fowl míří do kin

Artemis Fowl míří do kin

28.12.2017

Kenneth Branagh letos ohromně zabodoval s Vraždou v Orient expresu. Film už má na kontě 311 milionů dolarů a chystá se pokračování (Smrt na Nilu), Branagh si ale není jistý, jestli ho bude režírovat.… (více)

Reklama

Reklama