Reklama

Reklama

Vražda v Orient expresu

  • USA Murder on the Orient Express (více)
Trailer 1

To, co začíná jako luxusní jízda vlakem z Istanbulu do Londýna, se rychle promění v jeden z nejnapínavějších a nejzáhadnějších detektivních příběhů, jaký byl kdy vyprávěn. Předloha Agathy Christie popisuje osudy třinácti pasažérů uvízlých v přepychovém vlaku Orient expresu kdesi ve sněhových závějích na Balkáně. V okamžiku, kdy ve vlaku dojde k záhadné vraždě amerického obchodníka, každý z nich se stává podezřelým. Ve vlaku naštěstí nechybí jeden neobyčejný Belgičan s velkým knírem a dokonale pracujícími šedými mozkovými buňkami. A právě tento nejslavnější detektiv na světě, Hercule Poirot, musí závodit s časem, aby vyřešil smrtící hádanku dříve, než neznámý vrah znovu udeří. (CinemArt)

(více)

Recenze (866)

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

Nová verze legendárního příběhu se i přes velké ambice a silný herecký fond topí v elementárních chybách a nevyrovnanosti, které podkopávají nohy nepříliš uvěřitelní či zajímavé herecké výkony, slabá kamera a téměř nepřítomná atmosféra. Sám Branagh pak coby Hercule Poirot funguje tak vlastně jen napůl. Tahle verze Agathy Christie tak oslnit příliš nezvládá a vedle ostatních zpracování tohoto příběhu působí možná až příliš nedokonale a podivně. [55%] ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Když posadíte tak vytříbené herce do jednoho elegantního vlaku a necháte je pronášet slova napsaná vaší nejoblíbenější spisovatelkou, pak to těžko může dopadnout skutečným průšvihem. Přesto jsem rád, že jsem dostal víc než to. Fenoménem posledních let je ukazovat klasické literárně-filmové hrdiny (Batman, Sherlock Holmes, James Bond) trochu jinak, temněji, jako lidi pochybující a zranitelné. Něco podobného teď udělal Branagh s Poirotem - jeho Hercule je cool, aniž by to ztratilo atmosféru či ducha. Dovolil si odchýlit se od popisu z knihy. Vymyslel mu dávnou lásku, zobrazil ho jako člověka unaveného, snad až trochu vztekle toužícího po klidu a odpočinku. Jeho Poirot klidně běhá po střeše vlaku. Není jen komickou figurkou, co sedí v ušáku a srká horkou čokoládu. Byť verzi s Davidem Suchetem naprosto ctím a zbožňuji, ten posun k nejednoznačnosti je jasný. A příjemný. Příklad - kdyby Suchetův Poirot šlápl do hovna, nejspíš by se zatvářil velmi útrpně. Divák by se zasmál a pokračovalo by se dál. Poirot Kennetha Branagha ale ono lejno vyšlápne i druhou nohou. Nevadí mu totiž nečistota, ale nerovnováha. Proto jde o tak zajímavou a rozporuplnou postavu; nikdy si nejsme jisti, jak se zachová. Do karet tomu nahrává, že i příběh sám je tentokrát nesmírně komplikovaný. Díky pointě (kterou samozřejmě nebudu prozrazovat) přerůstá hranice pouhé žánrovky. Jde o úvahu o zločinu a trestu, morálce, větším a menším zlu, sdílené vině... ,,Když se podívám lidem do očí, vidím jen dobro nebo zlo," říká tento podivný Poirot. Až tenhle případ skončí, bude svůj radikální názor zřejmě muset přehodnotit... ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

No... Vypadalo to hezky, to se upřít nedá. ale žádný "vodvar" to tedy není a je jedno, že je látka známá snad úplně vše, krom Franty Fuky. Úvodní část, připomínající genialitu Agátina vyšetřovatele, je vyloženě zbytečná a protahující už tak dost dlouhou stopáž filmu. Finální Erkylova rozpolcenost a divadelní výstup u stolu "Poslední večeře" s odpovídajícím počtem apoštolů ale už byla vyloženě patetická. Jak poznamenala přítelkyně: "Ty hnědý vlasy Michelle fakt nikdo nemůže věřit". - A podtrhuje to právě onu přebytečnou afektovanost finálního rozuzlení. Zase se jednou potvrdilo, že film plný známých tváří neznamená automaticky strhující dílo. A je to docela škoda, Kenete! ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Neviděl jsem originální Vraždu v Orient expresu, a to ať už tu s Finneym, tak i tu televizní se Suchetem, tudíž srovnání zde není na místě. Ale mohu říct tohle. Originální detektivky miluji, a když se k tomu všemu přičtou i bezchybné herecké výkony, které v zásadě nemají vadu na kráse, tak se můžeme bavit o jednom z nejlepších filmů s krimi zápletkou za poslední dobu. Branagh je doopravdy zručný režisér, tentokrát zvládl ztvárnit krom své hlavní práce i hlavní roli samotného Poirota. Většina lidí nemůže jeho Poirotovi přijít na chuť, neboť srovnávají, ale mě se jeho výkon zdál na vysoké úrovni (možná je to ovlivněno mou neznalostí jeho předešlých hereckých zástupců a jejich stylu). Jednal jako jeden z nejgeniálnějších detektivů, někdy přihodil i nějaký ten vtip. Vyznění jeho postavy umocňoval český dabing v podání Beneše, jež se k němu hodil doopravdy perfektně. Film je vizuálně podmanivý, hra s barvami se fakticky vydařila, po této stránce se nedá nic vytknout. Ale vraťme se ještě k hereckým výkonům. Co se týče vedlejších postav, tak tam musím pochválit kasting. Každá postava úžasně zahraná, dále pak jim byly scénářem navrženy dialogy, které dávaly smysl. Paradoxně Depp svou rolí zazářil, ale docela smůla, že ne na dlouho. Postupná gradace nebyla vyumělkovaná, ale scénáristicky bezchybná, směřování k tak překvapivému konci jsem neodhadl, závěrečné rozuzlení mi skoro sebralo dech. Těším se na přesun do Egypta, přesněji řečeno na Nil. Pokud si to udrží nastavenou laťku, tak se máme na co těšit. Za mě dávám 85 % ()

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Hvězdně obsazené krimi, které má kouzlo především díky atmosféry a originálním záběrům kamery. Přiznám se, že knižní předlohu jsem nečetl a předešlý film jsem taky neviděl. Musím napsat, že z celkového rozuzlení jsem byl bohužel spíše zklamán. Uvidíme jestli se pokračování povede lépe, než tento snímek, k němuž se asi spíše už vracet nebudu - 6/10. ()

Wysch 

všechny recenze uživatele

Objektivně 4* (75%), ale subjektivně jedna navíc, protože Branagh je v tomhle Poirotovi skvělý režisér a skvělý Poirot obklopený skvělými herci a skvělou old-school atmosférou a tempem (občas příliš střídavým) vyprávění. ()

Praxis 

všechny recenze uživatele

Nejsem fanoušek kriminálek ani detektivek. Nikdy mě to moc nebralo, a tak jsem vlastně rád za moderní Branaghovo pojetí tisíckrát omletého a známého díla z pera Agathy Christie. Celá plejáda hollywoodských a britských hvězd tu hraje jak o život a celé je to zabalené v sexy vizuálu. Vše ok, až na to, že to prostě byla jen trochu dražší detektivka v hollywoodském balení. 60% ()

Ellmariachi 

všechny recenze uživatele

Koment psal neznalec předlohy. --- To je fakt pech. Když už někdo film chválí, tak především za závěrečné rozuzlení. Zdravím Figuska. Jenže moje mysl, která měla na to abych si udělal jen výuční list a dál to nešlo, to vše odhalila až příliš brzy. Ne že bych byl úplně blbej, protože mysl byla v dospívání poražena především leností, ale tohle si mohla odpustit. Zbytek filmu jsem totiž jen dokoukával stylem, že jsem si přál abych neměl pravdu. Každopádně ale snímek doporučím. Postavy jsou fajn. Hercules vše řeší zajímavě a nenudí. Navíc na rozdíl od neskutečně hnusné a otravné TV podoby je i sympaťák. 70 procent za fajn detektivku a Michelle Pfeiffer. Ta totiž i ve svém věku strčí do kapsy své mladší kolegyně a dost těžko by se ji odolávalo. ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Vymyslet, jak by se nové zpracování odlišilo od předchozích, byl jistě pořádný oříšek. Oceňuji, že se to docela povedlo. Atmosféra byla cca od jedné třetiny opravdu mrazivá, takže většina věcí (a vůbec) byla naprosto očekávaná (bodejť by taky ne, při takovém obsazení). Pár věcí mi tam ale nesedlo (zejména teda dodržení povinných kvót) a tak mě to neposadilo na zadek jako televizní zpracování se Suchetem. Přesto se mi tato verze o aplikaci amerického porotního systému uprostřed mrazivé Jugoslávie velice zamlovala. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Kenneth Branagh si možná přece jen vzal trochu velké sousto. Jeho pojetí Poirota se snaží být místy zbytečně až moc moderní, což mu dle mého nesedí v akčních sekvencích. Nelíbilo se mi ani provedení finálního odhalení, ale film měl docela drive a ten příběh Agatha napsala tak skvěle, že se asi zkazit nedá. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Americký pohled na klasiku, kde hlavní prim hraje jeden z nejslavnějších detektivních mozků, Hercule Poirot. Musela jsem si hodně zvykat na tuto nejnovější podobu (postavu). Bála jsem se, aby hvězdné obsazení nebylo spíše ke škodě. Na štěstí nebylo. Bylo moc příjemné zase vidět Dereka Jacobiho ve filmu. Velmi slušná pocta notoricky známému detektivnímu příběhu. Kenneth Branagh se opravdu moc snažil. ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Kenneth si svoji postavu vymazlil, ale s ostaním se tentokrát moc nemazlil. Hvězdy byli vedle něj pohaslé, nezajímavé ani jedna nedostala větší prostor něco předvést. Agatha by se podivila ,, nutným" úpravám předlohy - pominu ty tři zástupce víry co se sešli něco řešit , zkousnu i černouška, protože bez něj by to asi neprošlo, ale akční Poirot - to nedám. Vše se ještě k tomu odehrává v Polárním expresu. Je to upovídané barevné čumendo, ale není to Cristie. Nemůžu si pomoci, ale mě tam chyběla atmosféra dané doby, grácie a přirozený odstup jaký si umí zachovat Poirot v podání Davida Sucheta. takže s tebou nesouhlasím zvrhlíku Verbale. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Skvělá, léty prověřená konverzačka od Agathy Christie velmi dobře pojata Kennethem Branaghem. Sehnal perfektní obsazení, perfektní výpravu a triky. Tedy nesehnal správný knír, ten mi dostal ihned a já si marně lámala hlavu proč má na obličeji chlupaté cosi, co mi připomíná první průkopnická rovnátka na zuby, jen v zimní výbavě. Mně se to líbilo. Belgický homosexuální autista, jak psáno níže...dobrý! ()

Mikita 

všechny recenze uživatele

Tak základní rozuzlení o tom, kdo je vrah, to jsem si pamatovala, zbytek už méně, možná i proto jsem byla tak okouzlena. Bavily mě netradiční záběry kamery nejen na krajinu v okolí vlaku, ale i na samotné hrdiny (ten pohled shora v uličce vlaku). Okouzlily mě jednotlivě všechny postavy. A na nového představitele Hercula jsem si rychle zvykla. Bylo skvělé, že mu zachovali jisté obcese a trochu je pozměnili. Také mě bavilo, že byly představeny i jiné případy. V závěru jsem dojatá. Okouzlená. A rozhodně by mi nevadilo vše vidět opakovaně. A chci další Herculovy příběhy v tomto obsazení. Povedené, opravdu ano. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Kde zůstala atmosféra Orient Expresu? 1) Navzdory spoustě hereckých hvězd mi casting připadá nevhodný._____ 2) Film je navíc nudný, triky poněkud primitivní a celkový dojem nevalný. ()

stration 

všechny recenze uživatele

Já prostě nemůžu jinak, než srovnávat, a to hlavně s verzí se Suchetem z roku 2010. A tady Branagh prohrává. Prohrává jak pojetím samotného Poirota, který není tak výrazný a osobitý, tak hlavně v závěrečné scéně, kdy se prostě ta katarze nedostaví a závěrečné Poirotovo dilema není tak dokonale vyobrazeno a procítěno jako u Sucheta. Kupa známých herců mi byla celkem ukradená, proptože ani jeden nedostal prostor, aby nějak extra vynikl. CGI mi nevadilo a celý film je natočen velice zručně. Ale prostě mi připadalo, že Branagh natočil film tak nějak po americku. Kdyby točil po britsku, výsledek by byl lepší. No ty vole, to byla zase moudrost. Takže dobrá verze, ale Suchetovka je lepší a údernější. ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

Velice důstojný remake velké literární i filmové klasiky. Kenneth Branagh jako „nový“ Hercule Poirot rozhodně obstojí, navíc má fakt vostrej knír. Je to nádherně barevné, nasnímané, ozvučené a má to (dokonce!) dvě takové skromnější akční scény. I přes tu celkovou pompéznost a nádherně vypulírovanou formu je Branagh nejsilnější až v samotném závěru, kdy se musí poprat s morálním dilematem. V ten moment je i tohle moderní pojetí díla Agathy Christie emocionálně strhující. Celkově trochu slabší 4* (hlavně za ten zbytečně roztahaný úvod). ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli staré časy byly dobré, ale Brannaghova filmová verze Vražda v Orient expresu je filmovým pohlazením dobou dávno minulou. Tahle detektivka první dámy zločinu Agathy Christie má skvělou zápletku, odehrává se skoro celá ve vagonu luxusního vlaku a závěrečné řešení donutí k zamyšlení o miskách vah Spravedlnosti... ()

Související novinky

PF 2020

PF 2020

31.12.2019

Tak Le Mans ’66 nakonec v celkovém hodnocení uživatelů ČSFD.cz porazil i oceňovaného Jokera. Není to zas až tak překvapivé, jedná se přeci jen o pozitivnější film, a to máme rádi. Což dokazuje i… (více)

Disney oznámilo své plány

Disney oznámilo své plány

07.05.2019

Studio Disney čerstvě oznámilo své plány na příštích sedm let, a vzhledem k tomu, kolik toho je, pojďme se do toho rovnou pustit. Nejvýznamnější část novinky se pochopitelně týká nových Star Wars. Po… (více)

Gal Gadot v pokračování Orient expresu

Gal Gadot v pokračování Orient expresu

30.09.2018

Filmová adaptace klasiky Agathy Christie Vražda v Orient expresu v loňském roce vydělala 352 milionů dolarů a potěšila jak diváky, tak kritiky – zaslouženě se tak dočká pokračování. Snímek s názvem… (více)

Artemis Fowl míří do kin

Artemis Fowl míří do kin

28.12.2017

Kenneth Branagh letos ohromně zabodoval s Vraždou v Orient expresu. Film už má na kontě 311 milionů dolarů a chystá se pokračování (Smrt na Nilu), Branagh si ale není jistý, jestli ho bude režírovat.… (více)

Reklama

Reklama