Reklama

Reklama

Vražda v Orient expresu

  • USA Murder on the Orient Express (více)
Trailer 1

To, co začíná jako luxusní jízda vlakem z Istanbulu do Londýna, se rychle promění v jeden z nejnapínavějších a nejzáhadnějších detektivních příběhů, jaký byl kdy vyprávěn. Předloha Agathy Christie popisuje osudy třinácti pasažérů uvízlých v přepychovém vlaku Orient expresu kdesi ve sněhových závějích na Balkáně. V okamžiku, kdy ve vlaku dojde k záhadné vraždě amerického obchodníka, každý z nich se stává podezřelým. Ve vlaku naštěstí nechybí jeden neobyčejný Belgičan s velkým knírem a dokonale pracujícími šedými mozkovými buňkami. A právě tento nejslavnější detektiv na světě, Hercule Poirot, musí závodit s časem, aby vyřešil smrtící hádanku dříve, než neznámý vrah znovu udeří. (CinemArt)

(více)

Recenze (866)

salalala 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně nejlepší možná velkolepá verze Hercula Poirota pro jedenadvacáté století. Je pravda, že Branagh udělal z filmu svou one man show, otázkou ale je, zda to mohl udělat jinak, když Poirot je naprosto dominantní a sebestředná postava a těch vedlejších je tolik, že mu logicky konkurovat nemohou. Každopádně oceňuji skvělou dobovou atmosféru, hodně slušnou výpravu a kostýmy, pomalejší tempo a v neposlední řadě i moc krásný vizuál plný epických záběrů na Istanbul a samotný legendární vlak, který má své kouzlo a vypadá jako opravdové monstrum. Fajn je i to, že Branagh neudělal z filmu bohapustou konverzačku, ale děj oživil několika decentními akčními scénami, nápaditými kamerovými záběry a samotný závěr pak zinscenoval do variace na Poslední večeři Páně, což bylo hodně netradiční a zajímavé. Sám pak podává velmi dobrý výkon, jeho Poirot je jiný než ostatní, je víc mužný, není tak excentrický a víc zdůrazňuje, že je bývalým policistou. Ostatní pak jsou příjemným zpestřením, ale snad až na výjimku Daisy Ridley, výborné Michelle Pfeiffer a Joshe Gada nemají příliš prostoru cokoli předvést, je ale fajn, že tu jsou. Jen trochu škoda, že stopáž je o malinko delší, příběh někdy působí hodně překombinovaně (to ale asi není vina scenáristů) a linie s pravděpodobnou dávnou láskou Poirota nevede vůbec nikam a působí dost zbytečně. Ve výsledku tak jde o příjemnou záležitost a velmi dobrou adaptaci, na kterou se divák asi nebude dívat nějak často, ale její zhlédnutí poměrně potěší. 70 % ()

runner85 

všechny recenze uživatele

Jediné čo ma na tomto filme naozaj zaujalo bola kamera a vlak. Celkové vyšetrovanie bolo suché a dej nezaujímavý. Okrem toho herci prehrávali na plnej čiare, prvý viac ako druhý. Zápletka síce bola trochu zaujímavá ale to akým spôsobom na nu prišiel ju celú pokazilo. A ešte jedna maličkosť, od hviezdneho obsadenia to malo neskutočne ďaleko. Mne to skôr prišlo ako výpredaj ... okrem Daisy Ridley, lenže ta sa tam len pár krát mihla ... ()

togaf 

všechny recenze uživatele

Snažila jsem se oprostit od Suchetova ztvárnění, které mám moc ráda, nevyšlo mi to. Poirot prostě neběhá, nepere se a nežertuje. Prostě NE! Obsazení zní sice parádně, ale nakonec to byla jen líbivá dvouhodinová pohlednice. Úvod filmu byl úplně zbytečný (kdyby tam nebyl, tak přijdeme jen o jeden fekální vtip) a vlastně celý film byl pro mě zbytečný. Poirot je prostě Suchet. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Herecky trocha iný Hercule Poirot na akého som zvyknutý ja a pravdepodobne aj vy, no na moje prekvapenie bol celkom kvalitný. Obsahovo by túto klasiku bolo zbytočné komentovať (ide o vynikajúce dielo), no v prvom rade musím pochváliť peknú vizuálnu stránku a takmer snovú estetiku. Hoci sa celý dej točil iba vo vlaku obraz som hltal každým jedným záberom. Bolo to pekné nesilené, nič zapamätateľného ale rozhodne neurazí.. ()

major.warren 

všechny recenze uživatele

Skvělý film. Komentář píši tak pozdě proto, že jsem teď přes týden vůbec neměl čas a byl jsem plně vytížen. Nová Vražda v Orient expresu se povedla skvěle. Branagh je velmi dobrý režisér a i velmi dobrý herec a v lecčem se opravdu podobá legendárnímu Laurenci Olivierovi. To, že si sám střihnul i velkého Hercula Poirota jenom dokazuje, že je to profesionál a, že bez problémů dokáže film režírovat a zároveň hrát hlavní roli. Jeho filmy, ale moc neznám. Z těch co jsem viděl se mi Vražda líbila snad nejvíce. Podle mě se může rovnat původnímu filmu z roku 1974 a vůbec bych se nebál kdyby Branagh točil ještě novou Smrt na Nilu, i když samozřejmě první díl nepřelstila. Ke konci to začalo být více zdlouhavé. Od Agathy Christie jsem nikdy nic nečetl, což mě dost mrzí, ale stejně se raději podívám na filmové zpracování. Vražda je podle mě její snad nejlepší dílo a já, i když jsem od ní nic nečetl si ji jako spisovatelky velmi cením. Branagh se na Poirota skvěle hodil a dodal mu jeho šarm a smysl pro spravedlnost. Finney se mi, ale líbil více. Obsazení bylo, ale hvězdné. Johnny Depp se tam teda moc dlouho neohřál, Michelle Pfeiffer mě tentokrát moc nenadchla, Daisy Ridley byla skvělá, Willem Dafoe a Josh Gad tomu dodali humor a Judi Dench to hvězdně zakončila. Scénář vtipný, ale chvílemi i velmi vážný. Skvělé hlášky a napínavé scény. Jen Agatha Christie dokázala vymyslet tak zamotanou síť lidí a přitom se z ní dostat. Vizuálně a výpravně byl film na skvělé úrovni. Nádherné kamerové záběry na Istanbul, vlak, krajinu kolem a i samotné herce a samozřejmě detaily Poirotových modrých očí. Kostýmy, výprava a skvělé masky. Hezká hudba to doplnila a zápletka skvěle fungovala. Dal bych, tři oscarové nominace a to za adaptovaný scénář, kameru a make up. U mě za krásné čtyři hvězdičky. Minimálně 70%. Jeden z nejlepších filmů roku. ()

Vědma 

všechny recenze uživatele

Kenneth nepřekonal podle mě dokonalé soustředěné zpracování Lumetovo, kde každé slovo má váhu . Akční scény poněkud nesourodě vsunuté do vyšetřování, které samozřejmě příliš akční není,mi moc neseděly. Naopak to, co jsem si myslela, že mi vadit bude a sice Kenetha v hlavní roli jsem přijala vcelku bez výhrad. Nepamatuji si sice z knih, že by Hercule vzpomínal na nějakou svou lásku, ale budiž. Rasový problém mi přišel velice navíc, stejně jako úvodní scéna z Jeruzaléma. Ale přesto bych se na další vraždu "na tom zatraceném Nilu" docela těšila. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Klasický příběh, který jsem do detailu neznala, takže jsem se jím nechala unášet a překvapovat. Dechberoucí záběry krajiny, k tomu ikonické záběry jako ten ke konci, když všichni sedí u jednoho stolu a vypadá to přesně jako poslední večeře. Sympatické herecké výkony a co bylo nejvíc, píseň hrající u závěrečných titulků, která se mě osobně dotýká. Tahle adaptace to u mě prostě vyhrála. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Nepolíbená ani seriálem se Suchetem a ani jedinou Agathinou knížkou jsem po pochvalných ohlasech dala šanci Branaghovi, který mě uchvátil svým remakem nejklasičtější disneyovky. Pravda je taková, že nebýt samotného režiséra a představitele hlavní role, byla bych vlastně docela zklamaná rozvláčným a nezajímavým vyšetřováním. Kromě Poirota jsem si k žádné z postav nevybudovala vztah a jejich vina/nevina mě vlastně ani nezajímala. I přes tyto výtky si dovedu s tímto detektivem představit další snímky. ()

PP66 

všechny recenze uživatele

Příběh je nepřehledný a překombinovaný. Uteklo mi, jak Poirot přišel na identitu mrtvého. Kdyby příběh zůstal při kouzlu jednoduchosti jeruzalémského případu, dávám o hvězdu více. ()

higuain 

všechny recenze uživatele

Obsazení až na hlavní roli super, jinak bída. Branagh působí v roli Poirota tragikomicky, ať už vizáží nebo akcentem. A z pozice režiséra nepředvádí nic nad svojí obvyklou rutinu. Neusnout se mi povedlo jen silou vůle. ()

corona 

všechny recenze uživatele

Podľa filmu by neznalý divák nadobudol dojem, že jazda Orient Expresom z Istanbulu, prebiehala cez Karakoram, Andy a havaroval v Himalájach, v srbskej dedinke, kde slúžil černoch ako policajt. Príbeh je tak chronicky známy, že ani táto verzia, okrem Herculových veľkorysých fúzov nič nové nepriniesla. ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Načančaný, až zľahka gýčový vizuál. Neobháji však nezaujímavé postavy, vrátane narcisticky samoobsadeného Branagha. Väčšina kvalít (zaujímavo morálne diskutabilný námet) tu predpokladám pochádza z kvalitnej predlohy (ktorú som nečítal). ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Odkládala jsem to, ale nakonec to bylo nečekaně výborné! A jelikož jsem to četla už opravdu dávno a slilo se mi to s jinými Agáthami, byla jsem i překvapená, kdo to vlastně udělal. :) ()

applause 

všechny recenze uživatele

Na film jsem šla hlavně kvůli zajímavému traileru. Překvapilo mě, že tady hrál Johnny Depp, i když si moc nezahrál. Tahounem filmu byl Kenneth Branagh, který roli Hercule Poirot, zahrál na výbornou. I jsem mu skvěle rozumněla. Zvraty v ději zvyšovaly napětí, což nebylo sice na škodu, ale pak jste ale už neveděli, kdo byl kdo. Zajímavý byl konec filmu. Rozhodně mě to zaujalo, ale můj šálek kávy to nebyl. Doporučuji. ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Neustále nové a nové zpracování známého detektivního případu od královny detektivek Agathy Christie snad nikdy neomrzí, vždy se rád znovu podívám. Předností filmu jsou úchvatné přírodní scenérie, výborné herecké obsazení, skvělá hudba a působivá kamera. Když vlak uvízl v zasněžených horách, pocit zimy to ve mě nevyvolalo. Těším se na Smrt na Nilu. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Nie som zrovna fanúšikom detektívok, ale tu ma zlákala celá tá atmosféra okolo Orient Expressu a všetkého naokolo. Musím uznať, že natočené to bolo naozaj majstrovsky a po vizuálnej stránke to bola paráda. Predlohu som nečítal, takže som mal aspoň prekvapenie. Zápletka bola fajn, aj po dejovej stránke to bolo zaujímavé, hoci niektoré zvraty a dedukcie boli nanajvýš absurdné. A to je presne to, čo mi na detektívkach zvykne vadiť - celá tá vševediaca predstavivosť, ktorá hýbe celým dejom. Ale v poriadku, bez toho by to asi nešlo. Samozrejme, chválim aj herecké obsadenie a stvárnenie postáv, ktoré tomu dodalo patričnú úroveň. Ale aj tak nadovšetko v mojich dojmoch upútala tá spomínaná vizuálna stránka filmu! ()

Vyhy 

všechny recenze uživatele

Knižní předlohu jsem žel nečetl a ani jiné adaptace tohoto románu jsem také neviděl. I tak mám ale romány a detektivky od Agathy Christe rád (ujíždím na britských filmech o slečně Marplové..) a proto nová a modernější verze Vraždy v Orient expresu byla jasná volba. A výsledek? Možná nejlepší film letošního roku? Výtečné provedení, skvěle vybraní herci a dobře napsané postavy. Kamera a záběry na okolí a vlak neměly chybu. Mělo to správnou atmosféru. Jediná chybka je, ale za to režisér nemůže, že jsem hned rozpoznal, kdo za vraždu asi mohl. Divák vyřeší případ rychleji jak H. Poirot (skvěle ho režisér zahrál!), ale i tak to byla skvělá jízda. Těším se na dašlí díly. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

těsně předtím,než sem se pustil do nového zpracování Vraždy v Orient Expressu mi došlo,že jsem vlastně nikdy nečetl a ani neviděl nic v čem by figuroval Hercule Poirot.Jestli to byla výhoda,nebo nevýhoda nedokážu určit,ale Brannaghova verze mě hodně bavila.Zprvu sem měl trochu strach,že v Brannaghově podání bude Poirot stylizován jako Clouseau,ale postupem času jsem si na ten přízvuk a chování,které k němu asi patří zvyknul.Zbytek je slušná dynamická detektivka,které přeci jen trochu škodí,že postav je hodně a prakticky žádnou pořádně nepoznáme,natož abychom si stihli vytvořit sympatie.Konec je tak díky tomu fajn na stranu jednu,ale na tu druhou by mohl mít lepší účínek mít větší sepjetí s postavami.I přes výtky je ale tahle Vražda moc hezky natočenou oddechovkou se super obsazením...80% ()

kaposlav odpad!

všechny recenze uživatele

Toto mohlo byť dobré ako knižka v čase, keď bola ešte ČB TV. Teraz to môže byť dobré akurát tak na uspatie nudou. Keby mi niekto ponúkol 5 euro za to aby som si to pozrel, tak by som odmietol. ()

Figu 

všechny recenze uživatele

Tohle je přesně jeden z těch filmů, kterej mě v koncovce dost důrazně posadí na prdel! Jelikož nejsem vyhledávač pana Hercule Poitora a nejsem znalec tvorby Agathy Christie, mám obrovskou výhodou! Kriminálka opravdu na úrovni, skvěle a draze obsazená a především pro mě naprosto nerozluštitelná. Mám rád filmy tohoto stylu, kdy člověk bádá a přemýšlí, kdo že je vlastně ten vrah, ale toto jsem opravdu nečekal! Jak říkám - mé hodnocení je především ovlivněno tím, že jsem neznal předlohu. Krásný závěr! 90% ()

Související novinky

PF 2020

PF 2020

31.12.2019

Tak Le Mans ’66 nakonec v celkovém hodnocení uživatelů ČSFD.cz porazil i oceňovaného Jokera. Není to zas až tak překvapivé, jedná se přeci jen o pozitivnější film, a to máme rádi. Což dokazuje i… (více)

Disney oznámilo své plány

Disney oznámilo své plány

07.05.2019

Studio Disney čerstvě oznámilo své plány na příštích sedm let, a vzhledem k tomu, kolik toho je, pojďme se do toho rovnou pustit. Nejvýznamnější část novinky se pochopitelně týká nových Star Wars. Po… (více)

Gal Gadot v pokračování Orient expresu

Gal Gadot v pokračování Orient expresu

30.09.2018

Filmová adaptace klasiky Agathy Christie Vražda v Orient expresu v loňském roce vydělala 352 milionů dolarů a potěšila jak diváky, tak kritiky – zaslouženě se tak dočká pokračování. Snímek s názvem… (více)

Artemis Fowl míří do kin

Artemis Fowl míří do kin

28.12.2017

Kenneth Branagh letos ohromně zabodoval s Vraždou v Orient expresu. Film už má na kontě 311 milionů dolarů a chystá se pokračování (Smrt na Nilu), Branagh si ale není jistý, jestli ho bude režírovat.… (více)

Reklama

Reklama