Reklama

Reklama

Vražda v Orient expresu

  • USA Murder on the Orient Express (více)
Trailer 3

To, co začíná jako luxusní jízda vlakem z Istanbulu do Londýna, se rychle promění v jeden z nejnapínavějších a nejzáhadnějších detektivních příběhů, jaký byl kdy vyprávěn. Předloha Agathy Christie popisuje osudy třinácti pasažérů uvízlých v přepychovém vlaku Orient expresu kdesi ve sněhových závějích na Balkáně. V okamžiku, kdy ve vlaku dojde k záhadné vraždě amerického obchodníka, každý z nich se stává podezřelým. Ve vlaku naštěstí nechybí jeden neobyčejný Belgičan s velkým knírem a dokonale pracujícími šedými mozkovými buňkami. A právě tento nejslavnější detektiv na světě, Hercule Poirot, musí závodit s časem, aby vyřešil smrtící hádanku dříve, než neznámý vrah znovu udeří. (CinemArt)

(více)

Recenze (866)

Havaj8 

všechny recenze uživatele

Tak po svý první zkušenosti můžu říct, že mě detektivky Herculese Poirota nebavěj. Napínavý to nebylo ani omylem, věřím, že knížky jsou o dost lepší. Buď to bylo špatně pojatý a nebo to prostě nebylo podle mýho gusta. Zlatej Sherlock Holmes, kterej má i trošku toho důvtipu. Tohle bylo tak strašně roztahaný, detektiv přicházel na důkazy a indicie, aniž by nás o tom informoval, prostě si to všechno cucal z prstu a tak by to být nemělo. Ke konci mě překvapilo, jak je sakra možný, že všechny táhla do vlaku ta samá osoba, o to víc mě dostalo celý rozuzlení, což bylo působivý. Ale ne natolik, abych z toho byl vodvařenej, takže úplně taková pecka to není, aby to muselo být nutně v červeným. Navíc nemám rád, když je režisér zároveň i hlavní herec, to nedělá úplně dobrotu. ()

Elyssea 

všechny recenze uživatele

Podle mě je určitý rozdíl mezi teatrálností a melodramatem. Poirot je osobnost se svými podivnůstkami, velkým srdcem a brilantní myslí. Absolutně si potrpí na závěrečné voila, kde má schopnost se předvést (odtud ta teatrálnost). Proč z něj tedy Branagh dělá akčního hrdinu, který dostane nakládačku od tří různých pasažérů vlaku, tedy vůbec nechápu. Hazardování s vlastním životem, aby vyzkoušel něčí charakter? Střílení? Melodrama. Těmihle "aktualizacemi" postava dostává naprosto zbytečný nový rys, kdy nejde jen o malé šedé buňky mozkové, ale občas také o svaly a pěsti. A tohle podle mě Poirot nikdy nepotřeboval. Nicméně Branaghovi se povedlo připoutat mou pozornost a spoluhráče si našel přímo královské. Zvlášť Michelle Pfeiffer se nenechá zastínit a dominuje svým scénám. Po vizuální stránce Vražda v Orient expresu funguje zejména ve vlaku (a velká škoda, že se tvůrci rozhodli nevyužít stísněnosti prostředí), okolí a scenerie jsou na mě příliš cítit CGI. Doylova hudba je místy podivně mimo děj. Celkově vzato je to slušná podívaná, ale u mě je jak za Lumetovou verzí z 1974 tak i za televizní adaptací se Suchetem z roku 2010 (a tam se také sešlo kolik skvělých jmen). ()

DA_NO 

všechny recenze uživatele

Jako fanouška knih Agathy Christie a později i seriálu s Davidem Suchetem mě již první zpráva o natáčení nového filmu potěšila. Zároveň jsem ale byl na pochybách, jestli si vůbec zvyknu na Poirota, kterého nehraje David Suchet. Naštěstí, Kenneth Branagh se role zhostil slušně a je možné, že jednou i dosáhne na úroveň Davida Sucheta. Krom něho jsou tu i výborní představitelé vedlejších rolí, jmenovitě například emotivní Michelle Pfeifer, která je ve finále doopravdy výborná. A také díky ní je to finále asi nejlepší částí filmu. Dále stojí za zmínku skvostná vizuální stránka, jak Istanbul, tak později samotný Orient Express a také výborná hutná atmosféra právě v Orient Expressu. Naopak, příběh je někdy dost zmatený, je zde nepřehledná akce a pro většinu těch, co znají knižní předlohu to může být trochu nudné. Takže, nová adaptace jednoho z nejznámějších románů Agathy Christie je dobře natočený film s výbornými herci a nádhernou vizuální stránkou, a i když není nějak světoborný a originální, na výlet do kina je ideální. 80% ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Těší mě, že se stále do kin dostanou filmy, které na mě působí staromilsky. Sice se Poirot trochu přibližuje pojetí jiného detektiva, ale pořád jde v první řadě o tradiční zpracování. Velkých invencí ani riskování se tak nedočkáme, ale jako novodobá aktualizace je to dostačující a ospravedlňující. Za zmínku stojí i práce s kamerou ve vlaku, záběry krajiny a hudba. A konec byl silnější, než jsem čekal, jelikož jsem už znal vyústění. I napětí však bylo na dosah už před finálem, například v dialozích. (Třebíč, kino Pasáž) ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Začátek je šíleně zdlouhavý, což na takovou detektivku není vůbec dobré. Čekáme přes půl hodiny než tam vlastně dojde k samotné vraždě. Výslechy a Poirotovo vyšetřování už mě bavilo o něco více, ale i tak bych to na několika místech prostříhala a zkrátila, protože délka tomuto filmu opravdu ubližuje nejvíce. Kenneth Branagh mě v roli Poirota velmi mile překvapil, trošku jsem se toho bála, ale nakonec se mi líbil. Výhodou u mě bylo, že jsem nečetla ani neviděla předchozí natočené filmy, takže jsem netušila, kdo je vrahem, tím to pro mě bylo zajímavější. Vizuálně je to krásný film, ale struktura příběhu a děje by se mohla zkrátit a prostříhat. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Kenneth Branagh je skvělý herec i kvalitní režisér. A zřejmě nemiluje jen Shakespeara, ale i Agathu Christie. A ve své filmařině zůstává věrný divadelnějšímu způsobu vyprávění. Protože přesně tak celý tento film působí. Jako kvalitní divadelní adaptace s dobrými dialogy, vynikajícími herci a komorním prostředím. Prostě jeden z těch filmů, který udělá radost i těm, co milují staré kriminálky. Protože zrovna tady si nedokáži představit, že by milovníci starého Hercule Poirota nadávali na jeho novou podobu a vystupování. Škoda jen té občasné zdlouhavosti. 70% ()

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Svižná, zábavná, parádně zahraná i zrežírovaná jednohubka, která sice místy trpí překombinovaností, ale to je účelně využito k tomu, aby divák až do konce pochyboval a zároveň podezříval každého protagonistu. ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Herkula Poirota nemám příliš v lásce(Herkules salám jo)a tak jen ze zvědavosti sem chtěl vědět,jak se Branagh vypořádal s látkou,a jestli mě to vůbec dokáže udržet u obrazovky.No,komorní detektivní konverzačka,jakoby z dob televizních pondělků na československé televizi v hlubokém komoušnu,a i přes naprosto nepohyblivej filmek,bez známky napětí(natož jen minimální akce)sem to jakžtakž přežil.Moje hodnocení ovšem berte z rezervou.Podobně laděnou tvorbu nevyhledávám(a 88procentům pro seriálovýho Poirota už vůbec nehovim).takže viděno,ale mít k dispozici jenom podobný snímky,tak se asi po nějaký době dobrovolně zabiju.30%. ()

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Murder on the Orient Express. Na celom filme sa mi najviac páčila výprava, krásne prostredie a celkovo oku lahodiaci vizuál. Hviezdne obsadenie tiež nie je na zahodenie, ale nikto z postáv nejako výrazne nevyniká. Najlepší bol asi Kenneth Branagh ako Poirot. Film z roku 1974 som nevidela a keďže som nečítala ani knihu, fakt som netušila, kto je vrah. Mám to nerozhodne medzi 3 a 4*, ale za to, že je to tak skvostne natočené zaokrúhlim vyššie. [pozreté 28.10.2023 na SAT1]. Ešte som zabudla pochváliť hudbu. Dodatok: Odporúčam aj sequel Death on the Nile. 70%. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Tento svůj zážitek z kina bych označila asi jako neutrální. Navzdory vcelku vysokým očekáváním vzhledem k hvězdnému obsazení a kvalitativně zaručenou režií, ve mně tento film doslova vyšuměl a vypařil se ihned po opuštění sálu jako pára nad hrncem. Už první scéna ve mně vyvolávala obavy a přesto, že mě ten pocit postupem stopáže opouštěl, na druhou stranu mi nedal ani jiné pozitivní pocity a nezanechal ve mně téměř žádné dojmy. Vizuálně, zvukově a herecky byla Vražda v Orient Expresu bezchybná, ale scénáristicky (a asi vím, že celá vina neleží na režii, ale zkrátka na předloze) trochu mdlá, nedotažená a neintenzivní. Pointa prostě jen velmi rychle vyšumí a pro mě jako pro někoho, kdo předlohu neznal, tudíž kdo mohl být překvapen a šokován, šokován nebyl. To by mi zas tolik nevadilo, kdyby byl děj ke konci více napínavý a drásavý. I tady jsem se ale nedočkala. Takže řemeslně krásné, dějově trochu líné. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Těžký asperger Poirot se objímá s kámošem, sprintuje za podezřelým a rozšlapává hovna. Buď je to nepochopení, nebo ignorace předlohy, protože tohle musí zákonitě odsoudit jakýkoli fanoušek Davida Sucheta. Když se k tomu přidá rádoby inspirace Sherlockem, vychází mi nechtěná sebeparodie. 35% ()

Wladi.mir 

všechny recenze uživatele

Kenneth zkrátka a dobře pojal svého "Herculese" takto a já bych mu nic nevyčítal. Je to poctivá filmařina se skvělými herci, ale známým příběhem. Docela se už těším na Nil. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Srovnání se Suchetem se asi nevyhnu. Ono to bez toho nejde. Suchet hrál Poirota výborně. Ne, že by Branagh ho hrál nějak špatně, nebo že jeho knír nebyl dostatečně dlouhý špičatý, ale tohle musí mít člověk v sobě. Na rozdíl od verze právě se Suchetem mi přišlo, že jsem se tu moc neorientoval. Ačkoliv detektivka má být zamotaná, tak víc než jenom to klubko, které je třeba rozplést. Navíc, ve verzi Suchetem byl výborná náboženská stránka věci, ta tu byla zcela opomenuta. Celkově mě tak tato verze Orient expresu nepřesvědčila. Navíc otevřený konec tak, aby detektiv mohl vyrazit k dalšímu známému případu. Prostě zvláštní. ()

epicek 

všechny recenze uživatele

Nečetl jsem předlohu a ani neviděl žádné ztvárnění předtím. O to víc, jsem byl vlastně překvapen. Skvělé herecké obsazení, Branagh jako "Herkules" naprosto skvělej a celé ty dvě hodinky utekly jako voda a obzvlášť, když jsem nevěděl, jak to vlastně celé dopadne. Jednu hvězdu navíc musím přidat, za pohlcující atmosféru během celého filmu! I see evil on this train. ()

necisty 

všechny recenze uživatele

Kennethe už prosím nikdy nešahej na mistrovské dílo. To že je to pecka s už úžasnou předlohou je jasné, ale to, že jsi dosadil hereckou elitu včetně tebe ale neznamená, že dokážeš zopakovat to, co předvedl Suchet. Nikdy ti to neodpustím! Všichni tam hráli perfektně a to právě jen mimo tebe, nikdy mu nedosáhneš ani po kotníky. ... GA Cinema ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Skoro dokonalé dielo. Kenneth Branagh zas potvrdil, že je vynikajúci režisér. Predošlý film som nevidel asi, preto sa mi to tak veľmi páčilo. Výprava filmu je dych vyrážajúca. Scenár a motív vraždy bol realistický. Až dokonca som nevedel kto je vrah. 8/10 ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Tak asi takto...největší detektiv na světě, je pro mě Sherlock Holmes a ne nějaký Pojrotl von Belgium. Jeho postava mi nebyla sympatická, stejně jako nabubřelé dialogy. To nejlepší co Belgie dala světu, je Jean-Claude van Damme a dál bych to nepitval. Knihu jsem nečetl, předchozí film neviděl, takže jsem se těšil na dobrou detektivku. V tomto ohledu jsem byl zklamaný. Pointa celého filmu byla mudrlantská...nejúžasnější a nejspravedlnější dedektív musel uznat, že někdy se spravedlnost může trochu ošulit...WTF?!! A navíc...naprosto nesmyslný a krkolomný způsob vraždy...to vůbec nedávalo smysl. Snaha ohromit tím, že se ve filmu sejde parta dobrých herců přišla vniveč, díky jejich nevyužití. Takže co? Postava Pérota se mi nelíbí, příběh stál za houby a hogofogo ztvárnění k tomu...nevěřícné dvě a půl hvězdy za dva pěkné momenty. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Kenneth Branagh se pustil do filmové adaptace/remaku dalšího klasického díla a nemohu říci, že by tentokrát nějak výrazně uspěl. Nepomohlo mu k tomu ani v jeho filmech tradičně hvězdné herecké obsazení a i když se věrně drží předlohy a celkově je nová Vražda v Orient expresu hodně stylová a líbivá, tak nějak více poukazuje na nedostatky originálu nebo spíše špatně uchopené finální rozuzlení, které je v takovýchto kriminálkách klíčové a zde je podáno hodně nepřesvědčivě. Branagh je jako Hercule Poirot rozhodně lepší nežli Finney v původním filmu, ale po shlédnutí zavládlo takové menší zklamání. Jelikož technická, herecká i stylistická stránka je opravdu na vysoké úrovni. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Cele to pusobi tak umele, az je to vlastne hezke. Pekna kamera. Snad kazdeho divaka potesi vyborne herecke obsazeni. Dejove urcite prekombinovane, misty nudne, ale porad dobre koukatelne. ()

Související novinky

PF 2020

PF 2020

31.12.2019

Tak Le Mans ’66 nakonec v celkovém hodnocení uživatelů ČSFD.cz porazil i oceňovaného Jokera. Není to zas až tak překvapivé, jedná se přeci jen o pozitivnější film, a to máme rádi. Což dokazuje i… (více)

Disney oznámilo své plány

Disney oznámilo své plány

07.05.2019

Studio Disney čerstvě oznámilo své plány na příštích sedm let, a vzhledem k tomu, kolik toho je, pojďme se do toho rovnou pustit. Nejvýznamnější část novinky se pochopitelně týká nových Star Wars. Po… (více)

Gal Gadot v pokračování Orient expresu

Gal Gadot v pokračování Orient expresu

30.09.2018

Filmová adaptace klasiky Agathy Christie Vražda v Orient expresu v loňském roce vydělala 352 milionů dolarů a potěšila jak diváky, tak kritiky – zaslouženě se tak dočká pokračování. Snímek s názvem… (více)

Artemis Fowl míří do kin

Artemis Fowl míří do kin

28.12.2017

Kenneth Branagh letos ohromně zabodoval s Vraždou v Orient expresu. Film už má na kontě 311 milionů dolarů a chystá se pokračování (Smrt na Nilu), Branagh si ale není jistý, jestli ho bude režírovat.… (více)

Reklama

Reklama