Reklama

Reklama

Spalující touha

  • Česko Eyes Wide Shut (více)
Trailer

Obsahy(1)

Zámožný newyorský lékař William Harford pomalu upadá s manželkou Alicí do vztahového stereotypu. Nečekaně ho však naruší Alicino přiznání, že během dovolené tolik toužila po sexu s pohledným námořníkem, že by se kvůli tomu vzdala manžela, dítěte i současného života. Žárlivostí zmítaný William odmítne možnost milostného dobrodružství s dcerou svého pacienta i s prostitutkou, ale zlákán vyprávěním kamaráda Nicka pronikne na utajenou luxusní orgii, jejíž účastníci s karnevalovými maskami provádějí záhadný sexuální rituál. Je však odhalen a před nejasným trestem ho zachrání jedna z dívek, která nabídne, že se místo něj obětuje. Zanedlouho William objeví její tělo v márnici. (TV Nova)

(více)

Recenze (769)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Vcelku nevinný sen a tanec na tenkém ledě bujné představivosti - grandiózní loučení Mistra Kubricka. Ten děsivý klavírní motiv budiž nám všem připomenutím, že všechno je jenom o… ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Úvod se nese hlavně ve znamení ne tak úplně dobře fungujícího manželství Williama a Alicie (výborní Cruise a Kidman), který je korunován skvělým dialogem. Pak se to začne pěkně zamotávat, vzrůstá napětí (perfektní klavírní hudba) a ve vzduchu je cítit spiknutí (a člověk očekává nějaké zajímavé rozuzlení). A pak...zazní slovo FUCK z úst Nicole Kidman a hle diváku, obdivuj tu skvělou pointu. Jestli TO má být vyvrcholením 2 a půl hodinového filmu, pak si rozhodně nejdu stoupnout do řady obdivovatelů režisérova díla, ale místo toho pokračuju ve své zatím neúspěšné cestě za pochopením údajné Kubrickovy geniality. ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Fascinující příběh o manželské krizi, která se (ne)konala, o nevěře, která se (ne)stala a žertu, který žertem (ne)mohl být. Omamné. 90% ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Kubrick si nemusel vybírat co chce natočit a co ne. Na co on šáhl to se stalo dokonalým. Stejně tak tomu bylo, když si vybral novelu Arthura Schnitzulera. Bohužel poslední film Stanleyho Kubricka. Film plný nečekaných událostí, které vás nenechají v klidu. Budete čekat co bude dál a až uslyšíte poslední slova Nicole Kidman, tak... ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

A půl. Více než důstojný odchod génia a mistra filmového umění Stanleyho Kubricka. Člověk s pověstí tvrdého, nekompromisního režiséra, který dokáže ze svých hereckých svěřenců vytáhnout výkony úchvatné a místy až nemožné, na které by se možná někdy sami od sebe ani nezmohli. Ústřední manželská dvojice v podání Toma Cruise a Nicole Kidman je dokonale strhující a celkovému dojmu z jejich výkonů taktéž jistě napomohl jejich skutečný vztah. Tento film je jako vzácný umělecký kousek, okolo něhož je jakoby rozmístěna jistá aura mystiky, když se na něj díváte. Výborné dialogy, strhující děj a nezapomenutelné, působivé scény. Ona samotná seance je fascinujícím kouskem celého filmu a ve spojení s odříkáváním tajemných slov a fenomenální hudbou ve mne vyvolala dojem, jako by se vše odehrávalo v nějakém snu, v němž se Vám při vstupu do zakázaných území naskytnou možnosti zažít nepopsatelné orgie kdesi mezi pekelnými plameny. Pronikavé tóny klavíru, nahota ženských těl, bizarnosti, představy, chtíč, touha, sex, slova a pravda. Při které srdce začne zběsile bušit, myslí se začnou prohánět naši vlastní démoni a oči ani tělo nejsou schopny pohybu. To je Eyes Wide Shut. Stanley dokázal z Nicole a Toma vyždímat vše a převedl na plátno obdivuhodný kousek kinematografie. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejhezčích hudebních podkresů, co jsem v posledních měsících slyšela, a velmi zvláštní scéna z tajného večírku, která strhává jak svou sexuální otevřeností, tak i nesmírně depresivním a komorním prostředím. On se Kubrick všeobecně nebál točit v momentech, kdy by jiní režiséři dávno vypnuli kameru, už jen úvodní záchodový záběr nechť mi dá za pravdu. Jeden z filmů, které chci časem vidět znovu. ()

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

Troufám si tvrdit, že EWS není film, který by těžil z opakovaných shlédnutí. Jakmile si člověk přisvojí metaforický "plán" hrdinovy sexuální odysey, film ztrácí svoje prvotní tajemství a napětí atrofuje. Téma střetu dvou verzí (mužské a ženské) představivosti a destruktivnosti touhy je inspirativnější než pojetí Cruisova hrdiny jako oběti sexuální represe, kterou v závěru jeho externalizované a zoufale nenaplněné představy doženou až k slzám a provinilému doznání. Jsme v New Yorku na konci 20. století nebo ve Vídni za časů Freuda? Film vůbec působí odtažitě svým mixem bezčasí a kubrickovského chladu, který může být projevem stejně tak intelektuálního odstupu jako mizantropie. Postavy jsou spíš archetypy zbavené individuálních rysů, humoru a spontánnosti. Architektura a dekorace filmu jsou bezčasé; leimotivem je vánoční výzdoba, která záměrně nepůsobí rušivě jen tam, kam skutečně patří: do rodinného kruhu. Chladně promyšlený je i způsob, jakým Kubrick nakládá s kamerou, hudbou nebo třeba barvami - kontrast rudé (touha) a mrazivě modré (smrt) se zde prolíná do ambivalentní fialové. Jako zbavená jakékoliv emoce a kouzla působí i evokace nočních ulic New Yorku, nejspíš další záměr autorovy mimozemsky chladné inteligence. Konečně zaráží to, jakou péči (co do délky a pozvolnosti budování) věnuje Kubrick každé scéně, včetně těch vyloženě explikativních nebo rovnou zbytečných (např. rozhovor hrdiny se zženštilým recepčním je už třetím zpochybněním jeho kompetence jako heterosexuála). Out of Time. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

2001 Erotická odysea pod povrch lidského bytí. Na první pohled dokonalé manželství, kde jsou mužské nedostatky doplněny ženskou dokonalostí a důrazem na detail. Jediné, coby mohlo nabourat stereotyp jsou skryté touhy o nichž se nejlépe mluví v omámeném stavu. Žárlivost a chtíč ukrývající se za jediným pohledem do zrcadla v manželově obětí. Stenley Kubrick je Freudem nového století. Svou filmovou šarádou si hraje s postavami stejně tak jako s divákem. Nejtěžší je určit kde končí realita a začíná sen? Umění milovat zde nabývá nový rozměr a transformuje se v sžíravé Umění prožívat. Nesnesitelná spalující touha žene postavy kupředu. Zatímco Hardfordova žena hřeší a touží výhradně „jen“ ve svých snech a představách podpořených jedním letmým pohledem vzbuzujícím onen záchvěv věčnosti v jednom okamžiku, její manžel sestupuje do skutečného erotického zásvětí jako bájný Orfeus, aby se zde zbavil vtíravého přízraku mající podobu představy o jeho manželce v obětí jiného muže. Vždy je jen na dotek možnosti, kdy by mohl podvést a vrátit jí tak její vysněnou nevěru reálnou odvetou. Ale čím je hlouběji pod povrchem vlastních tužeb, tím víc se ztrácí v bludišti iluzí a svých představ. Život jde dál až dokud neskončí - ať už vysněný či reálny. A tenhle zaručeně neskončil. Režisérovo pomrknutí z novinového titulku hlásajícího Lucky to be Alive je už jen malou sladkou tečkou na konci. Že by poslední slova Nicole Kidman byla klíčem k lidskému bytí? Vynikající filmový požitek hrající si se všemi smysly. 9/10 ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Zvláštní a zajímavý příběh. Perfektně natočený a zažere se vám do mozku. Je to vlastně první film, který jsem od Kubricka viděl a jsem mile překvapen. Opravdu dobré. Pokládá otázky, nad kterými bych nikdy ani neuvažoval, tak mistrovským způsobem... Úžasné dílo. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Pre mňa velice ťažko uchopiteľný snímok, ktorý ma nechal prázdnym, bez pocitov, bez potreby opakovanej projekcie. Najslabší Kubrick. 60% ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Kubrick má prostě svůj styl a je to asi jediný režisér, který dokáže udělat umění i z gruppensexu. Čeký/Slovenský název hodně mate, vášně, natož spalující, si ve filmu moc neužijete, celý film je spíš lehce odosobněnou psychologickou studií na téma "to fuck or not to fuck". Ale je natočen výborně a dává možnost zajímavě nahlédnout do tématu, které by každý druhý režisér ztvárnil jako čistokrevné "Péčko". ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Pusíte si v 1:50 film, zjistíte, že má 160 minut, jenže vás ani na chvilku nepustí. Místo toho se snažíte rozkoukat, podobně jako Tom Cruise. Strašně by mě zajímalo, co by asi mistr Kubrick dokázal natočit dnes. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Do noci situovaný příběh jednoho neobyčejného manželství. Trio Kubrick-Kidman-Cruise se hledalo, až se našlo. Sice na poslední chvíli, ale ano :) Ke komentáři Pacco dodám jen, že v Tomovi tu a tam problesklo kouzlo Lestata, tedy jeho herecké maximum. A mám inspiraci k tomu, jak si oblékat podprdu jako Nicole - je přece tolik způsobů a Kubrick byl zřejmě ten poslední, kdo jí do toho kecal. V případně vážnější reflexe bych se pozastavila ještě nad domem plným masek, ale to už by bylo přes míru zdejšího plácku. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Takto se s námi rozloučil jeden z největší mistrů filmového plátna Stanley Kubrick. Rozloučil se s námi geniálním filmem s na první pohled banálním příběhem. Ovšem to provedení, ty dialogy, ta hudba...ti herci. Nikdy jsem si nemyslel že by mohl Tom Cruise takhle výtečně hrát. Nicole Kidman nejenom báječně vypadá, ale též báječně hraje. Já věděl proč ji mít rád. Po dějové stránce se za více než dvě a půl hodiny mnoho nestane, ale... Zakousnete se do svádivých dialogů (například ten Billův s Alice v ložnici než zazvoní telefon), dialog skončí a Vám se ani nezdá, že by mohl trvat půl hodiny. Film je to tajemný, mrazivý, pomalý ale velice strhující, erotická atmosféra je přímo lezavá. Kdykoli se neodvažuji jakýchkoli velkých soudů, ale v tomto případě si sebejistě troufám označit "Eyes Wide Shut" za krále erotického thrilleru. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Stanley Kubrick byl schopný se vyjadřovat ke všemu. S neuvěřitelným zápalem a neotřelým přístupem. Vesmírnou odyseou zrovnoprávnil sci-fi s jinými filmovými žánry, s Lolitou představil, co je tou pravou moralitou, Mechanickým pomerančem zase šokoval kdekoho. Už tehdy pojem, dnes nezapomenutelná legenda. O posledním počinu Stanleyho Kubricka, který nesmírně dlouho vznikal, bylo napsáno leccos, jednu z mnohých pozitivních skutečností vidím v tom, že odstartoval mnohem zásadnější kariéru Nicole Kidman (do té doby spíš přitakávala hvězdnějším hereckým kolegům). Její cestu od manželky/partnerky k herečce dokládají tituly jako Hodiny nebo Moulin Rouge. I angažování Toma Cruise do uměleckého filmu bylo odvážným tahem, který dle mého vyšel. Hříchy jejich manželství spočívají možná v několika šlucích marihuany před sexem, jinak jsou svoji deset let, oba s luxusním příjmem a úspěšnou kariérou. Jenže také je dávno začala rozežírat nepojmenovaná nespokojenost. A poté, co se objeví několik nečekaných momentů a setkání, dostane se on do luxusního venkovského sídla, kde se dějí velkolepé orgie. Výkladů je víc, sarkastický Kubrick si s námi slušně hraje, jeho matoucí svět je promyšlený, až diváka mrzí, že za svůj život nenatočil o dvě tři díla víc. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Kubrick se rozloučil ve velkém stylu. Jak to tak vypadá, budu asi sám, kdo tohle bude tvrdit, ale z mnou zhlédnutých Kubrickových filmů, je tenhle zatím nejvýše. Skvělé, geniální, krásné, atmosférické… a mohl bych ještě vymyslet tucty dalších přívlastků, ale proč nosit dříví do lesa? A vůbec mi nepřišlo, že se na film dívám už dvě a půl hodiny. Chtěl jsem víc, čekal jsem, co ještě přijde a najednou titulky… Jak říkám, zatím je to pro mě The Best of Kubrick. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Geniální završení Kubrickovy kariéry a vlastně souhlasím s jeho "senilním" názorem, že se jedná o jeho nejlepší film. Chemie mezi oběma hlavními představiteli je neuvěřitelná. Absolutně hypnotická záležitost, která mě dostala na jinou úroveň vnímání, přesto je to zároveň "přízemně" napínavý mysteriózní thriller s obrovským erotickým nábojem a řadou víceznačných symbolů, které umí zamotat hlavu. Ligetiho Musica Ricercata nebo Druhý waltz od Šostakoviče jsou použity naprosto dokonalým způsobem a celý film je konstantní sevření, které se ještě znásobí ve svém vyústění. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Jsou to takové lepší tři hvězdy...Asi něco jako u mechanického pomeranče, koneckonců i z něj jsem měl stejný pocit z Eyes Wide Shut - čím víc se film blížil konci tím méně jsem mu rozumněl a padala na mne, částečně provázená nudou pramenící z "vypadnutí" ze snímku, respektive jeho podstaty. Eyes Wide Shut je snímek vedený důkladnou a promyšlenou režií, filmem s působivými hereckými výkony a podmanivou hudbou, jemto však též film určený spíše lidem, kteří jsou co možná nejvíce naladěni na Kubrickovu osobitou strunu. Ale možná je jádro mého neúplného pochopení snímku v něčem jiném, než v nepřístupnosti Kubrickova vesmíru. Třeba nemám dostatečné zkušenosti v oblasti, které se film věnuje. Možná ve svých devatenácti letech vnímám sexualitu ještě příliš povrchně. Anebo naopak příliš složitě? Takže Let's fuck more! ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Kubrickovi se líbily ženy. Přesněji řečeno jeden typ žen - vyskoké, štíhlé a malými ňadry. Přesně takové se v jeho filmehc objevují, alespoň na chvilí a pokud možno bez zbytečného oblečení. Ani v sedmdesáti svůj vkus nezměnil. Může nás to překvapit, že jako svůj poslední filmy natočil ten nejerotičtější film své kariéry po Olověné vestě. ()

Související novinky

Tom Cruise se vrací k Warnerům

Tom Cruise se vrací k Warnerům

10.01.2024

Když byl Tom Cruise ještě jednadvacetiletým mladíčkem, jeho průlomem byla role Joela Goodsena, jenž si ve filmu Riskantní podnik chtěl vyhodit z kopejtka. Ten vzešel ze slavného studia Warner… (více)

Reklama

Reklama