Reklama

Reklama

Spalující touha

  • Česko Eyes Wide Shut (více)
Trailer

Obsahy(1)

Zámožný newyorský lékař William Harford pomalu upadá s manželkou Alicí do vztahového stereotypu. Nečekaně ho však naruší Alicino přiznání, že během dovolené tolik toužila po sexu s pohledným námořníkem, že by se kvůli tomu vzdala manžela, dítěte i současného života. Žárlivostí zmítaný William odmítne možnost milostného dobrodružství s dcerou svého pacienta i s prostitutkou, ale zlákán vyprávěním kamaráda Nicka pronikne na utajenou luxusní orgii, jejíž účastníci s karnevalovými maskami provádějí záhadný sexuální rituál. Je však odhalen a před nejasným trestem ho zachrání jedna z dívek, která nabídne, že se místo něj obětuje. Zanedlouho William objeví její tělo v márnici. (TV Nova)

(více)

Recenze (769)

2Pac 

všechny recenze uživatele

Úžasne...v druhej polovici filmu som začal " nenávidieť" Kubricka. Neznášam totiž,keď sa so mnou niekto zahráva a ja neviem na čom som.To čo tento film, nedokázal žiadny iný (snáď sa mu približuje The game).Išiel som to pozerat s tým,že to je film o nejakej kríze vo vzťahu...a ono to skutočne aj je, hoci to tak 15 minút pred koncom pre mňa vôbec nevyzeralo.Genialne natočené dielo... ()

belldandy 

všechny recenze uživatele

Eyes Wide Shut se pohybuje na pomezi dvou klišé : americká filmová rodina 20.století a tajemný, stále však uvěřitelný příběh vycházející z fantaskních vídeňských romanet přelomu 19. a 20.století. Obě tyto roviny jsou přítomny a třebaže žádná z nich není zrovna originální, z jejich střetnutí se nesměle cosi zajímavého dere. Poslední Kubrikckův film není zdaleka tak děsivý jako Shining, ani tak krutý jako Mechanický pomeranč, má však své nevtíravé a tiché kouzlo. Atmosféra je mysteriózní, erotická, trochu i hororová. Nebo by taková alespoň měla být. Námět: jedení zakázaného ovoce. Kubrick nám klade zajímavé otázky: Lze na pravdě jedné noci stavět celý život? A na druhou stranu : Lze zjevení této noci ignorovat? Přesto tomu něco chybí. Kubrickova práce na filmu je tradičně vysoce precizní. I když tato verze filmu neměla být posledním střihem, není nedokončenost nijak znát. Jako vždy Kubrick dokonale zpracovává myšlenky jiných, přežvýkává dílo Arthura Schnitzlera, sám však jakoby ovšem nebyl přítomen. Pro mě zůstal Kubrick těsně pod cílovou páskou mimořádného díla. Je jí ovšem vzrušujícím způsobem blízko. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Preboha. Kôli takejto bezvýznamnosti zabili Cruise i Kidmanová 3 roky svojho života. Svedčí to iba o tom že Kubrick je neschopný režisér. Ako je možné že tie erotické scénky nie sú vôbec erotické? To má byť akože fajn?. Zatiaľ každý film v ktorom hrali Tom a Nicol spolu považujem za skvelí. Toto je o ničom! Po 2001 A Space Odyssey a Shining je Eyes Wide Shut ďalší film ktorý ma ničím nezaujal a predčasne som ho zrušil. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Země, nejnebezpečnější místo ve vesmíru. New York, nejnebezpečnější místo na Zemi. Let's fuck! Nejznepokojivější horor, jaký jsem kdy viděl. ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

99% - Film mě od začátku do konce udržoval ve velkém napětí, a pohrával si s mou fantazií i podvědomím. Obvyklé rysy Kubrickových filmů jsou i v jeho posledním díle jasně rozpoznatelné. Herecké výkony znamenité, i když na mě největší dojem udělal Sydney Pollack. Za zmínku zde URČITĚ stojí hudba. Originální skladby totiž ve filmu zní minimálně, a režisér nabídl velký prostor hudbě Dimitrije Šostakoviče a Györgye Ligetiho. Aby toho nebylo málo, v hospůdce zní část Mozartova Requiem... Šostakovič: Orchestrální waltz -úsměvně taneční, přesto s nádechem ponurosti a nostalgie. Ligeti: sólový klavír -statické napětí vyjádřené dvěma od sebe půltón vzdálenými úhozy. Ad absurdum: Jedno je symbol společnosti s maskou veselí, a druhé zase symbol dvou nejistých lidí, kteří k sobě mají velmi blízko, ale vždy budou hrát jinou notu... Hudba nejen v tomto filmu, to je podtržení poselství, jež nám Kubrick zanechal. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

fantastická atmosféra a prekvapujúco výborné herecké výkony.len škoda že posledná tretina zmení trochu žáner na kriminálku. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Mistrovské dílo velmistra Kubricka, které pouze potvrdilo, že Kubrick je zkrátka puntičkář a na filmu tohle nejde přehlídnout. Je až neuvěřitelné, že to co u jiných filmařů jsme schopni považovat za dokonalost, tak mistr Kubrick tohle celé dokáže povýšit na ještě vyšší úroveň. Jeho filmy jsou dokonalé pokud se jedná o hudbu, atmosféru, herecké výkony, výtvarnou stránku, výstavbu dialogů, příběhu atd. 85% ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Vizuálně dokonalý náhled do nitra lidského. Vážně naprosto skvělé, jak jsou tu různé myšlenkové pochody, pocity a nálady převedené do audiovizuálna. Z valné části za to můžou Kubrickovo klasické trademarky (skvostně dlouhé záběry beze střihu, hudební doprovod pomocí klasiky), ovšem zase použité jinak a originálně. Ano, osobně bych ocenil trochu víc psychedeličnosti a tajemnosti, to ale neubírá nic na technických kvalitách, jen na těch pocitových, subjektivních, prostě tu chybí to NĚCO, co má Barry Lyndon, Odysea, nebo Mechanickej pomeranč. ps: a hele, můj komentář č. 2222, volejte sláva a tři dny se radujte ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Co se týče vyzývavého traileru, ukázal se Kubrick v roce 1999 o něco elegantnější potvorou, než jakou byl Trier o 15 let později s uvedením Nymfomanky. Estrádní lákání na nahotu dvou krásných lidí totiž jen poťouchle dokresluje veledílo s mnohem širším záběrem. Nebudu se vykecávat, přečtěte si komentáře od kiddo a Marigolda. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Svym nametem originalni a pusobivy snimek, ktery je nejen vizualne pusobivy. Me osobne se velice libil a je krasnym poslednim kaminkem v mozaice Kubrickova zivotniho dila, dokazujici jeho vyjimecnost. ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Opravdu zvláštní film. Má v sobě něco, co ho vynáší opravdu vysoko, ale také jakousi podivnou plýtkost, která ho zase sráží dolů. Přesto ale ****. Mmj. čůrající Nicole Kidman určitě za jednu * nahoru stojí;). ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Takovouhle erotickou a dráždivou atmosféru nenajdete ani v nejlepším pornu! Skvělý epitaf mistra Kubricka, odcházet se má přeci ve velkém stylu, ale měl samozřejmě mnohem lepší filmy, tahle moderní podívaná už není tak "Kubricovskou", jak jsem byl zvyklý, ale přesto silný nadprůměr, přes poměrně dlouhou stopáž to uteklo opravdu rychle a Vruise hrál dobře a Kidman byla vážně vzrušující. Takhle se mají točit erotické filmy! ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Tohle patří ke "slabším" filmům Kubricka, jestli se u něj vůbec dá o slabších filmech mluvit. I přesto film bezkonkurenčně převyšuje drtivou většinu thrillerů a to všemi svými komponenty (herci, hudba, scénář...) ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Kubrick byl prostě mistr. Jeho snímky vás nemusí zaujmout po dějové stránce na 100%, ale svým zpracováním už ano. Eyes Wide Shut má vcelku poutavý příběh, jehož základem je touha, soužití, žárlivost a sex. V hlavních rolích se skvěle předvádí nejen Tom Cruise, ale také Nicole Kidman. Erotično je tu ukázáno vkusně a náznakově, což lze kvitovat s povděkem, neboť v žádném ohledu nesklouzává k lacinosti. Přesto se hustota chtíče dá ve filmu krájet. Za výsledným dojmem stojí také neuvěřitelně skvělá hudba, zejména minimalistická skladba Musica Ricercata II. Svoji atmosférou mě doslova pohltila pasáž na maskovaném "bálu", rituálu a následné orgie, kterými hlavní hrdina tak nějak nezúčastněně prochází. ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Poslední z Kubrickova tvorby, škoda jen mohl ukončit kariéru ještě lépe, ale mnoho režisérů by dalo cokoliv za to aby to s nima dopadlo takto (( :: ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů slaďouše "Sci-fi spasitele" Tomíka, jeden z průměrných Kubricka i krásné Nicol. Knížka je lepší, ale vydejcháte to, když ji nebudete číst:-) ()

MISSha 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý film, s ještě více zajímavým scénářem který je krásně spletitý, inteligentní a do poslední tečky promyšlený. Režie je jedním slovem geniální, lepší odchod si snad mistr Kubrick nemohl ani vysnít. Herecké výkony postavené na ústřední dvojici Cruise-Kidman jsou vynikající. Tenhle snímek není zrovna tím, co bych v nejbližší době chtěla vidět znovu, ovšem plný počet hvězdiček si jistě zaslouží. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Ako sám Kubrick povedal, je mu ľúto, že toho nenatočil viac, ale odišiel ako sa má a patrí. Scéna na zámku s erotickým rituálom má jedinečnú atmosféru a sprevádzajúcu hudbu ako v skoro každom Kubrickovom filme. Ten človek bol, je a bude už navždy legendou. Filmový klenot, ktorý ma vtiahol do deja, a donútil ma ešte dlho po skončení premýšľať. Je to veľmi detailne a precízne odvedená práca, vo filme závisí na každom dialógu, každom výraze hercov a je vidieť, že si Kubrick si s týmto dielom dal naozaj prácu. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Důstojný rozlučkový postskriptum Standy Kubricka, který si svůj finální epitaf typicky přetvořil k obrazu svému. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Těžkej kalibr. Jak říká jedno staré moudré přísloví "Není umění si jednorázově vyhudrovat pelikána, ale jen tak si pohůňkávat" (okey, zas tak staré není) - a neznám lepší snímek, který by ho dokázal bezchybně uvést v platnost. Sexualitou přetékající story drží diváka celou dobu v šachu a ten nejenže se nemůže pod tíhou hypnotických dialogů a atmosféry vyprostit, ale ani se mu absolutně nechce. O čem je ten příběh? O nenaplněných životních touhách, o krizi sexuální identity, o podstatě vesmíru? Nedokážu říci. A upřímně, je mi to fuk. Protože když někdo dokáže takhle grandiózně uchvacovat samotnou tóninou vyprávění a polehoučku diváka obšťastňovat nejzázračnějším filmařským umem historie, ani se v té podmanivé nádheře jednomu hlouběji hrabat nechce. Nejlepší představitelný epitaf geniálního umělce a vizionáře. Sekvence z erotické seance je více napínavá a strhující než velká většina kdy natočených hororů. Bravo. ()

Související novinky

Tom Cruise se vrací k Warnerům

Tom Cruise se vrací k Warnerům

10.01.2024

Když byl Tom Cruise ještě jednadvacetiletým mladíčkem, jeho průlomem byla role Joela Goodsena, jenž si ve filmu Riskantní podnik chtěl vyhodit z kopejtka. Ten vzešel ze slavného studia Warner… (více)

Reklama

Reklama