Reklama

Reklama

Spalující touha

  • Česko Eyes Wide Shut (více)
Trailer

Obsahy(1)

Zámožný newyorský lékař William Harford pomalu upadá s manželkou Alicí do vztahového stereotypu. Nečekaně ho však naruší Alicino přiznání, že během dovolené tolik toužila po sexu s pohledným námořníkem, že by se kvůli tomu vzdala manžela, dítěte i současného života. Žárlivostí zmítaný William odmítne možnost milostného dobrodružství s dcerou svého pacienta i s prostitutkou, ale zlákán vyprávěním kamaráda Nicka pronikne na utajenou luxusní orgii, jejíž účastníci s karnevalovými maskami provádějí záhadný sexuální rituál. Je však odhalen a před nejasným trestem ho zachrání jedna z dívek, která nabídne, že se místo něj obětuje. Zanedlouho William objeví její tělo v márnici. (TV Nova)

(více)

Recenze (769)

kobejn 

všechny recenze uživatele

Poslední Stenlyho kousek za který se stydět nemusí ostatně jako za cokoliv co po sobě tendle génijus zanechal... nejen david, marty a woody jsou jeho fanoušky, ale každej, kdo neni padlej na hlavu a pozná skutečnou kvalitu. ()

mysiak 

všechny recenze uživatele

Zvláštne naladený erotický thriller kde hrajú bývalí partneri a dosť zvláštny ako všetky Kubrickove filmy a dosť eroticky spracovaný...ale zaujímavý ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

"No dream is ever just a dream. " Stanley Kubrick je genius, o tom zadna. Jeho kariera mela navic neskutecne vzkvetajici tendenci a prestoze mnozi povazuji za jeho vrcholna dila 2001, nebo Clockwork Orange, je to naprosty nesmysl. Nejlepsi filmy Kubricka jsou jeho posledni 2 - Full Metal Jacket a tato finalni labuti pisen, ktera je ze vsech jeho del pravdepodobne nejsofistikovanejsi a celkove nejkompaktnejsi. Eyes Wide Shut je jednoznacne nejsmyslnejsi a nejerotictejsi film, ktery kdy vznikl. Neni to vyjadreno ani tak explicitne na platne (samozrejme s vyjimkou jiste sceny), ale vsechno se to odehrava v temnych zakoutich divakovi mysli, stejne tak jako v psychice a sexualnich predstavach hlavnich postav, na kterou je cely film primarne zameren. Cele je to navic neskutecne sympaticky pochmurne dark a atmosfericke, coz je vrazedna kombinace. Napeti je v nekterych castech filmu vypumpovano na maximum a mnohdy to zachazi az do sfery hororu. Eyes Wide Shut je skutecne chytre a promyslene vymakany kousek, ktery presne vi jak to podat, jak a v jakou chvili vygradovat. Ke vsemu v hlavnich rolich moji oblibeni Nicole Kidman a mnohymi zatracovany, ale presto specificky zde skvely Tom Cruise. Co cely film dostava do jeste vyssich sfer je predevsim hudba - v napinavych pasazich minimalisticke dark piano touches, ale hlavne, to co se zacne odehravat pri obradni scene za church organ masterpiece okorenen o rumunske choraly reverzovane pozpatku v kombinaci s Kubrickovou vizualni mystickou extazi to je neco neskutecneho. "I have seen one or two things in my life but never, never anything like this." 10/10 ()

Laxik 

všechny recenze uživatele

Předně chci říct, že jsem od toho filmu čekal něco docela jiného, nějaké drama o tom, jak je těžké žít v páru a tak. To by ale nebyl Kubrick (s jehož dílem jsem se tak konečně setkal), aby člověka nedostal. Abych ale přešel k filmu, připadalo mi to prázdné, taková bublina, co si hraje na něco, čím není, svojí zdánlivou dokonalostí. Ale ani forma díla mi nepřišla nijak odzbrojující. Pár nahotinek, do děje jakoby mimochodem vložená orgie provozující sekta boháčů, lidi chovající se jako neuvěřitelní pošuci - to prostě na dobrý film nestačí. Něco mě zaujalo (pasáž s prostitutkou z ulice), herci byli výborní... A když to porovnám se Základním instinktem, který jsem viděl pár dní před tímhle, vychází z toho Sharon oproti Nicole jako vítězka ve všech ohledech. A nejvíc v používání slůvka "Fuck." U živočišné spisovatelky Catherine je to slovo a jeho význam součástí celého jejího bytí , kdežto u postavy Alice to znělo nepřístrojně, nehodilo se mi to k ní. ()

numi 

všechny recenze uživatele

V první řadě musím vyzdvihnout hudbu. Hlavně minimalistická klavírní "skladba", která ovládla druhou polovinu filmu a hlavně jeden vysoký tón, který jakoby tam nepatřil. Dokonalé dílko. Výborná Nicole Kidman a od zahájení "procházky" taky vynikající Tom Cruise. Do té doby to ale byla hrůza. Stejně tak i film. Od "procházky" diváka pohltí a tlačí jej stále hloubš a hloubš a divákovi už není pomoci a vtu chvíli to mistr Stanley Kubrick utnul a ukončil šokujícím koncem. Bohužel v tom špatném slova smyslu. Obrovská škoda. Z toho šlo vytřískat mnohem víc. Bylo to výborně rozjeté a pro ty, kdo se zajímá o templáře a "kult bohyně", ještě mnohem zajímavější. Bohužel ten potenciál nebyl využit. Ale jde jen o patnáct minut ze sto šedesáti, takže čtyři hvězdičky. Jaká škoda. [srpen 2005] ()

zipper111 

všechny recenze uživatele

No nefrčel jsem si bohužel na vlně pana mistra, ale i tak to byl zajímavý zážitek, co neměl daleko k nudě, ale zajímavá hudba a dobří herci přeci jen nenudili, vykreslovali zajímavý příběh kousek po kousku....a stejně mi to přijde nějaké odfláklé, jako by mi tam něco scházelo, scény které na sebe navazují jako by nedávali vlastně žádný smysl...no, pro mě zatím nejslabší Mistrův kousek.4* ()

gogos 

všechny recenze uživatele

Dokonaly scenar, petrfektni hudba, suprova herecke vykony, nadherna Nicole, perfektne natoceno. Opravdu zajimavy namet a myslim si, ze s Kubrickem bude souhlasit mnoho lidi, kdyz jedine o co vlastne jde, je poradne si zapichat.... ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tak konečně! Konečně jsem si splnil poslední rest u svého oblíbence Stanleyho Kubricka. Tomuhle filmu sem se vyhýbal, snad i kvůli tématu. A jsem rád, že jsem se na to nakonec podíval. Není to nejlepší Kubrickův film, ale jeho vizuální a herecká stránka se mi prostě líbí. A nemluvím o nahých ženách. Tohle je o tom, jak se dostat člověku do hlavy, a není to cesta pěkná, i když je bez krve. O to více je to depresivní. ()

Kreeki 

všechny recenze uživatele

Pro mě vždy byli pánové Kubrick a Cruise dva úplně odlišné světy, jejichž myšlenka o propojení byla v mé mysli nepředstavitelná. Tom Cruise, jakožto taková ta "hvězdička" a typický hrdina amerických akčních filmů, které jsou určeny, aby se prodávali, a na druhé straně mistr Kubrick, jeden, možná dokonce ten nejlepší, z režisérů všech dob, který se snaží procítit každé jedno políčko filmu. Tyto světy se však spojily a vzniklo dílo, za které se ani jeden z nich stydět nemusí. Ze začátku mistr jen lehce naznačuje a filmem se míhá pouze takový duch Kubrickových filmů, ale od části v zámku je to celý pan Mistr a "kubrickovostí" snímek jen přetéká. Další výhodou Kubrickových filmů je jistá nepředvídatelnost, která vám nedovolí nedá ani tušit vývoj celého děje. Když přidáme perfektní hudbu (to piano je naprosto zničující), pohyblivou kameru a tu nejpreciznější režii, které je kdokoli schopen, zkrátka to celé typický Kubrick, výsledek je vynikající. Krásné to poslední dílo a odkaz lidstvu do budoucna. 9/10 Cruise. Kidman. Kubrick. ()

gojackill 

všechny recenze uživatele

Na tento film se pěkně kouká, a jak se bude blížit vyvrcholení, budete pravděpodobně napjatí jako kšandy. Když jsem se před koncem dozvěděl, že to všechno byla vlastně "šaráda", byl jsem docela zklamaný. Vzpomněl jsem si na Fincherův film Hra. Fincher, v tomto podobném snímku dokázal divákem daleko lépe manipulovat než Kubrick, ale stejně dávam čtyři hvězdy, protože závěrečná vtipná věta z úst Kidmanové celý film výstižně sesumarizovala. V tomto snímku nešlo o žádné převratné myšlenky, prostě všichni chtějí šukat. Režisér nám tedy přichystal pěkné kulisy, umístil do nich mnoho pěkných, holých a šukajících zadků, včetně celého nahého těla Kidmanové, přidal mysteriózně působící zápletku a film je na světě. Lechtivý film, natočený se samozřejmonstí mistra režie, ale určitě nečekejte něco zásadního. ()

stration 

všechny recenze uživatele

Vynikající epilog Mistra Kubricka. Cruise i Kidmanová jakoby hráli sami sebe. Perfektní atmosféra, trochu tajemna a výborně natočené erotické scény. ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

Kdysi jsem v letním kině na táboře viděl kousek Mechanického pomeranče, jinak jsem byl až do tého chvíle Kubrickem prakticky nepoznamenán, až na pár dokumentů a upoutávek. Mistrův poslední (a můj paradoxně první film, který jsem od něj viděl celý:)) a nutno říci, že do poslední tečky promyšlený a fungující snímek kombinující prvky psychologického thrilleru a dramatu s erotickým nádechem disponuje silně nadprůměrným výkonem Toma Cruise (i když Tomíka jinak nijak nemusím, zde opět dokazuje, že je pod schopným vedením schopen opravdu dobře hrát - zrovna jako v případě Magnolie) a neuvěřitelně svůdnou Nicole Kidman. Lehce odlehčený soudtrack z úvodní půlhodiny poté vystřídá čtyřtónový (nebo pětitónový, teď si nejsem jistý :))) klavírní motiv, ze kterého chvílemi i mrazí a dost nepříjemně se zarývá pod kůži.)) Jinak si za dlouhou dobu nepamatuju film, ze kterého by mi utkvělo v paměti tolik nezapomenutelných scén (strhující Alicin monolog, scéna u kulečníku, úvodní taneček s "Maďarem", kde je mistrovsky zachyceno sexuální napětí mezi oběma aktéry...). Ještě, než jsem si domů pořídil svůj první a Kubrickův poslední film :)), jsem někde četl, že Kubrickovy filmy připomínají šachové partie - na začátku si s vámi pohrají, poté dost ostře a promyšleně zaútočí a v závěru vám sice možná ukážou svou metodu, ale vy přesto cítíte jen totální prohru, leč jste naprosto fascinováni (jako v mém případě:)). Musím tedy na závěr říct, že na tom přirovnání k šachům asi něco bude :)) 100% ()

CrownThomas 

všechny recenze uživatele

Vynikající - jemn to slovo to vystihuje! A opět - Vynikající režie a HR. Kubrick tímhle filmem excelentně završil svou kariéru a Tom Cruise zde podal dosavadně jeho nejlepší výkon....... A po každém shlédnutí filmu se mě zalíbí ještě o trochu víc, ikdyž to už snad ani není potřeba.....:) Hudba 5 *****.:)) ()

Aiax 

všechny recenze uživatele

Na Kubrickově posledním filmu je konečně nad slunce jasné, co byl vlastně jako filmař zač a co chtěl svou prací dokázat. Podle mého názoru jej většina lidí pochopila úplně špatně, vsouvala do jeho děl hlubokomyslná poselství a filosofická sdělení, ale proto se dodnes nemohou shodnout, protože Kubrick se nikdy o nic takového nepokoušel. Svými filmy se nikdy nesnažil nic "říct", jeho díla nikdy netrpěla nějakým "poselstvím", "propracovanost psychologie postav" nebyla nikdy jeho prvořadým cílem, pokud se v jeho filmech vůbec vyskytovala. Jak já to vidím, a jsem přesvědčen, že mám pravdu, Kubrickova jediná filmařská touha by se dala vyjádřit známou větou "pouštět se tam, kam ještě lidská noha nevkročila", tedy experimentovat, objevovat, překračovat hranice filmařského umění. Důkazem je nejen skutečnost, že co film, to žánr, ale také to, že i v rámci těchto žánrů šlo vždy o jedinečné a neopakovatelné "pokusy", snadno a na první pohled rozpoznatelné i pro amerického negramotného středoškoláka. Jistě, Vesmírná odysea obsahovala hlubokou myšlenku, ale ta byla jednoznačně dílem A. C. Clarka. Kubrick jen "dodal" zpracování. A i jeho poslední film s nepřeložitelným názvem je toho dokladem. Kubrick se nesnaží na nic ptát, tím méně odpovídat. Problém možná je v tom, že tentokrát nechtěl nabídnout jen nový a neotřelý pohled na nějaký již existující žánr, ale rozhodl se rovnou založit zbrusu novou filmovou větev. Hodnocení Eyes Wide Shut je IMO nejméně jednoznačné. Téměř všechny předchozí Kubrickovy filmy byly bez debaty skvostné, tady záleží na divákovi, jestli v sobě má strunu, po níž se film pídí a na kterou chce brnkat. Nekompromisní je opět obrazové a hudební zpracování, Cruise zkousnou i ti, kteří jej zrovna nemusí (jako já), Kidmanová je opět božská a atmosféra hustá jako lesní med. Sbohem pane Kubricku a dík za všechny ty ryby. ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Kubrick se formou snaží navázat na kvalitu předchozích snímků, ale námětem spadá EYES WIDE SHUT do romanticko-dramatické oblasti, které neholduju. Film mě zaujal snad pouze provedením interiérů a hudbou, pro kterou měl Kubrick vždycky cit. (488.) ()

runner85 

všechny recenze uživatele

Všetky oslavné piesne ktoré sa tu dočítate sú pravdivé, ale nie je to porno ! ako som sa v niektorých komentároch dočítal. Film ma vlastne počas celého času drží v napätí čiže je to fakt mysteriózne. Obaja hlavní hrdinovia predvádzajú skvelé herecké výkony a Nicole Kidman to vážne pristane / čo si budeme vravieť je to kočka / A v celom filme je dokonalá tajomná hudba. inak ako 5* sa to ohodnotiť nedá ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Na zadok som s toho nespadol ako z iných Kubrickovych filmov. Ani šulínek mi počas celej snímky nestál ale rozhodne mala táto audiovizuálna poézia čo si do seba. Rozhodne chápem divákov ktorým sa nesmierne pomalé a striedme tempo nepáčilo a za celú dobu sa iba nudili. Za svoju dva a pól hodinovú minutáž to má iba jedno riadne vyvrcholenie inak ide o zväčša rozhovory a prechádzanie sa s jedného miesta do druhého. Striedmy klavírny soundtrack takisto po čase omrzel keďže sa neustále opakoval ten istý motív. Keď už ale nič viac, tak úplní záver ma skosil ako paľba s M16.. Ten posledný rozhovor medzi hlavnými protagonistami bol geniálny. Kubrick sa s nami rozlúčil v tomto ohľade vo veľkom. ()

Gianni_B 

všechny recenze uživatele

Film je bezpochyby výborně natočený a dvě a půl hodiny dlouhá stopáž uteče jako voda, otázkou ovšem je, jestli funguje jeho sdělení, konkrétně především přenesení děje literární předlohy z Vídně počátku 20. století do New Yorku 90. let. Od freudovských schémat jsme se už za tu dobu posunuli mnohem dál a ani scéna rituálních orgií nepůsobí v novém kontextu příliš šokujícím dojmem, jako tomu mohlo být v době Arthura Schnitzlera. Tom Cruise ani Nicole Kidman nepředvádí nikterak strhující výkony (přemýšlím, proč si Kubrick vybral zrovna tyto dva – snad za účelem záměrné šablonovitosti a vyprázdněnosti?), mnohé epizodní postavy (klavírista Nick, recepční v hotelu nebo majitel půjčovny kostýmů) je snadno přehrávají. Nejzajímavější mi připadala mysteriózní linka, kdy si nejsme úplně jistí, co bylo skutečně a co pouze důmyslně sehrané, ale i ta zůstala tak někdo na půli cesty. Kubrick jako vždy zaujme výraznou výtvarnou stylizací, tentokrát to ale úplně nestačí a Eyes Wide Shut, přestože jsem se na tento titul moc těšil, považuji za zatím nejslabší (v pořadí sedmý) film, který jsem od něj viděl. ()

Související novinky

Tom Cruise se vrací k Warnerům

Tom Cruise se vrací k Warnerům

10.01.2024

Když byl Tom Cruise ještě jednadvacetiletým mladíčkem, jeho průlomem byla role Joela Goodsena, jenž si ve filmu Riskantní podnik chtěl vyhodit z kopejtka. Ten vzešel ze slavného studia Warner… (více)

Reklama

Reklama