Reklama

Reklama

Strach a touha

  • USA Fear and Desire (více)
Trailer

Obsahy(1)

Čtyři vojáci přežijí havárii letadla a ocitnou se v lese 6 mil za nepřátelskou linií. Vymyslí plán: Dojdou k nejbližší řece, postaví vor a v noci vyrazí do nejbližší přátelské zóny. Jejich plán vychází do té doby, než cestou narazí na mladou ženu... (Revolver)

Videa (1)

Trailer

Recenze (59)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tohle byl debut? Mno tak pak je tedy na místě zatleskat. Sice jak jsem se dočetl dělal sám Kubrick všechno pro vymazání tohoto filmu z povrchu zemského, což jednak sám nechápu a jednak by to byla škoda, protože podle mě je tenhle filmek určitě o třídu lepší než o dva roky starší Vrahův polibek kterej nebyl úplně špatnej, ale dal se lehce zaměnit s jakýmkoliv žánrově podobným filmem z té doby, ale tady už je Kubrick a náznak jeho stylu cítit navíc v tématu které dokázal v pozdějších filmech ještě vybrousit. Ano je to levné a amatérské, ale občas mě fascinuje jak málo stačí k dobrýmu filmu 4 vojáci s různými charaktery jeden les, jedna řeka občas nějaká ta akce a jednoznačně naznačené protiválečné poselství. Navíc výborná hudba, která pořád udržuje filmu nepříjemně skličující atmosféru. Takže víc než slušný. Točit filmy, tak bych takovej debut bral.75% ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Film je zasezen do fiktivní války, ve fiktivním čase a světě. Jak je řečeno v úvodu filmu, jediné, co je z našeho světa a času je smrt. Film je moc dobrý. Nese se ve stejném psychologickém duchu, jako ostatní Kubrickovi válečné filmy. V této prvotině, snad nehraje více, než 15 herců, film byl pořízen za minimální prostředky, ale je natočen tak dobře, že to nevadí. Jsou zde některé opravdu silné scény, například když skupina vojínů zvraždí civilisty, nebo zešílení jednoho z vojínů. Škoda, že jsem film shlédnul v tak otřesné kopii, ale podle toho, co jsem viděl v Life in Pictures, snad ani lepší kopie není. Škoda. Někdo by mohl film remasterovat a vydat, myslím, že pár zájemců by se našlo. PS: Tak jsem zjistil, že sám Kubrick vlastnil práva na film a sám stál za tím, aby byl film stažen z distribuce. Škoda, film sice není absolutně dokonalý, jako jeho ostatní filmy, ale je dobrý. Prý mu také vadilo, že nedosahoval ani minimálních technických parametrů. ()

Reklama

Trevor 

všechny recenze uživatele

Fantastický film z Kubrickovho pacifistického obdobia tvorby. Samotné zasadenie deja do nič nehovoriaceho lesa, nič nehovoriace uniformy a dokonca ani zbrane či lietadlá nie sú obviňovaním nejakej krajiny z vojny. Sú obviňovaním vojny samotnej. Vôbec sa netrápi s nejakým bližším vykreslením postáv, každá z nich totiž sama o sebe charakterizuje skupiny ľudí, ktoré sa vo vojne ocitnú a ich postoj k vojnovému konfliktu. Od poddôstojníka, ktorý to berie ako povinnosť voči svojej vlasti, cez vojaka som tu preto, lebo tu musím byť, ďalšieho, ktorý vo vojne vidí možnosť konečne niečo zo svojim životom, v ktorom nič nedokázal spraviť až po Sidneyho, ktorý reprezentuje časť populácie zúčastnenej vo vojne, ktorú tá pripravila o rozum. V jeho prípade doslovne. Tak dokonale vystihnúť vojnové šialenstvo, nezmyselnosť vojnových rozkazov ( keď seržo pošle Maca aby skontroloval cestu v mieste, kde sú dve zátačky a z miesta kde ho pošle, nevidí na viac ako pár metrov) nedokázal pred Kubrickom nikto. Ani po ňom. Už vôbec nie zúfalec Nolan v Dunkirk 2017. Detailné zábery tváre ľudí ( a dobermana) takto dokonale využil snáď už iba Bergman v Siedmej pečati. Zábery na taniere jedla, v krorých v jednej chvíli spočíva ruka mŕtveho nepriateľa a o chvíľu z nej Mac je alebo na konci sú v nej uhasené cigarety tiež zobrazujú podmienky vojny. Inak, doberman, ktorý nerozlišuje unifrmy a je prítulný k obom vojnovým táborom je ďalším skvelým protivojnovým odkazom. Najlepším záberom však je bezpochyby detail tváre umierajúceho generála a sliny, vytekajúce z jeho úst.Odkaz Make peace, no war podľa Kubricka užívatelia čsfd zjavne nechápu. Prečo ma to vôbec neprekvapuje? Aha, lebo Marvel movies tu dosahujú 90%. Tak potom má strach a Touha 200%...Pre ľudí, ktorý chápu to, na čo sa pozerajú a dokážu čítať medzi riadkami. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Kubrick si pre svoj debut zvolil komornú psychologickú výpravu medzi štyroch vojakov, stratených na nepriateľskom území. Najviac ma bavili ich vnútorné monológy, ktoré boli síce trochu patetické, ale výborne napísané. Jedinú viditeľnú chybu tvorili tie nemnohé akčné scény, ktoré nepôsobili veľmi reálne. Ale keďže sa kamera vyhýbala aj pohľadu na krv, plynulo to asi len z nízkeho rozpočtu na masky a veci podobné. Ináč perfektný protivojnový film, zobrazujúci jej deštruktívne účinky nielen telesného charakteru. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Film dlouho ztracený, samotným Kubrickem označovaný za neplnohodnotné dílo. V roce 2010 se našla téměř kompletní kopie, která byla restaurována a kterou jsem měl to štěstí vidět. Film má svoje zajímavé prvky. Například zvuková stránka vás nenechá vydechnout a vy pořád máte pocit, že jste skutečně ve válce. Jenže herecké výkony jsou takové trochu umírněné, až příliš poklidné. Překvapilo mě pár celkem zábavných scén, které vycházejí z tíživé situace čtyř vojáků na nepřátelském území. Vzhledem k tomu, že předtím měl Kubrick na svědomí jen krátké dokumenty, je tohle skok kupředu. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (9)

  • Sám Kubrick po letech přiznal, že film je velmi amatérský a přirovnal ho k „dětské kresbě na lednici“. Dokonce se pokusil zničit všechny kopie filmu, to se mu však nepovedlo. (gogos)
  • Stanley Kubrick velmi těžko sháněl peníze k uskutečnění svého prvního filmového projektu. Nakonec mu přispěchal na pomoc mj. i jeho otec Jack Kubrick, který vybral celou svou životní pojistku a dal mu ji k dispozici. (dukeman)
  • Původní název filmu byl The Trap, později The Shape of Fear a až poté Fear and Desire. (raffspIn)

Související novinky

Kubrickův „ztracený film“ konečně v HD

Kubrickův „ztracený film“ konečně v HD

08.08.2012

Psal se rok 1953 a čtyřiadvacetiletý začínající filmař jménem Stanley Kubrick natočil za 50 000 dolarů vojenské drama Fear and Desire. Bylo o čtyřech vojácích, jejichž letadlo havaruje za… (více)

Reklama

Reklama