Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1967, během války ve Vietnamu, nastupuje skupina nových rekrutů na výcvik k námořní pěchotě. Čeká je zde vojenský dril, ale hlavně tvrdý a nesmlouvavý seržant Hartman, který vojáky despoticky drezíruje a šikanuje. Mezi rekruty jsou vojíni Vtipálek, Kovboj a také neohrabaný a tlustý Leonard. Hartman ho neustále ponižuje, za jeho neúspěchy začne dokonce trestat celou rotu. Ne každý je schopen takový dril přežít a zachovat si zdravé myšlení. Leonard se uzavírá do sebe, přestává komunikovat s okolím, nakonec zastřelí Hartmana a pušku obrátí i proti sobě. Vtipálek, po čase seržant, se stane válečným zpravodajem. Dorazí k bojové jednotce, které velí jeho kamarád z výcviku Kovboj. Jednotka je cílem vietnamského odstřelovače, vojáci jeden po druhém umírají, mezi nimi i Kovboj. Vtipálek nakonec nachází střelce, kterého jeho kolega z novin, válečný fotograf, postřelí. Je to mladinká Vietnamka... (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (64)

  • Ve filmu vystupuje postava se jménem James T. Davis (Matthew Modine) zvaný „Joker“. Jedná se odkaz na to, že skutečný James T. Davis byl jednou z prvních amerických obětí ve Vietnamu, kdy padl 22. prosince 1961. (Jimmy15)
  • O roli Vtipálka se ucházel Val Kilmer. Ukázky ze zaslané nahrávky jsou možné vidět v dokumentu Val (2021). (Fenk)
  • Píseň, která hraje na začátku filmu, je z roku 1965 a nese název „Hello Vietnam“ od Johnnyho Wrighta. (Marsu88)
  • Celosvětová premiéra proběhla 17. června 1987 v Beverly Hills. (Varan)
  • První vzájemný dialog mezi mladými účastníky cvičení se odehrál až v čase 19:47. Předtím se vedla pouze povelová konverzace ze strany instruktora Hartmana (R. Lee Ermey), na níž kadeti-mariňáci zpravidla reagovali „ano, pane“ a „ano“. (Roman.Ticka)
  • Full Metal Jacket je slangový výraz pro celoplášťovou střelu. Její jádro je uzavřeno v kovovém (většinou měděném) plášti. Používá se kvůli snížení opotřebení a zanášení hlavně olovem. Její výhodou je vysoká průbojnost způsobená snížením deformace střely po nárazu do cíle, čímž se snižuje poškození cíle (netrhá, způsobí čistý průstřel). Tyto náboje jsou kvůli jejich nižší efektivitě (pravděpodobnosti zabití) zakázány pro lov zvěře. Používány jsou v boji od ručních pistolí, přes samopaly po protiletecké zbraně. Český distribuční název filmu "Olověná vesta" je tedy hodně nepřesný a zavádějící; nemá žádný konkrétní význam. (messiah)
  • V jedné z vystřižených scén vojáci hrají fotbal. Záběr nebyl použit, protože v detailním pohledu bylo viditelné, že jim místo míče posloužila lidská hlava. (don corleone)
  • Kromě názvu filmu a jména režiséra nemá film úvodní titulky. (don corleone)
  • Většina herců se zúčastnila konkursu formou poslané nahrávky s předvedením scény ve Vietnamu. Studio k tomu nabádalo ve svých letácích rozvěšených po celých Státech s tím, že hledá nové mladé herce. (don corleone)
  • Na konci filmu je několik odkazů na postavičku Mickey Mouse. Například poručík Joker (Matthew Modine) a jeho parta zpívají při pochodu hořícím městem znělku pořadu Mickey Mouse Club. (don corleone)
  • Pro scenérii zničeného města Hue byly využity lokality poblíž Londýna určené demolici, konkrétně plynárna Beckton Gas Works. Ostatně celý film byl realizován v Anglii a natáčení trvalo bezmála rok: od 27. srpna 1985 a 8. srpna 1986. (don corleone)
  • R. Lee Ermey sjel v jednu hodinu ráno ze silnice a zlomil si dvě žebra na levé straně hrudníku. Kvůli tomuto poranění v některých scénách vůbec nehýbe levou rukou. (don corleone)
  • Režisér Stanley Kubrick byl známý tím, že se obklopoval pouze velmi malým štábem. Když elektrikář angažovaný na přípravu osvětlení scény dokončil svou práci, Kubrick využil příležitosti a poslal ho opravit vedení i do svého vlastního domu. (don corleone)

Reklama

Reklama