Reklama

Reklama

Tohle je Kongo

(festivalový název)
  • USA This Is Congo (více)
Trailer
USA / Kanada / Demokratická republika Kongo / Katar, 2017, 93 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Pohádková krása a nekončící násilí. Kongo je plné kontrastů, a to se silným dopadem na jeho dějiny. Na příběhu čtyř rozdílných postav film ukazuje drsnou současnost, kterou stále pronásleduje krvavá minulost. Když fotoreportér Daniel McCabe v roce 2008 poprvé navštívil Demokratickou republiku Kongo, aby dokumentoval válku na východě země, byl svědkem nepochopitelné brutality zasazené do panensky krásné krajiny. Kongo popsal jako Narnii plující na kyselině. Rozhodl se zcela bez filtru vyprávět nezjednodušený příběh této země, nezaměřovat se pouze na některé části. Nejdéle trvající konflikt světa popisuje prostřednictvím čtyř postav – whistleblowera s jedinečným vhledem do politiky; velitele konžské armády, který bránil se svou jednotkou v roce 2012 město Goma při vpádu rebelů; obchodnice s krvavými minerály a ševce v uprchlickém táboře. (Jeden svět)

(více)

Recenze (22)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Kdo má žít přežije, kdo má zemřít, zemře..tak to je... '' Takto lakonicky shrnul svoji životní filozofiii jeden z vojáků Národní armády a já dodávám - děkujeme Bohu, že my žijeme v ČR a ne tam. Zlatý Zeman, Babiš, Komunisté, Piráti, Okamura, kůrovec, sucho a daně... Bohužel, Afrika má to co chtěla. Nezávislost. Jak dlouho se ještě bude vymlouvat na kolonie? Izrael startoval na stejné časové přímce a jak je na tom dnes? Kolik občanských kmenových válek nám předvedl? Kde byla poušť jsou dnes prosperující moderní města. Ubránil se mnohem silnějšímu agresorovi a to opakovaně. Já mám zkrátka ten dojem, že si tam kucí africký s tou svobodou moc neumějí poradit. Ze Zimbabwe vyhnali přeživší bělochy (řadu bílých (všimněte si toho mého označení - bílých) farmářů pozabíjeli a teď je tam hlad. A oni protestují a chtějí pomoc! Rwanda, Uganda, Kongo... Všude je to stejné. A vidím v tom podobnost jako u nás v padesátých létech. Odborníci byli vyhnáni, zatčeni, pozabíjeni a do čela firem, továren atd.. se dostali kamarádi vládnoucí kliky. Jenže to nezaručuje odbornost. A tak i u nás prvních pár let podniky jely a těžily z dřívějších kontaktů, než se to celé úplně zhroutilo... Dobře to bylo řečeno v tomto filmu. Kde je korupce, není prosperita. Tak to prostě je. Ani se moc nedivím Afričanům, že se jim doma nelíbí a chtějí do ráje jménem Evropa. Ale co si volí doma, to si volí. Ať se pak nediví, že ten bodrý muž z billboardů se stane diktátorem než jej jiný bodrý národní osvoboditel zabije. Jen se divím, že se oni diví, že je tu nechceme. Já tady tedy žádné mačetové masakry jako důkaz multikulturní pulzující společnosti opravdu nepotřebuji ! Dokument je natočen velmi řemeslně - bodejť by ne, dyk to točila BBC. Ze začátku mi to místy přišlo hrané, ale ta závěrečná bitka...tam šlo kameramanovi fakt o víc než o drahý přístroj... Příl bych Kongu aby se vyplnil sen mladého důstojníka národní armády. Dávám za 4 kopály. * * * * ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

This Is Congo ponúka skutočne intenzívny zážitok. Pohľad na konflikt v krajine divákovi ukáže obidve strany barikády (alebo teda hneď niekoľko povstaleckých skupín), pričom na každej z nich možno nájsť množstvo negatív. Systém v Kongu je dlhodobo prehnitý skrz naskrz a v porovnaní s nimi môžeme byť ešte radi, že žijeme na Slovensku. Záver je odzbrojujúci a nečakaný. Tvorcom dokumentu skladám veľkú poctu. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Uz prvni zabery jsou jak z pekla.Ve vypasene kopcovite bezlese krajine je hlidac ovci s houfnici.Pak se mezi proudy uprchliku rozezni Stalinovy varhany.Do toho probuzena sopka.Plukovnik,velitel obrany milionoveho mesta Goma pted rebely z M23 ukazuje na svem tele 12 zraneni z boju.Prutrz mracen vyplavi stany v uprchlickem tabore.Dozvime se,ze penize z velkeho nerostneho bohatstvi zeme vcetne tzv.rare earths,vzacnych kovu potrebnych pro elektrotechnicky prumysl mizi u korupcnich lidru,u nadnarodnich korporaci a profituji z neho i svetovi politicti lidri.To vse reziser McCabe stihl za 16 uvodnich minut.Ekologove se asi zdesi nad pudni erozi.Velmi cena je reportaz z predni linie boje proti rebelum i kdyz chudak kameraman McCabe.Poucny je nahled do historie Konga s archivnimi zabery a postesknuti nad erou,kdy se vsem v zemi darilo dobre,nez novy prezident vyvlastnil soukrome vlastnictvi (to uz jsme nekde videli).V Kongu zije 450klanu a operuje zde na 50ozbrojenych skupin.Husty les u mesta Goma je jak z hororu.Dozvime se,ze poskytne ukryt jakemukoli dobrodruhovi,ktere obcanska valka pritahuje a kdo chce zazit rebelii.Muzete tu zabrat pudu,vesnicany vyuzit na tezbu nerostnych surovin z kterych budete mit zisk.Potom si koupite zbrane,lidi a potraviny.Kdyz se o vasi dovolene rozhodnete do tohoto lesa zajit a zacit dalsi revoluci a snadno najdete stoupence.Dokument take mezi radky sdeluje,ze bychom nemeli do Evropy zadne Africany poustet.Pokud nechceme,aby nam to zde rozhasily take. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Tak takhle nějak vypadala Evropa ke konci třicetileté války. Binec, bída, každý proti každému. Jinak dokument není špatný, ale nepodařilo se mu mě opravdu vtáhnout a vzbudit o některou z postav výraznější zájem. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Trošku paradoxní (méně dílků=větší komplexnost) mozaika marnosti.. Mám podezření, že Kongo (a okolí) je -jakožto místo odkud koření celej svět- příliš svéhlavé, silné, autonomní, prvotní a původní, než aby mohlo fungovat v pojmech jako hranice, národ, vlastenectví, nárok, politika atd.. Krása v hrůze, hrůza v kráse.. Místo ve kterém se rodí vůle, utrpení, naděje.. Místo které úspěšně vzdoruje žravosti hipsterských baťůžkářů a McDonaldů.. Impotentní modré přilby, zkorumpovaná vláda, odboj plný hrdlořezů, milióny frustrovaných kteří už neví komu mají přikyvovat aby měli konečně trošku klidu... ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Nesmírně bohatá africká země, která před časem vyhnala všechny bělochy ze země. Bělochy, to znamená investory, ředitele podniků, majitele farem a plantáží. Fabriky a plantáře v zemi zbyly, ale nebyl nikdo, kdo by v nich řídil a organizoval výrobu. Teď v zemi není nic, zbyl jen diktátor, který už vládne desítky let a naposledy zrušil volby. V zemi už je přes 20 let válka, bojuje spolu státní armáda a desítky gangů. Kdo na to všechno nejvíc doplácí, jsou prostí vesničané a hlavně ženy s dětmi. ()

Riddick77 

všechny recenze uživatele

Vynikající dokumentární snímek, který zdobí zejména skvělá dramaturgie, když se dokonale podařilo spojit jednotlivé vrstvy (perspektivy vyprávění) do koherentního, soudržného a dynamického celku. Štěstím bylo, jak Daniel McCabe sám na festivalu Jeden svět 2018 přiznal, že se v posledních měsící natáčení podařilo získat k rozhovoru vysokého dustojníka národní konžské armády, jehož znalosti místních poměrů, historie a vývoje regionu poskytly onu širší perspektivu a kontext, do něhož bylo možno nenásilně zasadit perspektivy a výpovědi jednotlivých postav. Ona výsledná mozaika (McCabe natočil celkem zhruba 500 hodin) představuje autentický a strhující pohled na (nedávnou) historii konžského lidu a strasti, jimiž si tato africká země v posledních desetiletích prošla. Dramaturgicky (koncepčně), obsahově i vizuálně takřka dokonalé. Nejlepší dokument, který jsem letos (2018) na Jednom světě měl možnost zhlédnout. 10/10 ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Tohle je Kongo? - dobře, ale Kongo je daleko víc. Kongo je "černá magie", která od rovníku působí až sem. Nikdo se mu neubrání... Vzpomínám, jak v polovině šedesátých let byl zavražděn Patrice Lumumba (první školní "protestní" akce) považovaný za komunistu. Pak na Čombeho a Kasavubu, které pak "převálcoval Mobutu", jak říká někdejší přítel z práce Kimba Nguzambeh. Pro Josepha Conrada to byl střed tmy (Heart of Darkness ) a pro Louis-Ferdinanda Célina konec noci (Voyage au bout de la nuit) - a čím bylo pro Stanleyho a Livingstona? Možná, tohle je Kongo, ale co dál? Pozn: Sotva se to dozvíme, pojedeme-li tam s CK Livingstone, která nabízí "... zájezd na safari nebo za horskými a nížinnými gorilami." ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Do půlky filmu jsem měl pocit, že to jsou jen střípky. Nesouvisející obrázky z Konga - tuhle vojáci na cvičáku, támhle paní co pašuje vzácné nerosty autobusem - ale jak film postupoval, všechno to do sebe nějak začalo zapadat a vykreslovat srozumitelný, komplexní obraz. Je tu vidět skvělá dramaturgická práce, takže dokument dobře vyvažuje historii, lidské příběhy, akci (!) a takovou smutnou krutost a marnost té nešťastné země. A hlavně obrovské wow patří McCabovi, který pobíhá s kamerou na místech, kdy máte chuť na něj volat: "Ježiš, kámo, já to nepotřebuju vidět, jdi domů, schovej se, nemluv s nima, VOLE, KAM TO LEZEŠ?!" ()

Kwaichi 

všechny recenze uživatele

Príbeh šťastných ľudí, ktorí sa narodili na zlom mieste. To miesto v podstate nie je zlé, len má nadmerné zásoby nerastných surovín, čo pôsobí už vyše storočie nemalé komplikácie. Je zaujímavé, ako sa vojny ťahajú prakticky po celom svete, len o niektorých regiónoch, ako napríklad aj Kongo, sa prakticky vo svete nehovorí. Naproti tomu situácia v iných vojnou zasiahnutých regiónoch, kde situácia ani zďaleka nie je tak kritická, pravidelne plní titulky novín. Zjavne ide len o účel propagandy. O situácii a vojne v Afrike, zaujimavo rozpráva aj herná séria Metal Gear, ktorej počiatky sú späté so studenou vojnou a Afrikou. Som prekvapený, že podobný dokument vôbec uzrel svetlo sveta. V Afrike sa nakrúcanie videa v blízkosti ozbrojených síl zvyčajne trestá zabavením materiálu, väzením a nezriedka aj trestom smrti. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Velmi dobre zpracovany dokument, ktery se snazi nastinit situaci v jedne z nejvetsich zemi sveta a s nekonecnym nerostnym bohatstvim. Jasne, sablona, ktera plati snad pro vsechny africke zeme... Po opusteni kolonistu a vyhosteni bilych inzenyru a specialistu zeme upada az na samotne dno rozvoje. Jedine, co rada africanu umi je mackat spoust od samopalu. Zeme bez budoucnosti, ktere se nevyplati pomahat ani za diamanty. Jejich rozumove schopnosti jsou do oci bijici, takovych sousedu v Evrope netreba. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Naštvanej dokument, kterej si prostřednictvím čtyř lidí vytyčil zeširoka vysvětlit problémy téhle válkou rozervané země. Za všechno může samozřejmě politika. Všichni tam maj silný řeči o tom, jak bojují za svobodu, ale myslím, že kdyby si mohli teoreticky vybrat, jestli vstávat ráno na šestou do fabriky a nebo vzít samopal a jít hulákat do ulic, píchačky ve fabrice budou zanešený prachem. ()

Silwer 

všechny recenze uživatele

Dokument fantasticky a smutny zaroven..krasna krajina nicena zlem..po shlednuti se ve vas jen utvrdi pocit,ze dat to tam do kupy proste nejde..rozhodne ne se sousedy jako Rwanda a Uganda.. ()

NJD 

všechny recenze uživatele

V rámci žánru čistých 100 %. Fantastickej dokument, ve kterém se divák poutavým způsobem postupně dozvídá o historii Konga a z ní pramenících současných konfliktů, přičemž doslova prožívá probíhající válku s několika různými protagonisty. Skvěle zachyceným způsobem se tak dozvídáme o strastech z pohledu krejčího z uprchlického tábora, ženy obchodující s drahými kameny, vůdce rebelů či vysoce postaveného vojáka v národní armádě. Tvůrci prokázali kromě filmařského talentu i neuvěřitelnou odvahu, když se s kamerami pouštěli do ostrých přestřelek v první bojové linii. Díky tomu všemu si i zcela nezaujatý člověk může za pouhých 90 minut udělat relativně celistvý obrázek o konžském konfliktu a se zatajeným dechem ho prožít s jednotlivými aktéry. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Domnívám se, že nám režisér chtěl ukázat, že je Kongo zemí, kde se stále válčí, už tak dlouho, že většina obyvatel neví, co je mír. A v tomto ohledu jsem ráda, že dokument vznikl a není fér, že se na Kongo, ale i další země zapomíná. Proto i já využiji prostor je připomenout, Somálsko, Jemen, už i Ukrajina, co taková Angola a spousta dalších, o kterých se nemluví či nevím? Každopádně je škoda, že se tak rychle odchýlili od uvozující fráze. Kongo je ráj Božího stvoření a peklo lidského přičinění. Ovšem z toho ráje nám moc neukázali, ani ze života lidí. A ta odvrácená strána se stále více omezovala na postavu jednoho z vojáků, jehož postava zdaleka nebyla jednoznočná, a to je v pořádku, lidi nejsou černobílí, ale nabízí se otázka, o čem domunet vlastně byl? A byl vůbec o něčem? Pro mě přeci jen přidal jeden střípek k tomu, jak je válka otřesná, ostatní byl jen zbytečný patos... ()

ttchor 

všechny recenze uživatele

Daniel McCabe nesmierne odvážny a talentovaný človek dokázal natočiť koncepčne dokonale zvládnutý a objektívne vyvážený dokument občianskou vojnou zmietanej krajiny, ktorý sledujme prostredníctvom niekoľkých postáv a predelov z nedávnej histórie. Krajina sa zmieta s vysokou korupciou, chudobou a na jej čele stojí diktátor. Pritom potenciál krajiny je vďaka nerastným surovinám obrovský. Jedinou cestou ako sa stať naozaj demokratickou krajinou nachádza režisér v slovách národom obľúbeného plukovníka Colonela Mamadou Ndala, podľa kterého jediným riešením je skutočnosť, aby sa národ dokázal zjednotiť a bol tak ako celok silný a odhodlaný na nevyhnuteľné zmeny, ktoré táto krajina potrebuje urobiť. Bohužiaľ záver filmu tomu nenasvedčuje. ()

solisoli 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavá téma – Kongo. Odvážny pokus o pútavý dokument s historickými momentmi nakoniec ponúka chaotický priebeh dostupných momentových záberov Konžských obyvateľov. Z tohto projektu nebolo nič čo by svojím umením upútalo svojou svojráznosťou. Obmedzená kamera a zábery povolené konžskou chuntou pôsobili gýčove a asymetricky. Len jeden pseudonym, že takéto monštrá púšťa a zaplavuje EU s vrúcnym uvítaním degenerovaná nemecká kancelárka, ktorú už dávno mali vykopať z úradu a postaviť pred občiansky súd pre omyly a devastáciu EU spoločenstva. ()

kolly13 

všechny recenze uživatele

Přiblížení země extrémů, chudoby, násilí, drahých kovů, ze kterého se nezdá být cesta ven. Odvážný počin McCaba a zdůraznění nejen krás Konga (Zairu), ale také důvodů války, které sahají až k bílým límečkům Západního světa (válka zlevňuje diamanty, vyrábí násilí a zmar a hlavně, nenechá zemi zacelit rány a fungovat mírově). ()

Reklama

Reklama