Reklama

Reklama

Zabíjení

  • Česko Velká kořist (více)
Trailer

Johnny Clay sa po piatich rokoch dostal z väzenia a chystá sa oženiť so snúbenicou Fay. Je pevne rozhodnutý, že do ďalších kšeftov sa pustí až keď sa presvedčí, že riziko ozaj stojí za potenciálny zisk. Spolu so štyrmi ďalšími mužmi chystá prepadnutie dostihovej pokladne. V hre sú dva milióny dolárov. Lúpež je naplánovaná do najmenších detailov. Zapojený je do nej aj George Peatty, plachý pokladník z dostihovej dráhy. Je ochotný riskovať krk len preto, aby zapôsobil na chladnú a panovačnú manželku Sherry. Sherry mu je neverná s Valom a všetky informácie o plánovanej lúpeži posúva svojmu milencovi. Tak dokáže aj dokonale naplánovaný zločin stroskotať na príliš dokonalej zhode náhod... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (279)

Cival 

všechny recenze uživatele

Interesantní mix Dannyho parťáků, Rašomonu, Sunset blvd. a Srdcové sedmy (nevěra :-) v řemeslně precizní režii S. Kubricka. Od pohodové zábavy ke geniálníimu umění. Většinou to bývá naopak... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

„Prosím o pozornost, dámy a pánové“. Život je pavučinou spředenou z mnoha vláken, stačí porušit jedno jediné a… . Nejlepším žánrovým filmem Stanleyho Kubricka již navždy zůstane Osvícení, na paty mu však bude stříkat krev Zabíjení. Pět mužů má perfektní plán na vyloupení pokladny dostihového závodiště. Pět mužů rozdílných povah a zázemí: Milující manžel s dobrým srdcem a chorou manželkou, zkorumpovaný polda, který potřebuje splatit své dluhy, uštvaný podpantoflák snášející sarkastické poznámky své ženy atd. Film začíná jejich nechronologickým představením a stejně nechronologicky, s občasnými skoky v čase, je prezentován samotný zločin. Napětí Kubrick zvyšuje neustálým uváděním přesného času a nezaujatým komentářem vypravěče, který popisuje úmysly jednotlivých postav. Neznám žádný jiný film z 40., 50. či 60. let, jenž by působil tak moderně – ať formou vyprávění, svým tempem, zkaženým charakterem většiny hlavních hrdinů… osmdesát minut uběhlo jako vítězný kůň a já toužil dívat se bez dechu a s polootevřenými ústy dál a dál, na další drobné vizuální vtípky, na další nahodilosti osudu značící režisérův černý humor. Uběhlo to rychle, bylo to zábavné a rád se k tomu vrátím, dokonce ještě radši než k jiným, třeba lepším, ale obtížněji stravitelným Kubrickovým majstrštykům. A jen tak mimochodem: film vyniká také geniálním nasvícením a precizní práci kamery. 95% Zajímavé komentáře: zputnik, maarv, T2 ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Strhující film. Každopádně ten plán loupeže měl k dokonalosti hodně daleko, mohlo se v něm pokazit takovejch věcí i bez Sherry, že si až říkám, že celé to navozování dojmu bezchybného plánu byl od Kubricka nějaký sofistikovaný žert. "Předtím jsem myslel jenom na peníze..." "Tak na ně mysli dál!" ()

T2 

všechny recenze uživatele

Kubrick a jeho uctievanie, my ostáva veľkou záhadou, film ako taký hlavne námetovo a spracovaní nie je zlý ale čo tomu citeľne chýba, sú povrchne vykreslené postavy. Jednak ich tam je strašne moc, čim nastáva riadny mišmaš v tom kto čo vlastne v deji zastáva, na tej krátkej minutážnej ploche ich ani nestihneme riadne spoznať, kdež to časom takmer rozoznať v ich konaní v daných scénkach, práve tie su fajn prešpikované ale v tej rýchlej dejovej prešmičkovej tendencii ich nedokážeme nasať tak aby mali hlbší význam. Samozrejme na konci dosť pokazí dojem to nadobudnuté "zbytočné" predvídateľné klišé. A tento film ma len presvedčil v to, že Kubrick nevie moc s postavami vyprávať príbeh a hlavne ho vykresliť v zrozumiteľných partiách. Stále vo mne zanecháva len dojem zbytočne najpreceniteľnejšieho režiséra. Tie hodnotenia užívateľov my pripadajú ako samozrejmosť k vychválenej osobnosti kritikmi ale je to fakt objektívne zhodnotenie filmu voči tomu ako že umeniu čo nám ponúka? Pre mňa určite nie! ║Rozpočet $320,000Tržby USA $-Tržby Celosvetovo €269,337(Španielsko)║ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Sledování více herců ve stejných chvílích, čímž se graduje napětí a ukazuje genialita kamery a režie. Stanley Kubrick geniálně spojuje noir film staré gangsterky. Hlavní hrdina, pár společníků, kteří pomalu odchází ze scény. Oblíbená žena= mrcha je zde dokonalá. Chudák její manžel, který by jí dal všechno... Skvěle trefené role a herci v nich nezklamou ani jeden. Hudba je zde též skvěla vybrána a geniální vypravěčův hlas je bez debat silná stránka filmu. Celkově jde o opravdu výborný film o jedné noir-krádeži :o) ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Nebýt otravné a naprosto nesednoucí hudební složky, tak to bylo bez závažnějších výhrad. Dějově chytré, atmosférou chladné, vyzněním cynické. Jen bych rád pochopil proč byl zasvěcen barman, když jeho úlohu pronesení balíčku mohl s klidem sehrát i George. Takhle zbytečně zvyšovat riziko, to do toho dokonalému plánu příliš nezapadalo. PS: Tak po pročtení diskuze koukám, že nejsem sám koho to zarazilo. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Dokonalý film o velké loupeži se skvěle dávkovanou nadsázkou, neuvěřitelně vygradovaným, a přitom pro někoho tak odzbrojujícím - pro někoho až černým humorem zavánějícím, závěrem a především plejádou skvěle prokreslených figur. Asfaltová džungle je možná o něco lepší, jasným králem v tomto oboru je ovšem francouzské Riffifi. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Kdyby nenatočil Hitchcock Vertigo, byl by za poslední noir první vln braný The Killing – revizionistická stylová nápodoba, která pumpovala ze všeho možného, letištěm z Casablanci konče, a která později podnítila třeba Tarantina. The Killing je mnohem horší než Gauneři, ale rozhodně zábavnější než Soderberghova bláhová multiplex-morda, trilogie Dannyho parťáci. Nebyl to první regulérní film Kubricka, byl to první film, kterým uvedl a uváděl do chodu svoje oblíbené postupy, zesumarizovaný v pozdější tvorbě. Kubrick se zde projevuje nejen jako non-auteur, ale i jako zasmušilý gentleman, který nejenže destiluje děj do vícero postav a hlavní charaktery ihned poté, co je vytvoří, rozloží ve vyprávění, ale ze všeho nejvíce se vyhýbá noirovské ironii. Jestli něco sjednocuje Kubrickova díla, pak nulový smysl pro humor. V každé scéně či sekvenci trvá 10 sekund, než se do ní dostanete, a obráceně, posledních 10 sekund provází odeznívající závěr. The Killing postihuje dvojí vyostřování a tření mezi plochou linearity (připitomělý loupežnický kom-plot) a nelinearity (synchronní flashbacky, mnohoperspektivně alternující minulý události z jiného POVu) a nejvíc ze všeho se potýká se zásadní otázkou, jestli existují špatné filmy, nebo jen špatní režiséři. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Po všech stránkách super heist, velmi poutavý a k závěru napínavý, skvěle zahraný. Líbí se mi chytrá, ne zcela lineární časová posloupnost, má to spád a příjemný tah na branku. Bez debat i dnes si dále drží kvalitu, je tématicky relevantní a stojí za pozornost - po právu tak trvale opěvovaný snímek. "Despite a collective hope for the future, they will always be puppets, no matter how hard each tries to cut the strings of fate." ()

movie 

všechny recenze uživatele

No pardon, ale kde se tu berou všechny ty pěti hvězdičkové hodnocení? Že bych viděl jiný film? Celé to působí dojmem, že za kamerou byl místo Kubricka Corman, scénář a zápletka je laciná, dialogy příšerné, jindy dokonalý Sterling Hayden je maximálně prkenný (o zbytku hereckého ansáblu nemluvě) a samotné vyústění filmu je prostě ... pitomé. Vypravěče a jeho hlášky si pak Kubrick nejspíš vypůjčil od Eda Wooda. Když porovnám jak se se zlodějským tématem popral Dassin ve svém opusu RIFIFI, vychází z toho THE KILLING jako hodně chudý příbuzný. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Celosvětově divácky úspěšný film. Příjemná staromódní černobílá detektivka založená na precizním naplánování loupeže peněz z dostihů a přesném rytmu jejího provedení nahlíženého z více pohledů. Ovšem jedna zvědavá žena a jeden neposlušný pes dokáží změnit i dobře provedený plán. Podle mne jde o nadprůměrné noir - krimi, ale ještě ne geniální snímek začínajícího Kubricka. Do 2001: Vesmírné odysey, Osvícení nebo Eyes Wide Shut to má dost daleko. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=gAe1CJWH_B8 ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Předem musím poznamenat, že miluji Noir filmy, především kvůli jejich neopakovatelné atmosféře a částečně i proto, že v dnešní době takovéhle filmy zkrátka vzniknout nemohou. Stanley Kubrick, režisér mnoha různorodých žánrů, který ovšem NIKDY nezklamal a vždy svými díly dokázal šokovat a překvapit. Zabíjení není vyjímkou, i když na první pohled na samotném příběhu není nic světoborného, ale právě Kubrickova režie dělá jeho filmy geniálními a jedinečnými. Kubrickův scénář, když se přesunete o 50 let zpět, musel zapůsobit na svoji dobu přelomově, hlavně kvůli rozdělení časových linií a mozaikovému stylu vyprávění, které je dnes tolik populární (21 gramů, Magnolia apod). Z herců mě ani jeden více nezaujal, každý si odehrál svůj standart a rozhodně nikdo nezklamal. Další z řady snímků nesmrtelného žánru, který mě nikdy nepřestane překvapovat a svůj obdiv k němu budu mít navždy. Vřele doporučuji, ale neříkám, že kazdému to sedne........ ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Zabíjení je plně vyspělý snímek, který se vrací do času noiru. Je poměrně krátký a uběhne velmi rychle. Děj je našlapaný, takže ani nestihnete koukat jak čas ubíhá. Kubrickova genialita se projevila již v počátku. Pro nás šachisty pouze připomínám, že Kubrick jako vášnivý šachista zde vzdal hold své oblíbené kratochvíli a dokonce zmiňuje budoucího mistra světa Fischera, jemuž tehdy bylo pouhých 14 let. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Nepatřím mezi nadšence, kteří si ráno přivstanou, aby se mohli poklonit Kubrickově fotografii, ale tahle časově přeházená loupežničina se mistrovi hodně povedla. Připomínky mám snad jen k tradiční dobově nepříjemné hudbě, která se netají funkcí vyvolávat napětí, ale mně spíše dráždila bubínek, kladívko, kovadlinku i třmínek. ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

Stanley Kubrick rozehrává zajímavé drama s noir-feelingem, v němž popisuje více/méně minutu po minutě jeden kriminální čin z dostihového prostředí plus všechny okolnosti s tím související. Filmařsky čisté, herecky dobře zahrané, s výborným feelingem, scénářem i hudbou - film prostě tiká přesně jako švýcarské hodinky. Poznámka pro všechny milovníky filmových nesrovnalostí: hned v úvodu je možné si všimnout drobné nesrovnalosti, která samozřejmě nijak nesnižuje celkovou výbornou kvalitu snímku - všímejte si pozorně listu papíru, který má Marvin Unger při popíjení zázvorového piva pod svým loktem. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

I napodruhé moc chladné na pět hvězd, ale půlnoční projekci v kině jsem si stejně vychutnal. LFŠ 2010 ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Parta rozodných, cílevědomých chlapů a téměř dokonalý plán na pořádnou loupež, toť nejlepší podklad pro chytrou podívanou v noirové atmosféře se špetkou černého humoru, navíc obahcenou o moderní způsob svižného a nechronologického vyprávění. Zabíjení má vzestupnou tendenci co se týče zábavy a divácké poutavosti, zatímco zpočátku jsem se trochu nudil, se zamotáváním příběhu mě Kubrick stále více pohlcoval, až mi nechal jen dokořán otevřená ústa při závěrečné pointě. 8/10 ()

Související novinky

Noir Film Festival 2019: Zítřek nemá šanci

Noir Film Festival 2019: Zítřek nemá šanci

17.08.2019

7. ročník unikátní přehlídky klasik, ale i pozapomenutých klenotů z bohaté pokladnice filmu noir představí snímky tematizující loupež, výběrovou retrospektivu noirových děl Fritze Langa, rozmanitou… (více)

Reklama

Reklama