Reklama

Reklama

Lolita

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Emigrant z Evropy Humbert Humbert je po příjezdu do města Ramsdale v New Hampshiru zasažen amorovým šípem a plánuje se oženit s Charlottou Hazeovou. Avšak jen proto, aby byl navždy blízko svému miláčku – Charlottině předčasně vyspělé dceři Lolitě! Filmař Stanley Kubrick prozkoumává téma sexuální posedlosti (námět, ke kterému se vrátí o 37 let později ve filmu Eyes Wide Shut) v této hořce komické a dojemně jímavé adaptaci románu Vladimíra Nabokova. James Mason hraje záludného a pošetilého Humberta, ženatého z nouze s Charlottou (Shelley Winters), který musí soupeřit s všudypřítomným a otravným Clarem Quiltym (téměř chameleonský Peter Sellers), když jeho duši polapí bezstarostná dospívající dívka (Sue Lyon) s oním „nádherným, poetickým a melodickým jménem“ – Lolita. (Magic Box)

(více)

Recenze (281)

kubilov 

všechny recenze uživatele

Tak u Lolity nechápu vysoká hodnocení ze všech filmů Stanleyho Kubricka snad úplně nejvíc. Ničím extra skvělý příběh o poněkud zvláštní a již od začátku tragické romance, která skončí sice poměrně neočekávaně, přesto však konec příliš nepotěší. První polovina až do smrti první postavy (chronologicky první) je velmi lehce a příjemně sledovatelná, jenže právě po té smrti se všechno jakoby ztíží a sledování už nenabízí tolik uvolněnosti a spíše svazuje a místy i dost nudí. Tentokrát se opět přikloním na stranu většiny diváků, kterým přišel Sellersův Quilty jako skvělá postava, což však shazuje celý zbytek filmu, jelikož má zde příliš málo prostoru a scény bez něj jsou o parník horší. Nezbavím se tak pocitu, že Kubrickova Lolita je jedním z jeho nejnadhodnocenějších filmů, přesto to však v žádném případě není žádný propadák. ()

mrclTV 

všechny recenze uživatele

Ešte aj dnes by som s určitosťou opísal Lolitu ako provokatívny film, tak aký rozruch musel vyvolať v dobe svojho vzniku? Hneď úvodná scéna si ma namotala (Peter Sellers v celom filme ide na bomby a dostal do vena takú podivínsku postavu, bije z nej maximum) a aj keď ma film veľa poslabších miest, hneď niekoľko výjavov sa vryje do pamäti (scéna s nabíjaním pištole bola jednou z nich). Zaujímavý pohľad na ľudskú slabosť ducha a jeho boj morálnymi hodnotami (či už vo vzťahu muž žena ako milencov, a aj ako skúmania manželského zväzku, k náboženstvu a a ďalších osobných veciach človeka a ľudí). Chcel som dať 4*, ale druhá polovica filmu ma veľmi nezaujala. Prvá bola celkom dobrá. Premena Lolity v závere filmu z mladučkej a vypočítavej dievčiny, ktorá sa ako lusknutím prstu zmenila na rozumnú (ale stále vypočítavú) žienku domácu, ktorá drží rodinu na hladine, sa mi nepozdávala. ()

Carlie 

všechny recenze uživatele

Kubrickovo verze se mi zamlouvala více, než ta novější, ale celkově mi ten příběh moc zajímavý nepřijde a nevím, čím si kniha od Nabokova zasloužila tolik pozornosti a věhlasu.  Mám slabost pro Stanleyho Kubricka a je z toho poznat jeho filmařská preciznost a talent, ale moje pocity z Lolity se dají přirovnat k Barry Lyndon protože obojí mě po nějaké době přestalo bavit a já konec dokoukala jen z povinnosti (to je chyba neúnosně dlouhé stopáže). A pochopitelně nejvýraznější herec tam byl Sellers, ale to tu beztak skoro všichni píšou. Jenomže ono je celkem pochopitelné, že filmu na aktuálnosti a zajímavosti ubere stáří, protože co bylo skandální a zajímavé tenkrát už dnes těžko někoho zaujme. ()

johnny01 

všechny recenze uživatele

Zdá se to takové slabší, bez erotiky, vlastně je to spíš studie o šílenství Humberta, který se čím dál tím více podobá Charlottě. Samotná osoba Lolity se zdá poněkud vedlejší a její nízký věk není tak významný, nadto je dost nevypočitatelná. Asi šlo téma zpracovat lépe. ()

Johny_MH 

všechny recenze uživatele

Ne sice tak skandální jako kniha, přesto výtečně zfilmováno - Peter Sellers prokázal vynikající drobnokresbu a znalost psychiky. ()

Tichoza 

všechny recenze uživatele

Kvalitně natočený film, úžasný Sellers, ale Lolita pro mě není Lolitou, tato mladá žena mi vůbec jako dítě nepřipadá. Skandální možná na konzervativní americkou společnost své doby....ale jinak nevim nevim. Čekal jsem od toho mnohem víc. Novější verze se mi líbila mnohem víc. ()

CrazmydRed 

všechny recenze uživatele

Abslolútne súhlasím s Fanuccim. Film bol prehnane dlhý a James Mason je asi posledný herec, ktorý sa hodí na stvárnenie Humberta Humberta. Film postupne stráca na dynamike a prechádza až do patetických, ignorantných a málo vierohodných hereckých výkonov. Kniha patrí medzi moje najobľúbenejšie a Stanley Kubrick má môj plný rešpekt, ale jeho Lolita ma sklamala. Nulová erotika či napätie. ()

Demoiselle 

všechny recenze uživatele

Neuveritelne silny pribeh, ktery kvete na dokonalem scenari. Na dokonale knize. Pro me je to jeden z TOP filmu, ktere jsem videla. Jsem tak rada, ze jsem nasla film, ktery je plny sexualniho napet (i kdyz zvraceneho), a to bez jedine nahe ci primo eroticke sceny. Skoda, ze se takoveto filmy jiz netoci. Divim se, ze nepatri mezi 100 nejlepsich v zebricku. Perfektni. ()

Exanimus 

všechny recenze uživatele

Snímek Lolita se opravdu hodně zabývá posedlostí a žárlivostí Humberta. Co všechno je schopen muž udělat kvuli ženě jeho snů...Peter Sellers byl zde opravdu Pan herec! Neni to uplně 5*, ale přece nemůžu dát menší hodnocení u díla, které režíroval Kubrick. ()

Mona_Lisa 

všechny recenze uživatele

Nie, Kubrickovej Lolite menej než 5 hviezdičiek nedám. Film využíva celých svojich 150 minút dokonale, všetky scény tam majú čo robiť, dej sa nezasekáva, hoci občas odbočuje. Fascinujúci je najmä komický nadhľad filmu, ktorý si veru z Nabokovej predlohy nepamätám. Vytvára sa tak zaujímavý kontrast medzi absolútnym tabu a niekedy až čiernym humorom. Všetci herci sú skvelí a Sue Lyon vyzerá, že Lolitu nehrá, ale žije. Jednoduchý záver: príbeh Lolity (knižnej i tej neskoršej filmovej) mám naozaj veľmi rada a Kubrick, samozrejme, nesklamal. ()

yatan 

všechny recenze uživatele

Kubrick nezaprie svoje umelecke kvality a rukopis ani v Lolite. Aj ked citim, ze stale nema celkom volnu ruku a je sputany samotnou dobou a faktom, ze pribeh je uchylny, citit ze Kubricka film bavilo rezirovat. Kubrickova Lolita neni vynimocna, ale nejakym sposobom na nu len tak lahko clovek nezabudne. 8/10 ()

Martanecek007 

všechny recenze uživatele

Pan Nabokov napsal skvělý příběh, který se mi líbí víc ve filmovém zpracování z roku 1997. Černobílost filmu neubírá na kráse, to hlavní obsazení. Herečka, která ztvárnila Lolitu v této prvotní filmové verzi, mi moc neučarovala tak, jako pozdější verze. Taky mi zde chybí odvážnější scény, které ukazují fyzický vztah hlavních hrdinů, nicméně se není čemu divit, je to přeci jen film z roku 1962 a v té době byla jiná cenzura než roku 1997. Kdo se tedy rozhodne na Lolitu se podívat, doporučuji tu novější verzi ;-) ()

PTomA 

všechny recenze uživatele

Exaktní práci s postavami a mizanscénou, mi ale zkazilo rozvláčné až úmorné tempo a absentující emoce. Jde vidět, že byl Kubrick omezený svojí dobou a tak se nemohl trošku odvázat, to stejné můžeme říct i o Mechanickém pomeranči. Film už v této době nic neřekne navíc, ale pokud si doplňujete Kubrickovu filmografii jako já, určitě Lolitu nevynechejte. 6.5/10 ()

pollstro 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně jeden z nejpozoruhodnějších a nejkontroverznějších románů 20. století v rukou samotného Kubricka. Obtížně zfilmovatelné téma o posedlosti a náklonosti vůči náctiletým dívkám, je samo osobě obrovskou filmařskou výzvou, která se ve své době střetla s omezením, které bylo způsobené filmařským produkčním kodexem, a Kubrick byl donucen zmírnit veškeré provokativní a erotické aspekty působivého románu, které do jisté míry tvoří hlavní a nejdůležitější složku příběhu, ale i přesto zde existuje prostor k představivosti. Jak Kubrick, tak i sám Nabokov sdílí velmi totožný pohled na moderní život, který nepůsobí lichotivým dojmem, avšak ani nim nepohrdá. Společně za pomocí lítosti vyjadřují náklonost skrz tragikomické vyznění celého příběhu. Kubrick zaujímá a získává pozornost chytrým hereckým vedením a brilantně rozvinutými dialogy plných nejednoznačnosti a dvojsmyslů, prostřednictvím kterých aspoň nějakým způsobem prezentuje klíčovou sexualitu. Důmyslnou filmařskou vizí bezchybně ilustruje surrealistické temné podtóny, které zdůrazňují celkovou tragédii. Lolita pod tíhou cenzury samozřejmě ztrácí na efektivitě a pokud v něčem skutečně selhává, tak je to v absenci erotiky, ale i bez ní se jedná o působivý, umělecký a sofistikovaný průzkum lidské dispozice, která nevysvětlitelným způsobem přitahuje divákovo pozornost.. ()

Alex_01 

všechny recenze uživatele

Boží byla ta žvatlavá hudba doprovázející vulgárnost a vyzývavost Lolity. Hlavní protagonista je sobecký kokot, ale kdykoliv je prostřih a Lolitinu tvář tak chápete proč. Precizní, atmosférický, absence vzniku jejich vztahu-záměrně i guess-prohlubuje tu záhadnost a divnost řekl bych ()

matoada 

všechny recenze uživatele

Geniálny film. Skvelá réžia a tiež herecké výkony. Nechápem niektoré námietky, že to malo byť "pritvrdené". Je to super ako to je. Hlavne tie náznaky sú veľmi zábavné. ()

Gloster 

všechny recenze uživatele

Jakkoliv Kubricka miluji, tenhle film trochu zavál čas - díky cenzuře se nemohl vyřádit v tom, v čem podle mně exceluje nejvíc - v šokujících a vyhraněných scénách. Film samotný je točen tempem a stylem typickým pro svoji dobu a já mám sklony nebrat při hodnocení v úvahu rok vzniku. Na 4* to vytáhl Peter Sellers, díky němuž tento film musím pustit jednomu kamarádovi, který tvrdí, že herci nemají na film velký vliv, protože pokud hrají dobře, očekává se to od nich a pokud hrají špatně, je to chyba režiséra... Sellers každý film vyzvedává nejméně o třídu výš, všichni jsme viděli, jak bez něj vypadá Růžový Panter. ()

pwc 

všechny recenze uživatele

Skandální náboj původního námětu po těch letech už trochu vyprchal a tak zůstává tento Kubrickův majstrštyk především skvostným hereckým koncertem, který mě nenudil jedinou minutu předlouhé stopáže. Peter Sellers je přímo lahůdkový, Shelley Winters hraje svůj part taky výtečně. ()

Ygor20 

všechny recenze uživatele

Prvá polovica famózna: "Pán Humbert, len aby ste vedeli, ja nie som úzkoprsá, ani môj manžel". Postupom času film stráca na gradácii, čo je veľká škoda pre film ako celok. No ale Peter Sellers je neuveriteľný, určite bol tento komplikovaný človek jedným z najinteligentnejších ľudí v histórii ľudstva, o tom niet ani najmenších pochýb. ()

Reklama

Reklama