Reklama

Reklama

Lolita

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Emigrant z Evropy Humbert Humbert je po příjezdu do města Ramsdale v New Hampshiru zasažen amorovým šípem a plánuje se oženit s Charlottou Hazeovou. Avšak jen proto, aby byl navždy blízko svému miláčku – Charlottině předčasně vyspělé dceři Lolitě! Filmař Stanley Kubrick prozkoumává téma sexuální posedlosti (námět, ke kterému se vrátí o 37 let později ve filmu Eyes Wide Shut) v této hořce komické a dojemně jímavé adaptaci románu Vladimíra Nabokova. James Mason hraje záludného a pošetilého Humberta, ženatého z nouze s Charlottou (Shelley Winters), který musí soupeřit s všudypřítomným a otravným Clarem Quiltym (téměř chameleonský Peter Sellers), když jeho duši polapí bezstarostná dospívající dívka (Sue Lyon) s oním „nádherným, poetickým a melodickým jménem“ – Lolita. (Magic Box)

(více)

Recenze (281)

Rogue 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu zřejmě skandální film, který nyní poněkud ztrácí na aktuálnosti. Přesto je i po čtyřiceti letech schopný zaujmout, a to především díky výkonu Petera Sellerse. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Videl som len remake z 97´ ktorý bol skvelým, doslova dráždivým zážitkom z neznámeho, zakázaného. Originál v podobe Kubricka nie je žiadny prepad, príbehovo asi výraznejší zážitok, no druhá forma spracovania mi prišla lepšia, "zábavnejšia", i erotickejšia zároveň. Každopádne, dobrý film .. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Předlohu jsem nečetl... A teď už ani nemusím. Nedokážu si představit, že by mohla být v něčem lepší než tenhle po všech stránkách výborný film (k němuž si Nabokov ostatně scénář napsal sám). Do jednoho výteční herci, velmi těžko popsatelná atmosféra (na knize by mě zajímalo vlastně jen to, jestli je i ona místy tak trpce vtipná) a Kubrickova ohromující schopnost natočit dvouapůlhodinový film tak, že uteče jako devadesátiminutový. Dokonalé. Úvodní scéna Jamese Masona a Petera Sellerse je jedna z nejlepších, které lze v Kubrickových dílech vidět. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Zvláštní. Režijní oteže držel velký Stanley Kubrick a scénář psal sám Nabokov, přitom mi tato verze příjde výrazně slabší, než ta (kritizovanější) Lyneova. Kubrickovi se rozhodně příliš nedaří dopovat diváka emocemi, za což z velké části mohou nedostačující herecké výkony. Tahle Lolita je zkrátka do sebe zahleděnější a chladnější než její mladší sestřička a snaží se být více intelektuální. Tím se však stává vpodstatě snobskou záležitostí, do které ne každý divák pronikne. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Je to cele divne. Ruku majstra tam citit. Niektore pasaze su majstrocke. Sellers je ako vzdy uzasny. Aj casting titulnej hrdinky sa vydaril. Ale uplne to nefunguje. Vyborny film ale cakal som nieco drazdivejsie, sviznejsie a strhujucejsie. Aj ked si to v dobe vzniku samozrejme nemohli dovolit. 8/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Nejgeniálnější režisér všech dob a vynalézavý inovátor Kubrick si vzal v roce 1962 na paškál téma, kterému by se spousta jiných lidí z branže raději vyhnula obloukem. Již první ping pongová scéna dává tušit že Stanleyho fanoušek nemůže být zklamán. Lolita určitě není nejlepším mistrovým kouskem, ale povinou filmovou četbou je určitě. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Upřímně, Quiltyho postava mne celý film dosti otravovala... Dost mne potěšila zábavná nadsázka která se ve filmu často objevuje. I když, osobně bych čekal větší... Dramatičnost samotného vztahu mezi hlavními hrdiny. Technická stránka jakéhokoli filmu od Kubricka mě fascinuje, zde není vyjímka ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Dalsi Cubrickuv film, tentokrat na motivy Nabokovova slavneho romanu - zaruka kvality. Doporucuji radsi tuto verzi, nez remake z '93, i kdyz ten diky J.Ironsovi taky neni spatny. ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Nuda, nuda, nuda. Ve srovnání s verzí z roku 1997 Kubrickova Lolita vyloženě zaostává, chybí jí atmosféra knižní předlohy a kromě excentrického Selerse nepřináší nic zajímavého, co by vás udrželo 152 minut u obrazovky. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mě nijak nepřekvapil. Od Kubricka jsem totiž čekal to nejlepší. To jak jsou vyobrazeny všechny klíčové postavy, je vzhledem k roku výroby nevídané. Začátek je úchvatný, v této části dominuje nechutná Lolitina matka, a druhá část sice není už tolik moc záživná, ale 5 hvězdiček prostě musím dát za to, co zde předvádí Sellers. Opravdu každý okmažik ve kterém se mihne stojí za to vidět, protože je prostě skvělý. On prostě září. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Strašně bych toužil zhlédnout tu Kubrickovu verzi legendární Lolity, která nemusela ustupovat přehnaně úzkostné iniciativě cenzorů a plně by odrážela Stanleyho obrazovou genialitu. Ovšem i tak, sestřiháno k nepoznání, nabízí toto zpracování Nabokovova mistrovského postmoderního románu tolik filmové krásy, hutné erotické atmosféry, úchvatně stylizovaných záběrů a chytře napsaných dialogů, že nelze ani náznakem mluvit o "slabém" Kubrickovi. Scény, které se zdají býti vleklými a nadbytečnými, jsou ve skutečnosti nesmírně rafinovaně promyšlené a obsahově i atmosféricky dokonale zapadají do unikátní filmové skládačky, která postupně, tu tragicky, tu s nevinným ironickým úšklebkem, odkrývá společensky nepřípustné motivy a která také zcela přirozeně stmeluje několik různých žánrů, kriminálním filmem-noir počínaje a dobrodružnou road-movie konče. Nad vším pak zcela vyčnívají excelentní James Mason, jehož vyčerpávající kreace citově posedlého pedofila je zcela určující pro emocionální stránku filmu, a veledůležitá postava hereckého velikána Petera Sellerse, jehož svérázné řečnické výstupy patří k absolutním vrcholům příběhu. Kubrickova Lolita je ve výsledku spíše velmi komorní odyseou do útrob prapodivného, duševní chorobou rozpolceného charakteru, která nemá takový myšlenkový rozsah jako obsáhlá kniha a nesleduje se vždy úplně jednoduše, ale její uměleckou hodnotu a formální vytříbenost už jí nikdo neodpáře.. 85% ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Vybrat z Kubrickovy a Lyneovy Lolity to nejlepší a dát to dohromady, bylo by to geniální dílo. Zatímco Lyne zcela ignoruje postavu Quiltyho, v Kubrickově verzi naopak (především díky vynikajícímu Sellersovi) zastiňuje samotného Humberta. Kubrick zase (s ohledem na dobu asi pochopitelně) příliš brzy "uhne" pokaždé, když má mezi Lolitou a Humbertem k něčemu dojít. Nemůžu říct, která verze se mi líbila víc, obě jsou dobré, ale mohly být mnohem lepší. Ale Lolitky byly v obou případech skutečně neodolatelné. ()

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Kubrick natočil na svoju dobu celkom kontroverzný film o láske a sexuálnom napätí medzi Lolitou a jej nevlastným, o dosť starším otcom - vzdelaným pánom v podaní Jamesa Masona, hľadajúceho pôvodne podnájom v novom meste, kde by si mohol oddýchnuť a v kľude sa venovať svojej práci. Lenže osud to chcel inak. ### Film získal oprávnene ocenenie a je označovaný ako najlepšia verzia knihy Vladimira Nabokova. Vynikajúci Kubrick, jeho réžia, vypointované dialógy, príjemná hudba a výborné herecké výkony. Ale to by nebol Kubrick ak by to nebolo dokonalé vo všetkých smeroch. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Aj napriek svojej dĺžke ma Kubrickova Lolita dokázala baviť takmer po celý čas (až na pár krátkych menej výrazných scénok). Nielenže je výborne obsahovo koncipovaná, ale niektoré momenty ma dokázali aj rozosmiať svojim svojráznym čiernym humorom, miestami ma dokonca zabavil už len žiadostivý Humbertov pohľad. To najlepšie na filme je však po psychologickej stránke výborne rozpracovaný nerovnocenný vzťah medzi Humbertom a Lolitou a to so všetkými dôsledkami. Samozrejme nemôžem zabudnúť ani na excelujúceho P. Sellersa, ktorý sa tu predviedol vo svojej životnej forme. Ďalší Kubrickov vydarený film. 85/100 ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Skoro dve desaťročia som ten film odkladal (prvého Kubricka som videl, keď som mal 14), pretože som sa obával, ako sa dá z jednej z mojich najobľúbenejších kníh spraviť komédia, aby som sa presvedčil, že nedá. Spokojný som s výberom hercov, hereckými výkonmi, kamerou a záverečnou scénou. Ale necítil som z toho Lolitu, necítil som z toho Nabokova. A väčšinu času ani Kubricka. Jedno z najväčších filmových sklamaní v mojom živote. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

[7/10] (Anya, Harris-Kubrick, Seven Arts, Transwood) (Čb. /// Produkce: James B. Harris /// Scénář: Vladimir Nabokov podle vlastního románu /// Kamera: Oswald Morris /// Hudba: Bob Harris, Nelson Riddle /// Nominace na Oscara: Vladimir Nabokov (scénář)) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

V čom je toto kontoverzné, vážne nechápem, vek Lolity tu nie je myslím vôbec spomenutý, o explicitných scénach sa úchylom môže iba nechať zdať a celkovo je to proste normálny film s normálnym dejom. No a práve preto sa mi páčil, že aj bez týchto omáčiek okolo filmu je obsahová kostra zaujímavá, nikdy sa v priebehu 2,5 hodiny nenudíme a scenár dokáže niekolkokrát pekvapiť. Pointa a vyznenie sa týka skôr žien vo všeobecnosti ako veku hlavnej hrdinky, aspoň tak som to vnímal ja. Všestranný Kubrick dokázal z každej témy vždy vytrieskať maximum, nehovoriac o tom, že bol špecialistom na knižné adaptácie. ()

francis 

všechny recenze uživatele

Vždycky, když se objevil Peter Sellers, trochu jsem znervózněl. Je totiž v tomhle filmu naprosto smrtelně geniální, každou vteřinu, a já musel pořád myslet na to, jaká je ostuda, že ho teprve teď poprvé vidím v nějakým filmu nedabovanýho. To, jakým způsobem mluvil, jak měnil hlasy a jak se u toho tvářil, chacha, neuvěřitelný. Stávám se jeho velkým fanouškem. Jinak se mi Lolita líbila, i když jsem měl dojem, že málem všechny scény, který mám v knížce nejradši a na který jsem čekal, Kubrick pominul nebo natočil úplně jinak, než bych chtěl. Ale když o tom zpětně přemějšlím, řek bych, že to nevadilo, protože režisér si vybral z knížky jen tolik, kolik se mu hodilo do filmu, aby fungoval tak, jak má. I když z toho vyplynulo, že na konci jsem měl úplně jinej pocit, než po přečtení Nabokovova románu. A proč nedávám pět hvězdiček? Odpověď je v traileru: "Jak mohli natočit Lolitu?!" (prostě to nejde) ()

Reklama

Reklama