Reklama

Reklama

Lolita

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Emigrant z Evropy Humbert Humbert je po příjezdu do města Ramsdale v New Hampshiru zasažen amorovým šípem a plánuje se oženit s Charlottou Hazeovou. Avšak jen proto, aby byl navždy blízko svému miláčku – Charlottině předčasně vyspělé dceři Lolitě! Filmař Stanley Kubrick prozkoumává téma sexuální posedlosti (námět, ke kterému se vrátí o 37 let později ve filmu Eyes Wide Shut) v této hořce komické a dojemně jímavé adaptaci románu Vladimíra Nabokova. James Mason hraje záludného a pošetilého Humberta, ženatého z nouze s Charlottou (Shelley Winters), který musí soupeřit s všudypřítomným a otravným Clarem Quiltym (téměř chameleonský Peter Sellers), když jeho duši polapí bezstarostná dospívající dívka (Sue Lyon) s oním „nádherným, poetickým a melodickým jménem“ – Lolita. (Magic Box)

(více)

Recenze (281)

rawen 

všechny recenze uživatele

Jak už tady někdo napsal - tahle verze je moc usedlá - chtělo to více vystihnout tu posedlost a zvrhlost hlavní postavy (Jeremy Irons ve verzi z roku 97 to dokázal o moc líp). Ani postava Lolity se mi nezdála moc dobře zahraná. Přečtěte si knihu - tenhle film je prostě jen plytká napodobenina... Dost mi taky vadila špatně vybraná a monotónní hudba. Z atmosféry knihy jsou tu jen střípky. Jinak je Kubrick jeden z mých nejoblíbenějších režisérů. 29.1.2006 - zvyšuju hodnocení na 4* - zas tak špatné to není, při prvním hodnocení jsem se primárně zaměřil na porovnání filmu s knihou... Po druhém shlédnutí sezdávám, že Kubrickova Lolita sama o sobě obstojí. 7/10 ()

Mononoke. 

všechny recenze uživatele

Jedinečný filmový skvost! Kubrick si výborně poradil s románovou předlohou (ač ji doslovně nekopíroval) a dokonale stupňoval Humbertovu paranoiu. Rozhodně se musím pro srovnání podívat na remake. ()

fishki 

všechny recenze uživatele

Ukážka toho, čo dokážu spraviť niektoré ženy. Nebolo to nič prevratné (a napriek režisérovi som od toho veľa neočakával). Sellersove šteky, Riddleova hudba a napokon Kubrickova réžia (i keď nie taká tá známa) to však držali celú tú dobu poctivo nad priemerom. Stanleyho najhorší film. Ale aj napriek tomu slušná filmárčina. ()

Johny_fork 

všechny recenze uživatele

Masonovo zvtárnění Humberta stojí za pozornost. Z počátku mu můžete fandit, v průběhu s ním soucítit a na konci vám z něj bude pravděpodobně zle od žaludku. Shelley Winters při ukřičených scénách mírně přehrává, ovšem, když sledujeme první setkání Lolity s Humbertem na zahradě, z jednoho jejího pohledu pochopíme vše, co se poté odehraje. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Všetka ta provokatívnosť novely sa niekam vyparila a namiesto príbehu pedofila, ktorý je celý život fascinovaný 10-12 ročnými nymfičkami tu máme príbeh staršieho muža, ktorý sa zamiluje do šestnásťročnej dievčiny, ktorá vyzerá na 18. Kubrick vždy bral predlohy po svojom, aj keď tu scenár písal samotný Nabokov, no asi usúdili, že by to na film v tých časoch bolo príliš a reakcie by boli zničujúce, preto táto light verzia. Vadil mi aj ten úvod, v knihe som dlho netušil, čo sa deje, či má hlavná postava kvôli svojej žiarlivosti len paranoju, alebo mu naozaj niekto ide po jeho lolitke, tu sa to prezradí hneď na začiatku a ďalšie Sellersove výstupy to ešte spečatia. Mohol to spraviť pán Kubrick trošku tajomnejšie, aj keď by bola škoda nevyužiť potenciál Petra Sellersa, ktorý tu exceloval. Škoda že podobne nebola využitá krása mladej Sue Lyon na aspoň pár dráždivejších záberov, pretože plagáty filmu ich ponúkajú plno, no vo filme sú vlastne len dva, keď sa opaľuje v plavkách a lakovanie nechtov na nohách, čo je to najintímnejšie, čo vidíme obe hlavné postavy spolu robiť. Aj bez použitia erotických scén, ktoré by vyzerali samoúčelne, sa dal ten ich vzťah vykresliť oveľa lepšie. 70% ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Lolita aneb jak může perfektně rozjetý film totálně zprasit špatně udělaný závěr. Poslední scéna mi přišla totálně nevěrohodná, příliš patetická a do předchozího průběhu filmu absolutně nepadnoucí. Možná jsem to špatně pochopil, možná jsem ignorant, ale na mém názoru to nic nezmění. Ale na druhou stranu, herci si zaslouží pouze uznání a Kubrick dokazuje, že žádné téma mu nebylo cizí a že žádná předloha není nezfilmovatelná. A u Petera Sellerse se jednalo pouze o malý trénink německého přízvuku, kdo viděl o dva roky mladší Kubrickovo veledílo, ví, o čem mluvím. ()

M.Macho 

všechny recenze uživatele

Perfektní deník úchyláka. Celý film mu divák drží palce, fandí mu, truchlí i opíjí se s ním, ale stejně je to deviant. Decentní profesor Humbert a jeho děvčátko. Ovšem hvězdou filmu je ďábelský bohém Sellers - Quilty je opravu hustý parchant a zároveň lze číst z jeho postavy, že ví o falešnosti světa. Bravůrní v provokativnosti - zároveň decentnosti a Kubrickově vizuálnosti... ()

joehot 

všechny recenze uživatele

Kubrick byl výjimečný režisér, což dokazuje i Lolita. Film, který oproti svému remakeu značně zaostává v hereckých představitelích (snad kromě Petera Sellerse), pozvedává na Lolití piedestal právě jeho režie. ()

Suzie05 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem, že to bude víc podle knížky, úchylnější a surovější. Doslova jsem byla zvědavá, jak natočí ony "sváděcí" scény! A co jsem místo toho dostala? Otravného sobeckého fracka... ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Nečítal som žiadnu podobnú knihu, nevidel iné filmy na túto tému, ale čo môžem povedať o tomto je, že to bolo rozťahané, nudné, prekonverzované, na svoju dobu šokujúce, no profesionálne s neobyčajným príbehom. Sue Lyon však nebola nič extra, ale možno to bolo dobou, vekom, či samotným filmom, ktorý nie je klenot kinematografie. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

V dobe svojho vzniku musel snímok brzdiť v oblasti sexu a pedofílie. A tak ostali iba náznaky. Avšak tento snímok nieje ani tak o tom. Na erotické hrátky sú tu iné filmy. Úžasné herecké výkony robia z diela majstrovský kinematografický počin. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Lolita je jedna z nejlepších knih, co jsem kdy četl a to si myslím, že jsem jich četl opravdu hodně. Kubrick je zas jeden z mých nejoblíbenějších režisérů. Laťku jsem měl nastavenou hodně vysoko. Tak není divu, že mě filmová Lolita trochu zklamala. Kde je proslulá Kubrickova skandálnost? Vždyť tady to vypadá, že se Humbert své nymfičky pomalu ani nedotkl. Kde jsou ty mučivé a trýznivé výlevy, které prostupují celou knihou a dělají z ní mistrovské dílo? Kde jsou geniální Humbertovy monology plné ponížení, krutosti a beznaděje? Nechci, aby si to ve filmu Humbert s Lolitou přímo rozdávali jako v laciném péčku, ale pravdou jest, že Kubrick mohl ještě přitlačit na pilu, a to znatelně. Kde je proslulá scéna s gaučem, ve které si Humbert poprvé uvědomí, jak strašně Lolitu miluje? A hlavně - proč je Lolita ve filmu tak stará? Může jí tu být tak patnáct šestnáct let, to už skoro nepůsobí zvráceně. V knížce jí bylo dvanáct a právě od toho pramení veškeré vztahy, které k Humbertovi Humbertovi divák (čtenář) zaujímá - odpor, zavržení, nenávist, ale zároveň tak trochu pochopení. Kniha vás zkrátka drtivě zasáhne, film jenom tak polechtá. Teď je možná divné, že jsem přes tak zdrcující hodnocení dal filmu čtyři hvězdičky, ale víte.. On to vlastně vůbec není špatný film:) Herecké výkony jsou výborné (Shelley Winters! Tu paní bych zabil po prvním dni společného soužití!), kamera, scénář, všechno na velmi kvalitní úrovni. Zkrátka mě jenom mrzí, že nejskandálnější na tomhle filmu je jeho trailer. ()

keddy79 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od remaku ve mně ústřední "dvojice" nevyvolává vyloženě negativní emocionální odezvy, nicméně stále nechápu obecné nadšení. ()

frashmaker 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se konečně dostal k jednomu z nejslavnějších filmů mého nejoblíbenějšího režiséra a opět jsem nadšený. Popravdě z toho ta "kubrickovost" zas tak úplně nekoukala a asi bych ho v tom příliš nepoznal, ale musím říct, že ta psychologická hra mezi jednotlivými postavami byla rozehrána vskutku impozantně. Čekal jsem nějaký jednoduchý provařený prvoplánový romantický kolotoč a ono ejhle. Do detailu propracované dialogy z kterých čišila žárlivost, pohdrání a taková ta všem známá skutečnost, že ať se zdá mladá holka sebe chytřejší a vyspělejší, tak po té citové stránce je to pořád malé nevyrovnané dítě. A tady se na této skutečnosti prvotřídně spálil vyzrálý, zkušený muž. ()

pools 

všechny recenze uživatele

Pro mě nepřekousnutelný film. Prostě se na to dodívat nedokážu, protože bych se musel ukousat nudou... ()

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem byl z díla mistra zklamán. Tématika sexuální posedlosti je podaná celkem přesvědčivě, ovšem na dvou a půl hodinové stopáži to nedokáže udržet. Chápu jistou potřebu dlouhodobějšího rozvoje touhy a spřádání plánů, nicméně tak rozvleklé, zvláště když skvělá úvodní sekvence naznačuje přesný opak. Peter Sellers je výborný, jeho herecké eskapády však dodávají jediný, více zajímavý náboj do poměrně nezáživného konverzačního dramatu. Škoda, čekal jsem více. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Tato Lolila je ve srovnání s Lyneovým stejnojmenným dílem z roku 1997 poměrně sterilní. Je to pochopitelné, vzhledem k době vzniku a tehdy puritánské Americe. Ale zájemci o kontroverzní dílo V. Nabokova by měli vidět oba filmy. Pro ucelený obraz, jak se mění doba. ()

mustafa 

všechny recenze uživatele

Tematika Lolity mi nikdy nebyla blízká. Nedávný remake se mi nelíbil (ať už příběhem, tak zpracováním). Když jsme rozebírali Nabokovovu knihu, došel jsem k zjištění, že zkrátka a jednodušše Lolita není nic pro mě. Přesto jsem chtěl tuto Lolitu vidět a to hlavně díky Stanley Kubrickovi. To byl pro mě hlavní důvod, proč jsem se odhodlal a dal Lolitě ještě jednu šanci. Musím připustit, že jsem se absolutně mýlil. Kubrick citlivě převádí na plátno vztah nešťastného stárnoucího muže a mladé Lo. Humbert si postupem času uvědomuje svou povrchnost, podezíravost a zároveň zoufalost a závislost na Lolitě. Jeho vlastní myšlenky ho požírají, přestá vnímat okolní svět a plně se soustřeďuje pouze na jedinou věc, udělat svou milou šťastnou. To dokresluje scéna, kdy prosí těhotnou Lolitu, aby se k němu vrátila. když bych měl jmenovat jeden důvod, proč se mi Lolita tak líbila, tak bych určitě jmenoval decentnost. Nejsme svědky žádných provokujících scén, milostných scén či nějakých oplzlostí. Je to dáno dobou vzniku tohoto snímku, kdy ještě nebyly probořeny všechny bariéry, ale právě to je tím důvodem, proč jsem obdivoval skoro každou scénu. Kubrick nám dává prostor divákovi, aby si scény dokreslil sám. Je to mistrovské dílo plné nádherných a zároveň zavrženíhodných myšlenek... ()

Reklama

Reklama