Reklama

Reklama

Príbeh o hrdinoch a zbabelcoch 1. svetovej vojny odhaľuje mocenské boje a ambície, ukryté za falošný patriotizmus. V Európe zúri 1. svetová vojna. Francúzska a nemecká armáda stoja proti sebe pozdĺž opevnených zákopov už dva roky. V tejto patovej situácii by každý pokus o preniknutie za nepriateľskú líniu znamenal hrozné krvipreliatie. Francúzska armáda však potrebuje hrdinský kúsok a generál Mireau preto dostane rozkaz dobyť nemecké pozície v priebehu niekoľkých dní. Jeho nadriadení vyrátali, že táto úloha by sa dala splniť s odhadom 55 percentných strát na životoch. Hoci generál si uvedomuje zúfalstvo tejto misie, vízia povýženia a získania ďalšej generálskej hviezdy je lákavejšia. Plukovníkovi Daxovi dá príkaz, aby svojich mužov viedol do útoku. Dax vie, že generál posiela jeho mužov na istú smrť a preto protestuje. Je však vojakom a jeho česť mu káže poslúchať rozkazy. Čo však znamená vojenská česť v armáde, ktorá sa riadi mocenskými ambíciami a ľudský život bezcitne obetuje hierarchii hodností? Majstrovské dielo režiséra Stanleyho Kubricka je pacifistickým odsúdením vojny, krviprelievania a mechanizmov, na ktorých stoja vojenské rozkazy. Zároveň je to prvý film, ktorý režisérovi priniesol celosvetovú slávu, rovnako aj vzbudil značný rozruch. Nielen kvoli neúprosne realistickému zobrazeniu zákopových bojov, ale aj kvôli nelichotivému obrazu armády. Práve kvôli portrétu predstaviteľov francúzskej armády sa tento film mohol vo Francúzsku premietať až roku 1975, takmer 20 rokov od jeho nakrútenia. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (425)

Radiq 

všechny recenze uživatele

Abych řek pravdu, moc mě to nezaujalo. Nesmyslnost válečného aparátu z toho stříká do všech stran, ale tak nějak staře. Ono to bude hlavně tím, že to je starej film. Kubrick neKubrick, důležitej je pro mě zážitek v dnešní době a ne v době, kdy to bylo natočený. A dnes to je dost suchý. Zajimavy je, že tam hraje jenom 1 žena. Ale jinak to ničím nepřekvapí. ()

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Nejzajímavější na tom všem je pohled na válku od křesla. Krásně to ukazuje, kdy jsou důstojníci, generálové aj. nedotknutelní a obyčejní vojíni jenom pěšáci do první linie a na obětování. Příliš se tady nestřílí, válečná část je první třetině. Další ukazuje proces a hodnotu jakou měl lidský život a především ten konec mi přišel takový nijaký, proto nemůžu dát více. ()

eJacques 

všechny recenze uživatele

...Film si určitě zaslouží 5 hvězdiček, jen škoda, že patří mezi méně známé... Perfektní prokreslení postav generálů a velitelů, kteří bezhlavě ženou vojáky na smrt, jež jsou tak jen loutkami systému, z něhož není úniku... Až mě to souvětí vyčerpalo... Co víc? No zbývá se jen podívat... ()

fantoci 

všechny recenze uživatele

Není moc filmů, jejichž děj se odehrává za první světové války, současně ve své charakteristice nesou přívlastek "válečný" a objevují se v naší distribuci. Snímek Stanleye Kubricka není jen filmem přinášejícím bojové scény zákopové války, ale i marnou snahu plukovníka Daxe zachránit život třem vybraným vojákům ve vojenském soudním procesu s předem daným výsledkem. Tito tři vojáci po jedné neúspěšné akci byli obviněni ze zbabělosti. Kam se poděl smysl pro spravedlnost? ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Jeden z vrcholných protiválečných snímků, obdivuhodně kvalitní scénář, herecké mistrovství Kirka Douglase a dokonalá režie Stanleyho Kubricka jsou zárukou vynikajícího filmu. ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Pokud jde o výpovědní hodnotu filmu a zejména o její sílu, tak není o čem diskutovat. Stejné je to s kvalitou režie, kamery a filmařiny obecně. Herecký koncert (nejen) Kirka Douglase také opět bez diskuze. Problém tohoto filmu je přílišný důraz na vykreslení onoho poselství. Kubrick zde zapomíná, že jde pořád "jen" o film a film by měl být svým způsobem vždy zábavný. Nehledě na sílu jeho námětu. To že jde vážný film natočit bravurně, ale i zábavně (chytlavě) dokázal ve stejném roce Kubrickův kolega Sidney Lumet se svými 12 Angry Men. O 30 let později to dokázal Kubrick sám s Full Metal Jacket. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Kubrick už takhle zkraje uměl z jasně ohraničených za sebe řetězených „dějství“ cosi v člověku nenápadně skládat, takže i když si jeden celou dobu připadá nad věcí a nijak zvlášť zasažen tím, co se zdá jako černobílá historka plná až příliš čitelných morálních kontrastů, na konci se najednou emoce vyvalí, a není to jenom jednoduchá reakce na vojáky slzící nad dětským zpěvem vyděšené Němky – poslední z řady bezmocných bytostí vystavených moci jiných bytostí, krutě zneužívajících ty pod sebou prostě proto, že je to možné nebo pohodlnější než jít proti okolnostem, jak se snaží plukovník Dax (marně, ale jak si jinak zachovat aspoň kousek lidskosti, než pokračovat v téhle marné snaze?). — Zajímalo by mě, jestli to není jeden z válečných bijáků, které si pouští Pink ve Zdi – bylo by to případné. Každopádně tam – tu v tématu, tu ve formě nebo spíš struktuře vyprávění – cítím kousky z Vesmírné odysey, Mechanického pomeranče, Dr. Divnolásky i „Olověné vesty“, nebo taky textu Královny a vojáka od Suzanne Vegové. A nesmím zapomenout na (nejen na svou dobu) nebývale detailně vymazlený a cílevědomý zvuk, ať už jde o ruchovou skládačku v bitevní sekvenci nebo o dívčí hlásek prosvítající z chlapského sboru v závěrečné scéně. 90 %, ať už tam nakonec vrazím čtyři hvězdy nebo pět. ()

David.Darco 

všechny recenze uživatele

Dokonalý Kubrick. Chcel by som vyzdvihnúť scénu v súdnej sieni. Dialógy, herecké výkony v nej, celková kompozícia obrazu a výber priestoru... Tak Kubrickovské ako to len ide! Famózne! Douglasov monológ detto. ()

arbitr 

všechny recenze uživatele

Film na téma odvaha, zbabělost ale i absurdita války. Pan režisér opět uchopil téma po svém a opět exelentně. Neskrývám, že se jedná o mého oblíbence, ale pouze v tom to není. Později natočená Olověná vesta je ještě propracovanější, ale i tento černobílý snímek chvílemi působící jako absurdní divadlo v opradových divadelních kulisách již naznačuje genialitu autora. Herecké výkony na hranici možností jako ostatně vždy pod vedením maximalistického režiséra. Určitě patří to TOP 10 nejlepších filmů o válce. ()

SG_ever 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem náhodou narazil na MGM a byl jsem velmi mile překvapen. Asi bych se měl stydět, že jsem tuto klasiku neviděl dřív a ani jsem o ní nevěděl, každopádně se jedná o velmi povedený, poutavý a zajímavý film, který ani 52 let po natočení neztrácí svou kvalitu. Koukám, že Kubrick je i pro mne nesmírně zajímavý a mám co dohánět. (85%) ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Jako všechny filmy Stanleyho Kubricka nabízejí i Stezky slávy asi 5-10 minut hodně zajímavých scén. Scén takových, že divákovi běhá mráz po zádech. Jenže to všechno tone v záplavě nudného procházení se a žvatlání. V takhle starém filmu je to ještě horší, protože ty dialogy jsou hodně slabý. Soudní přelíčení je jak ze slabého seriálu a debaty generálů zapadnou do pozadí, když se řechtáte, jak nesmyslně nutí Kubric herce při replikách procházet se sem a tam po pokoji. Možná tady našel Oldřich Lipský inspiraci pro jednu vlastnost jedné z postav z filmu Marečku podejte mi pero. ()

black.mao 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvních filmů Stanley Kubricka, výborný, ale trpící jakousi dětskou naivitou. Kladný Kirk Douglas je až příliš kladný, zlí a omezení generálové jsou až příliš zlí a omezení. Celý film zjednodušováním charakterů směřuje až ke karikování osob, a určité zjednodušování se nevyhýbá ani ději. Přesto je film výbornou podívanou, jehož výjimečnost dokresluje i cenzurní zásah francouzských úřadů. ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Výborný válečný film kritizující ne válku samotnou, nýbrž poměry vojáků v ní. Věk filmu není na bojových scénách vůbec znát. Soudní líčení neméně struhující a napínavé, jako boj samotný. Propracovaná ponurá atmosféra. Douglas skvělý. Na konci dojemná pasáž, která mi zde moc nesedí. Na kvalitě filmu a hodnocení však neubírá. ()

KRYSIOPICE 

všechny recenze uživatele

První moderní válečný film, který strčí do kapsy všechny ostatní válečné snímky té doby. Válečné filmy jsou nejtežší žánr, ale Kubrick je uměl ze všech nejlíp a jako obvykle prošlapal svým nástupcům cestičku. Vznikl tak nadčasový protiválečný snímek, který z vás a hlavně v závěru vymačká emoce jak mačkátko na citron. ()

Raven0 

všechny recenze uživatele

Partička starých sešlých páprdů, v uniformách generálů, rozhodují o životě a smrti tisíců mužů. Generálové skrytí ve svých útulných zámečcích daleko od fronty vs. mladí vojáci, jenž každý den umírají v blátě a bídě zákopů smrti... Působivé, trefné, ukazující válku ve své nejabsurdnější podobě. Použil bych jednu větu z filmu, která skvěle vystihuje zvrácenou logiku pánů generálů: Jeden způsob jak udržet disciplínu je, sem tam zastřelit nějakého našeho muže. ()

Kmotr76 

všechny recenze uživatele

Sice ne tak megalomanské jako jeho pozdější filmy, přesto jasný Kubrick s kontroverzním námětem a skvělou kamerou. ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Nezvykle minimalistický Kubrick. V krátkém čase odměřuje s lékárnickou přesností každou scénu, každé slovo, každé gesto. Nic nepřebývá, nic nechybí. Na rozdíl od toho nedobytného kopce, mě zmasakrovali dokonale. ()

elanius 

všechny recenze uživatele

(82/2017) / Ak film nestratí nič zo svojho technického spracovania, hereckých výkonov a hlavne posolstva nič ani po 60-tich rokoch jedná sa o výnimočné dielo. Paths of Glory sa zaraďuje k ďalším Kubrickovým legendám ako Dr. Stranglove, alebo Fail-safe od Lumeta. Svoje dostali tak absurdné zelené mozgy ako aj povestná ľudská chamtivosť po moci. Elegantne takisto aj cirkev. Skvelý film. (10/10) ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Hnus a marasmus války v úplně jiném světle. Dneska už jsou filmy s takto morálně závadnými veliteli běžné, ale myslím, že v době vzniku filmu bylo upozornění na tento věčný vřed vojenské hierarchie dost odvážný a novátorský. Další velmi kladný bod pro Stanley Kubricka. ()

Související novinky

Zemřel herec Kirk Douglas

Zemřel herec Kirk Douglas

06.02.2020

Ve 103 letech zemřel herec a ikona klasického Hollywoodu, Kirk Douglas. Herec byl třikrát nominovaný na Oscara za snímky Champion, Příběh tří lásek, nebo Žízeň po životě. Čestného Oscara přitom… (více)

Reklama

Reklama