Reklama

Reklama

Príbeh o hrdinoch a zbabelcoch 1. svetovej vojny odhaľuje mocenské boje a ambície, ukryté za falošný patriotizmus. V Európe zúri 1. svetová vojna. Francúzska a nemecká armáda stoja proti sebe pozdĺž opevnených zákopov už dva roky. V tejto patovej situácii by každý pokus o preniknutie za nepriateľskú líniu znamenal hrozné krvipreliatie. Francúzska armáda však potrebuje hrdinský kúsok a generál Mireau preto dostane rozkaz dobyť nemecké pozície v priebehu niekoľkých dní. Jeho nadriadení vyrátali, že táto úloha by sa dala splniť s odhadom 55 percentných strát na životoch. Hoci generál si uvedomuje zúfalstvo tejto misie, vízia povýženia a získania ďalšej generálskej hviezdy je lákavejšia. Plukovníkovi Daxovi dá príkaz, aby svojich mužov viedol do útoku. Dax vie, že generál posiela jeho mužov na istú smrť a preto protestuje. Je však vojakom a jeho česť mu káže poslúchať rozkazy. Čo však znamená vojenská česť v armáde, ktorá sa riadi mocenskými ambíciami a ľudský život bezcitne obetuje hierarchii hodností? Majstrovské dielo režiséra Stanleyho Kubricka je pacifistickým odsúdením vojny, krviprelievania a mechanizmov, na ktorých stoja vojenské rozkazy. Zároveň je to prvý film, ktorý režisérovi priniesol celosvetovú slávu, rovnako aj vzbudil značný rozruch. Nielen kvoli neúprosne realistickému zobrazeniu zákopových bojov, ale aj kvôli nelichotivému obrazu armády. Práve kvôli portrétu predstaviteľov francúzskej armády sa tento film mohol vo Francúzsku premietať až roku 1975, takmer 20 rokov od jeho nakrútenia. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (425)

tragos 

všechny recenze uživatele

S odstupem za pět. Jeden z nejlepších "protimocenských" filmů. Stezky slávy nejsou obžalobou nesmyslnosti války, jsou hutnou obžalobou zneužívání moci obecně. Jediný rozdíl mezi válkou a běžným životem je ten, že v běžném životě to většinou nemívá tak fatální následky. U Stezek slávy jsem měl poprvé u Kubricka pocit, že to je film určený pro širokou veřejnost, což v jeho případě beru jako velké plus. !Spoiler! Tolikrát zmiňovaná poslední scéna mi nepřišla prvoplánovitá, naopak. A slyšet hezkou holku ve válce zpívat... když několik týdnů žádnou ženskou nevidíte... a dost možná už žádnou další nikdy neuvidíte... kdoví, co by to s vámi udělalo. 9/10 ()

Colleague 

všechny recenze uživatele

Jak je možné, že popraví vojáka za zbabělost, když se probojoval nejdál ze všech? Tenhle skoro 60 let starý film je ukázkou nestárnoucího filmu. Kubrickova genialita se tu projevila se vší silou - 100% ()

Eluin 

všechny recenze uživatele

Tento Kubrickův protiválečný kousek se mi líbil. Kirk Douglas opět nezklamal, scéna bitvy byla natočena skvěle a celý proces s vojáky až nepříjemně zobrazoval veškerou tehdejší pravděpodobnou absurditu. ()

J. T. Kirk 

všechny recenze uživatele

Mám rád filmy od Kubricka a nemusím válečné filmy, ale díky dokonalosti režie jsem neřešil, jestli je film válečný, nebo ne. O hereckém umění Kirka Douglase jsem se už mnohokrát přesvědčil a nemá cenu se o tom znovu zmiňovat. George Macready zahrál toho zmetka skvěle a žral jsem mu každé slovo, každou větu a každý pohyb. Jenom kvůly vlastnímu povýšení a tedy i slávě může tohle udělat opravdu jen ten největší "hajzl". Docela mi tam chyběla nějaká zápletka. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Podľa analytikov a odborníkov, film Paths of Glory je prvý veľkým dielom od fantastického Stanleyho Kubricka. Podľa mnohých práve tento film priniesol Kubrickovi prvú veľkú slávu. Podľa mňa majú pravdu. Ale teraz niečo už o filme. Jednoduchá koncepcia, jednoduchý dej, skvelá kamera a jemná ruka režiséra. Veľké, nezabudnuteľné herecké výkony – K. Douglas, R. Meeker, A. Menjou a prakticky bezchybná hudba. Ešte by som chcel pripomenúť základnú problematiku a myšlienku, čo samotný film zobrazuje – zamyslite sa nad tým! Nečudujem sa, že vo Francúzku do roku 1975 bol film zakázaný. Osobné hodnotenie: 91% (*****) ()

Zaitsev 

všechny recenze uživatele

Zbabělost, statečnost, kariéra a docela hnus. Za bojové sekvence, kdy není vůbec vidět nepřítel, takže si připadáte jako jeden z mnoha útočníků by se nemusel stydět ani novodobý válečný snímek/scéna. Skvělé záběry průchodu zákopy. Stanley Kubrick ve formě, se sympaťákem Kirkem Douglasem ve vedení bych ten kopec snad i dobyl /teda zkusil to/ :) Řekl bych, že roky tomuto snímku nic neubírají, možná naopak! ()

Adm.Nelson 

všechny recenze uživatele

Kubrick je podľa mňa trochu preceňovaný režisér, ale tento film sa nedá označiť inak ako strhujúci a majstrovský. Z filmov, ktoré som od neho videl, je tento jednoznačne najlepší. 10/10 ()

Evander 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně jeden z nejlepších Kubrickových filmů. Plné hodnocení nedávám jen za nepříliš hodící se závěr. 82% ()

Barak 

všechny recenze uživatele

Jedna "válečnější" scéna a ještě navíc tak špatně natočená. Tenhle film však není o valčení, ale o hlouposti války.. zkrátka hodně komorní záležitost, jejiž závěr se dal sice předvídat, ale předcházelo mu více než šedesát minut kvalitního a silného příběhu.... 9/10 ()

Helmut02 

všechny recenze uživatele

2001: Vesmírná Odysea? Olověná vesta? Mechanický pomeranč? Barry Lyndon? Nikoliv! Stezky slávy pro mě zůstanou nejlepším dílem, které Mistr stvořil. Je to film o první světové válce, ale to není podstatné. Mohly by se totiž odehrávat v kterékoliv jiné válce. Podobné věci se odehrávají v každé válce. Válka je zkrátka nespravedlivá a Stezky slávy to zobrazují více než dobře. Ten antimilitaristický podtón je tu velmi naléhavý. Nicméně je šance něco změnit? Není. O tom ostatně svědčí i to, že Stezky slávy byly ve Francii dlouho zakázaným filmem. ()

Stíba 

všechny recenze uživatele

Kubrick už v padesátých letech ukázal jak dobrým je režisérem. V tomhle filmu se nesnažil ukázat válku, tak jak to umožňují dnešní moderní technoligie, nicméně běh od zákopů byl i tak zajímavou podívanou. Stezky slávy uchopil jako film o morálce a vytvořil jeden z nejsilnějších psychlogicky-moralistických snímků co jsem měl možnost vidět, škoda jen trošku slabšího tempa v první polovině. ()

PEZ 

všechny recenze uživatele

10/10. Stanley Kubrick dokazuje svoju nedostiznu vynimocnost. Ani minuta nazmar, nedokazal som sa odtrhnut ani na sekundu od zaciatku do konca. Bravurna rezia, perfektny scenar, skvele realisticke postavy. Vojna nebola nikdy nezmyselnejsia. Mrazive a svieze zaroven. Postava Kirka Douglasa ostane v pameti, tak ako jeho presvedcivy vykon. Tento film je must-see. ()

Jeand´Boa 

všechny recenze uživatele

Mistrovsky nasnímané dílo se skvělými hereckými výkony, které je jedním z nejlepších snímků nejen pro důkaz toho, že i ta první světová válka byla neskutečně zvrhlou záležitostí...nejen v zákopech... ()

Killingjoke 

všechny recenze uživatele

Zatrubte fanfáry! Na osmý (!!!) pokus mi to s tím Kubrickem konečně vyšlo. Konečně jsem viděl záblesk něčeho, co vybočuje z filmového průměru. To však neznamená, že bych Kubricka stále nepovažoval za průměrného režiséra, jehož genialita mi bohužel stále uniká. Přesto jsem rád, že jsem na Stezky slávy narazil, už jen protože vypráví velmi zajímavý příběh z období 1SV. Kubrick se soustředil na kritiku vojenského velení, jenž pro svou slávu často hodlá vydat naprosto nesmyslný a nesplnitelný rozkaz. Následky takového rozkazu bývají velmi tragické. Trošku to připomíná boj s větrnými mlýny, kde v roli pomyslného Don Quijota vystupuje mladý plukovník Dax (výborný Kirk Douglas), který se dosud nesmířil s vojenskou mašinérií a uplatňuje vůči vojensko-velitelské pravdě prvek zdravého rozumu a soucitu. Idealismus však bohužel v reálném světě nenajde nikde oporu a já jsem rád, že i faktické vyvrcholení příběhu nepostrádá punc ryzí uvěřitelnosti. Jediné problémy tentokrát spatřuji v jistém zdání rozháranosti příběhu a zbytečné ploužení kamery v zákopech na začátku filmu, jenž mělo zřejmě působit jako artový efekt (velmi únavný) a trošku patetický závěr, jenž je až moc šroubovaný ke zbytku filmu. Tentokrát tedy spokojenost a pro mne jednoznačně nejlepší Kubrick… ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

O tomto filme som počul veľa. Hlavne o jeho svojskom antimilitaristickom nádychu a posolstve. To sa vskutku podarilo preniesť na plátno i bez vojnových scén, ktorých je málo, resp. poriadna je iba jedna, a tá je teda zvládnutá skvele. Výborná kamera, ktorá sa štýlovo pohybuje v zákopoch. Avšak jeden z veľkých filmov môjho obľúbenca Kubricka na mňa i napriek krátkej stopáži pôsobil akosi zdĺhavo a vlažne. Tieto pocity som registroval iba v prvej polovici, druhá je vymakaná so skvele prevedenou procedúrou popravy i všetkému tomu čo jej predchádzalo. Prvoplánový humanistický záver mi k predošlému vývoju príde ako čistý kalkul na emóciu. ()

Související novinky

Zemřel herec Kirk Douglas

Zemřel herec Kirk Douglas

06.02.2020

Ve 103 letech zemřel herec a ikona klasického Hollywoodu, Kirk Douglas. Herec byl třikrát nominovaný na Oscara za snímky Champion, Příběh tří lásek, nebo Žízeň po životě. Čestného Oscara přitom… (více)

Reklama

Reklama