Reklama

Reklama

Príbeh o hrdinoch a zbabelcoch 1. svetovej vojny odhaľuje mocenské boje a ambície, ukryté za falošný patriotizmus. V Európe zúri 1. svetová vojna. Francúzska a nemecká armáda stoja proti sebe pozdĺž opevnených zákopov už dva roky. V tejto patovej situácii by každý pokus o preniknutie za nepriateľskú líniu znamenal hrozné krvipreliatie. Francúzska armáda však potrebuje hrdinský kúsok a generál Mireau preto dostane rozkaz dobyť nemecké pozície v priebehu niekoľkých dní. Jeho nadriadení vyrátali, že táto úloha by sa dala splniť s odhadom 55 percentných strát na životoch. Hoci generál si uvedomuje zúfalstvo tejto misie, vízia povýženia a získania ďalšej generálskej hviezdy je lákavejšia. Plukovníkovi Daxovi dá príkaz, aby svojich mužov viedol do útoku. Dax vie, že generál posiela jeho mužov na istú smrť a preto protestuje. Je však vojakom a jeho česť mu káže poslúchať rozkazy. Čo však znamená vojenská česť v armáde, ktorá sa riadi mocenskými ambíciami a ľudský život bezcitne obetuje hierarchii hodností? Majstrovské dielo režiséra Stanleyho Kubricka je pacifistickým odsúdením vojny, krviprelievania a mechanizmov, na ktorých stoja vojenské rozkazy. Zároveň je to prvý film, ktorý režisérovi priniesol celosvetovú slávu, rovnako aj vzbudil značný rozruch. Nielen kvoli neúprosne realistickému zobrazeniu zákopových bojov, ale aj kvôli nelichotivému obrazu armády. Práve kvôli portrétu predstaviteľov francúzskej armády sa tento film mohol vo Francúzsku premietať až roku 1975, takmer 20 rokov od jeho nakrútenia. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (425)

Gloster 

všechny recenze uživatele

Tenhle film vždycky uvádím jako příklad nadčasovosti skutečně kvalitní kinematografie. Jediná drobná chybička je pro mě lehké Douglasovo přehrávání na několika místech. A závěrečná scéna je snad jediná, která mě kdy u filmu opravdu dohnala k slzám. ()

Cadoras 

všechny recenze uživatele

Výjmečný antiválečný film ukazující na nesmyslonst války a její vedení, kde vojáci byli jen figurky pro mocenské hrátky nejvyšších vojenských velitelů. ()

superzurda 

všechny recenze uživatele

Jako bych na začátku v dialogu dvou generálů objevil prapůvod seriálu Jistě pane ministře. Později jakoby se objevil prapůvod MASHe. Výborná satira na zelené mozky, která je již od začátku značně opepřená francouzskou hymnou v úvodních titulcích. Za každou hvězdu čtyřikrát hurá! ()

milhouse86 

všechny recenze uživatele

Čo sa týka Kubrickových filmov, z tých doposiaľ pár videných ma žiaden nejak moc neoslovil. Až som sa dostal k tomuto. Fascinujúca vojenská dráma a to od začiatku až do konca. Herecký koncert Kirka Douglasa a čo sa týka tej záverečnej scény http://www.youtube.com/watch?v=J0yVoxUQ7Q8 , moje hodnotenie by zdvihla aj na 6 hviezdičiek, keby to bolo možné. ()

Maiken Algren 

všechny recenze uživatele

Až som bol z toľkého minimalizmu zo začiatku nesvoj. Našťastie sa to po trochu rozhádzanom úvode vyvinulo snáď v najsilnejší zážitok od Hitchcockovho Wrong Man a všetko do seba nádherne zapadlo. A na konci, to už som bol zhnusený snáď viac ako Douglas. Presne ako to malo byť. ()

Trinculo 

všechny recenze uživatele

Jak naplnit politické cíle? Film se sice odehrává v první světové válce a vypráví příběh o válce, ale na druhou stranu může být pořád aktuální. Holt místo zákopové války máme dneska dluhovou krizi, politické cíle se musí naplnit stále stejně a chytrácké rozhodnutí jak ignorovat a pomlet v masomlýnku hromadu lidí pro vyšší účely se dělají pořád. Stále aktuální a výborně natočené. ()

DonFrolimo 

všechny recenze uživatele

Zpočátku navádějící k beznadějně naturalistickému masakru citů uvnitř prázných zákopů s kašírovanými mrtvolami. Udělal bych velkou hloupost, kdybych nevydžel. Jeden z nejlepších Kubrickových filmů o sračkách války, zbabělosti (výhradně za zákopy) a vůbec lidského studu. Kirk je úžasný jako vždy. Ostatní nejsou špatní. Vlastně nářez! ()

Desmi 

všechny recenze uživatele

Válečné zločiny k válce patří a Kubrick si s tímto tématem hezky pohrál. Střílet do vlastních řad, nařídit nesplnitelný útok a obětovat klidně většinu můžu pro zisk medaile. Pěkné. Po nezdařeném pokusu pak trvat na potrestání "zbabělosti" vojáků smrtí. Ještě hezčí. Kubrick v neposlední řadě hezky ukázal, co zmůže jeden čestný a inteligentní člověk proti nadřízeným ambiciózním nelidům, jejichž největším zájmem je vlastní pospěch. Totiž, nezmůže nic. ()

serdehelan 

všechny recenze uživatele

Fantasticky Kubrick. Tentokrat hlavne silny scenar. Samozrejme, ten, kto si dopredu precita jak to skonci, dostane asi iny zazitok. Videne na LFS 2014 ()

kolly13 

všechny recenze uživatele

Rychlá inspekce do 3 válečných situací, které jsou emocionálně náročné. Přesto počátek je nezábavný a Douglas starší film zachraňuje ne příliš přesvědčivě. ()

Winster 

všechny recenze uživatele

Jedno z nejlepších dramat natočených o první velké válce. Je tu nejen zachyceno zastaralé vedení francouzské armády, ale i systém padajícího čeho si...které nejvíc odnesou desátnící a vojíni. Několik měsícu i let bojujete za svou zem a nakonec vás odvedou na základě losu...či osobních nesympatiích ke kůlu a potrestají za něco co jste nespáchali. ()

buchannon 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že když jsem byl na vojně, tak to byla fakt gumárna. Ale zažít něco takového, jako v tomto filmu, to si nedokážu představit. Ani se nedivím, že byl ve Francii do roku 1975 zakázán. Mimojiné je zde zajímavý pohled na strach na popravišti, ale také na neschopnost generálů přiznat chybu. Jelikož je film podle skutečných událostí (i když si myslím, že ze strany Kubricka, respektive autora knihy, to bylo v některých ohledech trochu přehnané), hodnotím takto. ()

ZetDaElO 

všechny recenze uživatele

Absurdnosť vojenského establishmentu výstižne zhrnutá v pomerne krátkej stopáži. Nadčasový Kubrick a vynikajúci Kirk Douglas v drsnej parafráze Hlavy XXII. ()

Felix22 

všechny recenze uživatele

Geniální protiválečný film s přesahem. A svým způsobem i děsivý co se týká nespravedlnosti a lidské nadutosti. . ()

Fender 

všechny recenze uživatele

Velmi silný příběh o lidském pokrytectví a sobectví, jenž jsou maskovány za falešným hrdinstvím - aneb, všichni jsou nakonec zbabělci. ()

Související novinky

Zemřel herec Kirk Douglas

Zemřel herec Kirk Douglas

06.02.2020

Ve 103 letech zemřel herec a ikona klasického Hollywoodu, Kirk Douglas. Herec byl třikrát nominovaný na Oscara za snímky Champion, Příběh tří lásek, nebo Žízeň po životě. Čestného Oscara přitom… (více)

Reklama

Reklama