Reklama

Reklama

Príbeh o hrdinoch a zbabelcoch 1. svetovej vojny odhaľuje mocenské boje a ambície, ukryté za falošný patriotizmus. V Európe zúri 1. svetová vojna. Francúzska a nemecká armáda stoja proti sebe pozdĺž opevnených zákopov už dva roky. V tejto patovej situácii by každý pokus o preniknutie za nepriateľskú líniu znamenal hrozné krvipreliatie. Francúzska armáda však potrebuje hrdinský kúsok a generál Mireau preto dostane rozkaz dobyť nemecké pozície v priebehu niekoľkých dní. Jeho nadriadení vyrátali, že táto úloha by sa dala splniť s odhadom 55 percentných strát na životoch. Hoci generál si uvedomuje zúfalstvo tejto misie, vízia povýženia a získania ďalšej generálskej hviezdy je lákavejšia. Plukovníkovi Daxovi dá príkaz, aby svojich mužov viedol do útoku. Dax vie, že generál posiela jeho mužov na istú smrť a preto protestuje. Je však vojakom a jeho česť mu káže poslúchať rozkazy. Čo však znamená vojenská česť v armáde, ktorá sa riadi mocenskými ambíciami a ľudský život bezcitne obetuje hierarchii hodností? Majstrovské dielo režiséra Stanleyho Kubricka je pacifistickým odsúdením vojny, krviprelievania a mechanizmov, na ktorých stoja vojenské rozkazy. Zároveň je to prvý film, ktorý režisérovi priniesol celosvetovú slávu, rovnako aj vzbudil značný rozruch. Nielen kvoli neúprosne realistickému zobrazeniu zákopových bojov, ale aj kvôli nelichotivému obrazu armády. Práve kvôli portrétu predstaviteľov francúzskej armády sa tento film mohol vo Francúzsku premietať až roku 1975, takmer 20 rokov od jeho nakrútenia. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (425)

H34D 

všechny recenze uživatele

Kubrick ve 28 letech vytváří na svou dobu dokonale natočené a myšlenkově vyspělé dílo s působivým dějem a silnou antimilitaristickou pointou - ano, přesně to jsou Stezky slávy... Přímé a vzdálené kamerové náhledy a nájezdy (často z lehce snížené perspektivy) jsou efektní i efektivní a delší kontinuální záběry mě zaujaly zejména u válečné sekvence, kde se ukázalo, že není vždy třeba zběsilého střihu. Přesto s akční scénou postupu vojáků nejsem zcela spokojen, protože byla poněkud jednostranná, bez viditelné konfrontace. Stezky slávy jsou však mnohem více o rovině soudní a ta je, včetně pohnutek postav, vyobrazena a vygradována až na samý vrchol geniality. Přestože Stezky slávy nejsou stoprocentně zábavné, jsou opojné a geniální. 9/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Kubrick měl za sebou již jeden velmi dobrý a dva slušné filmy, Stezky slávy jsou jeho prvním kusem hraničícím s genialitou. Na pro Stanleyho netypicky malém prostoru se daří navodit slušné množství závažných emocí a úchvatné záběry se skvěle mísí s trefnými a přesnými dialogy. Kirk Douglas samozřejmě zastává svou roli lépe, než by mohl kdokoliv další. ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Výborně napsané vojenské drama, které ještě více zdůrazňuje Kubrickovu genialitu! Atmosféra je výborná, film vás nutí soucítit s hlavními hrdiny , hlavně skvělým velitelem roty K. Douglasem, který by pro své vojáky udělal první poslední. Zato jeho nadřízený je pořádně nechutný hajzl ;-) i dost vojáku kolem něj. Scéna se zpěvem mladé německé dámy, je nabitá emocemi. Holt lidé se někdy chovají jako zvířata. 10/10* ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Výborné protiválečné drama a první Kubrickovo mistrovské dílo, pojednávající o armádním vedení, které neváhá ve zmanipulovaném procesu obětovat životy vlastních vojáků pro jejich domnělou zbabělost a ukazujíce tak smutnou pravdu, že mezi vlastními generály, sedícími v bezpečí s dalekohledem v ruce bývá více špatnosti než mezi nepřátelskými vojáky. Film je to nízkorozpočtový, bez velkolepých bitevních scén, a to je jen dobře, protože v komorním konverzačním dramatu vynikne nesmyslnost války mnohem lépe než v megalomanských bitevních scénách, nad kterými by si militaristi mohli ukájet své choutky. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Dokonalé vykreslení absurdity vojenské moci. Stezky slávy staví na silném příběhu, depresivní atmosféře, skvělém obsazení a ladných pohybech kamery. Scény v zákopech a na bitevním poli jsou opravdu úchvatné, i když trvají jen pár minut. Nechce se věřit, že se něco takového mohlo opravdu stát. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Francouzské zámky snímané doslova od podlahy, kroky duní v rozlehlých prostorách a začíná vojenský monstrproces s údajnými zbabělci. Rozhodně nejpůsobivější Kubrickův film. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Krucipísek, po takových filmech se člověku chce se zabít. Myslím, že jsem si doteď pořádně neuvědomila, jaký je Kirk Douglas poklad, a co je úplně šílené, že byl naživu v době, kdy se ten film odehrává, a je naživu i teď, když píšu tenhle komentář. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

I s odstupem mnoha desítek let se Stezky slávy řadí k nejpůsobivějším (proti)válečným filmům, vytknout se mu dá opravdu máloco. V tom snímku se koncentrují všechny důležité emoce a střetávají všechny možné povahové rysy. Hrdinství se potkává se zbabělostí, idealismus s cynismem, obětavost se sobectvím a víra s beznadějí. Kubrickovi se povedlo dokonalé vtažení diváka do atmosféry zákopů zasypávaných dělostřeleckými granáty i zpustošené země nikoho rozervané jizvami výbuchů a pokryté troskami válečného šílenství. Stezky slávy představují vrcholnou školu především pro filmové kameramany. Co záběr, to obrazová lahůdka. Absurdní scéna vojenského soudu nad údajnými zbabělci, která má zamaskovat nesmyslnost útoku oslabené jednotky proti vojenské pevnosti, je pak obžalobou všech vojenských a politických systémů, které své obyvatele považují za pouhý kanónfutr pro své zájmy. Celkový dojem: 95 %. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Člověk neví, jestli mu má být víc špatně z nesmyslných rozkazů a následných jatek, nebo směšného vojenského soudu. Jasná obžaloba, divákova lítost a hněv zároveň. Herecky silné, nejcharismatičtější byl samozřejmě přesný Douglas (film bych uvítal jednoznačně ve francouzském znění, ale to by se zase nedalo dohromady takové obsazení). Nespravedlnost, pak trocha trapného sentimentu s německou dívkou (značně křečovitý pokus o falešný humanismus) a zase zpátky do mlýnku na živé maso (i když, opravdu znovu s „naším“ plukovníkem? To asi ne…). Stezky slávy nejsou dokonalé, nicméně silné 4* si bezpochyby zaslouží. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Jen válka za svobodu svatá jest. Když cílem války sláva je a statky, čím jiným je než krvavými jatky?“ (George Gordon Byron). Kubrickova žaloba mlýnku na lidské maso zvaného armádní mašinérie, kdy celý pluk je jen bezvýznamná tečička na štábní mapě a zanedbatelný prostředek k naplnění ctižádostivých pohnutek. Fragment vojenský soud mi svou absurditou připomínal jeden z dílů Blackadder Goes Forth.. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Snímek podobný filmu "Full Metal Jacket", který točil také Kubrick. Film zobrazující násilí generálů, kteří se snaží, aby jejich prapor byl smozřejmě ze všech nejlepší a nezáleží mu na ztrátách na životech. Zobrazující rozdíl mezi muži v zákopech a normálních vojáků, kteří papírují a vzájemně si závidí (i když ti co papírují závidí jen jako), zobrazující strach vojáků, kteří musí do akce, ale přesto jsou s tím nějak smířeni a dávají to najevo hláškama jako je Nebojím se toho, že zemřu, ale že mě zabijou.. Líbí se mi, že když Kubrick natáčí konverzaci mezi generálem a plukovníkem Daxim, tak jsou slyšet výstřely a občas do toho je vidět i pár výbuchů z děla, což mi dáv najevo, že jsem ve válce a ne u nějákého dialogu. K tomu vynikající hudba, žádný popmusic, ale pravá válečná hudba. Dax (Kirk Douglas) pískající píšťalkou následován vojáky a stálým přerušováním výbuchů v pozadí, který se snaží dostat se živ k Mravenčímu kopci a hlavně toužící, aby přežilo co nejvíce vojáků, prstě voják se správným srdcem což dokazuje u vojenského soudu. Douglas hraje velmi inteligentního a vnímavého plukovníka, kterého by určitě každý chtěl mít ve svém mužstvu a takový zůstane až do závěru, kde Susanne Christian zpívá poslední píseň vojákům se slzama v očích. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Kubrick ako ho nepoznáme. Dej je priamočiary, rýchly a svižný, príbeh krutý a hlavne zaujme od prvého momentu. Ďalší film, ktorý opisuje absurdnosť, nezmyselnosť a nespravodlivosť vojny, krutosť veliacich vojakov vo vlastných radoch, len škoda, že Amíci poukázali na francúzsku armádu, pritom mohli kľudne to isté naznačiť aj vo svojej. Nekončí typickým happy-endom, no po zhliadnutí som bol totálne spokojný. A na 57-my rok veľmi vyspelé herecké výkony. 80%. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Kubrick dal namiesto nezmyselného vraždenia a vojnových scén prednosť zobrazeniu ľudskej krutosti a bezcharakternosti. Ak čakáte vojnovú drámu so všetkou brutalitou, tak dajte skôr prednosť Spielbergovmu Zachráňte vojaka Ryana, pretože Stezky slávy sú výpoveďou o ľudskej zákernosti a neúcte. Kirk Douglas v hlavnej úlohe predvádza bezchybný výkon. Veľmi pôsobivý film so skvelou výpravou a silným príbehom. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Film o totální beznaději, zmaru, o zoufalém hledání dávno ztracené naděje. Těm, co nesedí konec - píše se rok 1916, všichni ti vojáci nejspíš zemřou. Není o nesmyslnosti války, spíše o jistém nesmyslném způsobu vedení války a jejím zákulisí, které nahnalo milióny do předem připravených jatek. Velmi působivé drama a to i přesto, že Kubrick musí snad i v zákopech mít uklizeno. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Na to, že je to Kubrick, to připomíná i film. Samozřejmě jsou tady ty jeho manýry s dlouhými záběry skrze zákopy, ta jeho kompozice během soudničky nenechává nic náhodě, ale ve výsledku se to ještě dá. A po renesanci zájmu o 1. světovou volám už dlouho. A je tu Adolphe Menjou, který se z neznámého důvodu dožil i hvězdného důchodu, ačkoli byl chutný už od roku 1915. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Kubrickovi sa podaril dalsi skvely kusok, ktory neukazuje na rok 1957 len pohyblivou kamerou velmi kvalitne natocene boje v zakopoch medzi francuzskou a nemeckou armadou, ale aj nezmysel vojny a psychologiu postav. Ktoremu vojakovi sa chce ist na istu smrt proti Nemcom, ked sa moze vratit naspät do zakopov? Aj o tomto bol vojensky sud, ktory ma rozhodnut o vine alebo nevine vojakov. V pripade viny je to trest odstrelenim. Pre tych, ktori tento film nevideli, samozrejme nechcem nic prezradzat. Pre zaujimavost: Na konci filmu spieva francuzskym vojakom nemecka spevacka a prave tato herecka (vtedy sa volala Susanne Christian) sa vdaka tejto ulohe stala buducou manzelkou rezisera Stanleyho Kubricka... 12.10.2008 ____ Kirk Douglas - (plukovník Dax) +++ Ralph Meeker - (Philippe Paris) +++ Adolphe Menjou - (generál George Broulard) +++ George Macready - (generál Paul Mireau) +++ Christiane Kubrick - (nemecká speváčka) +++ Hudba: Gerald Fried +++ Producenti: Stanley Kubrick, Kirk Douglas, James B. Harris +++ ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Můj druhý Kubrick a hned takováhle rána do slabin. Paths of Glory je film, který by měl patřit do zlatého fondu kinematografie. Proč? Kvůli tématu, které je aktuální i 53 let (!!!) po jeho natočení, pro skvělou kameru, pro vynikající scény (soud, poslední jídlo), kvůli skvělému Douglasovi… tady superlativy šetřit nemíním a vlastně ani nemusím. Tenhle film mluví sám za sebe. 100 %. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Mistr na dokonalou režii útočí na hierarchii, která panuje uvnitř armády. A donutil tím k pozoru cenzuru. Ač byl výsledek v mnoha zemích zakázaný, na působivosti mu to samozřejmě nic neubralo. Když dá generál toužící po povýšení rozkaz k útoku, neznamená to, že charismatický Kirk Douglas požene své muže na nesmyslnou misi. Stanley Kubrick velmi obratně útočí na vojenské mýty a domněnky, na hodnosti umně plive, hraje si se svícením, s dlouhými jízdami a plným využíváním hloubky záběrů, a ukazuje lidskou špínu v plné nahotě. Holt nepřítel není vždy tou největší hrozbou. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Snímok je dokonalou sondou do hláv choro ambicióznych papalášov, ktorí postavili svoju kariéru na falošnom patriotizme, pričom obeťami sa stali skutočný hrdinovia z bojiska, bez akejkoľvek medaily. Či niekto verí, alebo nie - povahové črty z tamtej doby, sú nešvárom aj v prítomnosti. "Paths of Glory" vie solídne nasrať, a presne preto tá piata .. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Je až neuvěřitelné, jak z poměrně obyčejného námětu dokázal Kubrick vytvořit po téměř všech stránkách geniální dílo s jasným, realistickým a bojím se to říct, pravděpodobným rozřešením a přesně takovým, v jaký jsem celou dobu doufal. Ale zatímco v The Killing byly poslední vteřiny napěchovány nepopsatelným pocitem beznaděje (či pro někoho radostí) v opojném nápisu "The End". Poslední minuty ve Stezkách slávy jsou poznamenány spíše uvolňováním atmosféry, což se sice dá brát jak negativně, tak i positivně, z mého úhlu pohledu jde však o politování hodnou ztrátu napětí a výborného dojmu z celého díla. ()

Související novinky

Zemřel herec Kirk Douglas

Zemřel herec Kirk Douglas

06.02.2020

Ve 103 letech zemřel herec a ikona klasického Hollywoodu, Kirk Douglas. Herec byl třikrát nominovaný na Oscara za snímky Champion, Příběh tří lásek, nebo Žízeň po životě. Čestného Oscara přitom… (více)

Reklama

Reklama