Reklama

Reklama

Príbeh o hrdinoch a zbabelcoch 1. svetovej vojny odhaľuje mocenské boje a ambície, ukryté za falošný patriotizmus. V Európe zúri 1. svetová vojna. Francúzska a nemecká armáda stoja proti sebe pozdĺž opevnených zákopov už dva roky. V tejto patovej situácii by každý pokus o preniknutie za nepriateľskú líniu znamenal hrozné krvipreliatie. Francúzska armáda však potrebuje hrdinský kúsok a generál Mireau preto dostane rozkaz dobyť nemecké pozície v priebehu niekoľkých dní. Jeho nadriadení vyrátali, že táto úloha by sa dala splniť s odhadom 55 percentných strát na životoch. Hoci generál si uvedomuje zúfalstvo tejto misie, vízia povýženia a získania ďalšej generálskej hviezdy je lákavejšia. Plukovníkovi Daxovi dá príkaz, aby svojich mužov viedol do útoku. Dax vie, že generál posiela jeho mužov na istú smrť a preto protestuje. Je však vojakom a jeho česť mu káže poslúchať rozkazy. Čo však znamená vojenská česť v armáde, ktorá sa riadi mocenskými ambíciami a ľudský život bezcitne obetuje hierarchii hodností? Majstrovské dielo režiséra Stanleyho Kubricka je pacifistickým odsúdením vojny, krviprelievania a mechanizmov, na ktorých stoja vojenské rozkazy. Zároveň je to prvý film, ktorý režisérovi priniesol celosvetovú slávu, rovnako aj vzbudil značný rozruch. Nielen kvoli neúprosne realistickému zobrazeniu zákopových bojov, ale aj kvôli nelichotivému obrazu armády. Práve kvôli portrétu predstaviteľov francúzskej armády sa tento film mohol vo Francúzsku premietať až roku 1975, takmer 20 rokov od jeho nakrútenia. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (424)

ripo 

všechny recenze uživatele

Žiadne zbytočné naťahovanie. Pekne krásne od podlahy .... Drsná, špinavá vojna v čierno-bielych farbách dostáva ďalší rozmer. Rozmer absurdity tohoto konfliktu. Netreba ukazovať nepriateľa. Nepriateľa si vieme predstaviť. Toho, proti ktorému bojujeme na fronte. Ale nevidieť nepriateľa, ktorý ti stojí za chrbtom, je o to nepríjemnejšie .... Ten nepriateľ, ktorý po večeroch tancuje na honosných báloch v zámkoch, zatiaľčo vojaci musia hniť v plesnivých a zatuchlých zákopoch zoči-voči nepriateľovi. .... Absurditou je i fakt, že Francúzi boli natoľko zahĺbení do svojej "nedotknuteľnosti", že film zakázali na svojom území premietať .... ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Hned na začátku je nesmyslný cíl dobýt Mravenčí vrch. Když se to major Saint-Auban doví z úst svého přítele George (generál Broulard) považuje to za nemožné, ale stačí příslib povýšení, aby dal v šanc životy 8000 mužů. Dokonce jde tak daleko, že když není jeho nesmyslný rozkaz proveden dle jeho představ, nařídí pálit do vlastních řad. Ale jsou vojáci kteří se stáhli do zákopů skutečně zbabělci? Kdo se zajímá o 1. světovou válku, neměl by opominout i skvělý československý film Signum laudis. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

K čertu s těmi zelenými mozky vypatlanými! To máte tak, když se dva generálové domluví na neproveditelným útoku a jeden z nich je dokonce takovej kripl co nařídí střílet do vlastních mužů, protože podle něj neprojevili dost iniciativy, což volně přeloženo znamená nechat se zabít při plnění nesplnitelné mise. Kubrick v zobrazení protiválečné kritiky opět exceluje a i když tohle dílko není ještě tak vybroušené jako jeho pozdější masterpiece Full metal Jacket, tak dokazuje, že toto téma zvládá a je úplně jedno zda se jedná o válku ve Vietnamu nebo o první světovou. Je to syrové, nebere si to servítky a je to bez zbytečných keců navíc. Tak to mám rád.85% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Konečne sme sa dočkali DVD vydania tohto už 52 ročného!, excelentného filmu. Obraz je na svoj vek naozaj slušne zreštaurovaný, dialógy zrozumiteľné, bez nejakého výrazného šumu. Nemá zmysel písať chvály na dielo, ktoré ani po toľkých rokoch nestratilo nič zo svojich kvalít. Táto dráma je aktuálna dnes, a bude aj zajtra. Na skromnej dĺžke necelých 87 min. dokázal ukázať cenu ľudského života, nezmyselnosť vojny, chorých generálov a v závere pri speve nemeckej zajatkyne vás dokáže dojať. Pre mňa asi nejlepší Kubrickov film. Film 100%. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Úchvatné a naprosto pohlcující. Je opět vidět, že Kubrick se na režisérském postu prostě nikdy neztratil, a natáčel tak perfektní a dechberoucí snímky, že jsou minimálně stejně atraktivní i po padesáti letech. Tomuto filmu se mimojiné daří na diváka přenést beznaděj, kterou všichni jeho hrdinové nejen na bojišti, ale i v soudní síni prožívají. A je smutné, že s něčím hodně podobným byrokracii se lze setkat i zde, na válečném poli a ve válce samotné. Kirk Douglas (ta podoba s jeho synem Michaelem je neskutečná) se velice snaží jak po herecké stránce, tak jako jeho postava plukovníka Daxe. Neměl jsem ani na minutu nejmenší problém vžít se plně do děje, užívat si parádní černobílou atmosféru (osvícení mrtvol na bojišti světlicí je jeden z nejlepších záběrů) a být tam s nimi. Za zmínku také určitě stojí akční scéna útoku na Anthill, která si v ničem nezadá s bitvou na Pellenorských polích. Jiné přirovnání mne vážně nenapadá, protože ve Stezkách slávy je tento filmový moment tak zručně podaný, že mi to opravdu připomělo ty nejúchvatnější bitvy v dějinách světové filmografie - a k nim ty z Pána prstenů rozhodně patří. I tak je ale toto Kubrickovo dílo hlavně nervydrásajícím dramatickým snímkem, a to jedním z nejlepších v souvislosti s první světovou válkou. Máucta. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Jó, to byly doby, když jsem si hrál na vojáka v poli. Moment, to se vlastně nikdy nestalo! Já snil o povolání popeláře, takže o maskáčích a tvrzených helmách nesměla být řeč. Můj sen byl vlastnit tu suprovou reflexní vestu, která naznačovala, že já jsem ten, který dělá vaše okolí lepším a čistějším místem. Byť jsem zakusil jenom parkrát být na malou chvilku pseudovojákem, stejně jsem ty kluky chápal. Je těžký vzdorovat něčemu, když víte, že je to platný jako mrtvému zimník. Že stejně půjdete do tý nesmyslný řezničiny- jménem válka. Kubrick, potažmo jeho kameraman, nasnímali tenhle snímek tak, jak se sluší a patří na válečný film. S úctou! Nemusíte obdivovat scénář, lokace, herce. Stačí, když si uvědomíte, jak moc tenhle film kope společnost do zadku. Komu mám poděkovat, že byla zrušena povinná vojenská služba? ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Najemotívnejší film Stanleyho Kubricka je geniálnou protivojnovou drámou. Príbeh francúzskej jednotky vojakov, ktorá je počas 1. svetovej vojny obvinená zo zbabelosti strhne nielen úžasným spracovaním a presnými hereckými výkonmi, ale najmä svojou silnou témou a nadčasovou myšlienkou. Nezabudnuteľný kúsok aj pre divákov, ktorým neskoršia majstrova tvorba príliš nesedí. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Kubrickův masterpeace! Excelentní dílo, které svou úrovní hravě dosahuje Olověnou vestu. Pod Kirkem Douglasem bych ty ostnaté dráty i překousal. Stezky slávy nesou všechny typické znaky Stanleyho geniality. Absurdita vojenského snažení nikdy nebyla znázorněna chytřeji. Každá z postav ve filmu bojovala zcela za něco jiného. Někdo za mediální obraz, jiný za vojenské vyznamenání a Kirk Douglas za životy svých mužů. 100% ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Ne moc znamy film legendarniho Kubricka, paradoxne ale jeden z jeho nejlepsich. Kirk D. zde dokazuje, ze je vyjimecny herec a kvalitni pribeh dela z Paths of Glory vyjimecny protivalecny snimek. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"MOST OF US ARE MORE AFRAID OF GETTING HURT THAN OF GETTING KILLED." ----------- Klasický protivojnový film so všetkým, čo k tomu patrí, v podaní samotného majstra. Výrazný pokrok od predchádzajúceho filmu, najmä po technickej stránke. Dialógy sú o dosť vycibrenejšie, konečne som sa pri ich počúvaní cítil pre zmenu pohodlne. Kamera, to je samostatná kategória a iný kaliber. Stavím sa, že keď na filmových školách študovali a analyzovali Kubrickove neskoršie diela, začiatky jeho opojnej, bájnej kinematografie vypátrali sem. O kulisách a interiéroch nehovoriac, tie francúzske architektonické eposy v Cestách slávy boli avšak stále len predjedlom ku neopísateľnému Lyndonovi. --- PS: Scéna s Kirkom prechádzajúcim cez frontovú líniu je totálna delikatesa. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Tohle ze mě udělalo pacifistu. Jedno z nejlepších protimilitaristických děl od doby, co Marie Terezie porodila své osmé dítě :-) Kirk Douglas předvádí precizní výkon. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Tenhle film, jsem viděl až po všech slavnějších Kubrickovo dílech. Jelikož jsem o něm neslyšel, moc jsem nečekal. Ale ono je to geniální. Opravdu klobouk dolů. Příběh je zcela strhující, výkony herců excelentní a kamera je úžasná. Takový silně protiválečný film natočit už v orce 57, mnoho let před Četou a MASHEM je úctyhodné. Prý byl ve Francii zakázán. No, co géniové bývají většinou pochopeni až dalšími generacemi. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Od Kubricka snad ani neexistuje špatný film, takže ani Stezky slávy diváka nezklamou. Pěkný obraz antimilitarismu s příjemným hudebním doprovodem a sympatickým Douglasem v hlavní roli. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Stanley Kubrick natočil pěkné dílo. Plk. Dax je asi nejkladnější i nejsympatičtější postavou, herecký pěkně zvladnutou Kirkem Douglesem. Zajimávé jsou i postavy obou generálů i když ne vůbec kladě a sympatický. Koukal jsem na tento film hodně pozdě v noci. A býť jsem chtěl jít spát upoutalo mne to a nepustilo. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Malý krůček pro Stanleyho Kubricka, velký krůček pro kinematografii.... hlavně způsob jakým zde dokonale uplatnil gradační schémata, tedy expozice, kolize, krize, peripetie a katastrofa, je fakt působivý. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Silné téma ověnčené výborným a přímočarým scénářem, velkým charakterem Kirka Douglase a samozřejmě bravurní režií mistra mistrů, která dokáže způsobit takový emocionální dopad, jaký bychom dnes od tak starého snímku rozhodně nečekali. Většina pasáží je sice hovorových a bitevní vřava je opravdu vedlejší, ale nesmyslmost válečného konfliktu a zvrácenost všech, kteří se jím nechali příliš unést, jsou znázorněny naprosto dokonale a nejeden člověk si po zhlédnutí filmu nadobro rozmyslí narukovat do armády. Navíc ta jediná bitevní scéna je natočena tak úžasně (včetně dlouhého pochodu napříč zákopem, který jí předchází), že by se neztratila ani v dnešní době. Kubrick prostě neuměl natočit nic špatného, což je koneckonců jen logický dopad vzhledem k tomu, jak se na každý snímek pečlivě připravoval. :) 90% ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Kirk Douglas podáva vynikajúci výkon v jednej z najlepších vojnových drám, navyše zasadenej do pre mňa veľmi atraktívneho obdobia I. svetovej vojny. Kubrick si ma znovu získal, príbeh je naozaj silný a bez okolkov odhaľuje väčších i menších grázlov, akých môže armáda v srdci ukrývať. Fascinujúce dielo, lepší film s podobnou témou som jakživ nevidel. ()

666teen 

všechny recenze uživatele

Nářez. Jako náborové video do armády se to sice nevyrovná filmu "Pojď mezi nás Pepíčku, půjčíme ti flintičku" , ale někteří váhající nováčci by si mohli včas uvědomit, jaká nevídaná dobodružství jim eventuální válka přinese. Ano, 55% jsou hovno ztráty. ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Lidský život ve válce nemá žádnou cenu. Je to jen číslo. Statistika, kterou je třeba udržovat v přijatelných mezích, aby bylo možno dosáhnout celkového vítězství. Koncepce jednotlivých armádních složek a přístup velení se řídí touto filosofií. Trefovat se do absurdnosti tohoto přístupu, jeho nehumánnosti a právní bezohlednosti, je tak trapně jednoduché. Ale vybrat exemplární případ a problematiku na něm demonstrovat způsobem, který diváka zaujme, jednoduché není. Kubrick to dokázal, a dokázal to hlavně díky svému cílevědomému puntičkářství. Děj jednoduchý, dějové zvraty žádné. Vše je očekávatelné. Z malého filmu udělal velký. Jestli Kubrick něčemu rozuměl vždy velmi dobře, byla to práce s kamerou. Proplouvání kamery zákopy, jeden dlouhý záběr při natáčení útoku. Záběry ze soudní síně skrze židle v popředí. Průhled skrze liniově vyskládaný nábytek, jež kamera obchází, jakoby naznačoval mříž, za kterou se soudní drama odehrává. Symbolická bezvýznamnost soudního procesu jako strojené frašky, která nezná pojem presumpce neviny. Pro mě nejlepší scéna je závěrečné pěvecké vystoupení. Nesmělost a čirá bezradnost ubohé dívky před publikem vojáků se namísto výsměchu setká se soucitným dojetím a upřímnou podporou. Vypovídá to mnohé o tom, jak neutěšená a teskně prázdná je duše vojáka. 78% ()

Související novinky

Zemřel herec Kirk Douglas

Zemřel herec Kirk Douglas

06.02.2020

Ve 103 letech zemřel herec a ikona klasického Hollywoodu, Kirk Douglas. Herec byl třikrát nominovaný na Oscara za snímky Champion, Příběh tří lásek, nebo Žízeň po životě. Čestného Oscara přitom… (více)

Reklama

Reklama