Reklama

Reklama

Príbeh o hrdinoch a zbabelcoch 1. svetovej vojny odhaľuje mocenské boje a ambície, ukryté za falošný patriotizmus. V Európe zúri 1. svetová vojna. Francúzska a nemecká armáda stoja proti sebe pozdĺž opevnených zákopov už dva roky. V tejto patovej situácii by každý pokus o preniknutie za nepriateľskú líniu znamenal hrozné krvipreliatie. Francúzska armáda však potrebuje hrdinský kúsok a generál Mireau preto dostane rozkaz dobyť nemecké pozície v priebehu niekoľkých dní. Jeho nadriadení vyrátali, že táto úloha by sa dala splniť s odhadom 55 percentných strát na životoch. Hoci generál si uvedomuje zúfalstvo tejto misie, vízia povýženia a získania ďalšej generálskej hviezdy je lákavejšia. Plukovníkovi Daxovi dá príkaz, aby svojich mužov viedol do útoku. Dax vie, že generál posiela jeho mužov na istú smrť a preto protestuje. Je však vojakom a jeho česť mu káže poslúchať rozkazy. Čo však znamená vojenská česť v armáde, ktorá sa riadi mocenskými ambíciami a ľudský život bezcitne obetuje hierarchii hodností? Majstrovské dielo režiséra Stanleyho Kubricka je pacifistickým odsúdením vojny, krviprelievania a mechanizmov, na ktorých stoja vojenské rozkazy. Zároveň je to prvý film, ktorý režisérovi priniesol celosvetovú slávu, rovnako aj vzbudil značný rozruch. Nielen kvoli neúprosne realistickému zobrazeniu zákopových bojov, ale aj kvôli nelichotivému obrazu armády. Práve kvôli portrétu predstaviteľov francúzskej armády sa tento film mohol vo Francúzsku premietať až roku 1975, takmer 20 rokov od jeho nakrútenia. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (425)

Rominator 

všechny recenze uživatele

Generál Paul Mireau nařídí plukovníkovi Daxovi (Kirk Douglas) sebevražedný útok, který je od začátku nerealizovatelný. Generál je však s nesplněním rozkazu nespokojen a vše dojde tak daleko, že jsou tři vybraní muži souzeni před vojenským soudem pro zbabělost. Jde o zajímavý protiválečný film s příběhem, který nestojí na velkých válečných scénách. ()

ninon 

všechny recenze uživatele

Kubrickův obraz tupé mašinérie, beznaděje a absurdity. K vrcholům filmu patří scény nezdařeného útoku, popravy, která vypadá spíš jako slavnostní přehlídka a hospodský závěr filmu. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci Kirk Douglas povodí diváka peklom I. sv. vojny a spolu s ním má divák možnosť sledovať lesk a biedu tých najhorších ľudských vlastností potierajúce všetky aspekty základnej morálky vrátane úcty k ľudskému životu. Ľudská chamtivosť a túžba po sláve naozaj nepozná hraníc. Geniálny maestro Kubrick a jeho druhá výnimočná vojnová dráma (z môjho pohľadu), tie on vie naozaj veľmi dobre. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Válka není vůl a žádná Hlava 22 neexistuje, jen zrůdnost odlidštění válečného stroje na smrt, a zaslepená ambicioznost, která zůstane v místech které opustí humanismus. Doslovnost v minimalisticky úsporně podaném příběhu tu zprvu působí trochu zastarale, Kubrick nabírá na síle postupně, a jeho pravé schopnosti podat nejen morální apel v soudním dramatu, ale i hlubší emotivnost válečným extremismem nabourané psychiky lidí, projeví až úplně poslední scéně. Která pak ale působí o to silněji. 8/10 ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Aneb jak můžou být pro vojáky horší vlastní "bratři ve zbroji" než nepřátelští Hunové...Dechberoucí kousek ze zlatého fondu kinematografie. Kirk Douglas nezapomenutelný... ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Myšlenka filmu ukázat zbytečnost a nespravedlnost války. [7/10] (Bryna, Harris-Kubrick) (Čb. /// Produkce: James B. Harris /// Scénář: Stanley Kubrick, Jim Thompson, Calder Willingham podle románu Humphreyho Cobba /// Kamera: Georg Krause /// Hudba: Gerald Fried)) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

mrazivý, krutý, drsný . . . výborný - taký je okrem iného Kubrickov pohľad na vojnu - časopriestorovou kulisou mu je Francúzsko, front na rieke Marne počas prvej svetovej vojny, hrdinom neuveriteľne charizmatický Kirk Douglas ako spravodlivý, čestný a predovšetkým hrdinský plukovník Dax; výsledný efekt - jeden z najlepších vojnových filmov vôbec, i keď vojna tu nie je primárnou témou, film ide hlbšie, ako len k zobrazovaniu vojnových hrôz a nezmyselnosti tohto aktu, ide do vnútra človeka a k jeho najhorším vlastnostiam - zbabelosti, hamižnosti a pomstychtivosti; ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Všimli ste si, že písať komentár alebo recenziu na film, ktorý je vo vašich očiach dokonalý, je omnoho ťažšie? Takže čo mám napísať, keď bol príbeh strhujúci, každá scéna a dialóg mala váhu a herci boli dokonalí. Len škoda, že Kubrick s Douglasom nenatočili toho spolu viac. Ten urobil 40 rokov pred Ryanom film omnoho menej sentimentálny a bez vlasteneckého pozlátka. To je vážne irónia v dnešnej ironickej dobe. Možno vôbec najlepší antimilitaristický film histórie, v mojich očiach určite. A jeden z najlepších filmov vôbec. Potešilo ma aj mierne šťuchnutie do náboženstva, keď plačúcemu odsúdencovi vraví kňaz, že má brať božiu vôlu statočne. ()

francis 

všechny recenze uživatele

Tenhle netypický válečný film, který Kubrick vystavěl na silných hereckých osobnostech, si určitě hodně dobře zapamatujete, protože takhle silný emoce (hlavně vztek a pocit nespravedlnosti a křivdy) nejsou k mání každý den. Přitom z války jsou tu vidět častěji zákopy a zákulisí než bitevní vřava. To, co se ve filmu odehrává, je hlavně psychologická válka, a to hned na několika frontách. A vlastně ze všech scén dokáže Stanley Kubrick se svým ansámblem dostat maximum, aby nakonec udělal nečekaný krok stranou a dodal filmu vyznění archetypálního příběhu o lidské povaze, vyznění úplně jiné, než byste po dlouhých minutách filmu čekali. Silné, šokující, zpochybňující. Kubrick. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Myslím, že celý film je nádherně popsán v obsahu, takže opravdu nevím, co ještě k tomu dodávat. Jedná se o 5. film, který jsem od Kubricka viděl a s naprostou jistotou mohu říct, že to byl film nejlepší. Miluji dlouhé záběry, kdy jde kamera společně s hercem. Pokud se takové záběry umístí do nekonečně dlouhého a krásného zákopu, tak si slintám blahem a vše sleduji s otevřenou pusou. Natočit v roce 1957 film, tak krásnou kamerou, troufnu říct, v té době zvládl jediný člověk. Ovšem kamera není to jediné, co mě ohromilo. Film rovněž disponuje naprosto vybroušenými dialogy. Samozřejmě ve filmu nechybí naprosto úžasná hudba, která naprosto skvěle sedí k současnému dění na plátně. Myslím si, že snad hudbu není potřeba moc oslavovat, protože pokud si přečtete v kolonce režie Stanley Kubrick, tak skvělou hudbu berete jako samozřejmost a nic jiného si vůbec nelze připustit. Stezky slávy je film, který možná ještě více zdůrazňuje nesmyslnost války než rovněž působivý film( či kniha ) Na západní frontě klid. S tím rozdílem, že nám Stezky slávy ukazují válku z opačné strany válčích stran, tedy z té francouzské. Děj je zde velmi snadno vstřebatelný, což u Kubricka nebývá úplně obvyklé, ale zato film disponuje velmi hlubokou myšlenkou. Za sebe dávám 4* a trošku mě mrzí, že film nemá více zhlédnutí. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Věhlasný, nepřekonatelný - alespoň dle místních ohlasů - Kubrick opět boduje za plný počet. Skvělé (ne)válečné drama s vynikajícím Kirkem Douglasem a nechutnou válečnou mašinérií... 100% ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavý Kubrickův protiválečný film s Kirkem Douglasem v hlavní roli. Snaží se poukázat na absurditu války, případně na chybná rozhodnutí velících důstojníků. Po nepovedeném útoku na německou pevnost mají být tři francouzští vojáci popraveni za zbabělost. Jejich velící důstojník je samozřejmě proti tomu a snaží se tomu zabránit. Co ale zmůže proti této rozběhlé mašinérii... Místy je to dost silné. "Dělal jste to kvůli povýšení?" ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Kubrickův skvělý protiválečný film, který ve své době vyvolal vlnu kontroverze. Zasazen je do období světové války a dává divákovi ochutnat hořkou skutečnost nesmyslnosti rozkazů, které nelze odmítnout - nebo snad ano? ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pravdu povediac pred pustením Ciest slávy som mal značné obavy. Nekompromisné a odchýlky netolerujúce zbožšťovanie Kubricka viacerými užívateľmi ČSFD bolo v rozpore s mojimi dojmami z jeho filmov (najmä Bozku vraha, Zabíjania, Lolity, ale tiež Mechanického pomaranča). A naraz som sa bez dychu pozeral na film presne spĺňajúci moje očakávania. Neviem, či je najlepší, ťažko ho porovnávať s Osvietením alebo Odyseou vesmíru, ale je to film, ktorý bez problémov zaradím do desiatky mojich najobľúbenejších. Bez ohľadu na komentáre kritizujúce jeho prvoplánovosť, tézovitosť a predvídateľnosť. Jeden z užívateľov začína svoje komentáre slovami: Tento film chcem vidieť znova. Áno, to je aj môj pocit spojený s týmto filmom. Dúfam, že nebudem musieť dlho čakať. ()

jarous 

všechny recenze uživatele

Velmi silné a syrové drama o nesmyslnosti války a rozkazů generálů. Docela by mě zajímalo, jak by se v přední linii chovali sami. A výborný herecký výkon Kirka Douglase, jen všechno dovedl k dokonalosti. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Vždy iný a vždy skvelý. Taký je pre mňa pán Kubrick. Tentokrát o ľudských vlastnostiach a povahách a na pozadí 1. svetová vojna. Celkom nervy som mala ... a ako odškodné za zbytočne zmarený život jeden frank a očistenie mena po 19-ich rokoch .. pche. ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Stezky slávy je další kultovní snímek z dílny Stanleyho Kubricka. Kubrick nám zde vykresluje zbytečnost a nesmyslnost války. Ve snímku sice neuvidíte žádnou pořádnou válečnou scénu, ale to vzhledem ke skvělé režii ani trošku nevadí. ()

Související novinky

Zemřel herec Kirk Douglas

Zemřel herec Kirk Douglas

06.02.2020

Ve 103 letech zemřel herec a ikona klasického Hollywoodu, Kirk Douglas. Herec byl třikrát nominovaný na Oscara za snímky Champion, Příběh tří lásek, nebo Žízeň po životě. Čestného Oscara přitom… (více)

Reklama

Reklama