Reklama

Reklama

Príbeh o hrdinoch a zbabelcoch 1. svetovej vojny odhaľuje mocenské boje a ambície, ukryté za falošný patriotizmus. V Európe zúri 1. svetová vojna. Francúzska a nemecká armáda stoja proti sebe pozdĺž opevnených zákopov už dva roky. V tejto patovej situácii by každý pokus o preniknutie za nepriateľskú líniu znamenal hrozné krvipreliatie. Francúzska armáda však potrebuje hrdinský kúsok a generál Mireau preto dostane rozkaz dobyť nemecké pozície v priebehu niekoľkých dní. Jeho nadriadení vyrátali, že táto úloha by sa dala splniť s odhadom 55 percentných strát na životoch. Hoci generál si uvedomuje zúfalstvo tejto misie, vízia povýženia a získania ďalšej generálskej hviezdy je lákavejšia. Plukovníkovi Daxovi dá príkaz, aby svojich mužov viedol do útoku. Dax vie, že generál posiela jeho mužov na istú smrť a preto protestuje. Je však vojakom a jeho česť mu káže poslúchať rozkazy. Čo však znamená vojenská česť v armáde, ktorá sa riadi mocenskými ambíciami a ľudský život bezcitne obetuje hierarchii hodností? Majstrovské dielo režiséra Stanleyho Kubricka je pacifistickým odsúdením vojny, krviprelievania a mechanizmov, na ktorých stoja vojenské rozkazy. Zároveň je to prvý film, ktorý režisérovi priniesol celosvetovú slávu, rovnako aj vzbudil značný rozruch. Nielen kvoli neúprosne realistickému zobrazeniu zákopových bojov, ale aj kvôli nelichotivému obrazu armády. Práve kvôli portrétu predstaviteľov francúzskej armády sa tento film mohol vo Francúzsku premietať až roku 1975, takmer 20 rokov od jeho nakrútenia. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (425)

BoPo 

všechny recenze uživatele

Scény zo zákopov a neúspešného pokusu o útok sú výborne natočené aj z dnešného pohľadu (odstup 65 rokov) dokážu zaujať. Sam Mendes mal pred natočením 1917 určite napozerané. Inak sa mi páčili predovšetkým scény, kde bol prítomný niektorý z generálov, pretože z tej čiernobielej vtedy krásne svietila absurdita vojenských mozgov. Inak však nemám nejaký silný zážitok, ktorý by mi vytváral priestor k odporučeniu. V podstate dosť nekubrickovský film. Krátky, jednoduchá zápletka, postavy bez tajomstiev a skrytých hrozieb,... ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Po čas filmu jsem rozmýšlel o počtu hvězdiček, na což jsem zcela zapomněl v závěrečné pětiminutovce. Zcela banální scéna zpěvu lapené Němky spolu s francouzskými vojáky přinesla katarzi zcela nevídanou. Kubrickovy Stezky slávy jsou pravděpodobně jedním z nejlepších demytizačních snímků o jakékoli válce historie. Scény nejsou emočně vypjaté. Naopak, vše je natočeno zcela odosobněně. Dva vojáci se večer před útokem baví konverzačním tónem o tom, jestli je lepší být střelen do zadku, nebo do hlavy. Kamerová jízda v útoku nezaznamenává detaily. Není slyšet žádný dialog, žádný křik, jen monotónní hvízdání granátů a kulek. U žádné z mrtvol se objektiv nezastaví. Paradoxně, oč odlidštěnější tyto scény jsou, tím více dosahuje režisér požadovaného účinku. Šok při střetu s realitou války je v tomto ohledu maximální... ()

murakamigirl 

všechny recenze uživatele

Dá sa to krásne prirovnať k Hlave XXII- k románu a samozrejme k adaptácii (1970), ale Kubrickovo videnie je ešte oveľa, oveľa, oveľa pôsobivejšie ako to Nicholsovo. Presne ako v Hlave, i tu nahliadame na nezmyselnosť a zvrátenosť vojny cez okuliare irónie, absurdnosti a totálnej obmedzenosti. Stezkami slávy ma milý Kubrick celkom proste a dokonale rozšrouboval. To na mňa pokojne mohol nechať zhodiť 10- tonový balvaník, vygumovalo by ma to rovnako a promptnejšie. Myslím, že netáram, keď poviem, že doposiaľ nič vo mne neprebudilo pobúrenie, hnev, zúfalstvo a bezmocnosť v takej strašidelnej koncentrácii ako Stezky slávy. Nepamätám iný film, počas ktorého by som vypľúvala nadávky ako dáky mariňák a ktorý by ma "vyniesol" do takej r_ti ako Stezky slávy. Ktorému dať verbálnu podobu by bolo tak nadľudské a súčasne tak, tak nezmyselné. Ja som v závere túžila kopať, vrieskať, zabíjať..... vyplakať a vykričať tú ohromnú nespravodlivosť a holú márnosť. No neboli už ani slzy, ani zvyšná energia, ani zmysel, ani žiadne cesty slávy. ()

Johny_fork 

všechny recenze uživatele

Krutý příběh o absurditě války, rozdíl pohledů shora a zdola, jednání generálů za hranicí lidského chápání, bezmoc charismatického Kirka Douglase, nadčasová kamera (skvělá hra světel a stínů, pochodující záběry). ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Pořídil jsem si to nové DVD a osvěžil si pamět. Skoro jsem zapomněl, že to bylo natočeno. CITÁT - Muži nebudou rozhodovat o tom, který rozkaz je splnitelný a který ne. Jediným důkazem nesplnitelnosti mohou být jejich mrtvá těla......... ()

ambron 

všechny recenze uživatele

Cesty slávy sú pre mňa zatiaľ najpamätnejším vojnovým filmom, pretože tu chýba akákoľvek obraz nepriateľa, proti ktorému sa vojna vedie. Nepriateľ, je, žiaľ je na rovnakej strane zákopov a na najvyšších miestach - "monštier" v generálnom štábe a proti nim Kirk Douglas s jeho pálčivým výkonom dôstojníka, ktorý sa snaží zastaviť popravu troch nezmyselne odsúdených vojakov. Každopádne Kubrick priniesol od začiatku do konca na plátno remeselne solídne zvládnutú vojnovú drámu, v ktorej ukázal jednu pravda, že skostnatená armáda na čele so šialencami je horšia ako samotná vojna. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

No zas až tak dobre to nebolo rozobrané, navyše tam toho veľa nie je, ale podstata sa dá pochopiť, no a dodať k tomu môžem len to, že vojna je hnus a zlo, kde často nútia bojovať druhých ľudí za svoje nezmysly. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Nezmyselnosť vojny a jej dôsledkov bola sfilmovaná už nespočetne krát. Ale azda nikdy tak dravo voči generalitám a vodcom, ktorý ju viedli, a ktorý si podľa všetkého za to všetko zaslúžili hodiť rovno do bojiska, nahých a bez zbrane. Prinajlepšom si zaslúžili aspoň jednu cez hubu. Nejde o nejako explicitne natočené dielo, ale čo sa týka sprostredkovaných emócií ( či už ich zažívajú postavy, alebo vy ), strieľa rozhodne ostrými. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

Doteraz som mal na každý Kubrickov film nejaké výhrady avšak tento ma úplne dostal. Aj keď sa režisér viacej preslávil snímkami ako 2001 či Mechanický pomaranč, Cesty slávy sú podľa mňa jedným z jeho najlepších filmov. Jediné čo mi občas vadilo boli traja odsúdenci, ktorí svoje úlohy nezahrali veľmi presvedčivo. ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Kubrickova kritika války se vlastně táhne celým jeho tvůrčím obdobím. Zatímco však v pozdější tvorbě je snaha onen anti-militarismus více (Dr. Strangelove) či méně (Olověná vesta) odlehčovat humorem, Stezky slávy jsou ještě hodně syrovou a drsnou výpovědí. I zde je sice téma absurdna přítomno (celý proces), ovšem vše je zde opravdu velmi, velmi přímé a úsměvu zcela prosté. Snímek navíc táhnou vynikajícím výkonem jak Douglas tak Meeker a vlastně i všechny ostatní postavy. No a samozřejmě, jedná se u Kubricka, i přes to že ranného - technicky bez chyb. Jasně pětihvězdičkový snímek. If those little sweethearts won't face German bullets, they'll face French ones! ()

LINKIN 

všechny recenze uživatele

Stanley Kubrick dokáže neuvěřitelným způsobem vyvolat v divákovi pocit bezpráví, křivdy a bezmocnosti. Svéhlavý generál mi nepadl do oka již od začátku filmu a svými činy a slovy se pro mě stával minutu od minuty větší bestií. Pokud to takle opravdu bylo i ve skutečnosti, tak jsem rád, že jsem se narodil o nějaký ten pátek pozdějí a zároveň v našem malém státečku. Protože pokud měli francouzští vojáci na výběr pouze ze dvou možností, a to kulkou od nepřítele anebo kulkou vlastní, tak je opravdu upřímně lituji. ()

Pan Filuta 

všechny recenze uživatele

10/10 Nadhodit téma nejlepšího Kubrickova filmu u stolu filmových fandů, bylo by rázem o zábavu postaráno. Osobně dávám na post nejvyšší právě Stezky slávy. Proč? Nu moje pocity při sledování by se daly popsat jako tragická beznaděj, totální naštvání z absurdity tupé vojenské mašinérie. Až tak tento film dokáže uzemnit. ()

frashmaker 

všechny recenze uživatele

Válečné drama, které však ukazuje, že někteří generálové byli pěkné svině, že o život se dá bojovat i mimo bojiště, tedy slovně, že vydírání někdy může býti použito pro správnou věc a v neposlední řadě ukazuje i to, že ať máte sebeušlechtilejší záměr, může se najít člověk s vyšší funkcí a nenaděláte nic, i když máte v hlavě víc. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Moje první seznámení se s Kubrickem a opravdu nelituji. Nesmyslnost války (vlastně všech válek) se zde projeví v plné síle. Kontrast těch, co „pohybují figurkami na šachovnici“ a bezbranných vojáků v zákopech. A otázka, čí obětí vlastně oni bezejmenní mrtví jsou? ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Kubrick byl už ve svých začátcích génius. Zatímco později, v době Vesmírné odyssey a Mechanického pomeranče, fascinoval zejména obrazovou stránkou, v tomto filmu (a ve filmu Zabíjení) mi učaroval bezchybným scénářem. Nestává se často, aby mi z nějakého filmu bylo fyzicky špatně, kór když v něm není prakticky žádná krev, hnis ani jiné tělní tekutiny. Jen jeden šílený soudní proces. Ale Stezkám slávy se to podařilo, úplně jsem cítil, jak se mi z dění na plátně obrací žaludek. Musíme Stanleymu poděkovat, protože se mu povedla výborná věc - každý normální člověk musí po zhlédnutí tohoto filmu proklínat a nenávidět válku až do konce svých dní... ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

To mělo být na pokračování? Nebo ne? Vždyť to bylo ukončeno v půlce příběhu. Nápad a provedení dobré, generalita sestávala z do sebe zahleděných debílků (kteří pak stejně podlehli), Kirk se snažil a Francouzi mluvili anglicky, do jednoho. Smutné, ale nedodělané. ~~~ 2,5* ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

jedinej opravdu smyslupnej film o tom jak to chodilo v zákopech, nejlepší protiválečný film. film se líbil i Bunuelovi. ()

havLord 

všechny recenze uživatele

Je to pro mě až neuvěřitelné, jak dokázal do takové skromné stopáže Kubrick vměstnat celou tu strukturu války a všeho kolem ní. Od toho, co se honí hlavou neznámému vojínovi, až po pohnutky generálů. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Opravdu výborný a silný snímek, kde ani jeden záběr nepřichází nazmar a divákova pozornost tak nepolevuje až do posledních minut, které sice naladí na trochu jinou notu, ale i ony mají sílu zasáhnout trochu z odlišné pozice. ()

Související novinky

Zemřel herec Kirk Douglas

Zemřel herec Kirk Douglas

06.02.2020

Ve 103 letech zemřel herec a ikona klasického Hollywoodu, Kirk Douglas. Herec byl třikrát nominovaný na Oscara za snímky Champion, Příběh tří lásek, nebo Žízeň po životě. Čestného Oscara přitom… (více)

Reklama

Reklama