Reklama

Reklama

Príbeh o hrdinoch a zbabelcoch 1. svetovej vojny odhaľuje mocenské boje a ambície, ukryté za falošný patriotizmus. V Európe zúri 1. svetová vojna. Francúzska a nemecká armáda stoja proti sebe pozdĺž opevnených zákopov už dva roky. V tejto patovej situácii by každý pokus o preniknutie za nepriateľskú líniu znamenal hrozné krvipreliatie. Francúzska armáda však potrebuje hrdinský kúsok a generál Mireau preto dostane rozkaz dobyť nemecké pozície v priebehu niekoľkých dní. Jeho nadriadení vyrátali, že táto úloha by sa dala splniť s odhadom 55 percentných strát na životoch. Hoci generál si uvedomuje zúfalstvo tejto misie, vízia povýženia a získania ďalšej generálskej hviezdy je lákavejšia. Plukovníkovi Daxovi dá príkaz, aby svojich mužov viedol do útoku. Dax vie, že generál posiela jeho mužov na istú smrť a preto protestuje. Je však vojakom a jeho česť mu káže poslúchať rozkazy. Čo však znamená vojenská česť v armáde, ktorá sa riadi mocenskými ambíciami a ľudský život bezcitne obetuje hierarchii hodností? Majstrovské dielo režiséra Stanleyho Kubricka je pacifistickým odsúdením vojny, krviprelievania a mechanizmov, na ktorých stoja vojenské rozkazy. Zároveň je to prvý film, ktorý režisérovi priniesol celosvetovú slávu, rovnako aj vzbudil značný rozruch. Nielen kvoli neúprosne realistickému zobrazeniu zákopových bojov, ale aj kvôli nelichotivému obrazu armády. Práve kvôli portrétu predstaviteľov francúzskej armády sa tento film mohol vo Francúzsku premietať až roku 1975, takmer 20 rokov od jeho nakrútenia. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (425)

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Jednoduchá a priamočiara ale vynikajúco natočená kritika vojny ako zvrhlej mašinérie, za ktorú nenesú zodpovednosť iba "tí hore" ale všetci zainteresovaní. 4,5* ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Snad nejskvělejší příklad antimilitaristického filmu natvrdo říká, že největším nepřítelem prostého vojáka není člověk oblečený do jiné uniformy v protilehlém zákopu, ale banda ambiciózních, zvrácených a dementních „zelených mozků“ ve vlastním velitelském štábu. (Plus dva suverénní dlouhé záběry: velitel prochází zákopy a zjišťuje bojovou morálku vojáků a K.Douglas vede muže do předem ztraceného útoku.) ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film. Kubrick opět nezklamal. Patetický a kýčovitý závěr s vojáky pobrukující s německou dívenkou trochu rozmělnil jinak velice působivé finále odsuzující lidskou bezcitnost a povýšenost. Kubrick rozhodně nebyl válečný nadšenec:-) ()

GILLWANDER 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci Kubrick. V krátkom časovom rozpätí dokáže divákovi doslova a do písmena maservírovať na zlatom podnose filmový pokrm nadgurmánských rozmerov. Asi jediný režisér, ktorý takmer všetky žánre okúsil. Vojnový mu ide veľmi dobre, dej je ako vždy dvojzmyselne vypointovaný, nesie dôležité posolstvo a k záveru necháva ešte v divákovi nejaké tie emócie, ktoré si po skončení filmu nechá ešte v hlave a rozkladá si neuložené myšlienky. Kirk Douglas je herec ako sa patrí a po skvelej réžii je obrovským prínosom filmu aj on. Ja osobne zbožňujem filmografiu Stanleyho Kubricka, je asi najpestrejšia akú filmový svet mal možnosť spoznať. Cesty slávy je určite jeho jeden z najlepších filmov. 90% ()

Carlossss 

všechny recenze uživatele

Dokonale antimilitaristický Kubrick. Scéna, kdy superkrysa v podobě důstojníka nabízí šátek přes oči muži, kterého poslal na smrt se vryje hodně hluboko do paměti. A takových scén je zde víc. Válka je nesmyslné svinstvo, jakoby na mě křičel každý záběr a celý příběh je vlastně o tom, že ať uděláte cokoliv, vždycky je to to špatné řešení. Stezky slávy mě nadchly a už se těším na jejich mladšího bráchu Full Metal Jacket. ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

Polopatičnost u Kubricka(?)(celý film), a patos(?)(na konci). Kdo by to byl řekl.(Škoda,jinak by to byl jeden z nejsilnějších válečných(protiválečných) filmů všech dob.) ()

/Pablo 

všechny recenze uživatele

Kterak se dá naložit s vinou v podobě neúspěšné operace aneb nevšední (proti)válečný film geniálního režiséra Stanleyho Kubricka. Už dlouho jsem neviděl snímek, po kterém bych byl bezprostředně naplněn takovým hnusem jako u Stezek slávy. Nejde však v mém případě o odpor z celkového filmu, což se pochopitelně odráží v mém nejvýše možném hodnocení, ale o způsob jak na mě Stezky slávy zapůsobily svou myšlenkou a výpovědí. Ambiciózní generál Mireau neváhá pro povýšení obětovat svůj pluk v pochybné akci, jež má pramalou naději na úspěch. Své chybné rozhodnutí pak doslova zamaskovává obžalobou a následným trestem tří náhodných vojínů, odsouzených k trestu smrti za zbabělost v boji. To vše se stává za všeobecného souhlasu vrchního velení. Takový pohled na válku (býť na základě skutečné události) musel být zákonitě trnem v oku kdejaké militaristické společnosti. Není divu, že tento film byl v mnoha zemích dlouhou dobu zakázán. Kromě samotného příběhu mě upoutala kamera a výprava (perfekcionista Kubrick se prostě nezapře) a také především výkon Kirka Douglase a Georga Macreadyho. Závěrem - shrnuto a podtrženo kolega berg.12 vystihnul podstatu Stezek slávy naprosto přesně a jednoduše: "Film o totální beznaději, zmaru, o zoufalém hledání dávno ztracené naděje". Pod tento výrok bych se mohl bez výtky podepsat. ()

johny89 

všechny recenze uživatele

"Myslíme si, že válku vedeme dobře." (Francouzi) Mám docela rád válečné filmy a vzhledem k tomu, že ve století, kde se rozvinul film proběhly dvě největší války na světě, tak "tu první" prakticky zastínila "ta druhá". Stanley Kubrick natočil film o první světové válce a ukazuje zde, jak jsou rozhodnutí v ní, nesmyslná. Film je vzhledem k tematice relativně krátký, boje nejsou ukázkou vizuálních efektů ani krvavou ukázkou válečné agónie. Bere si za téma jen jeden útok a vyšetřování zodpovědnosti za jeho zpackanost. Podle mého názoru obzvláště povedený film, který je velmi nadčasově natočen. I po více než 60 letech dodává stále pocit jakési nadčasovosti. Váhám dokonce zda nedat 5*. EDIT: po týdnu zvyšuji hodnocení na 5*. Stále mě ten film nutí přemýšlet a čím dál tím více oceňuji jeho kvalitu. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Teda ako mne sa od Kubricka pacili niektore filmy - Clockwork Orange 1971, 2001 Vesmirna Odysea 1968 a osviceni 1980, no ale zas sa nestotoznim s miestnymi. Je to len jednoduchy nasilny priamociary pribeh bez odbociek o vojne. je to sice protivojnovy film, a to je dobre, ale komorny pribeh zo zakulisia vojny je pre mna prilis malo. Kyrk Dagles mi az tak nevadil, ale rozhodne nebol vvybormna a zas odmietam byt z neho namako. Aby ma nejaky premudrely dementalny pi*us zase nenazval antisemitiom, tak vyhlasujem, ze mne Zidia nevadia /ale musia mi respektovat mnohe veci z hinduizmu, ktore delam/, akurat tvrdim, ze je to najmensia svetova religia. Jo, dlhodobo naveky furt. Podla toho sa aj spravam. Okrem kyrka som si vsimol aj vyborneho Ralpha Meekera. Ovsem, par vojnovych scen este film neudela, zejo? 50 % ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Douglas měl pravdu, když prohlásil, že tenhle film bude dobrý vždy. Od premiéry uplynulo už 65 let a je stále vynikající a vzhledem k tématice zabývající se zbytečností války a mocenskými boji, kde se nebere ohled na obyčejné lidi/vojáky bude navíc vždy aktuální. Na Kubricka je to možná až nezvykle přímočarý a jednoduchý příběh, ale ve finále o to silnější...90% ()

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Pro tentokrát mě Kubrick nepřesvědčil. Sice šikovně naznačuje nesmyslnost války, ale to je vše. Scénář je neskutečně primitivní ( dialogy ale ne ), sem tam to Stanleymu padá do nudy, herci kromě Macreadyho jsou nevýrazní a ten útok je nafilmován tak špatně, že se mi až nechtělo věřit, že to stvořil Kubrick. No a ten konec. . . ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Hrůzná podívaná válce do tváře, ale ne tak na bojiště, jako na systém ! Lidé bojovali proti nepříteli, ale také mají strach před smrtí, ale pánovi generálovi jde jen o hvězdičku navíc. Pokrytectví vedoucích této války je neuvěřitelné, co vše jsou schopni udělat pro to aby dosáhli svých cílů a měli svoje bahýnko ? Všechno a jakékoliv ztráty jsou povoleny, vždyť je přece válka ne ? Nesmyslnost popravy třech mužů , ale nikoho nahoře nezajímá, protože tím si chtějí ukáznit mužstvo jako když štěně bouchnete novinami přes záda. Hrůzná atmosféra zákopů, válečného útoku či popravy je vykreslena syrově jak to jen jde. Kirk Douglas se herecky i vizuelně velmi hodil. Velký filmový zážitek !*@! ()

Petoss1 

všechny recenze uživatele

Výborná protivojnová dráma. Ešte asi žiaden film nezobrazil 1. svetovú vojnu tak, ako tento a pritom tu nejde o boj v zákopoch. Herecké výkony na najvyššej úrovni. Má to už svoje roky, ale aj tak je to stále špička. 82% ()

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

"A vy tomu, co jste mi právě řekl, věříte?" Aneb kterak si 28 letý Kubrick vycvičil veškerou protiválečnou filmografii a natočil film, kterému se Oliver Stone nepřiblížil za celou svou kariéru. Neskutečně silný a jednoduchý film o jedné zápletce a bitevní scéně, ale jaké! Fantastická výprava, věřím že tohle by prostě nešlo natočit lépe, nikdy. 10/10 ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Takhle nějak si představuji Nolanův Dunkirk - propracovaný a uvěřitelný vojenský střet, plnokrevné postavy a několik rozvrstvených dějových linek. Tyhle ingredience totiž Kubrickovi stačily, aby vytvořil ojedinělý film, který má i po téměř šedesáti letech, co říci a bude tomu tak i nadále... ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Asi je to tím, že mě ty válečné filmy s vojáky na bojišti v hlavní roli moc neberou, ale celkově ve mě ten film nevyvolal tolik emocí jak měl. Samozřejmě se tu nějaké silné scény najdou, hlavně ve vězení a při popravě to člověka zasáhne, taky je to dost solidně zahrané a natočené a na některých scénách je skutečně poznat, že jejich realizace musela dát zabrat - kór v době vzniku. Chápu i to protiválečně poselství a hodně se mi na tom všem líbí, to každopádně. Jenže mi dlouho trvalo, než jsem se do toho nějak dostal a ve finále jsem dostal jenom poměrně dost přímočarý příběh, u kterého je předem jasné kam dospěje a něco navíc mi v něm chybí, navenek i zevnitř. Docela mi to taky kazily i černobílé postavy a s tím spojené černobílé vztahy mezi nimi a reakce na dané situace - třeba scéna s příchodem kněze je svým vyzněním naprosto klasické a úplně stejné, jako ostatní podobně míněné. Navíc až tady jsem si všiml, jako často jsou kněží ve filmech jak přes kopírák, takové prázdné šablony neustále buď citující Bibli nebo mluvící o boží milosti, přitom v realitě je to často úplně jinak. Aspoň já mám takovou zkušenost, takže se s těmihle zkratkovitými charakteristikami skutečně moc neztotožním. Určitě nepopírám, že Stezky slávy mají něco do sebe, v něčem je to skutečně dost dobré, ani se nedivím tomu, že je ten film tak moc slavný (už jenom kvůli tomu, že je to jeden z mála Kubrickových filmů, který je vyzněním pochopitelný naprosto pro všechny), ale já osobně z toho tak moc nadšený prostě nejsem. Takže už můžu říct jen tu svoji oblíbenou - kam se tohle hrabe na Démanty noci... Silné 3* ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Kubrick ve své rané podobě a přesto mistrovsky. To jsou Stezky slávy. Určitě jeden z TOP 5 či i tří filmů, které se dotýkají tématu Velké, neboli První světové války. Z počátku jsem byl nejprve v rozpacích, kdo je hlavní postavou, než se v první třetině ustálí pozornost na Kirku Douglasovi. Právě jeho scény jsou nejdravější. Dokonce lepší, než velká akční sekvence neúspěšného útoku na Německé zákopy, mimochodem skvěle nasnímanou. Pokud vás od zhlédnutí odrazuje rok vzniku 1957 a fakt, že jde o černobílý film, neklesejte na mysl a dejte mu šanci! Stezky slávy si vás získají. Když ne bojem, pak děsivým soudním procesem, který s právem a spravedlností demokratické země nemá vůbec nic společného. 90% ()

Trainspotter 

všechny recenze uživatele

Ano, ano dámy a pánové, pan Stanley Kubrick je mistr a název tohoto filmu může směle posloužit jako popis jeho cesty napříč filmovým životem a světem vůbec. Stanley v tomto případě stvořil velice zajímavý a působivý snímek z období první světové války, která se odehrála převážně v zákopech. Film poukazuje na nesmyslnost válek a absurdnost jejich vůdců. Film chce říci, že zbabělci nejsou ti, kteří na frontě při útoku obracejí své kroky v úprk, ač by velice chtěli plnit rozkazy nadřízených. Zbabělci jsou právě jejich nadřízení, generálové, kteří sledují bitvy z povzdálí a vydavájí jeden hloupý rozkaz za druhým a sami označují za skety vojáky v akci, když neplní jejich rozkazy. ()

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Celou dobu si říkám, že tomu dám ty čtyři hvězdičky. Zajímavé téma perfektně podané. Bohužel, hodně negativně mě zasáhla poslední část filmu, kde mi poprava, vinou hlavních protagonistů, přišla směšná. ()

Související novinky

Zemřel herec Kirk Douglas

Zemřel herec Kirk Douglas

06.02.2020

Ve 103 letech zemřel herec a ikona klasického Hollywoodu, Kirk Douglas. Herec byl třikrát nominovaný na Oscara za snímky Champion, Příběh tří lásek, nebo Žízeň po životě. Čestného Oscara přitom… (více)

Reklama

Reklama