Reklama

Reklama

The Seafarers

všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
USA, 1953, 30 min

Obsahy(1)

Dokumentárny film, ktorý rozpráva o sile, jednote, slobode a výhodách, aké poskytuje námorníctvo Spojených štátov pre potencionálnych námorníkov. Okrem toho, že majú vlastného holiča a každý deň dobrú stravu, majú tiež veľa priležitostí ako spoznať svet. Dokument, ktorý pôsobí ako propaganda niečoho, čo vôbec nie je také ako sa zdá. Jediný z Kubrickových dokumentov, ktorý je farebný. (ScarPoul)

(více)

Recenze (11)

kinej 

všechny recenze uživatele

Poslední Kubrickův dokument se zabývá tím, co si vymohli v Americe námořnické odbory, samotnými odbory a životem námořníků, když se zrovna neplaví. Dokument není vhodné slovo, protože o žádné autenticitě nelze mluvit, je to na svou dobu typická propaganda. Když odmyslím hrozný komenář a špatnou hudbu, tak zbyde jen kvalitní vizuální ztvárnění. Film, je jako jediný z kubrickových dokumentů barevný. Zde už lze pozorovat pro Kubricka typické pohyby kamer po horizontále. Pár záběru už nese kubrickův rukopis, přesto nelze mluvit o nějaké kvalitě, protože Kubrickova práce na filmu skončila pravděpodobně nasnímáním. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Nejhorší Kubrickův dokument, který je příšerně propagandistický. Každý by přece mohl být námořník! ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Každý dáko začínal, ale tento dokument od filmového majstra je jednoducho až príliš plytký. Nedá sa brať vôbec vážne, pretože pôsobí ako totálna propaganda amerického námorníctva, s tým, že ak vstúpite do UIS tak sa vám otvorí nový svet poznania a výhod, ktoré nikde inde na svete nedostanete. V niečom mi to pripomínalo Hitlerov fanatizmus, pretože okčá potencionálnych námorníkov boli až príliš mrkajúce. Rozprávač, ktorý rozpráva o tom čo vidíme na obrazovke doslova nudil a scény typu - prečo chcete byť námroníkom?, na čo fúzatý pán v stredných rokoch odpovie " keď vidím partu chlapov ako spoločne niečo robia, chcem byť toho súčasťou" je príliš dementné aj na ameriku. Ale na druhú stranu natočené je to bezchybne. Keby tam nebol rozprávač bolo by to dokonca dobré. Pretože už tu je vidno aký ma Kubrick cit pre postavy a ako ich dokáže natočiť aj v tých najobyčajnejších scénach tak, že sa jednoducho máte na čo pozerať. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Snímek je opět nejvíce zajímavý tím, že je to snímek Stanleyho Kubricka, který byl navíc dlouhou dobu ztracený. Nadále se jedná o dokumentární film, ale již poslední. Tento je jako první v barvě, což nebyla podmínka dalších Kubrickových filmů, jejichž autor se zamiloval i do černobílé. Snímek je zaměřen na námořníky, na to, jak se na sebe musí spolehnout, jak je jejich život náročný, ale zároveň do určité míry krásný. Opět hodnota spíše historická, kdy Kubrick celkem zajímavě zkoušel, jak scénou udělat ten správný dojem, vyvolat ty správné emoce. Je to moc televizní, moc přehnané, ale ve své době to mohlo fungovat. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Námořníci jsou příkladnou filmařskou prací na zakázku. Propaganda všude dodržuje stejná pravidla a neohlíží se přitom na světové strany. Organizace Seafarers International Union, neboli SIU, nejvýznamnější severoamerický odborový svaz námořníků, pojala svou náborářskou rétoriku svědomitě a odhaluje skutečný ráj na Zemi v padesátých letech dvacátého století. Komunismus kapitalistického uskupení je s odstupem času historickou laskominou. Hlasový doprovod Dona Hollenbecka soustřeďuje do středu veškeré energie optimistického nadšení. Lahůdka pro milovníky propagandy, ukázkový příklad vlastního dokumentárního subžánru. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Tento mikrodokument sice režíroval Stanley Kubrick, ovšem to je na tomto dílku jediné pozoruhodné. Jinak se jedná především o silně vlastenecky zabarvený a formou zpracování ne zrovna zajímavý dokument, taktéž ukázka toho, že Američané jsou v tomto směru de facto stejní jako například dnes hojně proklínaní Rusové. Vhodné tak maximálně pro Kubrickovce, zajímajívší se o každý kousek jeho tvorby. ()

Brain-D 

všechny recenze uživatele

Protagonický utahaný dokument, kde asi po zhlédnutí to nejlepší, co uděláte, že se přidáte k námořnictvu. Tohle se Kubrickovi moc nepovedlo ()

S.Dedalus odpad!

všechny recenze uživatele

tomuhle se nedá říkat dokument jde o propagandistické a nerealistické dílko bez špetky uměleckého záměru a tím pádem i hodnoty jediným vysvětlením proč se kubrick s nečím takovým zahodil je pro mě fakt že jako mladý režisér si nemohl vybírat a dychtivě sáhl po jakékoliv filmové příležitosti ()

wincow 

všechny recenze uživatele

Propagandistický film námorníckych odborov. Keď viete, že to natočil Kubrick, tak si to v niekoľkých záberoch aj všimnete. ()

Související novinky

Kubrickův „ztracený film“ konečně v HD

Kubrickův „ztracený film“ konečně v HD

08.08.2012

Psal se rok 1953 a čtyřiadvacetiletý začínající filmař jménem Stanley Kubrick natočil za 50 000 dolarů vojenské drama Fear and Desire. Bylo o čtyřech vojácích, jejichž letadlo havaruje za… (více)

Reklama

Reklama