Reklama

Reklama

Malý vetřelec

  • Velká Británie The Little Stranger (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Doktora povolají k nemocné služce na honosné sídlo. Kromě ní tam na něj ale čekají nadpřirozené záhady spojené s jeho vlastní minulostí. (Netflix)

Recenze (22)

tron 

všechny recenze uživatele

Prvý raz som Malého votrelca videl v roku 2018. Čakal som horor, nie explicitný, ale zákerne pomalý, plíživý, ponurý. Nedočkal som sa. Zostal som hrubo sklamaný a dal som 2*. O rok neskôr som si ale prečítal skvelý román od Sarah Waters a dostal som chuť dať ešte jednu šancu jej filmovej adaptácii. A už to bolo lepšie. Z toho mi však vychádza, že je to film, ktorý získava na sile až v prípade, že poznáte (a máte radi) knižku. V takom prípade si Malého votrelca vychutnáte. Určite je to o čosi viac horor, ako kniha (u ktorej dodnes neviem, či šlo o horor alebo nie). Film má asi lepší rozjazd, než dojazd, ale vo všeobecnosti to (po prečítaní knihy) nie je zlé. Nič netušiaci hrdina (pripomínajúci mladého Davida Thewlisa) prichádza krátko po konci 2. svetovej do ponurého, obrovského domu na vidieku, v ktorom žije zopár čudákov, ktorí zjavne „niečo“ vedia, no boja sa o tom hovoriť. Alebo majú iný dôvod pre svoju mlčanlivosť. Bohužiaľ, ako sa záhada postupne rozuzľuje, zisťujete, že vás to už vôbec nebaví a nezaujíma vás, ako sa to celé skončí. Domhnall Gleeson je vcelku sympaťák, ale všetci ostatní sú dosť nepríjemné osoby (Ruth Wilson mi svojho času spoľahlivou znechutila skoro každú sériu Luthera) a scenár je neskutočne nudný. Atmosféra nie je zlá, ale proste celé je to tak nezáživné, že vás to po prvej polhodine fakt prestane zaujímať a dopozeráte to dokonca skrátka len z toho dôvodu, že nemáte radi neodpozerané filmy. Ako na knihe, aj na filme je najdesivejšia jeho vystupňovanosť a depresia. Keď na začiatku spoznávame Hundreds Hall, je to sídlo majúce najlepšie časy za sebou, v ktorom z posledných síl dožíva malá skupina (bývalých?) aristokratov. „sranda“ je, že toto obdobie je s prihliadnutím na neskoršie udalosti ešte svojím spôsobom bombastické, šťastné a harmonické. Postupne sa sídlo čoraz naliehavejšie ponára do mora chudoby a jeho jednotliví ľudskí i zvierací členovia za rôznych tragických okolností odchádzajú zo scény, až nastane len ticho. A to je horor. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Historickejšia atmosféra a dom, to sme tu už mali napríklad v Tí druhí a to bol špičkový film. Tento za ním nezaostáva len v ponúknutých podivínoch. Ako by do filmu nazbierali tých najincestovanejších Angličanov, predovšetkým z mesta zvané Stoke on Trent. Už prvý pajdavý krovák mi pripomenul staré dobré časy, keď som blúdil centrom tohto mesta a ako jediný som nemal fyzický alebo mentálny deficit. Nanešťastie som nakoniec zistil, že skôr ide o drámu z britského vidieka ako nejaký strašidelný dom. Hororové boli len spomienky, ktoré vyvolal. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Chvílemi strašidelné, ale mnohem častěji na zdřímnutí. Atmosférické s mnoha vadami. Přitom předpoklady to mělo - režisér Abrahamson, pozoruhodné herecké výkony , zneklidňující zvuk. ()

Vxxx 

všechny recenze uživatele

Hodně atmosférické a herecky zajímavé. Rozuzlení v podstatě takové nijaké a každý si to může vyložit po svém. Není to horor, je to takové tajemné drama. Znovu to vidět už nepotřebuji, chybělo v tom něco, co by mě opravdu vtáhlo do děje. 3* ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Zacina to ako atmosfericky horor s prislubom niecoho velkeho, napokon distributor spomina, ze potomkovia domu su vystraseni nejakou neznamou silou. Skoda, ze asi od polky sa to zacne zadrhavat . myslim rezisersky, herecke vykony sli dole vodou a dialogy ... ospatneli. Zaujal ma ten pomaly az strasidelny vidiecky dom, v ktorom ziiju nejaki ludia a ti "niecoô vedia. To nieco sa postupne rozpleta, lenze .. rozpleta sa to mimoriadne spatnym tempoma tak, ze divaka to skor nebavi nez bavi. Ako dobre pise tron, horor spocival podla mna najma v tom, ze ten stary vidiecki dom postupne a nevyhnutne opustaju nielen ludia, ale aj zvierata, stvornohe i dvojnohe : 40 % ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Máme tu další scary house horor/drama s jemnými prvky gotického žánru, který stoprocentně nepadne do noty každému, už jen kvůli svému velmi pomalému tempu. Měla jsem k tomuto filmu dost tvrdé předsudky a automaticky jsem tušila, že můj zážitek bude mířit asi ke zklamání, ale překvapivě to tak hrozné nebylo. Lehounce mi to občas připomnělo Winchester nebo The Woman in Black, ovšem obě zmíněná díla hrají hlavně na tu hororovou stránku, což se o The Little Stranger říct nedá. V podstatě to dějově nemá žádnou akčnost, všechno probíhá tak nějak v poklidu a sem tam se stane něco divného. Nemůžu říct, že je to čímkoliv objevné, ale dneska mi to prostě nějak sedlo a vůbec se na ten film nezlobím a nebudu tentokrát kritizovat ani poměrně otevřený konec. ()

NiWi 

všechny recenze uživatele

The Little Stranger je dobově hezky zpracovaným filmem, ve kterém se však skoro vůbec nic nestane. Necelé dvě hodiny sledujeme výlety Domhnalla Gleesona do velkého domu, který by sám o sobě mohl mít potenciál. "Něco" co se dá nazvat nadpřirozené se však začne dít až víc jak po hodině a čtvrt, režisér film v jakémsi duchu tajemna ukončí a to je vše. Bez gradace, bez zapamatovatelných momentů, s nevýraznou hudbou, nic moc atmosférou a Gleeson zde jede jeden jediný zaražený výraz i přesto že je jeho postava u všeho důležitého, ostatní postavy pak jsou jen do počtu a hlavní ženská představitelka je vyloženě nesympatická. Tohle se bohužel nepovedlo. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Britsky odměřené, uhlazené chování souladí s chladnými vztahy a (neopětovanými) city, které chová mladý lékař z nuzných poměrů k "pozůstatkům" aristokratického rodu a jejich honosnému, ale upadajícímu sídlu. Plíživá atmosféra si umně pohrává s náznaky mysteriózní události (z minulosti rezidující do současnosti), ovšem k prostému hororu má daleko a na potvrzení čeká až do posledního záběru. Lepší 3* ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Opravdu, ale jako opravdu hodně zvláštní podívaná, která mě svou výraznou atmosférou a podmanivým zpracováním poměrně dost oslovila, stejně jako její dějová nepředvídatelnost, kdy jsem až skutečně do úplného závěru vůbec netušil, jaké pointy se dočkám, což se ovšem nakonec ale bohužel ukázalo jako zásadní problém, jelikož právě tento typ ukončení filmů, tedy „milý diváku, domysli si“, vážně upřímně nesnáším, a i když jsem si v tomto případě tedy onu svou interpretaci vyústění nakonec zvolil, tak prostě mi i tak tento způsob závěru jakéhokoliv filmu jednoduše vadí. Každopádně, The Little Stranger určitě není komerčním filmem, jde o podívanou pro skutečně náročné publikum, nedisponuje tradičními prvky, které přitahují masové publikum, jako spád, zábavnost, napětí, ale naopak stojí prakticky jen na velmi pozvolném budování nejistoty a zpochybňování prakticky všeho, co se odehraje, což platí i pro veškeré postavy, o kterých se toho jednak divák příliš nedozví a vlastně ani ve výsledku neví, kdo tu byl nakonec za koho, a to včetně hlavního hrdiny, ve vážně výrazném podání Domhnalla Gleesona. The Little Stranger je tak zkrátka zatraceně neobvyklým a skutečně jen stěží popsatelným filmem, který určitě sedne jen málokomu, mě to ale rozhodně zaujalo a nebýt onoho závěru, jdu s hodnocením klidně i do nadprůměrných vod. ()

Luciášek 

všechny recenze uživatele

Knižní předlohu jsem tenkrát přečetla jedním dechem a musím říct, že přesto, že jsem už hororů přečetla opravdu hodně, tak jsem se fakt bála. Ale tady...herci byli vůči předloze vybráni velmi dobře (tedy až na Rodericka...), lokace perfektní, atmosféra temného prázdného domu byla také dobrá, rozvleklost děje také odpovídala předloze (proto jsem se divila, že se ji někdo odhodlal zfilmovat), ale tvůrci se bohužel věnovali víc těm rozvleklým částem děje než aby dali vyniknout těm děsivým. Vzhledem k výborné předloze je to velká škoda. ()

Kienast 

všechny recenze uživatele

Hrozně dlouhé, nudné a hlavně prázdné. Nejlepší ukončení by bylo zjištění, že hlavní postava doktora je vlastně robot ... protože by to dávalo mnohem větší smysl, než tahle rádoby duchařina. Od pana režiséra jsem po Room čekal mnohem víc. 3/10 ()

Asmodin odpad!

všechny recenze uživatele

Dlouho, dlouho nic a nakonec se taky nic nedozvíte. Film je záhadný jak hrad v Karpatech a to je všechno. Jak mám duchařinu ráda, tak tohle není nic pro mě. I trailer je lepší než celý film. ()

f7r 

všechny recenze uživatele

Svou vážností sice herci zřejmě dobře vystihli onu dobu a společnost, zároveň pak ale působí dost odtažitě a i vzhledem k pomalému vývoji jsem pak jako divák měl pocit, že se hrozně dlouho nic neděje... ...závěr je pak poměrně neurčitý, a vysvětlit se dá asi více způsoby, ale bohužel mi nevyvrátil to, co jsem během poslední třetiny filmu předpokládal, takže ve finále to spíše umocnilo mé zklamání. ()

Durgas 

všechny recenze uživatele

Veľmi zvláštna atmosféra a pomalé vlečenie deja s hororovými prvkami len jemne na pozadí spočiatku pôsobí zaujímavo, no čoraz viac vadí a nudí. A tak je to až do zvláštneho a nejednoznačného konca. Škoda. ()

Shanen29 

všechny recenze uživatele

V podstatě nepovedený mysteriozní gotický horor,který se odehrává na jednom panství ,kde nadpřirozené jevy jsou velmi potlačeny,ikdyž právě toto mělo být zdůrazněno.Opravdu velmi slabý a nudný počin. ()

Brooks 

všechny recenze uživatele

Gotická, kostýmová dráma namiešaná s psychologickým hororom a jemnou duchárčinou. Viac sa tu naznačuje ako ukazuje, takže to nechytí každého. Sám som mal občas problém vstrebať to tempo a to sa považujem za dosť tolerantného diváka, milovníci "rýchlych filmov" to nemilosrdne odstrelia. Avšak nemôžem tomu uprieť zopár atmosfericky silných momentov, ktoré ukazujú remeselnú zručnosť tvorcovského tímu a výborne vytypované herecké obsadenie. Celý ústredný štvorlístok je skvelý, ale chcel by som vyzdvihnúť Domhnalla Gleesona, ktorý ušiel od štekov v Harrym Potterovi naozaj ďalekú cestu. Nielenže ide z jedného zaujímavého filmu do druhého, ale aj jeho herecký prejav sa behom tých rokov vyfarbil tak krásne, že som zvedavý na každú jeho rolu. ()

XXXXXXXX odpad!

všechny recenze uživatele

Ordinace ve viktoriánské Anglii, vypráví až nečekaně nudný příběh zamindrákovaného mastičkáře Viktora, který si někde mezi eutanazii dobového Žeryka, freudovskou psychoanalýzou Krugera z noční můry v Hyde parku, a neúspěšnými pokusy, zjistit kde má místní C3PO zástrčku do zásuvky, nabrnkne ohyzdnou Frankensteinici. Jen jsem opravdu nečekal, že zde půjde o opravdový horror již od první minuty! Paherci totiž ani nepředstírají pokusy o pseudoherectví, a tak jsem asi polovinu filmu přemýšlel nad tím, že jediná herečka, která by stála za hřích, zřejmě ještě ani neprošla dovršením puberty! Zkrátka sriller jako vyšitý, jen pana scénáristu, bych misto profackování, rovnou umístil do mĕkoučkého pokoje 4x4m, kde by alespoň pastelkami mohl svědomitě vyzdobit třebas všechny stěny! ()

Scaevola 

všechny recenze uživatele

Snímek dokáže vykřesat nezanedbatelné napětí a pracuje se slušnou atmosférou, jež ústí v příjemně nejednoznačné vyznění, ale první polovina je utahaná a ve své minimalističnosti zbytečně rozvleklá; stopáž v délce hodiny a půl by byla naprosto dostatečná. Nutno však pochválit herecké výkony i nápad, který staré dobré Anglii prostě sedí. ()

Reklama

Reklama