Reklama

Reklama

Spartakus

  • USA Spartacus (více)
Trailer 2
USA, 1960, 184 min (Special Edition: 198 min, Televizní verze: 101+85 min)

Režie:

Stanley Kubrick

Předloha:

Howard Fast (kniha)

Kamera:

Russell Metty

Hudba:

Alex North

Hrají:

Kirk Douglas, Laurence Olivier, Jean Simmons, Charles Laughton, Peter Ustinov, John Gavin, Nina Foch, John Ireland, Herbert Lom, John Dall, Harold J. Stone (více)
(další profese)

Kirk Douglas, Laurence Olivier, Jean Simmons, Charles Laughton a Peter Ustinov v americkém velkofilmu o vzpouře otroků ve starém Římě, oceněném čtyřmi Oscary... Historický velkofilm vyprávějící o vzpouře římských otroků, vedené v letech 74–71 před naším letopočtem, byl natočen podle stejnojmenného románu amerického spisovatele Howarda Fasta. Sledujeme v něm osudy vzpurného otroka Spartaka, od jeho osvobození z libyjských dolů, kdy je prodán trenérovi gladiátorů Batiatovi, za něhož musí bojovat v římské aréně. Tady se zamiluje do otrokyně Varinie. Jednou se ale Spartakus proti svému pánovi vzbouří a s družinou dalších gladiátorů prochází městy, hledají svobodu. Jeho armáda je stále silnější a postupně se přesouvá až na jih Itálie, kde chce překročit moře a vrátit se domů. V samotném Římě se zatím povstání otroků stane rozhodujícím prvkem v politickém boji mezi senátory, kteří chtějí využít situace ke zvýšení vlastní moci. Vítězné boje Spartaka nad početnějšími vojsky Římanů musí jednoho dne zákonitě vystřídat porážka... (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (361)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Kubrickuv krapet slabsi film, ale mezi historickejma velkofilmama se jedna o jeden z nejlepsich. Problem je, ze film delal Kubrick na zakazku, tudiz asi vsechno nebylo podle jeho predstav. Dej filmu je hodne zajimavej a nektere zabery jsou fakt monumentalni, hlavne co se tyce armady otroku, takove obri armade se ani dnes moc armad ve filmu nevyrovna. Problem je nekolik zbytecne ukecanejch a nekolik zbytecne dojemnech scen, ne ze by pusobily nejak navic, ale vypustit by se dali (Spousta scen z prvni hodiny a pak nektere z posledni pul hodiny.) a film by se tak dal zkratit na prijatelnejsi stopaz, i kdyz ani pri trech hodinach jsem se prakticky nenudil. Herci jsou vyborni, jedinou vytku mam ke Kirkovi Douglasovi, prislo mi, ze nemel potrebne charisma, takze sceny, kdy mluvi jako kdyby vsechno znal a veli tisicum lidi nepusobi zrovna verohodne a pak samotnej duvod jeho povstani je taky dost prehnanej. Dal taky zamrzi minimum souboju, bitva tu je prakticky jen jedna a ani ta nema moc prostoru a souboje gladiatoru tu vlasne nejsou, az na tri variace na ne. V tomhle je Gladiator o moc lepsi, ale zas jsou ve Spartakovi poutavejsi ty intriky Rima. Taky me dost stvala hudba, sice mela misty svetle momenty, ale jinak to byla takova ta klasicka hudba ze starejch historickejch filmu a tu moc nemusim. Ac se jedna v Kubrickovo filmografii o slabsi dilo, stejne to je na 5*. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Více než 3 hodinový epos, který jsem na jedno zhlédnutí dát nezvládl. Ani ne tak proto, že by mě snímek nebavil. Spíše proto, že jsem měl čas na filmy pouze pouze po večerech a velmi rychle jsem dovedl usnout. Zoubek času si na filmu celkem znatelně smlsnul. Docela dost mi vadily šíleně vypadající kulisy. Naopak jsem snesl pohled na provedení válečných scén, které byly za celý film neuvěřitelné a celé dvě!!! Útěk otroků a střetnutí s přesilou. Co mi dále potěšilo ouška byly vybroušené a smysluplné dialogy. Páni herci také nebyli úplně nejmarnější. S výjimkou hlavního, kterému jsem nedovedl přijít na chuť. Celkově vzato, film není špatný. Během sledování jsem se sice nerozplynul blahem, ale koluje mi v krvi spokojenost. Tím spíše, když si mohu odškrtnout další povinnou četbu z pera mistra Kubricka. ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Spartakus je prvotřídní a megalomansky pojatý velkofilm s působivou cestou hrdiny, s kterým nelze nesympatizovat, parádními bitvami, emocionálními momenty a tisíci komparzisty, ale mám s ním jeden problém. Kubrick režijní mistr a génius samozřejmě je, ale měl se rozhodnout, zda chce tento film obsáhnout komplexně a historicky věrohodně, nebo jako životopis jednoho velkého člověka a nikoliv balancovat mezi tím. Historie je trochu zkratkovitá, nebo vyprávěna jednostranně prostřednictvím jediné postavy (viz druhá možnost) a pak jsou tady politické vsuvky, které jsou o poznání méně zajímavé, natahují stopáž do monstrózních rozměrů (198 min verze) a zejména poslední půlhodina po závěrečné bitvě už fakt nudí. Osobně na dějinách nelpím a jejich zjednodušenost mi vůbec nevadí, jen nechápu proč do velkofilmu s tak excelentním vzestupem (první hodina) cpát i neatraktivní politické linie a podobné natahovačky (např. zdlouhavé dialogy, kdy se neděje nic na pozadí). 7/10 ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Asi nemůžu říct, že zklamání. Já to tak trochu čekal po-té, co příběh, díky nedávnému zhlédnutí nové verze, znám nazpaměť. Ale rozhodně bych to na novou verzi svádět nechtěl. 2 věci mě na tomto filmu udivily a zaujaly především. Tou první, a dalo by se říci v pozitivním smyslu, byl neuvěřitelný počet komparzistů. V jednu chvíli jich tam museli být snad desetitisíce. V dnešních filmech to vyřeší mohutným vizuálním efektem, ale v té době to muselo stát opravdu neuvěřitelné množství peněz a trpělivosti všechno to uhlídat, pokud to tedy nejsou skutečně dokonale se pohybující modely . Tou druhou je bohužel značná historická nepřesnost. Po zhlédnutí nové "televizní" verze, kde byly také značně zjednodušeny spartakovy cesty (kde to vypadalo, že nepřechází stovky a stovky kilometrů přes celý apeninský poloostrov, ale pouze několik málo desítek a kde dalším zjednoduššením bylo nedostatečně věrohodně vykreslené důvody počínání armády otroků chodit stále sem a tam přes celou Itálii). Těšil jsem se, že Kubrick si takovou příležitost nenechá ujít. Ale mýlil jsem se, on raději cesty sem a tam vynechal vůbec. Škoda. A abych jen nehanil. Hudba se mi nezdála příliš kvalitní, na to, že se jedná o velkofilm, ve kterém se skladatelé mohou v klidu vyřádit....o co to, jo ta chvála....herci jsou vybraní dokonale, bitvy (tedy spíš bitva) je udělaná skvěle. Je ohromně zmatená - a to je tentokrát opravdu chvála....a ještě něco: "Já nejsem Spartacus!" ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Naprostá legenda mezi historickými filmy! Herecké osazenstvo nemá chybu, stejně tak jako režie! U jiných historických filmů 50. a 60. let mě často nudily sekvence, kde se povídalo a všemožně uvažovalo, a které byly častokrát úplně zbytečné. Díky nim pak stopáž dosáhla závratných délek. Ne tak Spartakus. I přes tři hodiny, které ten film má, se mi ani jednou nechtělo film o kousíček přetočit. Zkrátka další geniální kousek Stanleyho Kubricka! ()

Galerie (160)

Zajímavosti (69)

  • Závěrečná bitva otroků byla původně prokládána scénami porodu Variniina (Jean Simmons) dítěte, aby vznikl kontrast zániku a zrodu. Později pro větší plynulost děje bylo od nápadu upuštěno. (gogos)
  • Při zápasech gladiátorů je zvukový záznam pořízen z fotbalového utkání Notre dame a Michigan State v říjnu 1959. (Sinecod)
  • Na natáčení se podílelo 10 500 lidí. (gogos)

Související novinky

Zemřel herec Kirk Douglas

Zemřel herec Kirk Douglas

06.02.2020

Ve 103 letech zemřel herec a ikona klasického Hollywoodu, Kirk Douglas. Herec byl třikrát nominovaný na Oscara za snímky Champion, Příběh tří lásek, nebo Žízeň po životě. Čestného Oscara přitom… (více)

Spielberg oživí Cortése

Spielberg oživí Cortése

29.03.2018

Steven Spielberg nám právě dodal sci-fi Ready Player One a v červenci 2020 se od něj dočkáme Indiana Jonese 5. Tím ale jeho dobrodružné vyžití nekončí, zároveň totiž hodlá produkovat seriál o Hernánu… (více)

Spielberg zpracuje Kubrickova Napoleona

Spielberg zpracuje Kubrickova Napoleona

07.03.2013

Měl to být další Kubrickův historický velkofilm po Spartakovi. Legendární perfekcionista začátkem šedesátých let po dlouhém studiu historických faktů napsal scénář k filmu o francouzském vojevůdci z… (více)

Reklama

Reklama