Reklama

Reklama

Spartakus

  • USA Spartacus (více)
Trailer 1
USA, 1960, 184 min (Special Edition: 198 min, Televizní verze: 101+85 min)

Režie:

Stanley Kubrick

Předloha:

Howard Fast (kniha)

Kamera:

Russell Metty

Hudba:

Alex North

Hrají:

Kirk Douglas, Laurence Olivier, Jean Simmons, Charles Laughton, Peter Ustinov, John Gavin, Nina Foch, John Ireland, Herbert Lom, John Dall, Harold J. Stone (více)
(další profese)

VOD (1)

Kirk Douglas, Laurence Olivier, Jean Simmons, Charles Laughton a Peter Ustinov v americkém velkofilmu o vzpouře otroků ve starém Římě, oceněném čtyřmi Oscary... Historický velkofilm vyprávějící o vzpouře římských otroků, vedené v letech 74–71 před naším letopočtem, byl natočen podle stejnojmenného románu amerického spisovatele Howarda Fasta. Sledujeme v něm osudy vzpurného otroka Spartaka, od jeho osvobození z libyjských dolů, kdy je prodán trenérovi gladiátorů Batiatovi, za něhož musí bojovat v římské aréně. Tady se zamiluje do otrokyně Varinie. Jednou se ale Spartakus proti svému pánovi vzbouří a s družinou dalších gladiátorů prochází městy, hledají svobodu. Jeho armáda je stále silnější a postupně se přesouvá až na jih Itálie, kde chce překročit moře a vrátit se domů. V samotném Římě se zatím povstání otroků stane rozhodujícím prvkem v politickém boji mezi senátory, kteří chtějí využít situace ke zvýšení vlastní moci. Vítězné boje Spartaka nad početnějšími vojsky Římanů musí jednoho dne zákonitě vystřídat porážka... (Česká televize)

(více)

Recenze (361)

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jeden ze 100 nejlepších životopisných filmů - 100 Greatest Biography Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Celosvětově divácky úspěšný film. Špičková Kubrickova historická válečná romance o vzpouře a hrdinném boji římských otroků za svobodu a právo na život a lásku. Plejáda hvězd: Kirk Douglas jako otrok a vojevůdce Spartacus, Laurence Olivier jako římský vojevůdce Crassus, Peter Ustinov coby obchodník a cvičitel otroků, legendární Charles Laughton jako senátor Gracchus a Tony Curtis jako otrok - umělec Antoninus. K tomu dokonalá režie, výprava plná davových scén a taky láska a smrt. Co si přát více? Trailer: http://www.csfd.cz/film/5408-spartakus/videa/ ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Povstání otroků v jednom z nejlepších historických filmů všech dob. "Já jsem Spartacus ! Já jsem Spartacus ! Já jsem Spartacus ! ............." - nezapomenutelné ! ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Spartacusa akoby Kubrick sfilmoval nie pre potešenie, ale pre štúdio. Vizuálne i herecky špičková profesionálna úroveň v najlepšej tradícii hollywoodskych historických eposov, ale vnútorne mu chýba niečo duchovne zjednocujúce, vizionársky sebaistejšie. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Další skvělé dílo z dílny mistra. Tentokrát strhující historická freska a velkolepá podívaná o síle spoutaných lidí. Sice v poslední třetině Kubrickovy filmografie, ale to jen kvůli tomu jak jsou jeho ostatní díla geniální. ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Neskutečně patetický sandálový velkofilm, ve kterém sice nenajdeme žádné božstva či mesiáše, o to více se nám však pokouší přiškrcený Kubrick (či snad producent) valit klíny do hlavy. Přeš veškerou monumentální standardizaci, a že jí je požehnaně, má tenhle otrok alespoň několik světlých a dramatických momentů, které stojí za archivaci. Pokud z hlavy vyženete ubíjející stopáž a velké množství kýčovitých výjevů plných slziček, zůstane vám několik kvalitních a povětšinou i dosti rozmáchlých scén a výteční herečtí představitelé, kteří se s římskou ctností vypořádali na jedničku. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Velkolepá vzpoura otroků má u mě velkolepé hodnocení . Při sledování filmu jsem 3 hodiny byl na cestě se Spartakusem . ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Legendární film od legendárního režiséra. Vynikající herecké obsazení a výkony hvězd jsou zárukou dostatečně kvalitní filmové podívané. Mr.Kubrick se svými filmy snad nikdy "neminul cíle". ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $12miliónovTržby USA $30,000,000Tržby Celosvetovo $60,000,000║ úžasná kamera, výprava a herci to dosť dobre uhrajú aj na to že tom má slušné tri hodiny, asi jediný film ktorý mi od Kubricka zapasoval /80%/ ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Spartacovo povstání můžeme vnímat buď po vzoru Jarmily Loukotkové jako zdravou protiotrockou zčásti tvůrčí revoluci, anebo pouze jako slepou barbarskou, neuvědomělou, plenící hrubou sílu, která mohla Římskému impériu pouze uškodit. Já sám bych byl zejména dnes silně žádostiv též druhé interpretace, ale u raného Kubricka (a vlastně do toho ani příliš kecat nemohl) se pragmatičtějšího pojetí dějin a života zatím nedočkáme. Proto nám tady vznikl film, který posláním i obsahem naprosto odpovídá koncepci hollywoodského velkofilmu let šedesátých. Co už ho odlišuje je řemeslná zručnost a neotřelost (vychutnání si "koupele" v polévce), jíž Kubrick "plýtvá" zcela v duchu hesla l'art pour l'art. Podobným nenáročným přístupem se "školil" v Zabíjení a znovu se ho pokusil vzkřísit u Osvícení. V každém případě, zaplať pánbůh za tento film i za skvělou roli Petera Ustinova. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Kubricka mám rád (2001: Vesmírna odysea, Osvietenie, Olovená vesta), ale Spartakus ma nebavil. Jasné, treba brať do úvahy dávny rok výroby 1960. V tej dobe museli byť neuveriteľné hlavne masové bojové scény. Tie zaujmú ešte i v roku 2017, pretože je jasné, že nevznikali v počítačoch, ale že ten šialený magor naozaj pred kameru nahnal stovky a stovky štatistov. Pri scéne so zapálenými stohmi slamy som len krútil hlavou a hovoril som si, že musel byť zázrak, keď pri nakrúcaní nezomrel žiadny kaskadér. Každopádne, čo sa príbehu týka, bol som prekvapený, že je pod tým podpísaný niekto tak neortodoxný, ako Kubrick. Nie je to totiž nijako šokujúce, poburujúce, škandalózne, ani kontroverzné. Vlastne mi to prišlo ako veľmi konzervatívny, miestami až zaliečavý film. Čo je u Kubricka v podstate až abnormálne. Kirk Douglas sa mi v úlohe nepáčil. A je to dlhé ako krava v harmonike. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Kubrickuv krapet slabsi film, ale mezi historickejma velkofilmama se jedna o jeden z nejlepsich. Problem je, ze film delal Kubrick na zakazku, tudiz asi vsechno nebylo podle jeho predstav. Dej filmu je hodne zajimavej a nektere zabery jsou fakt monumentalni, hlavne co se tyce armady otroku, takove obri armade se ani dnes moc armad ve filmu nevyrovna. Problem je nekolik zbytecne ukecanejch a nekolik zbytecne dojemnech scen, ne ze by pusobily nejak navic, ale vypustit by se dali (Spousta scen z prvni hodiny a pak nektere z posledni pul hodiny.) a film by se tak dal zkratit na prijatelnejsi stopaz, i kdyz ani pri trech hodinach jsem se prakticky nenudil. Herci jsou vyborni, jedinou vytku mam ke Kirkovi Douglasovi, prislo mi, ze nemel potrebne charisma, takze sceny, kdy mluvi jako kdyby vsechno znal a veli tisicum lidi nepusobi zrovna verohodne a pak samotnej duvod jeho povstani je taky dost prehnanej. Dal taky zamrzi minimum souboju, bitva tu je prakticky jen jedna a ani ta nema moc prostoru a souboje gladiatoru tu vlasne nejsou, az na tri variace na ne. V tomhle je Gladiator o moc lepsi, ale zas jsou ve Spartakovi poutavejsi ty intriky Rima. Taky me dost stvala hudba, sice mela misty svetle momenty, ale jinak to byla takova ta klasicka hudba ze starejch historickejch filmu a tu moc nemusim. Ac se jedna v Kubrickovo filmografii o slabsi dilo, stejne to je na 5*. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Takhle přesně jsi představuji historický velkofilm se vším všudy. Megalomanská výprava, excelentní herecké výkony v čele se Spartakem Kirkem Douglasem, báječná hudba, kamera a pod vším podepsán, kdo jiný než legendární Stanley Kubrick. I když snímek na někoho po těch téměř 50 letech může působit poněkud zastarale, tak se mu nedá upřít neoddiskutovatelná kvalita. Akorát škoda, že snímek neobdržel více Zlatých sošek. Zkrátka základní stavební kámen všech historických velkofilmů s velmi emocionálním koncem....... ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

I když to není typický Kubrick (režíroval to na zakázku), film i po letech působí mnohem silněji než třeba Scottův Gladiátor. Tady jsem se totiž skutečně dojímal hrdinovým osudem... ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Spartakus je prvotřídní a megalomansky pojatý velkofilm s působivou cestou hrdiny, s kterým nelze nesympatizovat, parádními bitvami, emocionálními momenty a tisíci komparzisty, ale mám s ním jeden problém. Kubrick režijní mistr a génius samozřejmě je, ale měl se rozhodnout, zda chce tento film obsáhnout komplexně a historicky věrohodně, nebo jako životopis jednoho velkého člověka a nikoliv balancovat mezi tím. Historie je trochu zkratkovitá, nebo vyprávěna jednostranně prostřednictvím jediné postavy (viz druhá možnost) a pak jsou tady politické vsuvky, které jsou o poznání méně zajímavé, natahují stopáž do monstrózních rozměrů (198 min verze) a zejména poslední půlhodina po závěrečné bitvě už fakt nudí. Osobně na dějinách nelpím a jejich zjednodušenost mi vůbec nevadí, jen nechápu proč do velkofilmu s tak excelentním vzestupem (první hodina) cpát i neatraktivní politické linie a podobné natahovačky (např. zdlouhavé dialogy, kdy se neděje nic na pozadí). 7/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Spartacus je Stanleyho zakázkový projekt, na kterém si udělal jméno, ale samotný ho moc nezajímal. Jenže je vidět, že skvělí režiséři i takto neosobní projekty dokáží proměnit ve skvělou podívanou. Oproti dalším sandálovým opusům od Ben Hura přes Roucho až po Quo Vadis jde nepochybně o nejmodernější a nejtrvalejší projekt, který nejméně podléhá klišé svojí doby. To je krom Kubricka jistě zásluha i Douglase, který měl na role vždycky čuch. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

S tímto filmem mám jediný problém. Přepálená stopáž mě v kombinaci se scénami, ve kterých se stále opakují milostné výlevy či pohledy, chvílemi opravdu ubíjela. Jakmile se však objevil Kirk Douglas v nějaké drsné mužské činnosti, tak jsem byl na vrcholu blaha. Stejně tomu bylo i při monumentálních záběrech z bitvy. Slabší Kubrickovo dílo. Po Mechanickém pomeranči jsem totiž pořádně namlsaný. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

K tomuhle filmu jsem nikdy nepřičichl pro jeho velmi volné nakládání s historickými fakty. Žádná fikce není silnější než skutečnost. ()

Související novinky

Zemřel herec Kirk Douglas

Zemřel herec Kirk Douglas

06.02.2020

Ve 103 letech zemřel herec a ikona klasického Hollywoodu, Kirk Douglas. Herec byl třikrát nominovaný na Oscara za snímky Champion, Příběh tří lásek, nebo Žízeň po životě. Čestného Oscara přitom… (více)

Spielberg oživí Cortése

Spielberg oživí Cortése

29.03.2018

Steven Spielberg nám právě dodal sci-fi Ready Player One a v červenci 2020 se od něj dočkáme Indiana Jonese 5. Tím ale jeho dobrodružné vyžití nekončí, zároveň totiž hodlá produkovat seriál o Hernánu… (více)

Spielberg zpracuje Kubrickova Napoleona

Spielberg zpracuje Kubrickova Napoleona

07.03.2013

Měl to být další Kubrickův historický velkofilm po Spartakovi. Legendární perfekcionista začátkem šedesátých let po dlouhém studiu historických faktů napsal scénář k filmu o francouzském vojevůdci z… (více)

Reklama

Reklama