Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na jugoslávském pobřeží žije ve spokojené domácnosti rybář Ivo Kralj se svou ženou Marií, matkou a synem Vukem. Marie, která svého muže miluje a těší se vždy na jeho návrat z moře, se líbí Nikolovi, s nímž se Ivo na taneční zábavě ze žárlivosti popere. Po vypuknutí I. světové války je Ivo mobilizován. Dostane se do zajateckého tábora, kde musí tvrdě pracovat. Jeho rodina pak obdrží zprávu o jeho smrti. Léta ubíhají a osamělou vdovu Marii navštěvuje občas přítel Nikola. Ivova matka jí radí, aby se znovu provdala. Brzy po svatbě Marie otěhotní. Ivovi, který je pokládán za mrtvého, se podaří uprchnout ze zajateckého tábora, kde strávil několik let. Po příchodu domů nachází své jméno na památníku postaveném obětem války. Potká svého syna, ale ten ho nepozná... (ČSFD)

(více)

Recenze (12)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Zlomové momenty přelomu němého a zvukového filmu u nás jsou výlučně spjaty s hostující slovinskou star Itou Rinou. Cele zaujala a dodnes inspiruje jako druhá Machatého múza v Erotikonu. Její druhý český film, Hanba Medeotti - Boháče, se bohužel nedochoval celý a proto je dnes veřejnosti upíráno i jeho torzo. Nicméně Anton na ni vsadil v Tonce Šibenici a dal jí tak možnost stát se první herečkou, která ve filmu promluvila i zazpívala česky. Tato skutečnost je bohužel ale také zkalena faktem, že se nám dochovala jen francouzská verze této vícejazyčné produkce. A konečně, když byla Ita oslovena pro hlavní ženskou roli v novém ambiciózním koprodukčním projektu, produkční problémy zapříčinily, že na Tonku navázala opět až po pěti letech. Mezitím se mnohé změnilo, svou slibně rozvinutou evropskou kariéru utlumila ve prospěch manželství a po té, co se rozloučila s českým filmem, natočila i své poslední filmy v Německu. Co se týká obecně hůře hodnocené stránky filmu ...a život jde dál... jeho nejslabší momenty bych přisuzovala práci z dabingem, ačkoli o tomto ČHF mlčí. Konečně v letech 1933-5 byly jen minimální zkušenosti s touto filmovou technikou a právě proto tehdy fungoval fenomén vícejazyčných verzí, že. Bylo zkrátka příliš brzo, o čemž svědčí také dabingová práce na filmech Extase a Výkřik do sibiřské noci. Ostatní mi cele vyhovuje, nemám nejmenší problém s hereckými výkony, scénářem, ani s pestrou prací několika tvůrčích týmů na interiérech i exteriérech. Naopak celek považuji za velice zdařilé navázaní na Takový je život. V ideálním případě by pak oba filmy byly prezentovány společně jako nejzajímavější příklady kosmopolitnosti českého filmu přelomu 20. a 30. let. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Přes jistou neuspořádanost snímek s pěknými kulisami a slným příběhem. Díky té jedinečné atmosféře hodnotím výš. ()

Fabienne 

všechny recenze uživatele

Volné pokračování titulu Takový je život bylo natočeno v česko-jugoslávské produkci. Na rozdíl od svého předchůdce se jedná o film zvukový. Velkým nedostatkem jsou toporné herecké výkony, které film degradují na frašku. I když i samotný příběh by se nedal označit jinak než za "fraškovitý". Za jeden z kladů můžeme určitě označit práci kamery a exteriéry Balkánu. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Pokud bychom film vnímali jako festival jugoslávského folklóru, mohli bychom jej považovat za vcelku zdařilý. Kvůli naprostému opovržení divákem ze strany televizního kanálu CS Film je snímek technicky téměř nepoužitelný. V nočních scénách toho není mnoho vidět, takže lze těžko posoudit, o kolik zdařilých záběrů jsme byli připraveni. Vizuál, který se CS Filu nepodařilo zničit, je totiž výborný. Námět také, tím pozitiva končí. Film je natočen velice nudně, bez špetky invence, režisérské trio pouze rutinérsky kopíruje zkušenosti umělecky zdatnějších kolegů. Z úcty k mrtvým by bylo vhodné nezmiňovat herecké výkony, Československá meziválečná kinematografie určitě nabízí spoustu mnohem lepších filmů, neshledávám tedy důvodů, proč se k tomuto snímku kdykoliv vracet. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Když tři dělají totéž... Film, který dojel na dobové tahanice mezi produkčními společnostmi a jednotlivými režiséry. Ti se během natáčení střídali jako apoštolové na orloji. Mezinárodní ohlas měla filmu poskytnout i účast jugoslávské hvězdy Ity Riny (1907 – 1979), kterou (nejen) u českého publika proslavil provokativní snímek Gustava Machatého Erotikon. Žel, film stíhala jedna nečekaná pohroma za druhou, několikrát se měnilo obsazení hlavních postav a premiéra se nakonec odbyla až tři roky po první klapce. Současným divákům učarují alespoň vzácné záběry z dalmatského pobřeží, o jiném lze v lepším případě pochybovat. ()

raroh 

všechny recenze uživatele

Hudební složka, využívající jihoslovanského folkloru, profesora Josipa Slavenského rámuje protiválečný na exteriérech a silném realistickém duchu postavený snímek, v němž jsou herci naštěstí tím úplně posledním v pořadí (ostatně považuji za pozitivum, že hlavní roli hrála kamera a hudba). ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Scénář : Carl Junghans. Kamera : Jan Stallich, Otto Heller, Jaroslav Blažek a Harry Smeh. Hudba : Josip Slavenski. ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Velice obdivuhodný a dojemný příběh. V době předválečného natáčení musel tento snímek sklidit řadu úspěchů a ocenění. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Spíš trochu jako folklór, pokus o koprodukci, na níž se podílel ne příliš úspěšný český režisér Kubásek. Film nepostrádá pokusu o dramatičnost, hlavně pak při scéně o mořské bouři, kdy ženy mají obavy, zda se jim muží vrátí z rybolovu. Ale zase to byl "jen" pokus. A taky trošku ukázka života dalmatského venkova z počátku 20. století, někdy však až příliš zdlouhavá, a to i přes poměrně krátkou metráž filmu. Rušivě vyzněly i scény ve tmě, kdy mnohdy bylo vidt velice málo... ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Zpočátku působil film nesmírně nudně jako nesourodý a nekonečný sled různých národopisných obrazů ze života rybářské vesničky kdesi v Jugoslávii, neměl vůbec žádný spád. Postupně jsem si ale zvykal na jeho neskutečně pomalé tempo a sledoval spíš zajímavé výtvarné kompozice obrazů a netradiční záběry kamery, působící docela artově, poměrně nezvykle na svou dobu. Zhruba v půlce filmu se začal rýsovat i samotný příběh, který se nakonec rozvinul v docela drsné psychologické drama. Konec dobrý, všechno dobré (myšleno čistě filmařsky) - vposledku jsem tedy hvězdičku i rád proti svému původnímu předpokladu přidal. ()

Satine 

všechny recenze uživatele

Úžasný kýč! Který je jen podtržen závěrěčným titulkem. V průběhu sledování tohoto snímku jsme vedli vášnivou debatu, jestli tam bude a autor nás nezklamal. Myslím, že se při tomto kousku nasmějete, stejně jako jsme se nasmáli my. :) Dvě hvězdičky dávám za, autory asi bohužel neplánovanou, vtipnost. ()

Reklama

Reklama