Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Escobar, brutální zločinec, bezohledný vrah, narkobaron a vládce kokainového impéria, ve své době jeden z nejbohatších lidí planety. A jeden z nejnebezpečnějších. Pablo, táta, ochránce chudých, manžel a také pozorný milenec. Jednoho musíte nenávidět, druhého můžete milovat. Dohromady Pablo Escobar, kterému jeho rozporuplnou tvář propůjčil Javier Bardem. Novinářka Virginia Vallejo (Penélope Cruz) poznala nejdříve Pabla, muže, jenž staví domy pro chudinu, umí být zapálený pro věc i galantní. Když objevila Escobara, nelítostného kriminálníka, bylo pozdě. Pablovo kriminální kokainové království stále roste, má miliony dolarů, vlastní malou armádu, drogy prodává v tunách. Chce ale víc a jedno mu stále chybí – respekt. Rozhodne se, že si ho vyslouží zabíjením. Vytoužený respekt mu má přinést krev a co nejvyšší částka na mezinárodním zatykači. Jeho jméno najednou znamená strach, země se zmítá ve válce a teroru, do hrobů putují malí gauneři i vysocí politici. Krvavý pohár ale přeteče a Escobar se stane důležitým cílem pro americké tajné služby. (Bontonfilm)

(více)

Videa (12)

Trailer 1

Recenze (362)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Je odvážnym rozhodnutím, že film o naj hardcore drogovom barónovi je natočený takým "odľahčeným" štýlom, až má človek dojem, že s týmto smiešne vyzerajúcim chlapíkom bola celkom sranda. Bardem ako Pablo je tu takmer až za grotesknú postavu, za čo môže jeho štylizovaný aj reálny výzor, na jeho bachore sa zabávalo pri každom detailnejšom zábere celé kino. Plus prízvuky oboch hlavných španielskych predstaviteľov, ktorí, bohvie prečo, rozprávajú nezrozumiteľnou angličtinou, boli zdrojom situačnej komiky. To ale nevylučuje, že tu je tej brutality viac než dosť, ale v tejto kombinácii mi celok pripadal ako zvrátená hororová groteska, pričom nevylučujem, že by som z celkovej situácie mal podobný pocit aj ako priamy Escobarov spolupracovník. Látka je to skutočne vhodná viac pre seriál, ktorý tu máme, film je skôr len takým skratkovitým zhrnutím celej tematiky a ide skôr o to, či chcete s týmito paródiami na ľudí stráviť kvôli všeobecnému vzdelaniu dve hodiny, alebo týždeň. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Nejnudnější film pod sluncem (ostatně jako většina životopisných filmů). Ty dvě hodiny mi subjektivně přišly skoro nekonečné, nebavilo mě to a postrádal jsem tam větší vhled do toho, jak Escobarův narkobyznys fungoval - člověk se toho zde o něm v podstatě nic nedozví, spousta prostoru je naopak věnována jeho vztahu s Virginií, který mi nepřišel nijak zajímavý (mimochodem osobně mi i vadilo, že filmový pár ztvárnili skuteční manželé - podle mě by spolu manželé společně hrát neměli, protože to na mě působí strašně odcizujícím dojmem a nemůžu pak takový film brát vážně a zcela se do něj ponořit; dále jsem nepochopil, proč spolu postavy ve filmu mluví anglicky - navíc se směšným španělským přízvukem - a ne španělsky, když třeba novinové titulky zde jsou normálně ve španělštině). Místy tam probleskují lepší momenty (např. když film ukazuje, jak kolem sebe Escobar rozséval smrt), ale po většinu děje jsem jen přemýšlel, jestli ten pupek má Bardem umělý, nebo kvůli roli skutečně tak ztloustl (nic jsem si k tomu nezjišťoval), a jeho herectví mě moc nebavilo, podobně jako v případě Penélope Cruz, kterou mám jinak velmi v oblibě. Ani samotný závěr na mě nějaký dojem moc neudělal, prostě bylo najednou po něm, a mně to bylo vlastně fuk. Za mě velká nuda a pocit, že film s takovým námětem mohl být stokrát lepší, kdyby na to šel úplně jinak. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Pablo by sa tiež smial. Potom by ich zabil.“ Bál som sa toho a vôbec sa mi do toho nechcelo, ale nakoniec to nielenže nebolo zlé, ale miestami to bolo dokonca veľmi dobré (motorová píla, truhla, pes, holuby vs. helikoptéra). Problém je len v tom, že čím som starší, tým menej ma bavia filmy o psychopatoch, masových vrahoch a zločincoch, to po prvé. Po druhé, je to dlhé – nie je to síce vyložená nuda, ale určite sú tu úseky, ktoré sa dali vymazať alebo nakrútiť inak, proste tak, aby dvojhodinová stopáž odsýpala rýchlejšie. Prípadne proste polhodinu vystrihnúť a hotovo. Po tretie, mnohé pamätné okamihy (kravata) som poznal z prvých dvoch sezón Narcosu. Penélope Cruz hrá otrasnú postavu, ale hrá ju veľmi dobre – presne takéto pipiny sme mali v ťažkých deväťdesiatkach u nás, kedy sa vždy a bez debaty našlo plno vytretých alebo naopak rafinovaných žien, ktoré sa stali milenkami mocných mafiánov. Ale faktom je, že hoci to Penélope zahrala dobre, nepozerá sa to príjemne. Možno práve preto, že to tak dobre zahrala, ale to je v konečnom efekte jedno. Pobavila ma drobná účasť herca Juana Sebastiána Calera, ktorý v Narcose hral Naveganteho. Páčilo sa mi, že to bolo rozprávané z pohľadu novinárky, dosť to osviežilo príbeh, ktorý som inak poznal z Narcosu (vojna s políciou resp. štátom, väzenie). Aby som to uzavrel, mám taký dojem, ale môžem sa mýliť, ale možnože sa aj nemýlim, proste mám taký dojem, že z tohto filmu budú sklamaní ako „fanúšikovia“ (lebo im to nedá nič, čo im nedal Narcos), tak nič netušiaci diváci (pre ktorých je príbeh moc skratkovitý a rýchly, nebudú sa chytať a chápať). ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Escobarova dočasná milenka, celé dění vydatně a zbytečně komentuje. Vyvolává se tak umělý dojem její mimořádné důležitosti pro život i smrt narkobarona. Nicméně faktu, že titulní postavu sleduje režisér Fernando León de Aranoa víceméně očima jediné ženy, pomáhá obsazení, které čerpá z hereckých schopností i vzájemné soukromé důvěrnosti manželů Javiera Bardema a Penélope Cruzové. Jí patří scény, kdy předvádí výbušnou zuřivost či hysterickou paniku. Navíc se vstupem Escobara do politiky dostává jeho portrét zajímavější rysy mužského velikášství. Už mu nestačí peníze, prahne po uznání, vážnosti, důstojnosti, respektu – a když je nedostane po dobrém, jde přes mrtvoly. Sebevražedně paličatá touha překračující pud sebezáchovy poskytuje Bardemovi charakterový odstín, s nímž si může pohrávat, což z jeho zločince paradoxně činí v podstatě nejpřitažlivější postavu snímku. Jinak tu není takříkajíc s kým jít, o koho se strachovat – kromě Escobarových potomků, s nimiž má Bardem silné scény. Všechno ostatní se smrskává na povšechnou ilustraci bez výraznějšího rukopisu, z níž v paměti utkví pár detailů: chudinská čtvrť jménem Moravia, drzá vykládka drogové zásilky z letadla přímo na dálnici, motorkářská škola pro nájemné vrahy ze slumů, luxusní vězení, které si sám pro sebe Escobar postaví. Krutost masakrů na obou stranách barikády je nadmíru názorná, ale drsněji zraňuje čistě suché Escobarovo líčení zvěrstev, která by mohla jeho milenku potkat. Bardem si svého Escobara vychutnal s rozmachem dalece za možnosti scénáře ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Ono to není vůbec špatné a za určitých podmínek by se film dal označit i za výborný, ale to by člověk nesměl znát Narcos. Tvůrci si toho byli samozřejmě vědomi, takže se snažili na Escobarovo počínání nahlížet optikou novinářky Virginie Vallejo, ale to příliš nepomohlo. Její pohled se vlastně nijak neliší od toho seriálového, který nabídl Padilha, pokud tedy pominu osobní epizody. Ale o těch to není. Samozřejmě najde se tu pár originálních scének a třeba sekvence se psem utkví v paměti, ale většinou jsem měl pocit, že jsem to všechno už jednou viděl. Za mínus považuji i fakt, že se tu mluví anglicky a v případě Penélope Cruz se strašlivým přízvukem, který tahá za uši. Vše tak stojí především na Bardemovi a ten je naprosto fantastický. Veškeré obavy, jestli se alespoň vyrovná Mourovi, vzaly celkem rychle za své a dá se říct, že to celé v pohodě utáhl. Pokud bych neviděl Narcos, hodnotil bych výš. Takhle je to jen za 65%. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (13)

  • Ponuku zahrať si Pabla Escobara nedostal v tomto prípade Javier Bardem prvýkrát. Po prečítaní scenárov ponuky vždy odmietol, lebo chcel Escobara stvárniť nie iba ako ikonu a zločinca, ale ako skutočného človeka. To mu vraj ponúkol až tento film. (leila22)
  • Jedná se o druhý snímek, kde si herec Juan Sebastián Calero zahraje po boku Pabla Escobara. Poprvé to bylo v seriálu Narcos (od r. 2015), kde ztvárnil sicaria Naveganteho. (Punisher)

Reklama

Reklama