Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Escobar, brutální zločinec, bezohledný vrah, narkobaron a vládce kokainového impéria, ve své době jeden z nejbohatších lidí planety. A jeden z nejnebezpečnějších. Pablo, táta, ochránce chudých, manžel a také pozorný milenec. Jednoho musíte nenávidět, druhého můžete milovat. Dohromady Pablo Escobar, kterému jeho rozporuplnou tvář propůjčil Javier Bardem. Novinářka Virginia Vallejo (Penélope Cruz) poznala nejdříve Pabla, muže, jenž staví domy pro chudinu, umí být zapálený pro věc i galantní. Když objevila Escobara, nelítostného kriminálníka, bylo pozdě. Pablovo kriminální kokainové království stále roste, má miliony dolarů, vlastní malou armádu, drogy prodává v tunách. Chce ale víc a jedno mu stále chybí – respekt. Rozhodne se, že si ho vyslouží zabíjením. Vytoužený respekt mu má přinést krev a co nejvyšší částka na mezinárodním zatykači. Jeho jméno najednou znamená strach, země se zmítá ve válce a teroru, do hrobů putují malí gauneři i vysocí politici. Krvavý pohár ale přeteče a Escobar se stane důležitým cílem pro americké tajné služby. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (363)

Ampi 

všechny recenze uživatele

Drsný příběh tak drsný jako by ho napsal sám život. Možná proto, že ho napsal život. Nekdy si říkám, že přes všechny kritiky žijeme v hezké zemi, byť s nedostatky. Třeba Ministr spravedlnosti Rodrigo Lara by možná uvítal se stát velvyslancem Kolumbie v socialistickém Československu​ v roce 1984, jak měl. Protože by tam s velkou pravděpodobností byl v bezpečí před Escobarem, který byl rozhodně velmi zajímavou osobností, nicméně převážně temnou, přes svoje charitativní aktivity. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Veľkým lákadlom pre divákov je nielen dramatická dejová linka, ale samozrejme aj hlavný predstavitelia. Desivý príbeh o tom, že s dostatočnou dávkou peňazí a krutosti môžete ovládnuť celú krajinu, vyniká hereckým osadenstvom. Držiteľ Oscara Javier Bardem je jedným z najtalentovanejších hercov súčasnosti a s pomocou maskérov aj vernou kópiou drogového kráľa. Navyše zvoliť pre rolu ctižiadostivej milenky jeho atraktívnu manželku Penélope Cruz zaručuje dostatočnú vzájomnú porciu chémie. Rozhodne je na čo sa pozerať, život Escobara je lákavým zdrojom inšpirácie, ale film toho neprináša veľa nového. Pár rokov potom, čo Netflix uviedol seriál Narcos, ktorý sa stal miláčikom divákov, bude musieť film čeliť vlažnějšiemu prijatiu. Atmosférou, prepracovanosťou scenára ani dôvtipnosťami Escobar so svojimi dvoma hodinami až tak nezvláda nezvláda konkurovať. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Jako životopisný snímek dobré, proč mám ale poslední dobou pocit, že se filmaři víc věnují gaunerům než lidem jejichž životy jsou hodné filmového zpracování a připomenutí? To fakt raději chodíme do kin na masové vrahy než třeba na geniální vědce? Umělce atd.. ? Kdo viděl Nebeského gaunera s T. Cruisem, bude mít u tohohle filmu pocit déjá vu. Já neviděl ten starší kousek s Del Torem a tak mi i tak Barden přišel super. On vypadá jako brutální zabiják i tak nějak normálně:-). Mám ho takhle zafixovaného od dob co jsem viděl film - Tahle země není pro starý, i ten jeho lehce nepřítomnej pohled a tak už tak nějak neočekávám, že s ním uvidím pohádku, kde bude hrát hodného prince nebo romantickou komedii... Ačkoliv byl Pablo továrna na nebožtíky a leckdo než zemřel si to ještě dost často nepěkně ,,užil'' z rukou členů gangu, filmaři nás celkem nějaké větší krve a brutalit ušetřili až na ty dvě popravy... Jestli je to dobře, nebo ne, posoudí divák sám. Na téhle podivné postavě je vidět ten zvláštní jev, kdy často nemilosrdní a masoví vrazi uměli být ke svým nejbližším nesmírně laskaví a své rodině oddaní. Ten konec byl ve filmu na točen zvláštně. Ačkoliv o jeho smrti se toho moc neví a spekuluje se o sebevraždě, zastřelením policisty či dokonce americkým sniperem, ve filmu to vypadá jako by to zabalil. jako by ho věda, že odříznut od rodiny už nebavilo prchat... Sedmdesátky v Kolombii byly natočené zručně a neměl jsem nějaký pocit falešného retra z Lidlu. Penélope Cruz se ve filmu taky skvěle rozjela a řekl bych, že to byl Barden a ona, díky komu to bylo i ty dvě hodiny koukatelné. Přesto tomu něco chybělo. Proto dávám za 3 kilové balíčky bílého prášku co se ještě v USA naředí... * * * ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Nejnudnější film pod sluncem (ostatně jako většina životopisných filmů). Ty dvě hodiny mi subjektivně přišly skoro nekonečné, nebavilo mě to a postrádal jsem tam větší vhled do toho, jak Escobarův narkobyznys fungoval - člověk se toho zde o něm v podstatě nic nedozví, spousta prostoru je naopak věnována jeho vztahu s Virginií, který mi nepřišel nijak zajímavý (mimochodem osobně mi i vadilo, že filmový pár ztvárnili skuteční manželé - podle mě by spolu manželé společně hrát neměli, protože to na mě působí strašně odcizujícím dojmem a nemůžu pak takový film brát vážně a zcela se do něj ponořit; dále jsem nepochopil, proč spolu postavy ve filmu mluví anglicky - navíc se směšným španělským přízvukem - a ne španělsky, když třeba novinové titulky zde jsou normálně ve španělštině). Místy tam probleskují lepší momenty (např. když film ukazuje, jak kolem sebe Escobar rozséval smrt), ale po většinu děje jsem jen přemýšlel, jestli ten pupek má Bardem umělý, nebo kvůli roli skutečně tak ztloustl (nic jsem si k tomu nezjišťoval), a jeho herectví mě moc nebavilo, podobně jako v případě Penélope Cruz, kterou mám jinak velmi v oblibě. Ani samotný závěr na mě nějaký dojem moc neudělal, prostě bylo najednou po něm, a mně to bylo vlastně fuk. Za mě velká nuda a pocit, že film s takovým námětem mohl být stokrát lepší, kdyby na to šel úplně jinak. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Kterak se obávané vepřové hlavě podařilo na jedno šňupnutí odpanit příčetné smýšlení krásné novinářky. A pak by následovalo fetování trenek, až dokud by byl kokain kokainem, kdyby ovšem tuhle radost neukončil předčasný Pablův skon. Zůstalo by to přece v manželství, vždyť Penélope Cruz a Javier Bardem sdílejí v civilním životě společné lože. První, co mě na filmu ne úplně mile překvapilo, bylo, že zde ti dva nemají moc společných scén a žhavých souloží. Vlastně se většinu filmu jejich postavy míjejí. Novinářka Virginia Vallejo je vypravěčkou příběhu, ne u všech popisovaných scén byla a ani přítomna být nemohla, ale nevyvstal s tím problém. Horší to bylo s intenzitou příběhu, která prostě filmu schází. Režie není nijak mimořádně vypravěčsky vystavěna, najdou se dobré, ale i celkem nevýrazné úseky, kterým chybí oživení v podobě brutality, se kterou narkobaron Pablo Escobar jistě dobře zacházel. Druhým nemilým překvapením je tedy nižší výskyt brutality, dohromady je v tomhle ohledu toho ve filmu poskrovnu. Nejsilnějším článkem je obsazení dvou hlavních aktérů. Herectví Javiera Bardema mám raději v méně komerčně orientovaných projektech, jakým je tento, a Penélope Cruz je naprosto okouzlující. S oběma navíc prožijeme několik filmových let, začneme počátkem osmdesátých let a exkurzi do zločinu zakončíme v roce 1993. A co je nečekané plus filmu, je jeho občasná snaha o nadsázku. Uznávaný režisér Fernando Léon de Aranoa určitě nepřišel se závratně kreativní biografií zločince, leccos svému projektu zůstal dlužen (viz výše) a jen málokdy se kariérně překonal, mám-li si však vybrat mezi obdobně laděným Barry Sealem s Tomem Cruisem, volím raději věcný přístup tohoto díla. 7/10 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Je odvážnym rozhodnutím, že film o naj hardcore drogovom barónovi je natočený takým "odľahčeným" štýlom, až má človek dojem, že s týmto smiešne vyzerajúcim chlapíkom bola celkom sranda. Bardem ako Pablo je tu takmer až za grotesknú postavu, za čo môže jeho štylizovaný aj reálny výzor, na jeho bachore sa zabávalo pri každom detailnejšom zábere celé kino. Plus prízvuky oboch hlavných španielskych predstaviteľov, ktorí, bohvie prečo, rozprávajú nezrozumiteľnou angličtinou, boli zdrojom situačnej komiky. To ale nevylučuje, že tu je tej brutality viac než dosť, ale v tejto kombinácii mi celok pripadal ako zvrátená hororová groteska, pričom nevylučujem, že by som z celkovej situácie mal podobný pocit aj ako priamy Escobarov spolupracovník. Látka je to skutočne vhodná viac pre seriál, ktorý tu máme, film je skôr len takým skratkovitým zhrnutím celej tematiky a ide skôr o to, či chcete s týmito paródiami na ľudí stráviť kvôli všeobecnému vzdelaniu dve hodiny, alebo týždeň. ()

leila22 

všechny recenze uživatele

Napriek tomu, že mám k filmu určité výhrady a aj napriek tomu, že v sále sedeli mladí fagani, ktorí sa po celý čas bavili a ja ich doteraz v duchu prefackávam, ma film vážne bavil. Javier bol skvelý, jeho podoba s Pablom sa podarila naozaj veľmi solídne. Penelope hrala otravnú čubku, ale dá sa povedať, že ju hrala dobre. Vadilo mi jej vyrozprávanie príbehu, ktorým si to tvorcovia uľahčovali. Tiež by som príbeh poňala od úplných základov Escobarovho biznisu (možno aj priblížiť krátke obdobie predtým, aby sme spoznali Pabla ešte bez nálepky narkobaróna). Ale aj bez toho ma to nenudilo. ()

Yoshitsune 

všechny recenze uživatele

Escobar v podání Javiera Bardema, patří mezi jeho nejvýraznější charaktery, které Bardem ztvárnil, je šílený, nepředvídatelný a má velice solidní pneumatiku. A byť film, neni podán akčním stylem, je tu několik věcí, které stojí za to vidět a které sou i zapamatovatelné, jako třeba scéna s řetězovou pilou. Navíc soundtrack, v dramatických scénách, ještě víc podtrhuje napětí a hrozbu, jakou Escobar byl. Penélope Cruz, se také snaží a svoji roli milfky, která se ráda nechá ojíždět psychopatem, ji budete prostě žrát i s navijákem. A tak jediné, co filmu podráží nohy, je to, že film nepůsobí uceleně, ale epizodně, v jedné scéně je Pablo na vrcholu a v další je z něho štvaná zvěř. Dost to tedy skáče mezi roky a film spoléhá na to, že jste viděli aspoň první sérii Narcosu. Je to škoda, jelikož je to natočené a zahrané na jedničku, místy i dost krvavé, takže celé to má ten správný tah na branku, ale je to spíš takový doplňěk k Narcosu. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Natočit film o Escobarovi podle předlohy jeho luxusní matrace byl dost pitomý nápad. A to zdaleka nejen protože u zhruba poloviny děje vůbec nebyla. A ani Penélope mě nemohla donutit, abych s ní soucítil, když po ní šli. Jen si to pěkně vyžer, čubko. Jinak Javier Bardem opět výborný a film celkově takový slušný lepší průměr. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Narcos už asi ťažko niečo prekoná. Bohužiaľ. Film bol nemastný, neslaný, nezáživný .. za to Javier ten bol záživný. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Nabízí se možnost porovnání s kultovním seriálem Narcos, ale to je jako porovnávat chleba se sádlem s boloňskými špagetami. Příběh o nechvalně proslulém drogovém bossovi je jako stvořený pro nekompromisní režiséry alá Scorsese. Bohužel Fernando Aranoa se v jeho metodách ani trochu nevzhlíží. Vyřizování účtů je suché, nenápadité a bez potřebné porce syrovosti a brutality, která je drogovým kartelům vlastní. Film se snaží být silný v dramatických situacích, ale zkrátka to nefunguje a tudíž ani jako biografický celek vlastně nemá moc co nabídnout kromě solidního Bardema. A nevím, zda je to mým ještě stále vstřebávajícím zážitkem z Narcos, či nedostatkem tohoto filmu, ale vše působí neuspořádaně a zkratkovitě. Chybí dravost, emoce a vypjatý závěr. 50% ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Příběh Escobara je vlastně příběh pupkáče, kterej je pro mě tak nezajímavej, že ani nevim co napsat. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

K seriálu "Narcos", ač ho ve své filmotéce již nějakou dobu mám jsem se zatím ke své škodě nedostal, tudíž nejsem nucen s ním srovnávat, jak činí většina komentářů, které se zde dosud objevily. Pro mne je "Escobar" velmi dobře natočenou, mistrovsky zahranou, přiměřeně akčně zpracovanou a přitom nepřepálenou drsnou vzpomínkou na přelom 80. a 90. let, kdy i zprávy Československé Televize plnily záběry z ulic kolumbijských měst zdevastovaných výbuchy bomb medellínského kartelu. Bardem je jak se dalo čekat skvělý, role je mu šitá na míru a navíc tu má cemr skoro větší než já - a podobná věc člověka vždycky potěší :-). ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Život narkobarona, tentokrát pohledem jeho ženy. Pokud čekáte zfilmované Narcos do podoby celovečeráku, budete zklamaní, protože scén, které by nám přiblížily Escobarovu povahu, nebo jeho neuvěřitelné (a často brutální) činy je pomálu. Pořád se ale jedná o dostatečně zajímavý film, který nám trochu přiblíží život jednoho z nejpozoruhodnějších lidí, co kdy žil. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Escobarova dočasná milenka, celé dění vydatně a zbytečně komentuje. Vyvolává se tak umělý dojem její mimořádné důležitosti pro život i smrt narkobarona. Nicméně faktu, že titulní postavu sleduje režisér Fernando León de Aranoa víceméně očima jediné ženy, pomáhá obsazení, které čerpá z hereckých schopností i vzájemné soukromé důvěrnosti manželů Javiera Bardema a Penélope Cruzové. Jí patří scény, kdy předvádí výbušnou zuřivost či hysterickou paniku. Navíc se vstupem Escobara do politiky dostává jeho portrét zajímavější rysy mužského velikášství. Už mu nestačí peníze, prahne po uznání, vážnosti, důstojnosti, respektu – a když je nedostane po dobrém, jde přes mrtvoly. Sebevražedně paličatá touha překračující pud sebezáchovy poskytuje Bardemovi charakterový odstín, s nímž si může pohrávat, což z jeho zločince paradoxně činí v podstatě nejpřitažlivější postavu snímku. Jinak tu není takříkajíc s kým jít, o koho se strachovat – kromě Escobarových potomků, s nimiž má Bardem silné scény. Všechno ostatní se smrskává na povšechnou ilustraci bez výraznějšího rukopisu, z níž v paměti utkví pár detailů: chudinská čtvrť jménem Moravia, drzá vykládka drogové zásilky z letadla přímo na dálnici, motorkářská škola pro nájemné vrahy ze slumů, luxusní vězení, které si sám pro sebe Escobar postaví. Krutost masakrů na obou stranách barikády je nadmíru názorná, ale drsněji zraňuje čistě suché Escobarovo líčení zvěrstev, která by mohla jeho milenku potkat. Bardem si svého Escobara vychutnal s rozmachem dalece za možnosti scénáře ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Jedná se o ideální film na letní večer. Bylo to svižné, inteligentní, vtipné a jako celek pochopitelně šokující. Penélope je v roli zmalované, ukřivděné, zruinované, temperamentní milenky trefná. Bavila mě celý film. A Javier byl prostě Escobar. Šla z něj hrůza imrvere. Kam se hrabou vyvoňaní taliánští kmotrové v bezvadně střižených oblecích a naleštěných polobotkách? Umaštěný, spocený, slizký, bosý kolumbijec, ve špinavých teplákách, s obrovským panděrem, který smrdí z plátna a který se nezastaví absolutně před ničím... To je to pravé-ořechové! Když pominu hrůzy, které se v Kolumbii v letech úřadování Escobara děly, musím uznat, že smysl pro humor ten parchant opravdu měl... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ideálna podívaná pre tých, ktorým sa nechce pozerať 2 série Narcosu. Tu to je komplet nafilmované za dve hodinky s excelentnými hercami, predpokladám že herecky azda najlepší manželský pár na svete. Wagner Moura bol skvelým Escobarom, ale Bardem mi príde ešte lepší. Viac sa na neho podobá, do úlohy sa totálne vžil a je menej "ľudský". V Narcose bol Escobar chvíľami aj sympaťák, v tomto filme je skutočnosť pravdivejšia. Každopádne na seriálový počin to nedorástlo, ale stále ide o kvalitný film. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Rozhodne menej zaujímavý ako seriál Narcos. Film nejde do hĺbky ( ani mu to minutáž neumožňuje ), ale za to má dosť priestoru na fádne momenty. Celý projekt zostal kdesi v strede cesty. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Bál jsem se, že to bude pojato nudně, ale film mě překvapil. Jedná se o zdařilý životopisný snímek o Pablu Escobarovi. Filmu kralují především výborné herecké výkony, ale i příběh je celkově zdařilý, dozvíme se všechny důležité informace. Možná to mohlo být o trošku kratší, ale jinak se to povedlo. ()

Reklama

Reklama